Ce este arnica?
Arnica este unul dintre cele mai populare remedii homeopatice folosite pentru tratarea durerii. Exista mai multe specii de arnica, inca cea mai cunoscuta este arnica montana (cunoscuta popular si sub numele de podbal de munte, carul-padurilor, cujda sau carul-zanelor). Pe langa proprietatile sale analgezice naturale, arnica mai este cunoscuta pentru abilitatea sa de a combate inflamatia, infectia si de a promova vindecarea.
Arnica este o planta perena ce creste in regiunile de munte din Europa, Siberia, dar poate fi intalnita si in regiuni ale Americii de Nord. Face parte din familia Asteraceae (Compositae) si este inrudita cu margareta si floarea-soarelui. Arnica iubeste altitudinea, crescand la inaltimi de 1000 metri si poate creste pana la 60 cm. Planta are tulpini lungi si paroase, frunze de un verde aprins si flori galben-portocalii care seamana cu margaretele.
Florile proaspete sau uscate de arnica si radacinile se folosesc ca remediu medicinal inca din anii 1500. Calauzele elvetiene se spune ca ii mesteca frunzele pentru a combate oboseala cand urca pe munte. Sub forma uscata, frunzele de arnica s-au folosit ca tutun, de unde si denumirea de tutun de munte.
Principalul ingredient activ din arnica este lactona sescviterpenica, un compus chimic cunoscut pentru efectele sale antiinflamatorii si analgezice. Arnica contine si timol, flavonoide, carotenoide si tanini.
Este important de mentionat ca trebuie evitat consumul plantei in forma sa pura, pentru ca poate fi toxica si poate cauza complicatii pentru sanatate. Arnica poate fi folosita in siguranta doar sub forma sa diluata, ca remediu homeopatic.
Arnica proprietăți farmacologice
Arnica conține multe ingrediente valoroase. Florile sale conțin uleiuri esențiale, flavonoide, fitosteroli, carotenoizi, saponină și multe altele. Rizomii conțin taninuri, rășini și uleiuri esențiale.
Preparatele de arnica sunt de obicei utilizate extern ca tratament naturist pentru:
- leziuni,
- vânătăi,
- ulcere varicoase ale piciorului,
- umflături și inflamatii
- arsuri de gradul 1 și 2.
Arnica accelerează vindecarea. Este, de asemenea, utilizată în inflamația gurii și a gingiilor. Este folosită în cosmetică pentru pielea cu cuperoză. De asemenea, are un efect antipiretic și creste rezistența organismului la infecții.
Arnica poate fi utilizată extern și intern, deoarece sprijină sistemul circulator.
Arnica o puteti utiliza intern în caz de:
- probleme cardiovasculare,
- tratamentul sindromului post-trombotic,
- tratamentul hemoroizilor,
- tulburări ale circulației sanguine coronariene,
- sângerări postpartum,
- modificări legate de afecțiuni ale menopauzei,
- vânătăi, umflături, inflamatii,
- vindecarea rănilor,
- tratamentul acneei,
- tratamentul inflamațiilor pielii,
- ameliorează durerea de la vânătăi și alte leziuni.
Arnica poate fi utilizată extern în caz de:
- hematoame, contuzii, edem post-traumatic,
- leziuni și fracturi,
- Arsuri de gradul 1 și 2,
- ulcere
- hemoragii subcutanate,
- durere articulara
- tromboflebită sau flebită ocluzivă,
- dureri postoperatorii,
- inflamația tendoanelor, articulațiilor și nervilor,
- dureri de umăr
- ulcer varicos,
- muscaturi de insecte,
- ulcerații ale gurii și gingiilor.
Cum se utilizeaza Arnica
Suplimentele cu arnica sunt disponibile sub forma de capsule si pastile, care contin cantitati foarte mici de extract de arnica. Acestea nu au efecte secundare, pentru ca sunt foarte diluate. Cu toate acestea, este important sa fie consultat un medic inainte de utilizarea oricarui tip de supliment oral, pentru a nu se depasi doza recomandata.
Arnica este disponibila si sub forma de ceai, insa produsul trebuie sa fie unul produs de o firma autorizata, care sa contina o concentratie sigura pentru consum. Nu se recomanda pregatirea ceaiului din planta proaspata, acasa, mai ales de persoanele care nu cunosc planta suficient de bine si nu au pregatirea necesara pentru a o folosi, pentru ca aceasta trebuie diluata.
Arnica se gaseste si in multe produse pentru uz extern. Arnica este disponibila sub forma de:
- Ulei de arnica
- Gel de arnica
- Crema de arnica
Arnica nu se aplica direct pe rani deschise sau piele crapata pentru ca poate cauza iritatii. Se poate testa intai produsul pe o mica portiune a pielii, pentru a vedea daca apar reactii.
Care sunt beneficiile utilizarii preparatelor pe baza de Arnica
Indepărtează vânătăile și umflăturile
Preparatele pe baza de arnica elimină vânătăile și umflăturile, dispersează fluidele acumulate in țesuturile deteriorate si stimulează circulația sângelui. Arnica conține un ingredient care stimulează producția de substanțe responsabile de reducerea inflamație.
Ameliorează durerile articulare și musculare
În caz de entorse, vânătăi, luxații sau chiar dureri musculare, arnica va avea un efect antiinflamator. Pe lângă efectul său de îmbunătățire a circulației sângelui, extractul de arnica are și proprietăți analgezice și susține regenerarea țesuturilor afectate. Prin urmare, este o componentă extrem de valoroasă a diferitelor preparate destinate tratamentului leziunilor și contuziilor.
Reduce ulcerațiile
Arnica are proprietăți bacteriostatice și bactericide, în principal datoritră helenalinei și flavonoidelor, din acest motiv este o componenta a produselor dentare (inclusiv apă de gură). Ajută la vindecarea gingivitei și a ulcerelor din cavitatea bucala. Arnica, este de asemenea, un remediu eficient pentru afte.
Arnica vindecă degerăturile și arsurile
Preparatele cu arnica sunt perfecte pentru leziuni mai puțin profunde ca urmare a frigului sau căldurii. Arnica are proprietăți bacteriostatice și bactericide, ca urmare ajuta la regenerarea țesuturilor afectate.
Preparate naturiste pe bază de arnică
Arnica poate fi utilizată sub formă de unguente, geluri, dar și infuzii sau comprese.
Arnica unguent
Unguentul de arnica este un preparat destinat aplicării locale. Este recomandat în primul rând pentru diferite tipuri de leziuni, contuzii și vânătăi. Este un preparat sigur, deci poate fi folosit la copii. Calmează durerea, reduce inflamatia și poate îmbunătăți starea și culoarea pielii cu probleme vasculare. De asemenea, este utilizată pentru reducerea durerilor reumatice.
Arnica gel
Gelul de arnica este utilizat în cosmetică pentru a ajuta la tratarea leziunilor și a afecțiunilor conexe. La fel ca unguentul, ameliorează durerea după lovituri și vânătăi. Poate fi utilizat și după efort fizic prelungit sau în dureri articulare. Este perfect pentru vânătăi și hematoame. In compozitia produselor cosmetice, elimină umflăturile, are rolul de a reduce vizibilitatea capilarelor sparte și a cearcănelor de sub ochi.
Contraindicații utilizarii preparatelor pe baza de Arnica
La fel ca orice medicament sau preparat terapeutic, arnica poate provoca alergii. Ca și în cazul altor plante, atunci când este utilizata intern, supradozajul se poate manifesta prin:
- dureri de cap și dureri abdominale,
- diaree,
- vărsături
- ritm cardiac modificat.
Cum sa prepari tinctura de arnica?
- Intr-un vas de sticlă adaugati 2 linguri de flori de arnica, dupa care turnati 0,5 litri de alcool 70%.
- Inchideti sticla și lasati-o într-un loc cald timp de 10 zile.
- Dupa cele 10 zile strecurați tinctura obtinuta și păstrați-o într-un vas de sticlă de culoare inchisa.
Se utilizează pentru a masa articulațiile și mușchii.