Prospect Vitaros crema 3mg/g

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 VITAROS crema 3mg/g  x 4 buc

Indicaţii terapeutice

Tratamentul bărbaţilor cu vârsta ≥ 18 ani cu disfuncţie erectilă, reprezentată de incapacitatea de a obţine sau a menţine o erecţie suficientă pentru un act sexual satisfăcător.

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Vitaros 3mg/g cremă

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Fiecare recipient pentru o singură utilizare conţine alprostadil 300 micrograme în 100 mg cremă (3 mg/g). Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Cremă
Vitaros se prezintă ca o cremă de culoare albă până la aproape albă şi este disponibil într-un recipient pentru o singură utilizare AccuDose.

4. DATE CLINICE

4.2 Doze şi mod de administrare

Vitaros se aplică la nivelul glandului.

Vitaros trebuie utilizat pentru a obţine erecţie. Fiecare recipient de unică folosinţă AccuDose care conţine Vitaros trebuie utilizat o singură dată şi apoi eliminat în condiţii corespunzătoare. Debutul efectului apare în decurs de 5 până la 30 de minute după administrare. Durata efectului este de aproximativ 1 până la 2 ore. Totuşi, durata reală variază de la pacient la pacient. Fiecare pacient trebuie instruit de un profesionist în domeniul sănătăţii cu privire la tehnica corespunzătoare utilizării corecte a
Vitaros, înainte de prima auto- administrare. Frecvenţa maximă de utilizare nu trebuie să fie mai mare de 2-3 ori pe săptămână şi nu mai mult de o dată într-un interval de 24 ore.

Doza iniţială trebuie stabilită de către medic. În special la pacienţii cu disfuncţie erectilă gravă, cu afecţiuni asociate sau care nu au răspuns la terapia cu inhibitori PDE-5, poate fi luată în considerare administrarea unei doze iniţiale de 300 micrograme. La acei pacienţi care nu tolerează doza de 300 micrograme din cauza reacţiilor adverse locale, doza poate fi ajustată până la doza mai mică de 200 micrograme. Pacienţilor trebuie să li se acorde instructaj cu privire la tehnica corespunzătoare utilizării corecte, informaţii despre posibilele reacţii adverse (de exemplu, ameţeli, leşin) şi trebuie sfătuiţi să nu conducă vehicule şi să nu utilizeze utilaje până când nu îşi cunosc modul în care tolerează medicamentul. În studiile clinice, în grupul tratat cu doza de 300 micrograme s-a raportat întreruperea tratamentului la 30% dintre pacienţi, comparativ cu 20% în grupul tratat cu doza de 200 micrograme.

Mod de administrare:
Înainte de aplicarea medicamentului, se recomandă ca pacientul să urineze. După îndepărtarea capacului, întregul conținut al Vitaros se aplică la nivelul glandului (meatului), cu 5 până la 30 minute înainte de actul sexual, urmând instrucţiunile de mai jos:

1) Se spală mâinile înainte de aplicarea Vitaros. Se scoate recipientul AccuDose din plic, prin ruperea completă a sigiliului, începând din mijlocul marginii superioare (vezi Fig.1). Se păstrează plicul pentru a putea elimina, ulterior, recipientul AccuDose utilizat.

2) Se aduce conținutul recipientului unidoză la temperatura camerei prin rotirea recipientului între palme (vezi Fig. 2). Această etapă poate fi omisă dacă plicul este scos mai devreme din frigider (în intervalul de timp specificat la pct. 6.4 Precauții speciale pentru păstrare), caz în care conținutul a ajuns deja la temperatura camerei.

3) Se rotește pistonul de câteva ori pentru a se asigura faptul că glisează cu ușurință (vezi Fig. 3). Apoi se scoate capacul de pe vârful recipientului.

Fig. 1 Fig. 2 Fig. 3

4) Se ţine capul penisului cu o mână şi prin mişcări blânde se comprimă glandul pentru a lărgi deschiderea de la vârful penisului, penisul fiind poziționat vertical (vezi Fig 4) (Notă – în cazul în care pacientul nu este circumcis, în primul rând se va efectua decalotarea penisului).

5) Se ţine corpul recipientului AccuDose între degete şi fără a fi introdus vârful recipientului în penis (vezi Fig. 5), se poziţionează vârful recipientului cât mai aproape de meat, pentru a permite cremei să pătrundă de-a lungul uretrei. A se reține faptul că trebuie aplicat tot conținutul recipientului AccuDose.
Lent, dar ferm, se împinge pistonul cu policele, până când crema este evacuată din recipient la nivelul meatului şi în interiorul uretrei. Notă: deși este important ca toată cantitatea de cremă să pătrundă de-a lungul uretrei, se vor lua măsuri de precauție să nu se insere vârful recipentului AccuDose în meat.

6) Se ţine penisul în poziţie verticală timp de aproximativ 30 de secunde, pentru a permite cremei să pătrundă. Este de aşteptat ca o cantitate de cremă să nu ajungă la nivelul meatului. Orice cantitate în exces de cremă rămasă la nivelul glandului trebuie introdusă în meat prin apăsare cu vârful degetului (vezi Fig. 6). A nu se utiliza un al doilea recipient AccuDose pentru a compensa cantitatea de cremă care nu a pătruns la nivelul meatului. Pacientul nu trebuie să urineze imediat după aplicare, din cauza riscului ca medicamentul să fie eliminat înainte de instalarea efectului

7) A nu se uita, fiecare doză Vitaros este destinată unei singure administrări. Se pune la loc capacul și se introduce recipientul AccuDose utilizat în plicul deschis, se închide plicul şi se elimină în concordanţă cu reglementările locale. 8) Vitaros poate provoca iritaţii la nivelul ochilor. Mâinile trebuie spălate după aplicarea Vitaros.

Fig. 4 Fig. 5 Fig. 6

4.3 ContraindicaţiiVitaros nu trebuie utilizat la pacienţii cu oricare dintre următoarele:

– Afecţiuni preexistente cum sunt hipotensiune arterială ortostatică, infarct miocardic şi sincopă.
– Hipersensibilitate cunoscută la alprostadil sau la oricare dintre excipienţii Vitaros.
– Afecţiuni care pot predispune pacienţii la priapism, cum sunt anemia cu celule în seceră sau

siclemia, trombocitemia, policitemia sau mielomul multiplu ori leucemia.
– Deformări anatomice ale ţesutului penian, cum este hipospadias sever, pacienţi cu deformări

anatomice ale penisului, cum este curbura exagerată şi pacienţi cu uretrite şi balanite (inflamaţie/infecţie la nivelul glandului).

– Predispoziţie pentru tromboze venoase sau pacienţi cu sindrom de hipervâscozitate, deoarece aceştia prezintă un risc crescut de priapism (erecţie rigidă care durează 4 ore sau mai mult).

– Vitaros nu trebuie utilizat la pacienţii cărora nu le este permisă activitatea sexuală, cum sunt bărbaţii cu boli cardiovasculare sau cerebrovasculare nestabilizate terapeutic.

– Vitaros nu trebuie utilizat pentru un act sexual cu o femeie aflată la vârsta fertilă, cu excepţia cazului în care se foloseşte prezervativ.

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Efecte locale: Erecţia prelungită cu durata > 4 ore (priapism), deşi rară, a fost observată în cazul utilizăriiVitaros.
Priapismul a fost raportat în studiile cu durata de 3 luni la 1 pacient (0,06%) şi în studiul cu durata > 6 luni la 5 pacienţi (0,4%), incluzând 4 pacienţi din grupul tratat cu doza de 200 micrograme (0,3%) şi 1 pacient din grupul tratat cu doza de 300 micrograme (0,1%). Dacă apare priapism, pacientul trebuie să solicite imediat asistenţă medicală. Dacă priapismul nu este tratat imediat, pot rezulta leziuni ale ţesutului penian şi pierderea permanentă a potenţei.

În cursul studiilor de fază 3 pentru stabilirea dozelor, la un procent mic de pacienţi (2/459 (0,4%), 6/1591 (0,4%) şi 6/1280 (0,5%) trataţi cu doze de alprostadil de 100, 200 şi respectiv 300 micrograme au apărut hipotensiune arterială simptomatică (ameţeli) şi sincopă. Pacienţii trebuie atenţionaţi să evite activităţi cum sunt conducerea vehiculelor şi manipularea utilajelor cu risc, deoarece din cauza hipotensiunii arteriale simptomatice şi sincopei induse de administrarea Vitaros pot să se producă accidente.

Înainte de iniţierea tratamentului cu Vitaros, cauzele tratabile de disfuncţie erectilă trebuie excluse prin metode adecvate de diagnosticare.

În plus, pacienţii cu boli preexistente, cum sunt hipotensiune arterială ortostatică, infarct miocardic şi sincopă nu trebuie să utilizeze Vitaros (vezi CONTRAINDICAŢII, pct. 4.3).

Nu au fost efectuate studii clinice la pacienţii cu antecedente de boli neurologice sau leziuni la nivelul măduvei spinării.
Farmacocinetica Vitaros nu a fost studiată specific la pacienţii cu insuficienţă hepatică sau insuficienţă renală. Din cauza afectării metabolizării, pot fi necesare doze mai mici la aceste grupe de pacienţi.

Precauţii generale:
Vitaros trebuie aplicat conform instrucţiunilor de mai sus. Pătrunderea necorespunzătoare la nivelul uretrei poate provoca senzaţii de arsură sau furnicături şi durere la nivelul ţesutului penian. Nu se cunoaşte efectul unor expuneri intrauretrale repetate şi prelungite.

Pacienţii trebuie atenţionaţi că Vitaros nu asigură protecţie pentru bolile cu transmitere sexuală. Pacienţii care utilizează Vitaros şi partenerele acestora trebuie consiliaţi cu privire la măsurile de protecţie necesare în prevenirea transmiterii sexuale a microorganismelor patogene, incluzând virusul imunodeficienţei umane (HIV).
Profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să le recomande pacienţilor să îşi informeze partenerele cu privire la faptul că utilizează Vitaros. Partenerele pacienţilor care utilizează Vitaros pot prezenta reacţii adverse, cel mai frecvent iritaţie vaginală. Ca urmare, se recomandă utilizarea prezervativului.

Nu au fost studiate efectele Vitaros asupra mucoaselor orală sau anală. Trebuie utilizat prezervativul în caz de sex oral sau sex anal.

Vitaros nu are proprietăţi contraceptive. Se recomandă folosirea metodelor de contracepţie în cazul în care partenera se află la vârsta fertilă.

Nu există informaţii cu privire la efectele asupra sarcinii incipiente în condiţiile expunerii la cantităţile de alprostadil preluate de la partener. Se recomandă folosirea prezervativului în cazul în care partenera se află la vârsta fertilă, este gravidă sau alăptează.

S-au efectuat studii doar cu prezervative din latex în cazul utilizării Vitaros, ca urmare nu se poate exclude riscul unor posibile deteriorări ale prezervativelor confecţionate din alte materiale.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Nu au fost efectuate studii cu privire la interacţiunile farmacocinetice sau farmacodinamice cu Vitaros.
Pe baza caracteristicilor metabolizării (vezi “Proprietăţi farmacocinetice”) interacţiunile cu alte medicamente sunt considerate improbabile.

Efecte induse de interacţiuni
Siguranţa şi eficacitatea tratamentului cu Vitaros utilizat în asociere cu alte terapii pentru disfuncţia erectilă, în special în asociere cu tratamentul cu inhibitori de 5-fosfodiesterază (PDE-5), sildenafil, tadalafil şi vardenafil, nu au fost studiate. Ca urmare, Vitaros nu trebuie utilizat în asociere cu inhibitori de 5-fosfodiesterază (PDE-5). Deoarece atât Vitaros cât şi inhibitorii PDE5 au efecte cardiovasculare, nu poate fi exclus un risc cardiovascular crescut, prin acţiune aditivă.
Nu au fost efectuate studii de interacţiune cu Vitaros utilizat în asociere cu implantele peniene sau cu substanţele cu efect de relaxare a musculutarii netede, cum este papaverina ori medicamentele utilizate pentru a induce erecţiile, cum sunt substanţele cu acţiune alfa blocantă (de exemplu administrarea intracavernoasă de fentolamină, timoxamină). Atunci când sunt utilizate în asociere există un risc de priapism (erecţie anormal de prelungită şi dureroasă).
Nu au fost efectuate studii de interacţiune cu Vitaros utilizat concomitent cu medicamente simpatomimetice, decongestionante şi substanţe cu efect de supresie a apetitului alimentar. Atunci când sunt utilizate concomitent poate să apară reducerea efectului alprostadilului (interacţiune medicamentoasă – inhibare).
Nu au fost efectuate studii de interacţiune cu Vitaros utilizat concomitent cu anticoagulante şi inhibitori ai agregării plachetare. Atunci când sunt utilizate concomitent poate să apară un risc crescut de sângerare uretrală, hematurie.
Pacienţii trataţi concomitent cu medicamente antihipertensive şi cu efect vasoactiv pot prezenta un risc crescut de hipotensiune arterială, mai ales pacienţii vârstnici.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Sarcină
Nu există date cu privire la utilizarea Vitaros la gravide. Expunerea indirectă la alprostadil a femeilor este de aşteptat să fie redusă.
Datele din studiile efectuate la animalele expuse la doze mari de alprostadil au demonstrat toxicitate asupra funcţiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Gravidele nu trebuie expuse la Vitaros.

Alăptare
Nu se cunoşte în ce măsură expunerea indirectă la alprostadil, prin utilizarea Vitaros, determină excreţia unor cantităţi semnificative în lapte. Nu se recomandă utilizarea Vitaros în cazul în care partenera alăptează.

Fertilitate
La iepurii masculi, a fost observată atrofie a tubilor seminiferi în cazul utilizării de doze repetate de
Vitaros în forma farmaceutică care conţine excipientul DDAIP HCl (vezi pct. 5.3 “Date preclinice de siguranţă”). Nu se cunoaşte în ce măsură Vitaros afectează fertilitatea la bărbaţi.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii cu privire la efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Deoarece ameţelile şi sincopa (leşin) au fost raportate rar în studiile clinice cu Vitaros, pacienţii trebuie să evite activităţile cum sunt condusul vehiculelor sau folosirea utilajelor periculoase, care pot să ducă la accidente în cazul în care apare sincopa, timp de 1 până la 2 ore de la administrarea Vitaros.

4.8 Reacţii adverse

Lista tabelară a reacţiilor adverse
Reacţiile adverse raportate cel mai adesea în studiile clinice la pacienţii trataţi cu Vitaros sunt prezentate în tabelul de mai jos. (Foarte frecvente ≥ 1/10; Frecvente ≥ 1/100 şi < 1/10; Mai puţin frecvente ≥1/1000 şi < 1/100; Rare ≥ 1/10000 şi < 1/1000; Foarte rare < 1/10000)
Priapismul (erecţie care durează mai mult de 4 ore) este o afecţiune gravă care necesită tratament medical de urgenţă.

Tabel 1 Reacţii adverse

Aparate, sisteme şi organe Frecvenţă Reacţie adversă (MedDRA)
Tulburări ale sistemului Mai puţin Hiperestezie nervos frecvente
Tulburări vasculare* Mai puţin Ameţeli

frecvente Sincopă

Hipotensiune arterială
Afecţiuni cutanate şi ale Frecvente Erupţie cutanată tranzitorie ţesutului subcutanat
Tulburări musculoscheletice Mai puţin Dureri la nivelul extremităţilor şi ale ţesutului conjunctiv frecvente
Tulburări renale şi ale căilor Frecvente Dureri uretrale urinare
Mai puţin Stenoză uretrală

 

frecvente Inflamaţie a tractului urinar
Tulburări ale aparatului Frecvente Senzaţie de arsură la nivelul penisului genital şi sânului Durere la nivelul penisului

Eritem la nivelul penisului
Durere în zona genitală
Disconfort în zona genitală

Eritem în zona genitală
Erecţie accentuată
Prurit genital
Edem la nivelul penisului
Balanite
Parestezii la nivelul penisului
Senzaţie de vibraţie la nivelul penisului
Amorţeli la nivelul penisului

La partenere:
Senzaţie de arsură la nivel vulvovaginal
Vaginite

Mai puţin Prurit la nivelul penisului frecvente Erupţie la nivelul zonei genitale

Durere la nivelul scrotului
Senzaţie de apăsare la nivelul zonei genitale
Rigiditate accentuată a penisului
Lipsa sensibilităţii la nivelul penisului
Erecţie prelungită/priapism

La partenere:
Prurit vulvovaginalTulburări generale şi la Mai puţin Durere la nivelul locului de administrare nivelul locului de frecvente administrare

Grupe speciale de pacienţi
* Nu există o dovadă deplină cu privire la faptul că alprostadil creşte riscul de evenimente cardiovasculare, altele decât efectele vasodilatatoare, dar la pacienţii cu boli preexistente/factori de risc nu se poate exclude un risc crescut, legat de intensificarea activităţilor sexuale/fizice asociată cu utilizarea de alprostadil (vezi pct. 4.3 și pct. 4.4)

Raportarea reacţiilor adverse suspectate
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
București 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: [email protected].

4.9 Supradozaj

Nu a fost raportat supradozaj cu Vitaros care să necesite abordare terapeutică. Supradozajul cu Vitaros poate determina hipotensiune arterială, sincopă, ameţeli, durere la nivelul penisului şi posibil priapism (erecţie rigidă care durează > 4 ore). Priapismul poate duce la agravarea permanentă a disfuncţiei erectile. Pacienţii în cazul cărora se suspectează supradozaj şi care prezintă aceste simptome trebuie ţinuţi sub supraveghere medicală până când dispar simptomele locale şi sistemice.

Dacă apare o erecţie cu durata mai mare de 4 ore, pacientul trebuie să solicite consult medical de urgenţă.
Trebuie luate următoarele măsuri: * Pacientul trebuie aşezat în poziţie supină, pe o parte. Se aplică pungi cu gheaţă timp de două minute, alternativ, la nivelul superior al coapselor (aceasta poate cauza reflex de deschidere a valvelor venoase). Dacă nu se obţine răspuns după 10 minute, se întrerupe procedura. * Dacă tratamentul este ineficient şi erecţia rigidă durează mai mult de 6 ore, trebuie efectuată procedura de aspiraţie sanguină la nivelul penisului. Utilizând o tehnică aseptică, se inseră un ac tip fluture cu dimensiuni de 19-21 gauge în corpul cavernos şi se aspiră 20-50 ml de sânge. Aceasta poate duce la detumescenţa penisului. Dacă este necesar, procedura poate fi repetată pe partea controlaterală a penisului. * Dacă tot nu s-a obţinut efectul dorit, se recomandă administrarea injectabilă intracavernoasă de medicamente α-adrenergice. Cu toate că obişnuitele contraindicaţii cu privire la administrarea intrapeniană de substanţe vasoconstrictoare nu sunt valabile în tratamentul priapismului, se recomandă precauţie în cursul procedurii. Tensiunea arterială şi pulsul trebuie monitorizate continuu în timpul procedurii. Se recomandă prudenţă deosebită la pacienţii cu boli coronariene, hipertensiune arterială necontrolată terapeutic, ischemie cerebrală şi la cei care utilizează inhibitori demonoamino – oxidază. În cele din urmă, trebuie să fie disponibile facilităţi de abordare terapeutică a crizei hipertensive. * Trebuie preparată o soluţie defenilefrină 200 micrograme/ml şi se injectează 0,5 până la 1,0 ml la interval de 5-10 minute. Alternativ, se poate utiliza o soluţie de adrenalină 20 micrograme/ml. Dacă este necesar, această procedură poate fi urmată de aspiraţia ulterioară de sânge prin acelaşi ac tip fluture.
Doza maximă de fenilefrină trebuie să fie de 1 mg, iar cea de adrenalină de 100 micrograme (5ml soluţie). * Ca alternativă poate fi utilizat metaraminol, dar s-au raportat crize hipertensive letale. Dacă simptomatologia de priapism nu s-a remis, pacientul trebuie transferat imediat într-o secţie de chirurgie.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: medicamente utilizate în disfuncţia erectilă, codul ATC: G04BE01

Mecanism de acţiune:
Alprostadil este identic din punct de vedere chimic cu prostaglandina E1, acţiunile sale incluzând vasodilataţia vaselor de sânge de la nivelul ţesutului erectil din corpul cavernos şi creşterea fluxului sanguin în artera cavernoasă, ceea ce determină rigiditatea peniană.

După aplicarea Vitaros, erecţia se obţine în decurs de 5 până la 30 de minute. Alprostadil are un timp de înjumătăţire plasmatică redus la bărbaţi şi îmbunătăţirea erecţiilor poate dura 1 până la 2 ore după administrare.

Eficacitate: două studii clinice pivot de fază 3 au evaluat eficacitatea Vitaros la pacienţi cu disfuncţie erectilă. Comparativ cu placebo, în toate grupurile de tratament cu doze de alprostadil de 100, 200 şi 300 micrograme a fost observată o îmbunătăţire generală, semnificativă statistic,cu privire la fiecare dintre criteriile principale de evaluare, adică funcţia erectilă (FE),protocolul scorului IIEF (International Index of Erectile Function), precum şi penetrarea vaginală reuşită şi ejacularea. Suplimentar, a existat o îmbunătăţire generală semnificativă statistic în grupurile de tratament, comparativ cu placebo,cu privire la câteva dintre criteriile secundare de evaluare a eficacităţii, incluzând alte caracteristici din cadrul protocolului scorurilor IIEF (obţinerea orgasmului, satisfacţie ca urmare a actului sexual şi satisfacţie generală), Autoevaluarea erecţiei de către pacient (PSAE) şi Chestionarul de evaluare generală (GAQ).
Eficacitate la subgrupuri de pacienţi: la subgrupurile de pacienţi (cu diabet zaharat, cardiaci, cu prostatectomie, pacienţi hipertensivi şi cei la care terapia cu Viagra nu a dat rezultate) şi în două grupuri de vârstă (< 65 şi > 65 ani) s-au obţinut îmbunătăţiri similare cu cele observate la populaţia generală, cu privire la scorurile IIEF şi funcţia erectilă EF.

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie: biodisponibilitatea absolute după administrarea topică nu a fost determinată. Într-un studiu de farmacocinetică, pacienţii cu disfuncţie erectilă au fost trataţi cu Vitaros 100 mg cremă, administrându-se doze de alprostadil de 100, 200 şi 300 micrograme. Concentraţiile plasmatice ale
PGE1 şi metabolitului său PGE0 au fost mici sau nedetectabile la majoritatea subiecţilor într-o mostră de sânge recoltată după administrarea dozelor şi parametrii farmacocinetici nu au putut fi determinaţi.
Valorile Cmaxşi ASC ale 15-ceto-PGE0 au fost mici şi au prezentat o creştere mai puţin proporţională cu doza în intervalul de doze cuprinse între 100 – 300 micrograme. Concentraţia plasmatică maximă a 15- ceto-PGE0 a fost obţinută în decurs de o oră de la administrare.

Tabel 2
Parametrii farmacocinetici medii (DS) pentru 15-ceto-PGE0

Placebo Vitaros Vitaros200 Vitaros300
Parametru (N=5) 100 micrograme micrograme micrograme

(N=5) (N=5) (N=5)
ASCa 388 (256) 439 (107) 504 (247) 960 (544) (pg*oră/ml)
Cmax (pg/ml) 23 (19) 202 (229) 120 (103) 332 (224)
Tmax (ore) 6 (8) 0.6 (0.4) 1 (0.7) 0.7 (0.3)
T1/2 (ore) 4 (–)b 5 (3) 3 (1)c 6 (6) a ASC este aria de sub curba concentraţiilor plasmatice în funcţie de timp de la ora zero până la ora 24 b Doar de la 1 subiect s-au obţinut date pentru a putea stabili timpul de înjumătăţire plasmatică. c Doar de la 3 subiecţi s-au obţinut date pentru a putea stabili timpul de înjumătăţire plasmatică. .
DS = deviaţia standard

Distribuţie: după administrarea de alprostadil la nivelul meatusului şi glandului, alprostadil este rapid absorbit în corpul spongios şi corpul cavernos, prin intermediul vascularizaţiei colaterale. Cantitatea rămasă trece în circulaţia venoasă pelvină, prin intermediul venelor ce deservesc corpul spongios.

Metabolizare: după administrarea topică, PGE1 este rapid metabolizată local prin oxidarea enzimatică a grupării 15-hidroxil la 15-ceto-PGE1. 15-ceto-PGE1 asigură doar 1-2% din acţiunea biologică a PGE1 şi este redusă rapid, având ca rezultat majoritatea metaboliţilor inactivi din categoria 13, 14-dihidro-15- ceto-PGE, care sunt eliminaţi în principal prin ficat şi rinichi.

Excreţie: după administrarea intravenoasă alprostadil marcat cu tritium la bărbaţi, substanţa marcată dispare rapid din sânge în primele 10 minute, iar după 1 oră rămâne în sânge doar o cantitate redusă de substanţă marcată radioactiv. Metaboliţii alprostadilului sunt excretaţi în principal prin rinichi, aproximativ 90% din doza administrată intravenos fiind excretată în urină în decurs de 24 ore după utilizare. Cantitatea rămasă este eliminată prin materiile fecale. Nu există evidenţe cu privire la retenţia la nivelul ţesuturilor a alprostadilului sau metaboliţilor săi, după administrarea intravenoasă.

Farmacocinetica la grupe speciale de pacienţi:
Boli pulmonare: pacienţii cu boli pulmonare pot avea o capacitate redusă de eliminare a medicamentului.
La pacienţii cu sindrom de deprimare respiratorie al adultului, utilizarea pulmonară de PGE1 administrată intravenos a fost redusă cu aproximativ 15%, comparativ cu grupul de control în care au fost incluşi pacienţi cu funcţie respiratorie normală.Sex: efectele tipologiei sexuale asupra farmacocineticii Vitaros nu au fost studiate şi nu s-au efectuat

studii la partenerele pacienţilor care utilizează medicamentul.

Vârstnici, adolescenţi, copii: efectele vârstei asupra farmacocineticii alprostadilului în cazul utilizării topice nu au fost studiate. Vitaros nu este indicat pentru utilizare la adolescenţi şi copii cu vârsta sub 18 ani.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Alprostadilul, excipientul DDAIP (clorhidrat de dodecil-2-N,N-dimetilaminopropionat) şi Vitaros (care conţine DDAIP) nu au demonstrat potenţial genotoxic.
Nu au fost efectuate studii de carcinogenitate cu alprostadil sau Vitaros. Evaluările de lungă durată cu privire la carcinogenitatea excipientului DDAIP, nu au demonstrat formare de tumori după administrarea topică la şoarece şi administrarea subcutanată la şobolan. În cadrul studiilor efectuate la tipul de şoarece Tg. AC transgenic, administrarea de DDAIP la concentraţii de 1,0% la femele şi de 2,5% la masculi (50 şi 125 mg/kg şi zi) a indus apariţia de papiloame. Acest efect nu pare a fi relevant la om, deoarece este produs probabil de iritaţie.
Alprostadilul nu are efect asupra numărului şi motilităţii spermatozoizilor. Totuşi, excipientul DDAIP a determinat atrofia tubilor seminiferi în testele efectuate la iepuri cărora li s-a administrat local la nivelul glandului medicamentul la concentraţia de 5% şi în doze de 2,5, 5 şi 10 mg/kg şi zi. Nu a putut fi testat un efect spermatotoxic direct al DDAIP şi, ca urmare, relevanţa cu privire la posibila reducere a fertilităţii masculine la om nu este cunoscută. DDAIP administrat subcutanat la şobolan nu a avut efect asupra fertilităţii.
Alprostadil a prezentat efect embriotoxic (reducere a greutăţii fetuşilor) când a fost administrat subcutanat în bolus la femelele gestante de şobolan. Dozele mai mari au indus o creştere a resorbţiilor, reducerea numărului de fetuşi viabili, creşterea incidenţelor variaţiilor şi malformaţiilor viscerale şi scheletale şi toxicitate maternă. Administrarea intravaginală de PGE1 la femelele de iepure gestante nu a avut efecte nocive la fetuşi.
Studiile cu privire la toxicitatea asupra funcţiei de reproducere au fost efectuate cu DDAIP, după administrarea subcutanată la şobolan şi iepure. Nu s-au observant efecte la şobolan, dar la iepure, la doze mari, a fost observată fetotoxicitate, incluzând o incidenţă crescută a malformaţiilor, efecte determinate probabil de toxicitatea maternă. La şobolan nu s-au observant efecte cu privire la dezvolatea postnatală.

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Apă purificată
Etanol anhidru
Etil laurat
Gumă guar modificată
Clorhidrat de dodecil-2-N,N-dimetilaminopropionat
Dihidrogenofosfat de potasiu
Hidroxid de sodiu, pentru ajustarea pH-ului
Acid fosforic, pentru ajustarea pH-ului

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

12 luni După desigilare, a se utiliza imediat; a se elimina orice cantitate neutilizată.

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

A se păstra la frigider (2°C – 8°C). A nu se congela.
Plicurile sigilate pot fi păstrate de către pacient în afara frigiderului, la o temperatură sub 25 °C, timp de până la 3 zile înainte de utilizare. La sfârşitul acestei perioade, dacă nu a fost utilizat, medicamentul trebuie eliminat. A se păstra în plicul original pentru a fi protejat de lumină.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Vitaros este diponibil în plicuri individuale care conţin un (1) recipient AccuDose. Fiecare recipient pentru o singură utilizare conţine 100 mg cremă. Vitaros este disponibil în cutii care conţin patru (4) recipiente. Plicurile sunt fabricate din folie laminată din aluminiu. Componentele recipientului sunt fabricate din polipropilenă şi polietilenă.

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fiecare recipient este pentru o singură utilizare. Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Recordati Ireland Limited
Raheens East, Ringaskiddy Co. Cork
Irlanda
Tel +353 (0) 21 4379 400
Fax +353 (0) 21 4379 280

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

12798/2019/01

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Reînnoirea autorizaţiei – Noiembrie 2019

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Noiembrie 2019

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close