Prospect Postinor – Contraceptie

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Postinor-2

Afla o metoda contraceptiva de urgenta folosind pastile de contraceptie Postinor precum si modul de utilizare, riscurile ce le implica un avort.

750 micrograme comprimate

Levonorgestrel

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Postinor ce contine pastile de contraceptie, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Aceste medicamente contraceptive sunt disponibile fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să luaţi aceste pastile contraceptive Postinor-2 comprimate cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

Păstraţi acest prospect Postinor, cu cele mai bune pastile de contraceptie, s-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

Intrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi legate de metodele de contraceptie.

Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc.

Dacă vreuna dintre apar reacţiile adverse si devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

In acest prospect găsiti:

 1. Ce este Postinor-2 şi pentru ce se utilizează aceste pastile de contraceptie
 2. Inainte să luaţi  aceste pastile contraceptive Postinor-2
 3. Cum să luaţi pastilele de contraceptie Postinor-2
 4. Reacţii adverse posibile ale acestor pastile de contraceptie
 5. Cum se păstrează pastilele contraceptive Postinor-2
 6. Informaţii suplimentare
Postinor pastile de contraceptiePostinor pastile de contraceptie

1. CE ESTE POSTINOR-2 ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Postinor-2 este un contraceptiv oral de urgenţă, care poate fi utilizat în termen de 72 ore (3 zile) după un contact sexual neprotejat sau de la eşuarea metodei contraceptive utilizate de dumneavoastră.

Postinor-2 comprimate conţine o substanţă activă sintetică de tipul hormonului luteal denumit levonorgestrel.

Cum trebuie administrate aceste pastile de contraceptie Postinor

Aceste tablete de contraceptie previne în jur de 85% din sarcinile posibile,

 dacă primul comprimat este administrat în primele 72 de ore (3 zile) care urmează unui contact sexual neprotejat. Nu va preveni sarcina de fiecare dată, şi este mult mai eficient cu cât este luat mai repede după contactul sexual neprotejat.

Este mai bine să luaţi primul comprimat în prima zi decât să aşteptaţi până în a treia zi. Al doilea comprimat trebuie luat la 12 ore după administrarea primului comprimat.

Postinor-2 acţionează prin:

 • împiedicarea ovarelor de a elibera ovule;
 • împiedicarea fertilizării cu spermă a ovulului deja eliberat;

Nu are efect dacă sunteţi deja însărcinată. Dacă aveţi contact sexual neprotejat după administrarea Postinor-2, acesta nu vă împiedică să rămâneţi însărcinată.2.        ÎNAINTE SĂ LUAŢI aceste pilule de contraceptie POSTINOR -2

Nu luaţi Postinor-2

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă levonorgestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale Postinor-2;

Aveţi grijă deosebită când utilizati pastile de contraceptie Postinor-2 în următoarele cazuri:

Dacă vreuna dintre următoarele situaţii se aplică în cazul dumneavoastră, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Postinor-2 deoarece contracepţia de urgenţă poate să nu fie recomandabilă în cazul dumneavoastră. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie alte tablete contraceptive de urgenţă.

 • Dacă sunteţi însărcinată sau credeţi că aţi putea fi însărcinată. Acest medicament nu are niciun efect dacă sunteţi deja însărcinată.
 • Dacă sunteţi deja însărcinată, Postinor-2 nu poate termina sarcina, deci Postinor-2 nu este o „pilulă de avort”.

Aţi putea fi deja însărcinată, dacă:

–    menstruaţia a întârziat mai mult de 5 zile, sau dacă aţi avut sângerări neobişnuite la data când trebuia să apară următoarea menstruaţie

–   aţi avut contact sexual neprotejat cu mai mult de 72 de ore în urmă şi de la ultima dumneavoastră menstruaţie

– Dacă aveţi antecedente de sarcină extrauterină (caz în care copilul se dezvoltă undeva în afara uterului) . O sarcină extrauterină anterioară sau infecţia anterioară a trompelor uterine creşte riscul apariţiei unei alte sarcini extrauterine.

Utilizarea Postinor-2 NU este recomandat dacă:

 • aveţi o afecţiune a intestinului subţire (cum ar fi boala Crohn) care inhibă absorbţia medicamentului
 • suferiţi de afecţiuni grave ale ficatului
 • aţi avut vreodată o afecţiune numită salpingită (infecţie a trompelor uterine).
 • Dacă sunteţi îngrijorat cu privire la bolile cu transmitere sexuală
 • Dacă nu aţi folosit prezervativul (sau dacă acesta a fost rupt sau a alunecat) în timpul actului sexual, ar putea fi posibil că aţi contactat o boală cu transmitere sexuală sau virusul HIV.

Acest medicament nu vă oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală, numai prezervativul o poate face. în cazul în care aveţi suspiciuni, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau cabinetului de planificare familială.

 

Folosirea altor medicamente cu aceste pastile de contraceptie Postinor

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Unele medicamente pot împiedica Postinor-2 să acţioneze normal, acestea includ:

 • barbiturice şi alte medicamente folosite în tratamentul epilepsiei (de exemplu, primidonă, fenitoină şi carbamazepină)
 • medicamente utilizate în tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicină, rifabutină)
 • un tratament pentru infecţia cu HIV (ritonavir)
 • un medicament folosit pentru a trata infecţiile fungice (griseofulvină)
 • produse fitoterapeutice care conţin sunătoare (Hypericum perforatum)
 • un medicament numit numit ciclosporină (suprimă sistemul imunitar)

Cereţi sfatul farmacistului înainte de a utiliza aceste pastile de contraceptie Postinor-2 dacă utilizaţi oricare dintre medicamentele menţionate mai sus.

Cât de des puteţi utiliza Postinor-2 pastile de contraceptie

Trebuie să utilizaţi Postinor-2 doar în cazuri de urgenţă şi nu ca o metodă contraceptivă obişnuită. Dacă Postinor-2 este utilizat mai mult decât odată în timpul unui ciclu menstrual, este mai puţin sigur şi mai probabil să perturbe ciclul dumneavoastră menstrual.

Postinor-2 nu acţionează ca metodele obişnuite de contracepţie. Medicul dumneavoastră vă poate spune despre metodele de contracepţie pe termen lung care sunt mult mai eficiente în a vă preveni să rămâneţi însărcinată.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Sarcina

Nu trebuie să luaţi acest medicament dacă sunteţi deja însărcinată.

Dacă rămâneţi însărcinată chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este foarte important să va adresaţi medicului dumneavostră. Nu există dovezi că Postinor-2 va dăuna copilului ce se dezvoltă în uterul dumneavostră dacă utilizaţi Postinor-2 aşa cum este prescris. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate va dori să verifice dacă acea sarcină este ectopică (copilul se dezvoltă în afara uterului). Această atenţionare este deosebit de importantă dacă aveţi o durere abdominală severă după ce aţi luat Postinor-2 sau dacă aţi mai avut anterior o sarcină extrauterină, intervenţie chirurgicală la nivelul trompelor uterine sau aţi avut boală inflamatorie pelvină.

Alăptarea

Cantităţi foarte mici din substanţa activă a acestui medicament pot apărea în laptele matern. Aceste cantităţi nu sunt suficiente pentru a dăuna copilului, însă pentru mai multă siguranţă, puteţi lua comprimatul imediat după ce alăptaţi. în acest fel, luaţi comprimatul cu mult înainte de următoarea masă, şi reduceţi cantitatea de substanţă activă pe care copilul dvs. ar putea să o preia din laptele matern.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Este puţin probabil ca comprimatul dumneavoastră Postinor-2 să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, dacă vă simţiţi obosită sau ameţită, nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale acestor pastile de contraceptie Postinor-2

In caz de intoleranţă la zahărul din lapte (lactoza) trebuie să ţineţi cont că fiecare comprimat Postinor- 2 conţine 71,25 mg lactoză monohidrat. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să întrebaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua acest medicament.

3.  CUM SĂ LUAŢI  pastile de contraceptie POSTINOR-2

Luaţi întotdeauna Postinor-2 exact aşa cum va spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Acest medicament nu este recomandat la copii cu vârsta sub 12 ani.

Dacă aveţi sub 16 ani, trebuie să luaţi comprimatul doar sub supraveghere medicală.

– Luaţi un comprimat cât mai curând posibil (dar nu mai târziu de 72 de ore) după ce aţi avut un contact sexual neprotejat. Postinor-2 poate fi luat în orice moment al ciclului menstrual presupunând că nu sunteţi deja însărcinată sau vă gândiţi că aţi putea fi însărcinată. înghiţiţi comprimatul întreg, cu apă. Nu amânaţi administrarea primului comprimat. Acesta acţionează cu atât mai eficient, cu cât este luat cât mai repede după contactul sexual neprotejat.

Este important să luaţi al doilea comprimat la 12 ore (şi nu mai târziu de 16 ore) după primul comprimat. Aceasta poate însemna că trebuie să vă programaţi alarma ceasului, pentru administrarea celui de-al doilea comprimat. Dacă nu sunteţi sigură despre programarea momentului pentru administrarea comprimatelor, adresaţi-vă farmacistului pentru informaţii.

Dacă utilizaţi deja o metodă regulată de contracepţie cum ar fi pilula contraceptivă, puteţi continua să luaţi contraceptivul în mod regulat.

Dacă după ce aţi luat Postinor-2 a avut loc un alt contact sexual neprotejat (dacă acest lucru întâmplă în cadrul aceluiaşi ciclu menstrual), comprimatul nu îşi va exercita efectul contraceptiv există din nou risc de sarcină.

Ce trebuie să faceţi dacă vă este rău (vărsături)

Dacă vă este rău (vărsături) în primele trei ore după administrarea primului comprimat, trebuie să nu-l luati imediat al doilea comprimat din cutie. Trebuie să contactaţi imediat medicul sau farmacistul.

Dacă vă este rău (vărsături) în primele trei ore după administrarea celui de al doilea comprimat, trebuie să contactaţi imediat medicul sau farmacistul, deoarece este posibil ca tratamentul să nu fi acţionat eficient.

După ce aţi luat Postinor-2 pastile de contraceptieDupă ce aţi luat Postinor-2, dacă doriţi să aveţi contact sexual şi nu folosiţi pilule contraceptive, este bine să folosiţi prezervative sau diafragmă şi spermicide până la următoarea menstruaţie. Acestea sunt necesare, deoarece Postinor-2 nu îşi va face efectul dacă aveţi contact sexual neprotejat repetat, înainte de apariţia următorului ciclu.

Se recomandă să vă programaţi un consult medical la aproximativ trei săptămâni după ce aţi luat Postinor-2, pentru a vă asigura că medicamentul şi-a făcut efectul. Dacă ciclul vă întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă contactaţi medicul, cât mai curând posibil. Dacă ati rămas însărcinată chiar şi după ce aţi luat acest medicament, este important să vă adresaţi medicului.

Medicul dumneavostră vă poate consilia asupra altor metode de contracepţie pe termen lung care sunt mult mai eficiente în prevenirea sarcinii.

Dacă veţi continua să utilizaţi contracepţia hormonală în mod regulat, cu pilulele contraceptive şi nu aveţi sângerări în perioada de pauză de administrare, adresaţi-vă medicul pentru a vă asigura că nu sunteţi însărcinată.

Următorul ciclu menstrual după ce aţi luat Postinor-2

După utilizarea Postinor-2, ciclul dumneavoastră este de obicei normal şi va începe în ziua obişnuită; cu toate acestea uneori, ar putea să fie cu câteva zile mai devreme sau mai târziu. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile faţă de data prevăzută, apare o sângerare „anormală” în această perioadă sau credeţi că aţi putea fi însărcinată, trebuie să faceţi un test de sarcină pentru a vedea dacă sunteţi însărcinată.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Postinor-2

Deşi nu există date despre reacţii adverse grave care să provină din adminstrarea mai multor comprimate deodată, este posibil să nu vă simţiţi bine, chiar să vă fie rău (să aveţi vărsături), sau să aveţi sângerări vaginale. Trebuie să vă adresaţi farmacistului, medicului dumneavoastră, asistentei sau cabinetului de planificare familială, pentru asistenţă medicală, în special dacă v-aţi simţi rău, deoarece ar putea ca medicamentul să nu fi acţionat adecvat.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE ale acestor pastile de contraceptie

Ca toate medicamentele, Postinor-2 poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente (afectează mai mult de 1 din 10 pacienţi):

 • Stare de rău (greaţă)
 • Aţi putea avea unele sângerări neregulate până la următoarea menstruaţie
 • Aţi putea avea dureri de burtă
 • Oboseală
 • Dureri de cap

Frecvente (afectează 1 până la 10 pacienţi din 100):

 • Stare de rău (vărsături). Dacă vă este rău citiţi capitolul “Ce trebuie să faceţi dacă j/îesiSŞcţăJţi (vărsături)”.                ■
 • Ciclul dumneavoastră poate fi diferit. Cele mai multe femei au un ciclu normal la momentul obişnuit, dar unele pot avea menstruaţia mai târziu sau mai devreme decât momentul obtşg^fr? De asemenea, puteţi avea sângerări neregulate sau sângerări în picături până la următorul dvs. ciclu. Dacă ciclul dumneavoastră întârzie cu mai mult de 5 zile sau este neobişnuit de redus sau neobişnuit de abundent, trebuie să vă adresaţi medicului, cât mai curând posibil.
 • Este posibil să aveţi sensibilităţi ale sânilor, diaree, să vă simţiţi ameţită după ce aţi luat acest medicament.

Foarte rare (afectează mai puţin de 1 din 10.000 pacienţi):

 • Erupţie cutanată, urticarie, prurit, umflarea feţei, durere pelvină, dureri la ciclu.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse se agravează sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ aceste pastile de contraceptie POSTINOR-2

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor

ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE ale acestor pastile de contraceptie Postinor

Ce conţine Postinor-2

Substanţa activă este levonorgestrelul. Fiecare comprimat conţine levonorgestrel 750 micrograme. Celelalte componente sunt amidon de cartofi, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, talc, amidon de porumb, lactoză monohidrat.

Cum arată Postinor-2 şi conţinutul ambalajului

Comprimate rotunde de culoare aproape albă, cu margini conturate, inscripţionate pe una din feţe cu “INOR”, cu diametrul de aproximativ 6 mm.

Comprimatele sunt ambalate în cutii care conţin câte un blister din PVC/Al a câte 2 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

Gedeon Richter Pic.

Gyomroi ut 19-21 H-l 103 Budapesta Ungaria

Acest prospect Postinor al pastilelor de contraceptie a fost aprobat în septembrie 2011

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close