Sunetele un medicament extrem de eficient

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 

Terapia cu ajutorul sunetelor

este una dintre cele mai interesante si pina acum foarte putin cercetate directii in medicina traditionala. Efectul terapeutic al acestei metode se bazeaza pe alternarea frecventa a diverse sunete, care au rezonanta in anumite organe, sisteme sau in tot organismul uman.

Noi sintem inconjurati de diferite sunete din toate partile. Ele pot fi placute si folositoare pentru om sau pot provoca agitatie, fiind in discordanta cu lumea lui spirituala.

In Egiptul Antic, insomnia se trata prin cintec

Pentru ca sunetele sint foarte multe, si metodele terapiei prin sunete se impart in mai multe directii specifice. Astfel, din aceasta terapie s-a despartit si in ultimul timp a primit o foarte mare recunoastere muzicoterapia. De o deosebita popularitate se bucura si terapia prin cuvinte, care din sunete disparate creeaza forme de gindire cu sens propriu, care actioneaza binefacator asupra omului. Se dezvolta de asemenea si se perfectioneaza in ultimul timp metodele terapiei cu ultrasunete.

Tot ca o directie deosebita a terapiei prin sunete poate fi socotita si tratarea cu sunete ale naturii. Aceasta metoda nu exista insa independent, dar este inclusa organic in multe directii ale medicinei traditionale, in particular in psihoterapie, in aerofitoterapie, in alte tehnici si practici, unde se practica relaxarea si meditatia.

In cele ce urmeaza vom incerca sa se oprim la fiecare dintre directiile terapiei prin sunete. Despre proprietatile terapeutice ale sunetelor naturii nu are sens sa vorbim foarte mult. Toti stiu cit ne sint de utile sunetele naturii, mai ales persoanelor de la oras, celor din marile centre urbane. Iesind in natura, ele primesc un volum imens de energie, simt cum in sine cresc fortele fizice si spirituale, potentialul creator.Chiar si o comuniune de scurta durata cu natura este capabila sa il distraga pe om de la gindurile urite ale agitatiei de fiecare zi. Una este sa asculti in fiecare zi zgomotul masinilor dintr-o intreprindere, claxoanele automobilelor pe strada, si alta este sa asculti sunetele linistite ale naturii vii, a carei parte integranta este insusi omul.

O altfel de actiune are asupra organismului muzica. Despre faptul ca ea poate sa vindece se stie inca din antichitate. Astfel, in Egiptul Antic cu ajutorul cintecului unui cor erau tratati cei care sufereau de insomnie, iar in Grecia Antica cu sunetele de trompeta se tratau radiculita si tulburarile sistemului nervos. Cunoscutul Pitagora, cel care a creat teoria despre alcatuirea muzical-numerica a Cosmosului, folosea cu succes melodiile pentru tratarea bolilor sufletesti.

Nota Do ajuta la tratarea psoriazisului

Eficienta muzicoterapiei se bazeaza nu numai pe actiunea ei emotionala asupra omului, ci, dupa cum arata ultimele cercetari, pe combinarea sunetelor muzicale cu vibratiile unor organe diferite si cu sistemul organismului. De exemplu, tubul intestinal are frecventa de rezonanta a notei Fa, a carei frecventa superioara contribuie la eliminarea din organism a substantelor toxice. Nota Do – veriga de legatura intre om si Cosmos – ajuta la tratarea psoriazisului, iar combinatia de note Si, Sol si Do usureaza tratarea afectiunilor oncologice.

Potrivit observatiilor cercetatorilor si medicilor, vibratiile sunetelor muzicale trezesc mecanismele vegetative ale activitatii nervoase superioare, provoaca raspunsuri vibrante in subconstientul persoanei bolnave. Au loc reactii care contribuie la o insanatosire mai rapida a pacientilor.

In primul rind, muzicoterapia obtine succese in tratarea diferitelor tipuri de tulburari nervoase: psihoze (in combinatie cu mijloace psihotropice), stari depresive, schizofrenie. Ea este de foarte mare ajutor si in terapia multor afectiuni psihosomatice. Dupa cum a observat doctorul american Allan Vitenberg, fiecare muzica are un inceput, un mijloc si un sfirsit, ca orice alta forma de existenta si ca si viata insasi. Tocmai acest lucru ii permite omului sa se intoarca spre ea…

Corelatia note muzicale – semne zodiacale

Dezvoltind invataturile lui Platon despre muzica sferelor, astrologii contemporani au descoperit o strinsa interdependenta intre semnele zodiacale si notele muzicale: Berbecul – nota Do si tonalitatea Do major; Taurul – Do diez (este in acelasi timp si Re bemol); Gemenii – nota Re, de asemenea cheia Re in tonalitatea Re major; Racul – Re diez sau Mi bemol; Leul – nota Mi si tonalitatea Mi major; Fecioara – nota si cheia Fa si tonalitatea Fa major; Balanta – Fa diez sau Sol bemol; Scorpionul – Sol si tonalitatea Sol major; Sagetatorul – Sol diez sau La bemol; Capricornul – nota La si tonalitatea La major; Varsatorul – La diez sau Si bemol; Pestii – nota Si si tonalitatea Si major.

Aceste date permit sa se aprecieze mai corect actiunea diferitelor note asupra unei persoane concrete (in functie de perioada in care s-a nascut) si sa se stabileasca procesul muzicoterapiei corespunzator.

Dupa cum am aratat mai sus, terapia cu ajutorul sunetelor are mai multe directii. Chiar daca aceasta clasificare este destul de conventionala. Unde includem, de exemplu, ciripitul, o metoda terapeutica de asemenea foarte eficienta? Este apropiat si de muzica, si de terapia prin cuvinte, si de tratarea cu ajutorul unor sunete diverse, chiar si de ritmoterapie.

Sunetele O, A, C, M, I si afectiunile cardiace

Cintecul actualizeaza in om centrii energetici care, la rindul lor, actioneaza asupra organelor importante legate in mod vital de ei. Este vorba aici atit de muzica clasica, cit si de cea ce estrada.

Daca este sa ne amintim din nou de istorie, atunci acelasi Pitagora a tratat multe boli ale sufletului si corpului cu ajutorul cintecelor. Dimineata, in universitatea sa cusurile incepeau cu un cintec (pentru activizarea mintii si curatarea ei dupa somn), iar seara se incheiau tot cu un cintec (pentru calmare si relaxare inainte de somn). 

Despre proprietatile terapeutice ale diverselor sunete pronuntate prin glas de asemenea se stie din cele mai vechi timpuri. O insemnatate deosebita li se acorda in India si China, unde cu ajutorul lor se tratau cele mai diverse afectiuni. In Rusia sunetele aveau si un deosebit rol mistic.Cercetarile contemporane confirma proprietatile terapeutice ale sunetelor pronuntate, creeaza de asemenea niste registre deosebite ale actiunii lor, care coincid in general cu recomandarile care existau in antichitate in Orient. De exemplu: sunetul I curata nasul si vindeca ochii; sunetul U fortifica gitul si corzile vocale; sunetele V, N, M, E imbunatatesc activitatea creierului; prin sunetele T, C, S, I se trateaza urechile; sunetele U, I, H imbunatatesc respiratia; prin sunetele O, A, C, M, I se trateaza afectiunile inimii.

Proprietati nu mai putin binefacatoare au si diversele tipuri de imbinari de sunete, asa-numitele mantre: OM scade presiunea sangvina; AI, PA scad in intensitate durerile de inima; AP, AM, AT, IT, UT corecteaza problemele de vorbire. Toate acestea se bazeaza nu pe valoarea lor de sens, ci pe actiunea terapeutica a alternantelor care apar atunci cind sint pronuntate.

Legatura glasului, a oricarui sunet, a vibratiei acustice cu centrii nervosi este cunoscuta inca din antichitate si se folosea foarte mult in practica terapeutica a Orientului. In zilele noastre s-a stabilit ca o deosebita insemnatate are si intensitatea de pronuntare a sunetelor. Astfel, ea trebuie sa fie scazuta sau medie in tratarea afectiunilor inimii sau ale plaminilor, mai inalta – in terapia organelor interne.

De la mantrele aducatoare de sanatate trecem in mod logic la cuvinte si imbinari de cuvinte, care poarta in ele o incarcatura energetica si terapeutica. Se stie de foarte mult timp ca unele cuvinte, propozitii spuse pe un anumit ton nu pot fi inlocuite de medicamente. Pe aceasta baza sint construite toate proverbele si zicerile existente in vorbirea populara. Cea mai mare forta magica o detin rugaciunile create si slefuite de secole, care poarta in ele nu numai o valoare semantica, ci si o energie pozitiva reala a cuvintelor si imbinarilor de cuvinte.

Ritmoterapia – metoda de refacere a psihicului

Una dintre directiile terapiei cu ajutorul cuvintelor poate fi socotita si ritmoterapia – tratarea prin versuri. Unele versuri sint in concordanta cu starea de spirit a omului, cu emotiile sale, cu lumea sa interioara. De aceea, ele sint socotite un mijloc individual de autoexprimare.

Este cunoscut ca vorbirea ritmica are o actiune de refacere a psihicului. Versurile, cintecele sint capabile sa irite sau sa calmeze o persoana. Acestea ne permit sa ne relaxam, sa trecem la un nivel emotional corespunzator.Unele tonuri determinate ale ultrasunetelor pot tulbura psihicul unei persoane, o pot face pur si simplu sa isi iasa din minti. Sint unele cazuri in care oamenii au decedat. Acelasi lucru se poate spune si despre cuvinte, si despre sunete. In prezent s-a demonstrat stiintific ca sunetele tari, neconforme cu starea organismului, schimba ritmul activitatii cardiace (tahicardie), afecteaza vasele (hipertensiune), tulbura ciclul respiratiei (astmul bronsic). Ulcerul gastric, enterocolita, alergia, dispepsia sint toate urmari ale zgomotului.

Cercetatorii italieni au demonstrat urmatorul fapt: capacitatea de reproducere la perechile care se gasesc foarte des sub influenta zgomotului scade drastic. Zgomotul tulbura logica gindirii, provoaca neincredere, agitatie. Pentru a constientiza acest lucru, trebuie o intelegere corecta a actiunii muzicii si a sunetelor de orice fel asupra unui organism viu. Catre acest lucru tinde si stiinta in dezvoltare – terapia prin sunete, al carei scop este obtinerea unei armonii a omului cu mediul inconjurator, gasirea acelei verigi de legatura (prin intermediul unui cuvint, al muzicii sau pur si simplu al unui sunet), care sa il lege pentru foarte multi ani pe om cu sanatatea si bucuria existentei.

Influenta sunetelor instrumentelor muzicale asupra organelor interne

Un efect extraordinar pentru sanatate are si sunetul de clopotel, care contribuie la iesirea organismului din starea depresiva.

Temperamentelor fierbinti (sangvinicilor si colericilor) li se potrivesc piesele muzicale in tonalitate minora, iar temperamentelor reci (melancolicilor si flegmaticilor) – cele in tonalitate majora.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close