Inflamaţia aparatului digestiv – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Inflamaţia aparatului digestiv.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, angelică, anghinare, armurariu, busuioc, captalan, cartof, cerenţel, chimion, cicoare, coada racului, coada şoricelului, coriandru, cruşin, cuişoare, dovleac, fasole, fenicul, ferigă, fierea pământului, ghimber, ghinţură, iarba şarpelui, in, isop, lemn dulce, levănţica, măghiran, mătăciune, mătrăgună, menta, muşeţel, muştar alb, obligeană, orz, păpădie, pelin, porumb, porumbar, răchitan, revent, ricin, roiniţă, rostopască, salvie, schinel, sclipeţi, schinduf, ştevia stânelor, tarhon, trifoişte, varză, vetrice.

Modul de folosire al plantelor medicinale:

Afin (Vaccinum myrtylis) infuzie din 1-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Se pot de asemenea consuma fructe, pentru efectul antibiotic.

Angelică (angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se beau 2-3 căni de ceai pe zi, pentru calmarea arsurilor.

Anghinare (Cynara scolymus)  infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Ajută la dezintoxicarea organismului.

Armurariu (Sylibum marianum) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este cea mai eficientă plantă mai ales atunci când există şi o afecţiune a ficatului.

Busuioc (Ocinum basilicum)– 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este cel mai bun în afecţiunile gastro-intestinale, înlătură balonările, colitele de fermentaţie, durerile de burtă şi înlătură foarte eficient senzaţia de greaţă. Se poate folosi şi de către adulţi şi de către copii.

Captalan (Petasites hybridus) 1 linguriţă de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cartof (Solanum tuberosum) se rade un tubercul de cartof după ce s-a curăţat şi se consumă. Amidonul din acesta va face o peliculă pe stomac şi va calma durerea. Se asemenea conţine solamină care este un bun calmant al durerii.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se indică în cazurile când este asociată şi hemoragie.

Chimen (Carum carvi) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi. Este util şi în balonări sau diferite deranjamente stomacale.

Cicoare (Cichorium intybus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Se foloseşte mai mult pentru efectul laxativ.

Coada racului (Potentila anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Este utilă atunci când există hemoragii sau când este nevoie de diminuarea secreţiilor.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de flori mărunţite se pun peste 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi cu înghiţituri mici.

Coriandru (Coriandrum sativum) se pun 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma câte 1 cană după fiecare masă.

Cruşin (Rhamnus frangula) se foloseşte coaja- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute apoi se strecoară. Este cel mai puternic laxativ sau purgativ în funcţie de doza administrată.

Cuişoare (Syzygium aromaticum) se pun câteva cuişoare la 250 ml apă clocotită. Se lasă pentru 15 minute acoperite apoi se strecoară şi se consumă în cazul durerilor.Dovlecei (Curcubita pepo var. giromontia)– preparată în diferite preparate culinare (orice formă) ajută la alcalinizarea conţinutului stomacal. Se poate consuma şi sub formă de suc în amestec cu alte legume cu un efect mai puternic. De asemenea pulpa fiartă şi mâncată în orice cantitate. Este şi un laxativ blând.

Fasole (Phasoleus vulgaris) se indică să se fiarbă 2 linguriţe de teci pentru 5 minute, apoi se strecoară. Are acţiune diuretică şi laxativă.

Fenicul (Foeniculum vulgare) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. În dureri este posibil să ajute de multe ori chiar şi praful de seminţe luat sub limbă pentru 5 minute apoi înghiţit cu apă. Are acţiune carminativă şi calmantă.

Ferigă (Dryopteris filix mas) se pune 1 linguriţă de rizom la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă în trei reprize pe zi, pentru a elimina paraziţii intestinali. În cantitate mai mare este toxică. Ar fi mai bine să se prepare la farmacie deoarece conţine filic

Fierea pământului (Genţiana asclepia)  1 lingură de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă rece. Se pune apoi la fiert şi se lasă, până la temperatura de fierbere. Se ia apoi de pe foc. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Este foarte indicată pentru efectul de refacere al poftei de mâncare datorită principiilor amare. De asemenea stimulează secreţiile biliare, pancreatice şi a sucului gastric. Se poate deci folosi în toate aceste cazuri.

Ghimber (Zinghiber officinalis) 1 lingură de plantă mărunţită (rădăcină) se va pune la 250 ml apă rece. Se pune apoi la fiert şi se lasă, până la temperatura de fierbere. Se ia apoi de pe foc. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Redă pofta de mâncare şi este indicată şi la vomismente. Este şi un calmant nervos.

Ghinţură (Genţiana lutea) 1 lingură de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă rece. Se pune apoi la fiert şi se lasă, până la temperatura de fierbere. Se ia apoi de pe foc. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Este foarte indicată pentru efectul de refacere al poftei de mâncare datorită principiilor amare. Stimulează secreţiile organismului.

Iarba şarpelui (Echium vulgare) 1 lingură de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă rece. Se pune apoi la fiert şi se lasă, până la temperatura de fierbere. Se ia apoi de pe foc. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Are şi principii antibiotice. Se indică să fie folosită în toate cazurile în care sunt implicaţi agenţi patogeni care trebuie distruşi.

In (Linum usitatissimum) se consumă câte 1 linguriţă de seminţe aşa cum sunt pentru efectul mecanic care-l are asupra intestinelor, fiind foarte utilă în constipaţii. În plus ajută întregului organism conţinând şi o serie de hormoni.

Isop (Hisopus officinalis) 1 lingură de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă rece. Se pune apoi la fiert şi se lasă, până la temperatura de fierbere. Se ia apoi de pe foc. Se acopere pentru 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi. Este posibil să se facă acest tratament perioade lungi de timp. Ajută la combaterea afecţiunilor digestive.

Lemn dulce (Glycyrrhiza echinata) 1 linguriţă de pulbere se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Are proprietăţi antiinflamatoare, antiulceroase şi cicatrizante. Este interzis hipertensivilor, deoarece poate creşte tensiunea arterială.

Levănţică (Leonorus cardiaca) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este un bun calmant local şi general.

Măghiran (Majorana hortensis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Este un bun calmant digestiv, indicat mai ales la persoanele sensibile şi copii.

Mătăciune (Dracophalum moldavica) 1 linguriţă de plantă mărunţită  puse la 250 ml apă clocotită. În cazurile de ulcer se pot pune 2 linguri de frunze la 250 ml apă clocotită şi se bea din 2 în 2 ore câte o înghiţitură. Ajută la calmarea durerilor. Este util pentru efectul calmant.

Mătrăgună (Atropa belladona) este o plantă foarte toxică din care se extrage papaverina, este preferabil să fie utilizată doar sub îndrumarea unui farmacist care să măsoare cantitatea care se administrează, pentru a nu se întâmpla accidente ne dorite soldate cu moartea. Se indică ca un calmant puternic al durerii.

Mentă (Mentha piperita) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte o cană după fiecare masă. Stimulează digestia.

Muşeţel (Matricaria chamomilla) 1 linguriţă de plantă mărunţită (flori)se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Se foloseşte pentru efectul antimicrobian puternic pe care-l are.

Muştar alb (Sinapis alba) seminţe întregi se înghit pentru stimularea secreţiilor stomacale. Se vor putea lua câte 1 linguriţă de seminţe o dată. Nu sunt indicate la copii.

Obligeană (Acorus calamus) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune seara în 250 ml apă şi dimineaţa se strecoară. Se consumă în cursul zilei acest lichid după mesele principale fiind un bun alcalinizant. De asemenea restabileşte funcţiile stomacului foarte eficient.

Orz (Hordeum vulgare) se poate folosi sucul de orz verde zilnic câte 100 ml de 3 ori pe zi în toate inflamaţiile aparatului digestiv.

Păpădia (Taraxacum officinalis)- 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi de la această plantă şi florile cu care se poate face un sirop foarte bun şi util. Tijele florale se pot consuma câte 10 tije pe zi, înainte de apariţia florii timp de 15 zile, pentru curăţirea organismului de toxine. Rădăcina 1 linguriţă se va pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Această plantă are op acţiune de curăţire a arterelor şi este totodată un tonic circulator fiind foarte indicată în bolile digestive şi multe alte afecţiuni.

Pelin (Artemisium absinthum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma câte o cană după fiecare masă

Porumb (Zea mays) se pun 2 linguriţe de mătase de porumb la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.

Porumbar (Prunus spinosa) 1 linguriţă de flori puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, ca diuretic. Coaja 2 linguriţe fiartă sau fructele 2 linguriţe la 250 ml apă fierte timp de 10 minute apoi strecurat sunt un bun astringent contribuind la ameliorarea diareei. Se indică în cazurile mai uşoare.

Răchitan ((Lytrum salicaria) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Se indică în diaree. Diminuează de asemenea secreţiile.

Revent (Rheum palmatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Se indică ca laxativ sau diuretic.

Ricin (Ricinus comunis) se indică folosirea uleiului contra constipaţiei. Este un laxativ sau purgativ în funcţie de doza administrată.

Roiniţă (Melissa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Este calmant. Se poate face un vin. La 1 litru de vin se pune 20 g de plantă şi se ţine apoi 8-10 zile agitând des, după care se strecoară. Se poate pune miere după gust. Se indică apoi folosirea a câte 50 g de vin după mesele principale sau o dată în zi. Ajută la dispariţia melancoliei şi se indică în toate afecţiunile care au şi substrat nervos.

Rostopască (Chelidonium majs) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile întrega cantitate cu înghiţituri mici.

Salvie (Salvia officinalis) infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor face spălături de mai multe ori pe zi, obligatoriu după fiecare masă. Se foloseşte în afecţiuni bucale sau boli cronice ale pielii. Este indicat datorită acţiunii antibiotice. O altă acţiune este aceia de diminuarea secreţiilor, inclusiv transpiraţiei şi pentru faptul că are o serie de fitohormoni.

Schinel (Cnicus benedictus)- 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă. Se bea câte 100 ml înainte de fiecare masă.

Schinduf (Trigonele foenum graecum) 1 linguriţă de seminţe măcinate se pot pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se indică pentru efectul de stimulare şi chiar de reglare al secreţiilor pancreatice în special.

Sclipeţi (Potentilla erecte) se utilizează în special în enterocolite, afte bucale, inflamaţii diverse ale aparatului digestiv. Este utilă pentru faptul că această plantă conţine tanin galic care este un puternic astringent. Pentru afte se face gargară şi pentru celelalte inflamaţii se consumă câte 1-2căni pe zi cu înghiţituri rare. Se pune 1 linguriţă de rizomi la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute, apoi se strecoară. Se poate folosi în cure de lungă durată.

Ştevia stânelor (Astranthia major) se indică consumul fructelor în afecţiunile digestive, fiind cicatrizante. Se pot folosi crude sau chiar fierte. Este un bun laxativ.

Tarhon (Artemisia dracunulus) tinctură din frunze şi lăstari tineri de tarhon. Se pune 50 g de plantă mărunţită la 250 ml alcool alimentar de 70 grade, pentru 15 zile. Se strecoară şi se toarnă în sticle mici de culoare închisă. Ţinută la rece bine închisă se poate păstra timp de 2 ani. Se iau înainte de fiecare masă câte 20 picături diluate cu puţină apă pentru majoritatea afecţiunilor aparatului digestiv. Se poate lua perioade lungi de timp.

Trifoişte (Menianthes trifoliata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Este o plantă diuretică.Varză (Brasica oleracea)- un pahar de suc proaspăt de varză după fiecare masă. Cura de varză durează o lună de zile şi este foarte eficientă în calmarea durerilor şi chiar vindecarea bolii.

Vetrice (Chrysanthemum vulgare) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, călduţe. Este un bun antibiotic.

Afecţiuni acute stomacale şi intestinale: mătrăguna, menta, roiniţa sau cu acelaşi efect mătăciunea, muşeţelul, coada racului, chimenul, captalanul. Toate acţionează asupra florei patogene intestinale.

Afecţiuni cronice stomacale şi duodenale: ghinţură, fierea pământului, obligeană, trifoişte, angelică, schinel, pelin, coada şoricelului. Refac aciditatea, redau pofta de mâncare, cicatrizează.

Cură de dezintoxicare: dimineaţa la trezire se ia în gură 1 lingură de ulei de floarea soarelui cu care se clăteşte gura timp de 15 minute, fără să se înghită absolut nici o picătură (devine foarte toxic). Se aruncă la Wc-u şi se clăteşte foarte bine gura cu mai multe ape. Se spală bine pe dinţi. După ce se clăteşte gura cu uleiul, acesta trebuie să fie alb la culoare, în caz contrar înseamnă că nu s-a clătit cu suficientă forţă. Se face timp de 15 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi în cazurile mai grave se poate repeta. Nu se va întrerupe tratamentul chiar dacă apar anumite tulburări, pentru că în acest caz înseamnă că tratamentul a fost eficient. Se dovedeşte util în toate afecţiunile ficatului, în boli cronice respiratorii, oboseală cronică, afecţiuni renale, ginecologice, intestinale, bolile pielii, afecţiuni articulare, flebite, tromboflebite, migrene, varice, etc.

Cărbunele de lemn.

Tratamentul cu cărbune de lemn datează de mii de ani, fiind încă şi astăzi folosit în multe sate. Acţiunea sa terapeutică se bazează pe proprietăţile sale antitoxice, absorbante, calmante, cicatrizante, antispastice şi antiinfecţioase. Este indicat în intoxicaţiile cu ciuperci sau alte plante otrăvitoare, cu pesticide, etc., în afecţiunile digestive precum diareea, dizenteria, arterită, astmă bronhic, alergie, hipercolesterolemie. În uz extern se foloseşte pentru tratarea eczemelor, rănilor, gangrenei, urticariei. Este contraindicată administrarea cărbunelui celor care sufere de constipaţie.

            În cazurile de intoxicaţie se dă bolnavului 1 lingură de praf de cărbune într-un pahar cu apă, de 2-3 ori la rând. În toate celelalte cazuri se ia după fiecare masă 1 linguriţă de pulbere în 200 ml apă sau ceai de sunătoare.

În ulcer stomacal şi duodenal, gastrite- se indică folosirea sucului de cartofi, suc de sfeclă, suc de varză, sunt alcaline şi contracarează excesul de acid din stomac calmând durerile provocate de arsuri stomacale.

Constipaţie- băuturi din dovleac fiert, zeamă de varză murată, suc de varză albă crudă, decoct din rădăcină de revent. Prune uscate, curmale sau smochine consumate cu multă apă produc o uşoară purgaţie. Se mai poate folosi zmeura şi tărâţele de ovăz.

Meteorism- foarte folositoare pentru înlesnirea evacuării gazelor sunt: infuzia de seminţe de mărar, decoct din seminţe de pătrunjel sau macerat din seminţe de pătrunjel.

Balonări- chimenul face adevărate minuni, se pune la orice mâncare în orice cantitate mai ales la mâncărurile care produc balonări (fasole uscată, linte, varză, etc). Se face următorul amestec: 10 g seminţe de mărar, 10 g seminţe de anason, 10 g seminţe de fenicul. Se ia 1 lingură din acest amestec şi se pune într-un vas emailat cu 1 pahar de apă clocotită. Acoperiţi vasul pentru 15 minute apoi strecuraţi. Se bea câte o jumătate de pahar la 1 oră după masă de 2 ori pe zi. Ajută la eliminarea gazelor.

Băutură din pepene verde. O jumătate de pahar de suc de pepene, o jumătate de pahar cubuleţe de pepene.

Înainte de prepararea băuturii, pepenele se răceşte moderat la frigider sau într-un loc răcoros. Într-un pahar se pun sucul şi bucăţelele de pepene verde, apoi se consumă imediat. Se bea de 2 ori pe zi, câte 1 pahar timp de o lună, însă medicul este acela care precizează durata curei.

Indicaţii: pentru prevenirea şi tratarea multor afecţiuni precum: hepatice, cardiovasculare, urinare, edeme, anemii, etc. Este un excelent preventiv şi de asemenea un bun diuretic.

Diaree- mere rase(fără coajă) afine şi eventual iaurt. Bananele au efect antidiareic restabilind totodată echilibrul substanţelor minerale din organism. Se bea ceai de salvie sau coajă de stejar.Tinctura de vâsc.

Viscum album.

Produs de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antispasmodic, calmant psihic blând şi eficient, citostatic, imunostimulator bun, purgativ tonic cardiac, hipotensiv, vermifug, diuretic.

Extern: antinevralgic, calmant.

Indicaţii.

Intern: tuse, tuse convulsivă sau spasmodică, astm bronşic, crize astmatice care apar pe fondul de tensiune psihică, adjuvant în epilepsie şi crize nervoase, isterie, nevroză, ameţeli (vertij), hipertensiune arterială (inclusiv formele cu tensiune oscilantă( şi tulburări atribuite hipertensiunii arteriale, arterioscleroză, accidente vasculare (profilaxie, combaterea sechelelor) tulburări de menopauză (mai ales nervoase şi cardio-vasculare), balonări, inflamaţii ale aparatului digestiv, sughiţ, scăderea imunităţii, predispoziţie la viroze, tulburări de imunitate datorate bătrâneţii, leucemie (adjuvant), boala canceroasă (adjuvant), afecţiuni ganglionare, tremurături ale corpului, sterilitate (mai ale cea asociată cu bolile cardio-vasculare sau nervoase), hemoragii uterine, edeme, albuminurie, degerături.

Extern: leucoree, gută, sciatică.

Precauţii: supradozarea vâscului provoacă febră, frisoane, hipotensiune.

Contraindicaţii: vâscul este contraindicat persoanelor hipotensive, hipotone şi celor care sufere de angină pectorală.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close