Tratamente cu zmeura

Dă Share să știe și altii!!
Shares

ZMEURA ca tratament naturist

Rubus idaeus. Fam. Rosaceae.

Zmeur

Denumiri populare: azmură, mană, mălină, mur, poame de runs, rug de munte, scobicuri, smin, smeurar.

Descriere- arbust stufos, ghimpos, cu tulpini aproape erecte, cu ramuri arcuate, spre vârf flexuoase, cilindrice, cu ghimpi drepţi. Frunzele sunt alb-tomentoase pe partea inferioară, cele de pe ramurile sterile penate cu 5 foliole ovale, iar cele de pe ramurile fertile cu 3 foliole dinţate, mucronate. Rar frunzele cu 7 foliole. Florile albe formate din 5 sepale, 5 petale albe, numeroase stamine. Fructul globulos sau semiglobulos, mai alungit la plantele de cultură, este o polidrupă roşie, zemoasă cu caliciul persistent. Înfloreşte din iulie până în august.

În scopuri terapeutice se folosesc frunzele (Folium Rubi idaei). Frunzele uscate au miros plăcut şi gust astringent. De asemenea se foloseşte foarte mult şi fructul.

În tradiţia populară: se cultivă prin grădini sau se culeg de la munte.

Ceaiul din frunze sau ramuri tinere se lua contra tusei, răcelii şi temperaturii ridicate, durerilor de cap, de stomac, de inimă.

Ceaiul din tulpini tinere şi frunze care se fierb până se îngălbeneşte apa se foloseau contra afecţiunilor renale. Împreună cu măcieşe se folosea în boli de inimă.

Siropul de zmeură se da la aprindere de plămâni şi se făcea un tratament mai îndelungat la tuberculoză.

Frunza uscată se folosea pentru buboaie vinete: se muia în apă caldă, se puneau pe ele şi se legau cu o pânză curată.

Se folosesc- frunzele tinere sau chiar mugurii sau ramuri tinere. La fel se poate folosi frunza cu peţiol de la orice ramuri uscată sau proaspătă. De asemenea se folosesc fructele, atât la tratament cât şi în alimentaţie ]n diferite preparate culinare.

Compoziţie chimică: fructele conţin pectine, acizi organici, flavonoide, caroten, zahăr, vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, D, E, P, calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, etc.

Frunzele acizi organici, fragarină, vitamina C, etc. Are 38 cal/100g.

Acţiune farmaceutică: frunzele- astringent, antidiareic, scade aciditatea gastrică, dezinfectant. Pentru acţiunea astringentă a frunzelor se poate folosi cu succes în afecţiunile digestive, eventual în amestec cu alte plante (mur). S-a descoperit că zmeura conţine xilitol, un îndulcitor folosit pentru prevenirea şi tratarea cariilor dentare. Fructul este un adevărat izvor de vitamine, minerale şi substanţe nutritive, ajutând la tratarea multor afecţiuni. Previne hipertensiunea arterială, scade febra, îmbunătăţeşte digestia, încetineşte evoluţia celulelor canceroase, tratează multe afecţiuni specific feminine în special genitale, are proprietăţi expectorante, reduce foamea fiind folosită în tratarea obezităţii, ameliorează diferite afecţiuni oculare, tratează cistita, are rol important în tratarea diabetului. Se folosesc fructele aromate, frunzele şi mugurii tineri.

Frunzele de zmeur sunt folosite ca depurativ, reuşind să elimine din organism toxinele. Gargară poate fi folosit la afecţiunile faringiene cu acţiune antispastică.

Mugurii de zmeur au rol important în tratarea afecţiunilor ovariene, reprezentând un ajutor în ameliorarea simptomelor menopauzei (dureri de cap, usturimi în zona genitală, etc). Ajută la reglarea indicelui glicemic şi previn îmbătrânirea. Femeilor le este indicat un tratament cu ceai de muguri de zmeur, deoarece contribuie la reducerea dimensiunilor chisturilor ovariene sau a nodulilor mamari.

Reduce aciditatea stomacală (fructul) fiind un adevărat antiacid natural. O cură cu fructe reuşeşte să amelioreze constipaţia şi ajută de asemenea la menţinerea siluetei, deoarece are un conţinut redus de calorii, fiind foarte indicată în toate curele de slăbire. Tonică, diuretică, provoacă pofta de mâncare, este laxativă. Fructul fără adaos de zahăr este util diabeticilor şi reumaticilor.

Ajută la reducerea colesterolului şi implicit a riscului bolilor cardiace. O ceaşcă de zmeură conţine 8 g fibră adică 1/3 din doza recomandată zilnic.

Cercetătorul danez G.T.. Arentweicz a demonstrat în 1999 că terapia cu ceai de zmeură este un tratament profilactic, terapeutic şi detoxifiant şi în cazul tuberculozelor în mod special TBC– pulmonar.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: frunzele- diaree, gastrită hipoacidă, pirozis. Frunzele au proprietăţi asemănătoare cu ale fructelor (diuretice, laxative) şi acţionează foarte bine asupra sistemului genital feminin, ameliorând menstruaţia (emenagog) şi masculin (în afecţiunile prostatei. Frunzele sunt un antihemoragic rebutabil şi un reglator hormonal de excepţie în special la femei.

Ajută de asemenea la buna funcţionare a pancreasului şi a sistemului respirator. Se pot face tratamente şi de lungă durată.

Preparare: o linguriţă de frunze se pot pune la 250 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 2 ceaiuri pe zi.

Fructele;

Compoziţie chimică: apă, glucoză, acizi liberi, albuminoide, caroten, tanin, cianină, acid succinic, acid salicilic, levuloză, cupru, calciu, fier, iod, potasiu, magneziu, zinc, fosfor. Vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, P.

Acţiune farmaceutică: tonic stomahic, aperitiv, diuretic, depurativ, laxativ, răcoritor. Util în afecţiunile genitale feminine sau în cele ale prostatei. Este un tonic în astenii fizice şi intelectuale. Ajută la curăţirea organismului de toxine şi reziduri, lucru ce se observă chiar şi pe piele fiind indicat deci în toate dermatozele intern. Permite eliminarea acidului uric fiind util în gută şi reumatism. Reduce colesterolul.

Se indică la următoarele afecţiuni: afecţiuni cardiace (preventiv), afecţiuni oculare, afecţiuni pulmonare, anemie, astenie, afecţiuni febrile, afecţiuni ginecologice, afecţiuni tiroidiene, amigdalită, arsuri gastrice, boli glandulare, boli intestinale, bronşite, cefalee, ciclu menstrual neregulat, cistită, colici renale, congestie pulmonară, constipaţie, dermatoze, dezintoxicarea organismului, diabet zaharat, dismenoree, dureri diverse, eczeme, enterocolită, febră, gastrită hiperacidă, gută, hemoragii abundente la ciclu menstrual, hipertensiune, hipotensiune, inflamaţii urinare, insuficienţa transpiraţiei, gută, menopauză, nefrite, nevralgii dentare, obezitate, pancreas, pielite, pirozis, prostată, răceli, răguşeală persistentă, reumatism, scarlatină, scorbut, sensibilitate la răceli, spasme gastro-intestinale, stări febrile- infecţioase, temperamente biloase, tuberculoză pulmonară, tulburări de tranzit intestinal, tulburări menstruale, tuse, ulcer gastro-duodenal, uretrită.

Mod de folosire:

Se consumă fructul crud sau suc, siropuri, dulceţuri, etc.

-1 linguriţă de muguri se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni din acestea pe zi.

-1 linguriţă de frunze uscate se pun la 250 ml apă clocotită: Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiuni pulmonare (bronşită, răceli, tuse).

-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară şi se pot folosi la băi locale, cataplasme, gargară în conjunctivite, gingivite, stomatite, nevralgii dentare, răni, erupţii tegumentare.

-Tinctură- 50 g de muguri şi mlădiţe tinere se mărunţesc apoi se pun la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se ţin timp de 15 zile apoi se strecoară. Se va lua o linguriţă de 3 ori pe zi.

Există gata preparate de către Plantextract Cluj-Napoca. Se va respecta dacă se folosesc acestea indicaţiile din prospect.

-1 linguriţă de frunze şi muguri se vor măcina apoi se va pune sub limbă pentru 10 minute. Se înghit apoi cu puţină apă.

-Zmeurata -este foarte utilă la tratamente şi se va lua tot câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, la tratarea afecţiunilor interne. Se prepară din suc bine filtrat de zmeură în care se pune alcool alimentar la 40 grade. Se va consuma câte 1 lingură pusă în 100 ml apă de 3 ori pe zi.

-O altă metodă de preparare este următoarea: se pune 1 kg de zmeură zdrobită cu o furculiţă într-o damigeană şi se pune peste ea 1 kg de zahăr şi 500 ml apă. Se lasă la soare timp de câteva zile să fermenteze, timp în care se agită de 2 ori pe zi. În general este suficient să stea timp de 3-4 zile. Apoi se strecoară cu ajutorul unei pânze rezistente cu care se va putea stoarce reziduul. Se lasă la decantat reziduul încă 6-8 ore. Se scoate de pe drojdie cu ajutorul unui furtun, pentru a nu tulbura produsul. Se pune apoi 1 litru de alcool de 70 grade sau peste 90 grade. Se ţine 24 ore la rece, după care se mai filtrează o dată şi se trage in sticle. Se poate folosi la tratamente în diluţie cu apă, în tot cursul anului.

-2 linguriţe de fructe spălate se zdrobesc, se adaugă 1 lingură de cremă de faţă (de care aveţi şi 20-50 picături de suc de lămâie. Se întinde apoi pe ten şi se lasă 20 minute, după care se spală cu multă apă caldă. Este un remediu foarte util în cazul tenurilor grase.

Mugurii de zmeur- sunt bine cunoscuţi pentru efectele sale asemănătoare progesteronului (hormonul care are efect reglator asupra activităţii ovarelor). Ca tratament mugurii de zmeur sunt indicaţi pentru a fi folosiţi de toate femeile, indiferent de vârstă. S-a constatat că femeile care fac tratament de lungă durată cu muguri de zmeur îşi încetinesc considerabil procesul de îmbătrânire. De asemenea, femeile care vor renunţa la folosirea anticoncepţionalelor pot recurge la tratamentul cu muguri de zmeur pentru a preântâmpina tulburările ce pot apărea.

Mugurii de zmeur se folosesc şi pentru menţinerea sub control a tuturor fenomenelor care ţin de menopauză: bufeuri, usturimi în zona genitală, tulburări emoţionale, hirsutism, etc. Se mai folosesc cu efecte terapeutice spectaculoase şi în tratamentul chistului ovarian, a fibromului uterin, a nodulilor mamari, indiferent de natura lor, cât şi a sindromului premenstrual.

Ca regulă de folosire trebuie spus că mugurii de zmeur se culeg primăvara devreme şi se conservă zdrobiţi în miere de albine naturală sau se uscă şi se foloseşte ca pulbere 1 linguriţă de 4 ori pe zi.

Sirop de zmeură- fructele se spală bine, în strecurător, se zdrobesc cu furculiţa, apoi se pun într-un tifon cu ochiuri fine, sau un tifon în două şi se storc, rezultând un suc limpede. Peste suc se toarnă miere, la un pahar de suc 3 pahare de miere şi se amestecă bine, apoi se omogenizează 7 zile. Sucul se consumă sub formă concentrată, administrat cu linguriţa, pentru tratarea diferitelor afecţiuni, sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare.

Modul de folosire pe afecţiuni:

Afecţiuni pulmonare- se consumă sirop de zmeur, câte 4-6 linguri pe zi. Se spală foarte bine fructele, se zdrobesc cu o furculiţă, se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, obţinându-se un suc limpede. Peste acesta se adaugă miere- 3 pahare de miere la unul de suc şi se amestecă foarte bine, după care se lasă la omogenizat 7 zile după care se poate folosi.

Arsuri gastrice- se urmează timp de 12 zile cura de zmeură fructe. Terapia constă în consumarea după fiecare masă a câte 200-300g fructe. După aceia nu se mai mănâncă nimic timp de 4 ore, deoarece zmeura încetineşte pe moment procesele digestive şi chiar reduce considerabil foamea. Fructele se savurează ca atare fără adaos de zahăr, sau alţi îndulcitori, căci aceştia îi atenuează efectele benefice. În extrasezon se recomandă ceaiul de zmeur, câte 2 căni pe zi. Se culeg vârfurile tufelor de zmeur şi se pun la uscat, păstrate în pungi de hârtie. Se pun 2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi înainte de mesele principale cu 30 de minute.

Dezintoxicarea organismului- antropologii Antony Treaa Stuart şi Elspeth O- Neill Stuart de la Departamentul de Biochimie Ecologică al Universităţii din Belfast au studiat 28 de ani şi au emis ipoteza conform căreia toxinele cauzate de poluarea chimică a mediului din anumite zone pot fi anihilate de efectul unor principii ale licorii de zmeură, consumate zilnic. El descoperă în zmeură 72 de compuşi ai acidului salicilic care facilitează o reacţie nervoasă vegetativă reglatoare ce determină o intensă transpiraţie acelor ce consumă suc sau ceai de zmeură. Analizele chimice ale conţinutului transpiraţiei subiecţilor studiaţi au atestat prezenţa foarte abundentă a unor toxine provenite ca urmare a poluării solului şi aerului. Cercetătorii din Belfast au demonstrat în 2006 efectul benefic al combinaţiilor acidului salicilic în detoxifierea organismului poluat.

Diabet zaharat- sunt foarte bune curele îndelungate cu fructe. Acestea stimulează glicemia, stimulează funcţia pancreatică, diureza şi normalizează nivelul colesterolului. Pentru un plus de eficienţă se asociază consumul de zmeur cu o dietă preponderent vegetariană.

Răguşeală persistentă – se consumă sirop de zmeur, câte 4-6 linguri pe zi. Se spală foarte bine fructele, se zdrobesc cu o furculiţă, se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, obţinându-se un suc limpede. Peste acesta se adaugă miere- 3 pahare de miere la unul de suc şi se amestecă foarte bine, după care se lasă la omogenizat 7 zile după care se poate folosi.

Sensibilitate la răceli – se consumă sirop de zmeur, câte 4-6 linguri pe zi. Se spală foarte bine fructele, se zdrobesc cu o furculiţă, se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, obţinându-se un suc limpede. Peste acesta se adaugă miere- 3 pahare de miere la unul de suc şi se amestecă foarte bine, după care se lasă la omogenizat 7 zile după care se poate folosi.

Tuberculoză pulmonară- Cercetătorul danez G.T.. Arentweicz a demonstrat în 1999 că terapia cu ceai de zmeură este un tratament profilactic, terapeutic şi detoxifiant şi în cazul tuberculozelor în mod special TBC– pulmonar. Se indică consumul ceaiului din fructe sau chiar fructe consumate câte 200 g de 2-3 ori pe zi în cure de lungă durată

Tulburări menstruale- face minuni ceaiul de zmeur, din frunzuliţe şi vârfuri de zmeur uscate care se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 1-2 minute, apoi se acopere pentru 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma în cure de câte 30 de zile câte 3 căni pe zi, urmate de o pauză de 7 zile şi apoi se mai poate repeta tot aşa dacă mai este cazul.

Ulcer gastro-duodenal– se urmează timp de 12 zile cura de zmeură fructe. Terapia constă în consumarea după fiecare masă a câte 200-300g fructe. După aceia nu se mai mănâncă nimic timp de 4 ore, deoarece zmeura încetineşte pe moment procesele digestive şi chiar reduce considerabil foamea. Fructele se savurează ca atare fără adaos de zahăr, sau alţi îndulcitori, căci aceştia îi atenuează efectele benefice. În extrasezon se recomandă ceaiul de zmeur, câte 2 căni pe zi. Se culeg vârfurile tufelor de zmeur şi se pun la uscat, păstrate în pungi de hârtie. Se pun 2 linguriţe mărunţite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi înainte de mesele principale cu 30 de minute.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close