Prospect Ramipril – hipertensiune arteriala – infarct miocardic

Ramipril medicament eficient in tratarea hipertensiunii arteriale, a infarctului miocardic, efectele adverse , dozaj …

RAMIPRIL – AC 2,5 mg, comprimate

RAMIPRIL – AC 5 mg, comprimate

RAMIPRIL – AC 10 mg, comprimate

Ramipril

Compoziţie

Ramipril-AC 2,5 mg: un comprimat conţine ramipril 2,5 mg şi excipienţi: hipromeloză 2910, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, stearil fumarat de sodiu.

Ramipril-A C 5 mg: un comprimat conţine ramipril 5 mg şi excipienţi: hipromeloză 2910, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, stearil fumarat de sodiu.

Ramipril-AC 10 mg: un comprimat conţine ramipril 10 mg şi excipienţi: hipromeloză 2910, celuloză microcristalină, amidon pregelatinizat, stearil fumarat de sodiu.

Grupa farmacoterapeutică: produse active pe sistemul renină- angiotensină, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

 

Ramipril Prospect
Ramipril Prospect

Indicaţii terapeutice

-Hipertensiune arterială;

-Insuficienţă cardiacă după infarct miocardic acut; -Profilaxia infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral sau a decesului la pacienţii cu risc cardiovascular crescut cum ar fi: boală coronariană, diabet zaharat, boala arteriala ocluzivă de tip periferic sau accident vascular cerebral în antecedente.

 

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la ramipril, la alţi IECA sau la oricare dintre excipienţii medicamentului. Edem angioneurotic în antecedente (ereditar/idiopatic sau ca o consecinţă a terapiei anterioare cu IECA). Stenoză de arteră renală (bilaterală sau unilaterală la pacienţii cu rinichi unic). După efectuarea unui transplant renal. Stenoze valvulare aortice sau mitrale semnificative hemodinamic sau cardiomiopatie hipertrofică obstructivă. Hiperaldosteronism primar. Sarcină (se va evita tratamentul pe perioada sarcinei; se va începe tratamentul doar în cazul în care testul de sarcină este negativ). Alăptare.

Datorită experienţei terapeutice insuficiente, ramipril nu trebuie utilizat în următoarele cazuri: în cazul dializei; în cazul administrării de diuretice hipokaliemiante; în cazul hepatopatiei primare sau insuficienţei hepatice; la pacienţii cu insuficienţă cardiacă decompensată netratată; la copii.

Precauţii

în timpul administrării simultane de ramipril cu alte tratamente extracorporale (de exemplu dializa sau hemofiltrarea cu anumite membrane de dializă sau LDL – afereză cu sulfat de dextran) pot apărea reacţii anafilactice grave până la ameninţătoare pentru viaţă.

Aceste simptome pot apărea în cazul tratamentului de desensibilizare cu venin de insecte. De aceea, în timpul tratamentului cu ramipril nu se vor face: dializă sau hemodializă cu poli (acrilonitril, sodiu- 2metilsulfonat)-membrane cu flux înalt (de exemplu AN69), LDL – afereză cu sulfat de dextran, tratament de desensibilizare cu venin de himenoptere.

Dacă, în timpul tratamentului, apare edemul angioneurotic, administrarea ramipril trebuie întreruptă imediat. Edemul angioneurotic indus de IECA poate afecta laringele, faringele şi/sau limba. Imediat se va administra epinefrina 0,3 – 0,5 mg subcutanat sau 0,1 mg intravenos, lent sub controlul tensiunii arteriale şi EKG, urmată de administrarea sistemică de glucocorticoizi. Ulterior, se recomandă administrarea de antihistaminice H,. In caz de deficit cunoscut de inactivator C„ poate fi administrat inactivator C,. Ramipril trebuie administrat numai după o atentă analiză a raportului risc/beneficiu şi controlului normal al parametrilor reprezentativi clinici şi de laborator în următoarele cazuri:

-Reacţii imunitare anormale sau boala colagenului (de exemplu lupus eritematos, sclerodermie);

-Tratament simultan cu imunosupresive (de exemplu glucocorticoizi, citostatice, antimetaboliţi), alopurinol, procainamida sau litiu.

Interacţiuni

Următoarele interacţiuni pot apară în cazul în care se administrează ramipril (sau alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei) simultan cu alte medicamente sau substanţe “”^imului. meeattrniâre:

Potasiu, diuretice care economisesc potasiu, (de exemplu amilorid, triamteren, spironolactonă): creşte potasiul seric (hiperkaliemie). Dacă se indică utilizarea concomitentă a acestor medicamente, ele trebuie administrate cu precauţie iar potasiul seric se va monitoriza periodic;

Antihipertensive (in special diuretice) şi alte medicamente cu efecte antihipertensive (de exemplu nitraţi, antidepresive triciclice): potenţarea efectului antihipertensiv al ramiprilului. Dacă se indică utilizarea concomitentă a acestor medicamente, se va monitoriza sodiul seric în mod regulat;

Hipnotice, narcotice, anestezice’, se accentuează hipotensiunea arterială; se va informa anestezistul în cazul in care pacientul urmează un tratament pe bază de ramipril;

Simpatomimetice (de exemplu epinefrina): posibilă atenuare a efectului antihipertensiv al ramiprilului. Se va monitoriza cu atenţie tensiunea arterială;

Alopurinol, procainamidă, citostatice, imunosupresive, corticoizi sistemici şi alte medicamente ce afectează profilul hemogramei: creşte probabilitatea apariţiei fenomenelor hematologice, în special scăderea numărului de leucocite, leucopenie;

 

Litiu: creşte concentraţia de litiu seric şi consecutiv se accentuează efectele cardiotoxice şi neurotoxice ale litiului. Se impune o monitorizare regulată a litiului seric;

Antidiabetice orale (de exemplu sulfoniluree/biguanide), insulină’. datorită posibilei scăderi a rezistenţei la insulină, creşte efectul hipoglicemic al ramiprilului ce are drept urmare creşterea riscului de hipoglicemie. în cazul începerii tratamentului cu ramipril, se va monitoriza glicemia cu mare atenţie;

 

Acum se mai citeste

Leave a Reply