Terapia cu culori – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 

CROMOTERAPIA

         In urma cu cateva decenii, in Anglia a fost facut un experiment extrem de interesant: vreme de o saptamana, in dormitorul unui colegiu londonez au fost instalate cateva becuri ce dadeau o lumina rosie intensa, care erau lasate sa arda pe tot timpul noptii. Efectele acestui tratament cu lumina nu au intarziat sa se arate: studentii care dormeau cu lumina rosie devenisera mai combativi, mai dinamici, apetitul alimentar li se marise considerabil, la fel ca si viteza de digestie. Au fost ameliorate evident afectiuni cum ar fi constipatia, hipotensiunea, indigestia, sensibilitatea excesiva la frig… Lumea medicala a fost uimita in fata fortei acestui nou “medicament” – lumina colorata. Experimentul atesta, pentru prima oara in medicina contemporana, tratamentul cu ajutorul culorilor: cromoterapia.
 
 

Scurta istorie a cromoterapiei



         Cromoterapia nu este o metoda de sanatate noua. Cu mii de ani in urma, in Extremul Orient, in China si mai ales in India, filtrele de diferite nuante, obtinute din pigmenti vegetali, erau larg utilizate pentru tratarea bolilor cu lumina colorata. Pana si apa administrata bolnavilor era expusa la soare cu filtre deasupra, asa incat sa capete impregnarea si proprietatile diferitelor culori.
         In Evul Mediu, marii maestri ai folosirii luminii colorate au fost bizantinii cu celebrele lor vitralii, care creau niste jocuri de nuante feerice. Impactul luminii colorate era asa de puternic, incat credinciosii erau fascinati si purtati mai usor spre taramurile ceresti. Izvoare istorice spun ca, atunci cand turcii au navalit in Constantinopole si au vrut sa jefuiasca basilica Sfanta Sofia, au ramas incremeniti, fara sa poata face un gest in fata splendorii jocului de lumini colorate creat de vitralii in biserica. Medicina isihasta s-a ocupat si ea foarte serios de influenta diferitelor culori asupra fiintei umane, ajungand sa clasifice si sa recomande alimentele doar pe baza culorii acestora.
         In prezent, studiile legate de efectele culorii asupra fiintei umane sunt tot mai bine documentate si tot mai bine… dosite. De ce? Pentru ca un intreg comert se bazeaza numai si numai pe impactul pe care il au lumina si culoarea asupra omului, fie ca este vorba de culoarea panourilor publicitare, a mancarii ori a hainelor pe care le cumparam. Tinand cont ca mai bine de 70% din impresiile pe care le retinem si care ne influenteaza psihic si mental sunt vizuale, este explicabil de ce se acorda o asemenea atentie acestui aspect, pe care adesea il trecem cu vederea: culoarea din jurul nostru.
 
 

Terapia culorilor

         Medicamentul numit culoare poate fi administrat in fel si chip, efectele sale fiind insa, in linii mari, mereu aceleasi. Iata in continuare principalele metode de folosire a culorii:
         1. Expunerea corpului la lumina colorata – este metoda care da rezultatele cele mai rapide. In cabinetele de cromoterapie se folosesc lampi puternice, de peste 400 W, de la care lumina porneste trecand printr-un filtru de culoare si ajunge pe suprafata corpului uman (direct pe piele), pe ansamblu sau numai pe anumite portiuni. Efectele, dupa 12 sedinte de expunere la aceasta lumina colorata, sunt surprinzator de puternice. Pentru tratamentele la domiciliu, se foloseste lumina data de becurile colorate de mai mica putere (care se gasesc si in comert), cu care se doarme pe perioada noptii. Efectele sunt considerabil mai slabe, dar tratamentul poate fi facut pe perioade lungi, ceea ce compenseaza, intr-o anumita masura, intensitatea sa mai redusa.
         2. Culoarea hainelor – Spune-mi cu ce culori te imbraci, ca sa-ti spun cine esti –  este o afirmatie perfect valabila. Culorile hainelor pe care le purtam ne spun multe despre temperamentul si afinitatile noastre. Foarte valoroasa din punct de vedere terapeutic este insa reciproca: culorile hainelor cu care ne imbracam ne influenteaza caracterul, modul de a gandi, comportamentul si chiar anumite procese fiziologice – un lucru adevarat, de care insa cei mai multi dintre noi nu suntem constienti. Invatand sa ne alegem culorile potrivite pentru haine, ne putem ameliora foarte mult nu doar starea de spirit, ci chiar si starea de sanatate pe ansamblu.
         3. Culoarea hranei – de mai multe decenii, dieteticienii se straduiesc sa afle care sunt culorile cele mai sanatoase ale hranei si care, totodata, sa ne creeze cele mai mari satisfactii. Se pare ca cercetarile au dat rezultatele scontate, insa acestea nu au fost folosite corect. Sa explicam putin aceasta ultima afirmatie: in baza acestor cercetari foarte bine puse la punct, a luat un avant deosebit industria colorantilor alimentari chimici (a unei anumite parti din “E”-uri), care genereaza alimente pe cat de placute ochiului si de vandabile, pe atat de nocive. Totusi, preparatele culinare pot fi colorate si natural, iar aceasta colorare, cand este facuta judicios, ne dinamizeaza digestia, ne regleaza apetitul, ne influenteaza pozitiv starea de spirit si tonusul vital. Verdele sanatos al zarzavaturilor proaspete, rosul intens al anumitor fructe si al tomatelor, portocaliul plin de vitalitate al morcovilor ori al citricelor, galbenul unor condimente – sunt tot atatea “medicamente” cu care ne putem asezona hrana cea de toate zilele, conferindu-i deopotriva valente estetice si curative.
         4. Culoarea interioarelor in care traim – este poate cel mai important mijloc terapeutic dintre toate. S-a observat ca insomniile, depresiile, anumite probleme psiho-somatice pot fi mult ameliorate atunci cand sunt armonizate culorile din mediul de viata. Gasirea culorilor potrivite pentru camera de odihna, pentru biroul ori pentru spatiul in care lucram, pentru bucatarie s.a.m.d. poate genera imbunatatiri impresionante ale starii de spirit, ale randamentului in munca si ale starii de sanatate .
         5. Vizualizarea interioara – este o parte integranta a tratamentelor autogene folosite pentru vindecarea diferitelor boli. Metoda este simpla: ne imaginam ferm, cu putere o sfera de lumina colorata (culoarea fiind aleasa special pentru boala pe care vrem sa o vindecam) care invaluie locul afectat sau intregul corp. Pe masura ce vizualizam mai bine aceasta sfera, vom cauta sa simtim efectele pe care le genereaza culoarea asupra noastra. Cateva sedinte de 20 de minute fiecare, in care facem o asemenea vizualizare a unei sfere de lumina colorata, vor avea, veti vedea, efecte vindecatoare deosebite.
         Acestea sunt cele cinci modalitati de folosire a culorilor. Metodele sunt pe cat de simple, pe atat de eficiente si le puteti folosi atat pentru vindecarea unor boli, cat si pentru imbunatatirea starii emotionale, pentru stimularea proceselor mentale ori pentru marirea randamentului in diferite activitati.
 
 

Mic ghid de utilizare a culorilor





  1. Rosu

         Este culoarea vitalitatii, a dinamismului si a actiunii. Fiind o culoare calda, puternica, stimulatoare, este indicata pentru tratarea urmatoarelor afectiuni: indigestii, atonie gastro-intestinala, constipatie, paralizie (inclusiv a paraliziei infantile), raceli (guturaiul si gripa), dureri reumatice care se agraveaza la frig, bronsita si astmul, tuberculoza, anemia. De asemenea, este in mod special indicata in oboseala cronica, in astenie, in depresia psihica. Are un efect terapeutic puternic asupra copiilor apatici, cu intarzieri de crestere fizica sau de dezvoltare mentala. In plan sufletesc, culoarea rosie stimuleaza trairea unor sentimente pozitive, cum ar fi: curajul, combativitatea, initiativa, eroismul si spiritul de sacrificiu. Este indicata pacientilor care si-au pierdut dorinta de a lupta, de a invinge boala, precum si naturilor pesimiste, fataliste, apatice.
         Respingerea culorii rosii semnifica fragilitatea launtrica, teama de actiune si de influentele mediului exterior.
         Contraindicatii pentru tratamentul cu culoarea rosie: febra puternica, hipertensiune, stare de iritabilitate nervoasa.



 

  1. Portocaliu

         Este considerat, unanim, culoarea veseliei si a bunei-dispozitii, a bucuriei de a trai. Mai putin agresiv decat rosul, portocaliul este un antidepresiv si un regenerant ideal, fiind indicat in starile de oboseala, de tristete, de dezamagire. Ca medicament, este indicat in tratarea astmului (mai ales cronic), a tusei iritative si uscate, a febrei insotite de flegma, a lipsei de calciu (s-a observat ca favorizeaza asimilarea acestui mineral), a spasmofiliei, gutei, prolapsului (anal, uterin), calculozei biliare (favorizeaza eliminarea calculilor), epistaxisului nazal (curgerea sangelui din nas), amenoreei (redeclanseaza ciclul menstrual), frigiditatii si impotentei, a aritmiei cardiace si a variatiilor de tensiune arteriala. Rezultate bune s-au observat si in tratarea epilepsiei, a debilitatii mintale si dementei senile, a melancoliei, ipohondriei si maniilor de tot felul. Portocaliul este o culoare antistres excelenta, care ne ajuta sa ne echilibram dinamic atunci cand suntem agresati de factorii exteriori.
         Din punct de vedere psihologic, culoarea portocalie este indicata pentru reechilibrarea psihica, redesteptarea optimismului, trairea plenara a vietii. Este indicata in mod special pentru depasirea inhibitiilor, a obsesiilor si tulburarilor de natura sexuala, fiind o culoare a echilibrului intre extreme.
         Respingerea portocaliului exprima inhibare, subordonare, refulare (si nu depasire) a instinctelor naturale, pudoare excesiva, frustrare.
         Contraindicatii pentru portocaliu: nu se cunosc.
 
 

  1. Violet

         Unul din secretele geniului lui Leonardo da Vinci a fost lumina violeta obtinuta prin filtrarea razelor soarelui de amiaza prin draperiile camerei sale, in care statea vreme indelungata inainte sa se apuce de lucru. El recomanda pentru amplificarea creativitatii elevate “terapia” cu aceasta culoare, fiind deci un pionier si in domeniul cromoterapiei. O preferinta deosebita pentru aceasta culoare au avut-o si alte doua personalitati: marele compozitor Wagner si misteriosul conte de Saint-Germain, cunoscut (si din paginile revistei noastre) ca o fiinta cu inzestrari intelectuale si spirituale speciale, care a facut valva la vremea sa prin vindecarile miraculoase, precum si prin influenta pe care o exercita in cercurile politice si nu numai.
         Ca efecte asupra organismului, este de notat faptul ca violetul intareste sistemul imunitar, mareste amplitudinea respiratiei, regleaza activitatea cardiaca. Este indicat contra tuturor bolilor infectioase, prin actiunea sa de stimulare imunitara (cercetari de ultima ora arata o actiune favorabila si asupra pacientilor infestati cu HIV). Este recomandat si in cazul afectiunilor renale (nefrita, pielonefrita), a cistitei si afectiunilor splinei, a tumorilor maligne si benigne, a meningitei (inclusiv pentru refacerea dupa boala), a crampelor musculare, a nevralgiei sciatice, leucoreei, cataractei si tulburarilor de vedere, a celulitei. Actiune favorabila are si in tratamentul insomniei, epilepsiei, tulburarilor mentale.
         Violetul favorizeaza apropierea de latura spirituala a vietii, aparitia inspiratiei, dinamizeaza intuitia, confera candoare si puritate, aspiratie spre ideal. Preferinta pentru nuantele pure de violet indica o natura sincera, inocenta, precum si o anumita intelepciune.
         Respingerea culorii violet indica dezamagire, renuntarea la idealuri, alienarea, frica de angajare in relatii personale profunde, teama obsesiva de deziluzie.
         Contraindicatii pentru violet: nu se cunosc.



IMPORTANT

         Toate indicatiile pe care le-am prezentat in acest context se refera strict la nuantele pure ale acestor culori. Nuantele de referinta pentru tratamentul cu culori le gasim cel mai usor in natura:
         – pentru rosu – putem lua drept model culoarea anumitor fructe (cum ar fi ciresele, fragii) ori flori (macii sunt cel mai bun exemplu);
         – pentru portocaliu – culoarea radacinii de morcov ori a portocalelor;
         – pentru violet – culorile amurgului tarziu, nuanta violeta din curcubeu;
         – pentru galben, verde, albastru si alb – culori specifice primaverii – vom oferi referinte precise in numarul viitor.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close