Prospect Zenra 2.5-5-10mg – Hipertensiune Arteriala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 Prospect pentru utilizator

ZENRA Prospect   2,5, comprimate, 2,5 mg

ZENRA 5, comprimate, 5 mg

ZENRA 10, comprimate, 10 mg

 Ramipril

 Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de

a începe să luaţi acest medicament

–               Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–               Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–               Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–               Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

in acest prospect Zenra găsiti:

1               Ce este Zenra şi pentru ce se utilizează

2                înainte  să luaţi Zenra

3               Cum să luaţi Zenra

4               Reacţii adverse posibile

5               Cum se păstrează Zenra

6               Informaţii suplimentare

zenra prospectzenra prospect

1. CE ESTE ZENRA Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

Zenra conţine un medicament numit ramipril. Acesta aparţine unei clase de medicamente numite inhibitori ai ECA (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei).

Zenra acţionează prin:

 • Scăderea producţiei, în organismul dumneavoastră, de substanţe care pot creşte tensiunea arterială
 • Relaxarea şi dilatarea vaselor dumneavoastră de sânge
 • Uşurarea muncii inimii de a pompa sânge în organismul dumneavoastră.

Zenra poate fi utilizat:

 • Pentru a trata tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială)
 • Pentru a reduce riscul dumneavoastră de a avea o criză de inimă sau un accident vascular cerebral
 • Pentru a reduce riscul sau a întârzia agravarea afecţiunilor dumneavoastră de rinichi (fie că aveţi sau nu diabet zaharat)
 • Pentru a trata inima dumneavoastră atunci când nu poate pompa suficient sânge în organismul dumneavoastră (insuficienţă cardiacă)
 • Ca tratament după o criză de inimă (infarct miocardic) complicată cu însuficiență cardiacă.

 

2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ZENRA

 

Nu luaţi Zenra

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la ramipril, la oricare alt medicament inhibitor al ECA sau la oricare dintre celelalte componente ale Zenra menţionate la pct. 6.

Semnele unei reacţii alergice pot include o erupţie pe piele, probleme de respiraţie sau înghiţire, umflare a buzelor, a feţei, gâtului sau a limbii dumneavoastră.

 • Dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică gravă numită “edem angioneurotic”. Semnele pot include mâncărime, blânde (urticarie), pete roşii pe mâini, picioare şi gât, umflarea gâtului şi a limbii, umflare în jurul ochilor şi buzelor, dificultăţi de respiraţie şi înghiţire.
 • Dacă faceţi dializă sau orice alt tip de filtrare a

sângelui. în funcţie de aparatul utilizat, este posibil ca Zenra să nu fie potrivit pentru dumneavoastră.

 • Dacă aveţi afecţiuni ale rinichilor în care irigarea cu sânge a rinichilor dumneavoastră este redusă (stenoză de arteră renală)
 • în ultimele 6 luni de sarcină (vezi mai jos pct. “Sarcina şi alăptarea”)
 • Dacă tensiunea dumneavoastră arterială este anormal de mică sau instabilă. Va fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă măsoare tensiunea arterială.

Nu luaţi Zenra dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus. Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Zenra.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Zenra

Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul înainte de a lua medicamentul dumneavoastră:

 • Dacă aveţi afecţiuni ale inimii, ficatului sau rinichilor
 • Dacă ati pierdut multe lichide sau săruri din organism (stare de rău (vărsături), aveţi diaree, transpiraţi mai mult decât de obicei, aveţi o dietă săracă în sare, luaţi diuretice (medicamente care cresc eliminarea de apă) de mult timp sau faceţi dializă)
 • Dacă urmează să fiţi supus unui tratament pentru a reduce reacţia dumneavoastră alergică la înţepăturile de albină sau viespe (desensibilizare)
 • Dacă urmează să vi se administreze un anestezic. Acesta vă poate fi administrat pentru o operaţie sau pentru orice lucrare stomatologică. Este posibil să fie nevoie să întrerupeţi tratamentul cu Zenra cu o zi înainte de operaţie; cereţi sfatul medicului dumneavoastră.
 • Dacă aveţi o cantitate mare de potasiu în sânge (observată la analize ale sângelui)
 • Dacă aveţi o boală de colagen, cum ar fi sclerodermia sau lupusul eritematos sistemic.
 • Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă. Zenra nu este recomandat în primele 3 luni de sarcină şi poate determina leziuni grave la făt după 3 luni de sarcină, vezi pct. ”Sarcina şi alăptarea”.

 

Copii

Zenra nu este recomandat la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu sunt disponibile informaţii pentru această grupă de vârstă.

Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Zenra.

 

 

 

Prospect ZENRA

Folosirea Zenra cu alte medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau

farmacistului dacă luaţi sau ati luat recent orice alte

medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală (inclusiv medicamente pe bază de plante medicinale). Aceasta deoarece Zenra poate influenţa modul în care acţionează unele medicamente. De asemenea, unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează Zenra.Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Ele pot face ca Zenra să nu acţioneze suficient de bine:

 • Medicamente utilizate pentru a ameliora durerea şi inflamaţia (de exemplu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene AINS)cum sunt ibuprofenul sau indometacină şi acidul acetilsalicilic)
 • Medicamente utilizate pentru tratamentul tensiunii arteriale scăzute, şocului, insuficienţei cardiace, astmului bronşic sau alergiilor, cum sunt efedrina, noradrenalina sau adrenalina. Va fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă verifice tensiunea arterială.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Ele pot creşte riscul de apariţie a reacţiilor adverse dacă le luaţi împreună cu Zenra:

 • Medicamente utilizate pentru a ameliora durerea şi

inflamaţia (de exemplu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum sunt ibuprofenul sau indometacină şi acidul acetilsalicilic)

 • Medicamente pentru tratamentul cancerului (chimioterapie)
 • Medicamente utilizate pentru a împiedica rejetul de organ după un transplant, cum este ciclosporină

–               Diuretice (medicamente care cresc eliminarea de apă), cum este furosemidul

–               Medicamente care pot creşte concentraţia de potasiu în sânge, cum sunt spironolactonă, triamterenul, amiloridul, sărurile de potasiu şi heparină (utilizată pentru subţierea sângelui)

–               Glucocorticoizi utilizaţi pentru a trata inflamaţia, cum este prednisolonul

–               Alopurinol (utilizat pentru a scădea concentraţia de acid uric în sânge)

–               Procainamidă (pentru tulburări de ritm cardiac).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente. Acţiunea lor poate fi influenţată de Zenra:

–               Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, cum sunt insulina şi medicamentele administrate pe cale orală pentru a scădea zahărul din sânge. Zenra poate scădea cantitatea de zahăr din sângele dumneavoastra. verificaţi atent sângele dumneavoastră în timpul tratamentului cu

Zenra.

–               Litiu (pentru afecţiuni psihice). Zenra poate creşte cantitatea de litiu din sângele dumneavoastră. Va fi necesară verificarea atentă de către medicul dumneavoastră a cantităţii de litiu din sângele dumneavoastră.

Dacă vă aflaţi în oricare dintre situaţiile de mai sus (sau nu sunteţi sigur), adresaţi-vă medicului dumneavoastră înainte de a lua Zenra.

 

Folosirea Zenra cu alimente şi băuturi

–               Consumul de alcool etilic în timpul tratamentului cu Zenra vă poate face să vă simţiţi ameţit sau buimăcit. Dacă sunteţi îngrijorat în legătură cu ce cantitate de alcool etilic puteţi consuma în timpul tratamentului cu Zenra, discutaţi despre acest lucru cu medicul dumneavoastră, deoarece medicamentele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale şi alcoolul etilic pot avea efecte cumulative.

–               Zenra poale fi luat cu sau fără alimente.

 

 

Sarcina şi alăptarea

Trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă credeţi că sunteţi (sau aţi putea rămâne) gravidă.

Nu trebuie să luaţi Zenra în primele 12 săptămâni de sarcină şi nu trebuie să luaţi deloc aceste medicamente după săptămâna 13, deoarece utilizarea lor în timpul sarcinii poate avea efecte dăunătoare la nou-născut. Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Zenra, spuneţi imediat medicului dumneavoastră. Trecerea la un tratament alternativ corespunzător trebuie făcută înaintea unei sarcini planificate.

Nu trebuie să luaţi Zenra dacă alăptaţi.

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

în timpul tratamentului cu Zenra, vă puteţi simţi ameţit. Acest lucru este mai probabil să se întâmple când începeţi tratamentul cu Zenra sau când începeţi să luaţi o doză mai mare. Dacă acest lucru se întâmplă, nu conduceţi vehicule sau nu folosiţi unelte sau utilaje.

 

3. CUM SĂ LUAŢI ZENRA

Luaţi întotdeauna Zenra exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Utilizarea acestui medicament

–               înghiţiţi acest medicament la aceeaşi oră în fiecare zi.

–               înghiţiţi comprimatele/capsulele întregi, cu lichid.

–               Nu zdrobiţi sau mestecaţi comprimatele/capsulele.

Cât de mult să luaţi

Tratamentul tensiunii arteriale crescute

–               Doza uzuală de început este de 1,25 mg sau 2,5 mg o dată pe zi.

–               Medicul dumneavoastră va adapta doza pe care o luaţi până când tensiunea dumneavoastră arterială este controlată.

–               Doza maximă este de 10 mg o dată pe zi.

–               Dacă urmaţi deja tratament cu diuretice (medicamente care cresc eliminarea de apă), medicul dumneavoastră poate reduce sau opri doza de diuretic pe care o luaţi înainte de a începe tratamentul cu Zenra.

Pentru a reduce riscul dumneavoastră de a avea un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral

–               Doza uzuală de început este de 2,5 mg o dată pe zi.

–               Medicul dumneavoastră poate apoi decide să crească doza pe care o luaţi.

–               Doza uzuală este de 10 mg o dată pe zi.

Tratament pentru a reduce sau a întârzia agravarea problemelor dumneavoastră de rinichi

–               Puteţi începe cu o doză de 1,25 mg sau 2,5 mg o dată pe zi.

–               Medicul dumneavoastră va adapta doza pe care o luaţi.

–               Doza uzuală este de 5 mg sau 10 mg o dată pe zi. Tratamentul insuficienţei cardiace

–               Doza uzuală de început este de 1,25 mg o dată pe zi.

–               Medicul dumneavoastră va adapta doza pe care o luaţi.

–               Doza maximă este de 10 mg zilnic. Sunt de preferat două administrări pe zi.

Tratament după ce aţi avut un infarct miocardic

–               Doza uzuală de început este de 1,25 mg o dată pe zi până la 2,5 mg de două ori pe zi.

–               Medicul dumneavoastră va adapta doza pe care o luaţi.

–               Doza uzuală este de 10 mg zilnic. Sunt de preferat două administrări pe zi.

Vârstnici

Medicul dumneavoastră va reduce doza iniţială şi va adapta mai lent tratamentul dumneavoastră.

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Zenra

Adresaţi-vă imediat unui medic sau mergeţi la cel mai apropiat serviciu de urgenţe al unui spital. Nu conduceţi un vehicul până la spital, rugaţi pe altcineva să meargă cu dumneavoastră sau sunaţi pentru o ambulanţă. Luaţi cu dumneavoastră cutia medicamentului. Aceasta ajută medicul să ştie ce aţi luat.

Dacă uitaţi să luaţi Zenra

–               Dacă omiteţi o doză, luaţi doza următoare ca de obicei.

–               Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa comprimatul uitat/capsula uitată.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

 Prospect ZENRA

4.  REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Zenra poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

încetaţi să luaţi Zenra şi contactaţi imediat un medic dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse grave – este posibil să aveţi nevoie de tratament medical de urgenţă:

–               Umflare a feţei, buzelor sau a gâtului, ceea ce face dificilă respiraţia sau înghiţirea, precum şi mâncărime şi erupţii pe piele. Acesta poate fi semnul unei reacţii alergice grave la Zenra.

–               Reacţii cutanate grave, inclusiv erupţie pe piele, ulceraţii la nivelul cavităţii bucale, agravarea unei afecţiuni preexistente la nivelul pielii, roşeaţă, vezicule sau descuamare a pielii (cum sunt sindromul Stevens- Johnson, necroliză epidermică toxică sau eritemul polimorf).

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă aveţi:

–               Bătăi cardiace rapide, bătăi cardiace puternice sau neregulate (palpitaţii), durere în piept, apăsare în piept sau probleme mai grave, inclusiv un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral

–               Scurtare a respiraţiei sau tuse. Acestea pot fi semnele unor probleme ale plămânilor

–               Apariţia mai uşoară de vânătăi, sângerare mai îndelungată decât de obicei, orice semn de sângerare (de exemplu sângerare din gingii), erupţie sub formă

de pete purpurii pe piele sau dezvoltarea de infecţii mai uşor decât de obicei, durere în gât şi febră, senzaţie de oboseală, leşin, ameţeli sau piele palidă. Acestea pot fi semnele unor probleme ale sângelui sau ale măduvei osoase.

–               Durere violentă de stomac care poate ajunge în spate. Acesta poate fi un semn de pancreatită (inflamaţie a pancreasului).

–               Febră, frisoane, oboseală, pierderea apetitului alimentar, durere de stomac, senzaţie de rău (greaţă), îngălbenire a pielii sau a ochilor (icter). Acestea pot fi semnele unor probleme ale ficatului, cum sunt hepatita (inflamaţie a ficatului) sau afectarea ficatului.

Alte reacţii adverse includ:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă

oricare dintre următoarele reacţii adverse devine gravă

sau durează mai mult de câteva zile.

Frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 pacienţi)

–               Durere de cap sau senzaţie de oboseală

–               Senzaţie de ameţeală. Aceasta este mai probabil să apară la începutul tratamentului cu Zenra sau când începeţi să luaţi o doză mai mare.

–               Leşin, hipotensiune arterială (tensiune arterială anormal de mică), în special când staţi în picioare sau când vă ridicaţi repede în picioare

–               Tuse seacă iritativă, inflamaţie a sinusurilor (sinuzită) sau bronşită, scurtare a respiraţiei

–               Durere de stomac sau intestinală, diaree, indigestie, senzaţie de rău (greaţă) sau stare de rău (vărsături)

–               Erupţii pe piele cu sau fără suprafaţă proeminentă

–               Durere în piept

–               Dureri sau crampe musculare

–               Analize ale sângelui care arată o concentraţie mai mare de potasiu în sânge decât este normal.

Mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 de

pacienţi)

–               Tulburări de echilibru (vertij)

–               Mâncărime şi senzaţii neobişnuite la nivelul pielii, cum sunt amorţeli, furnicături, înţepături, arsură sau senzaţie de fiori la nivelul pielii (parestezii)

–               Pierdere sau modificare a gustului

–               Tulburări de somn–               Senzaţie de deprimare, anxietate, nervozitate mai accentuată decât de obicei sau nelinişte

–               Nas înfundat, dificultăţi de respiraţie sau agravare a astmului bronşic

–               Umflare a intestinului numită “edem angioneurotic intestinal”, care se manifestă prin simptome cum sunt durere abdominală, vărsături şi diaree

–               Arsuri în capul pieptului, constipaţie sau gură uscată

–               Eliminarea unei cantităţi mai mari decât de obicei de apă (urină) peste zi

–               Transpiraţii mai abundente decât de obicei

–               Scădere sau pierdere a apetitului alimentar (anorexie)

–               Bătăi cardiace neregulate sau mai rapide. Mâini şi picioare umflate. Acesta poate fi un semn că organismul dumneavoastră reţine mai multă apă decât de obicei.

–               înroşirea feţei

–               Vedere înceţoşată

– Durere la nivelul articulaţiilor

–               Febră

–               Incapacitate de a avea raporturi sexuale la bărbaţi, scăderea apetitului sexual la bărbaţi sau femei

–               Un număr crescut al anumitor celule albe sanguine (eozinofilie) observat la analize ale sângelui

–               Analize ale sângelui care arată modificări ale funcţiei ficatului, pancreasului sau rinichilor.

Rare (apar la mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi)

–               Senzaţie de nesiguranţă sau confuzie

–               Limbă roşie şi umflată

se cojeşte,

mâncărime, erupţie pe piele cu suprafaţă proeminentă

–               Probleme ale unghiilor (de exemplu căderea sau separarea unghiilor de patul unghial)

–               Erupţii pe piele sau vânătăi

–               Aspect pătat al pielii şi extremităţi reci

–               Ochi umezi sau umflaţi, roşii, cu mâncărimi

–               Tulburări de auz şi zgomote în urechi

–               Senzaţie de slăbiciune

–               Analize ale sângelui care arată o scădere a numărului de celule roşii sanguine, celule albe sanguine sau trombocite sau a concentraţiei de hemoglobină.

Foarte rare (apar la mai puţin de 1 din 10000 de pacienţi)

–               Sensibilitate mai mare decât de obicei la expunerea la soare.

 

Prospect ZENRA

Alte reacţii adverse raportate:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră dacă oricare dintre următoarele reacţii adverse devine gravă sau durează mai mult de câteva zile.

–               Dificultăţi de concentrare

–               Gură umflată

–               Analize ale sângelui care arată prea puţine celule în sângele dumneavoastră

–               Analize ale sângelui care arată mai puţin sodiu decât normal în sângele dumneavoastră

–               Degete de la mâini sau de la picioare având culoare modificată când vă este frig şi apoi cu furnicături sau dureroase când încep să se încălzească (fenomen Raynaud)

–               Mărirea sânilor la bărbaţi

–               Reacţii încetinite sau anormale

–               Senzaţie de arsură

–               Modificare a mirosului

–               Căderea părului.Dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

5. CUM SE PĂSTREAZĂ ZENRA

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu utilizaţi Zenra după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Zenra

Zenra 2,5

*               Substanţa activă este ramipril. Un comprimat conţine ramipril 2,5 mg.

*               Celelalte componente sunt: hidroximetilpropilceluloză 5mPas (tip 2910), amidon de porumb pregelatinizat, celuloză microcristalină, stearilfumarat de sodiu, oxid galben de fer (E 172).

Zenra 5

*               Substanţa activă este ramipril. Un comprimat conţine ramipril 5 mg.

*               Celelalte componente sunt: hidroximetilpropilceluloză 5mPas (tip 2910), amidon de porumb pregelatinizat, celuloză microcristalină, stearilfumarat de sodiu, oxid roşu de fer (E 172).

Zenra 10

*               Substanţa activă este ramipril. Un comprimat conţine ramipril 10 mg.

*               Celelalte componente sunt: metilhidroxipropilceluloză, amidon pregelatinizat, celuloză microcristalină, stearilfumarat de sodiu.

Cum arată Zenra şi conţinutul ambalajului

Comprimate.

Zenra 2,5, comprimate, 2,5 mg Comprimate oblongi de culoare gălbuie până la galben, prevăzute cu linie mediană, inscripţionate deasupra liniei mediane cu 2,5 şi cu logo-ul companiei şi sub linia mediană cu HMR şi 2,5.

Cutie cu 2 blistere PVC/Al a câte 14 comprimate. Zenra 5, comprimate, 5 mg

Comprimate oblongi de culoare roşu pal, prevăzute cu linie mediană, inscripţionate deasupra liniei mediane cu

5 şi cu logo-ul companiei şi sub linia mediană cu HMP şi 5.

Cutie cu 2 blistere PVC/Al a câte 14 comprimate. Zenra 10, comprimate, 10 mg Comprimate oblongi de culoare albă până la aproape albă, prevăzute cu linie mediană, inscripţionate deasupra liniei mediane cu HMO/HMO.

Cutie cu 2 blistere FVC/A1 a câte 14 comprimate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

ZENTIVA S.A.

B-dul Theodor Pallady nr. 50 Sector 3, Bucureşti, România

Acest Zenra prospect a fost aprobat în Iulie 2009.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close