Regenerarea ţesuturilor.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: aloe, anghinare, brusture, cătină ginko-biloba, ginseng, Liv 52, pătlagină, pelin, silimarină, sunătoare, tătăneasă, ţelină.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Aloe (Aloe vera) se aplică pe ţesuturile lezate plantă proaspăt tăiată cu tăietura plantei pe locul ce se doreşte a fi regenerat. Se mai poate folosi praf de aloe obţinut din plantă uscată şi măcinată cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune sub pansament. Există de asemenea în comerţ o serie de produse din aloe care se pot folosi pentru regenerarea ţesuturilor.
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi. Unul dimineaţa înainte de masă, apoi se stă culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Se utilizează pentru curăţirea şi regenerarea ţesutului hepatic. Există în comerţ (la farmacii) Anghirol care conţine tot această plantă.
Brusture (Arctium lapa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se poate aplica extern pentru regenerarea ţesuturilor. De asemenea se poate lua intern pentru refacerea celulară în organism (stomac, intestine, etc). Se pot consuma în acest caz 2 căni pe zi, preferabil după mese.
Cătina (Tamarix ramosissima) fructele sunt socotite drept o polivitamină naturală care contribuie la regenerarea ţesuturilor. Se pot lua intern sub diferite forme (fructe crude câte 2 linguriţe o dată de 3 ori pe zi, sirop, dulceaţă, etc). Se poate de asemenea folosi uleiul de cătină care există la toate magazinele naturiste şi care se foloseşte conform indicaţiilor producătorului. Ajută la regenerarea celulară.
Ginko-Biloba- se foloseşte la regenerarea celulelor nervoase şi refacerea circulaţiei sângelui. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.
Ginseng- se găseşte şi acesta la toate farmaciile în diferite forme de prezentare. Se va consuma perioade mai lungi de timp pentru refacerea ţesuturilor şi celulară. Se va lua conform indicaţiilor date de către producător în fiecare caz în parte. Nu are nici un efect negativ.
Liv 52- se găseşte la farmacii şi este un produs adus din import. Se va folosi conform indicaţiilor producătorului, contribuind la refacerea ţesuturilor interne, în special la ficat.
Pătlagină (Plantago lanceolata) se foloseşte în special pentru refacerea ţesuturilor externe ale pielii dar se poate lua cu acelaşi efect şi intern. Se poate aplica frunză proaspătă strivită sau chiar o pastă făcută din frunze proaspete aplicate extern. Intern se poate lua sub formă de suc obţinut din plantă proaspătă cu ajutorul storcătorului de fructe. Se ia câte 1 linguriţă de suc diluat la 100-200 ml suc de rădăcină de morcovi care este şi el un foarte bun epitelizant şi cicatrizant, atât intern cât şi extern. Se ia de 3 ori pe zi cu 20-30 minute, înaintea meselor.
Pelin (Artemisia absinthum) se ia intern câte 1 linguriţă de praf obţinut din plante uscate cu râşniţa de cafea şi apoi cernute cu sita fină. Se mai poate face un ceai dintr-o linguriţă de plantă mărunţită pusă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se îndulceşte cu miere polifloră după gust şi se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, după mesele principale. Extern se poate aplica praf de plantă pentru regenerarea ţesuturilor lezate.
Silimarină- se găseşte la toate magazinele naturiste sau la farmacii şi este bine să se respecte de fiecare dată indicaţiile producătorului. Ajută la regenerarea ţesuturilor.
Sunătoare (Hipericum perforatum) intern se poate lua câte 2 căni de ceai pe zi, consumate după mesele principale. Se face din 1 linguriţă de plantă înflorită mărunţită pusă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se mai poate folosi uleiul de sunătoare. Pentru obţinerea uleiului este bine să se folosească ulei extra- virgin de măsline. Se umple o sticlă cu plantă mărunţită, fără să se îndese, apoi se pune peste acestea ulei. Se lasă timp de 5-6 săptămâni (în funcţie de temperatura la care se ţine), timp în care se agită des sticla. Se strecoară apoi şi se poate folosi chiar şi câte 1 linguriţă de ulei de 2 ori pe zi, contribuind la regenerarea ţesuturilor interne. Este util mai ales după operaţii interne mai complicate, asigurând datorită uleiului şi o defecare mai uşoară. Se mai poate folosi şi tinctură câte 10-20 picături de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale cu 15 minute. Extern se poate aplica unguentul care se găseşte la toate magazinele naturiste sau chiar ceai sau praf din plante sub pansament.
Tătăneasă (Symphithum officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern pentru refacerea ţesuturilor câte 2-3 căni pe zi, preferabil după mesele principale. Se mai poate folosi extern comprese, spălături, tinctură. Tinctura se poate folosi şi intern câte 20 picături- 1 linguriţă. Se ia întotdeauna înaintea meselor diluată. Se mai poate folosi de asemenea pentru ţesuturile ce doresc să fie regenerate şi alifie care se găseşte la toate magazinele naturiste. Se unge în strat subţire local de 1-2 ori pe zi.
Ţelină (Apium graveolens) sucul obţinut din frunze sau rădăcină obţinut cu ajutorul storcătorului de fructe se poate lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, în diluţie cu apă sau suc de morcovi. Se poate de asemenea să se folosească frunzele sau rădăcina 1-2 linguriţe mărunţite puse la 250 ml apă şi fiartă timp de 5 minute, apoi strecurată. Se consumă câte 3 căni pe zi, după mesele principale.
Miere de albine este un regenerator al celulelor şi de aceia este indicat să se folosească atât intern cât şi extern. Intern se poate consuma 2 linguri pe zi, care ajută şi la constipaţie. Menţionăm totuşi faptul că dacă se consumă 3 linguri de miere se obţine efectul contrar, respectiv este util în cazul diareei. Extern se poate aplica simplu sau în diluţie cu apă sau vin în special roşu.
Brânză de vaci– în special aplicată extern sub formă de cataplasmă asigură regenerarea ţesuturilor. Se ţine în funcţie de toleranţa individuală. Intern se poate consuma pentru refacerea care o asigură aparatului digestiv. Se va consuma în funcţie de toleranţa fiecăruia.
Argilă- se aplică extern, praf, pastă obţinută cu orice ceai sau pusă doar sub pansament. Ajută la refacerea ţesuturilor. Intern se poate lua în 250 ml apă 1 linguriţă. La început (5-7 zile) se consumă doar apa de la suprafaţă, fără să se consuma reziduul, apoi după ce organismul s-a obişnuit cu aceasta se poate consuma apa tulbure, fără eventualele depuneri (pietricele, etc). Ajută la dezinfecţie şi refacere celulară.