Crinul alb – Beneficii si Tratamente Naturiste

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Crinul alb

Lilium candidum

Fam. Liliaceea.

            Denumiri populare: crinul de pădure, liliac, liliom alb, muşcată, pipăroase, stânjenel alb, zambac.

În tradiţia populară: foliolele poligonale macerate în undelemn constituie Oleum liliorum alborum, remediu casnic şi clasic pentru răni. Frunzele de crin se puneau pe răni, tăieturi şi arsuri, iar petalele unse cu miere, pe beşică rea, la bubă neagră şi tăieturi. Pentru băşică în gură, se fierbeau în lapte dulce, care se ţinea călduţ în gură. Florile se puneau într-o sticlă cu apă, se astupau bine şi se foloseau contra durerilor de ochi.

            În alte părţi, petalele ţinute în alcool se foloseau contra petelor de pe faţă şi a usturimii ochilor. Din antere se prepara un “ir” pentru vindecarea rănilor, iar din floarea întreagă, o tinctură contra durerilor interne. Ceaiul din flori de crin se lua pentru curăţirea sângelui. Se mai folosea la “poală albă”, în amestec cu sulfină albă, trifoi alb şi rădăcină de bujor. Ceapa de crin fiartă se punea pe umflături, pe buboaiele ce dau în copt şi pe pieptul bolnavilor de tuse.

            Se mai prepara din ea o alifie pentru creşterea sprâncenelor. Se pisa o ceapă mai mare sau două mai mici, se puneau într-o ulcică cu o lumânare de seu şi se lăsau să fiarbă împreună, apoi se lua seul curat de deasupra, se spăla bine în apă şi se ungeau cu el sprâncenele, în fiecare seară înainte de culcare.

Descriere- plantă erbacee, perenă, bulboasă, cunoscută prin anii 2800 î.Hr. şi luată în cultură în Asia, America de nord. Europa. În România a fost adusă de către turci şi cultivată în 1545. Bulb ovoidal galben sau albicios, cu numeroşi solzi. Începe să vegeteze în sept. Tulpina erectă, plină, verde, înaltă de 60-80cm. Frunze glabre, cele bazale dispuse în rozetă, peţiolate, apar toamna. Cele tulpinale, alterne, numeroase, sesile. Flori albe, imaculate, mari, infundibuliforme, lung pedicelate, puternic şi frumos mirositoare, grupate în racem terminal. Perigon cu foliole oval lanceolate. Androceu din 6 stamine cu filamente liniar filiforme, antere galbene mari. Gineceu cu ovar lung (12-18mm), stil lung (50-55mm) şi stigmat capitat, mare. Înflorire V-VI. Capsulă ovoidală.

Acţiune farmaceutică: petalele- bactericide, cicatrizante, se pot folosi în tratamentele diverselor răni, atât extern cât şi intern cu efecte certe de cicatrizare. Sunt utile chiar şi în calmarea durerilor. De asemenea se poate utiliza ca expectorant fiind fluidifiant al secreţiilor bronhice.

            Bulbul se foloseşte mai mult la afecţiunile căilor respiratorii pe care le poate vindeca în cazurile mai uşoare, iar la cele mai grave aducea ameliorări evidente.

            Se mai poate folosi pentru efectul său calmant al sistemului nervos. De asemenea este de ajutor în cazul afecţiunilor cardiace prin aceia că reglează bătăile inimii mai ales în excitaţii nervoase în stres sau alte cazuri.

Se poate utiliza la următoarele afecţiuni: abcese, arsuri, coşmaruri, dureri de ochi, excitaţie nervoasă, faringite, furuncule, laringite, inflamaţia căilor respiratorii superioare, inflamaţia urechii, insomnii, otite, palpitaţii cardiace, panariţiu, răni, stări nervoase, stres, tulburări de memorie, (se face o cură internă cu câte 2-3 căni de ceai pe zi, preferabil din petale.), tuse uscată.

Mod de folosire:

-Abcese, arsuri, furuncule, răni externe- se va fierbe sau se coace bulbul şi se badijonează local cu el cald. Se schimbă la 6-8 ore cu altul tot cald. Ajută la colectarea puroiului şi apoi la spargere şi vindecare după ce se elimină puroiul. Cepele fierte în lapte se pot aplica pe abcese, dureri de piept, etc. În amestec cu alcool se poate apoi aplica alcoolul respectiv care face o peliculă şi ajută pielea la cicatrizare.

-Afecţiunile interne sau externe pot să mai beneficieze de tratamentul  cu infuzia din petale sau decoctul din bulb. Se va pune o linguriţă de plantă mărunţită la o cană de apă. În cazul infuziei se pun direct în apă clocotită, se acopere apoi 15 minute şi se strecoară, iar în cazul decoctului se vor pune în apă rece. Se fierb apoi timp de 10 minute, se strecoară şi se pot folosi. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se foloseşte la tratarea inflamaţiilor căilor respiratorii superioare, tuse uscată, sedativ asupra inimii şi sistemului nervos central.

-Se pune floarea 2-3 linguri mărunţită proaspătă într-o sticlă şi se toarnă peste ea apă rece. Se astupă bine şi se lasă la macerat timp de 8-10 zile. Se strecoară. Se aplică sub formă de spălături locale folosind un tampon de vată în cazul durerilor de ochi.-Restul afecţiunilor inclusiv cele interne se vor putea face cu tinctură cel mai bine. Se va face o tinctură din petale de crin care se pun o parte de petale cu 5 părţi alcool alimentar de 70˚. Se ţin astupate ermetic la temperatura camerei, timp de 15 zile agitând des recipientul. Se va strecura apoi şi se va pune în recipiente de capacitate mai mică care se închid ermetic. Se poate lua intern o linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu apă sau extern în funcţie de toleranţa individuală se aplică în diluţie cu apă. Este mult mai eficient cu cât este mai concentrat. La fel se poate folosi şi din bulb.

            În ureche se poate pune ceai călduţ sau tinctură câteva picături de asemenea călduţ, după care se astupă cu puţină vată pentru a nu ieşi afară.

            La dureri de ochi sau alte afecţiuni oculare se va pune 2 linguriţe de petale la o cană de apă rece seara şi dimineaţa se strecoară şi se fac spălături cu această apă cu ajutorul unui tampon de vată.

Se poate face pentru ochi, urechi, afecţiunile stomacului, etc un ulei din 50 g de rădăcină măcinată care se va pune la ½ l de ulei. Se ţine apoi timp de 6 săptămâni la soare, după care se strecoară. Pentru a se putea obţine mai repede se va pune pe baia de apă. Se fierbe timp de 3 ore apoi se strecoară. Se pot face cu acesta şi diferite creme prin adaos de ceară de albine în funcţie de cât de tare doriţi să o faceţi. În general se pune 20 g la 100 g de masă grasă. În cazul în care doriţi să faceţi mai tare se pune mai multă ceară şi se retopeşte din nou, iar dacă este prea tare se mai pune ulei şi se retopeşte, până o faceţi cum vă convine.

            Uleiul se va pune călduţ câte 3-4 picături în durerile de urechi sau se poate unge local în afecţiunile ginecologice externe o dată sau de 2 ori pe zi.

Se va putea aplica la foarte multe afecţiuni externe crema aceasta care are şi un rol important în cicatrizare.

            Menţionăm de asemenea faptul că se poate folosi la fierberea rădăcinii sau chiar a petalelor nu numai ulei ci şi alte produse care conţin grăsimi: unt după ce se fierbe şi se aruncă spuma şi depunerile, untură de porc nesărată, grăsime de pasăre ( gâscă, raţă, etc), grăsime de alte animale inclusiv din animale vânate. Se mai poate de asemenea folosi său de oaie, vită, etc.

            În cazul în care se doreşte pentru produsele care sunt în farmacii puteţi opta pentru vaselină şi lanolină în părţi egale care se vor amesteca cu praf din plantă sau cu bulb mărunţit Se poate prepara crema ca mai sus

Se foloseşte foarte mult în cosmetică sau la afecţiunile externe ale pielii fiind una dintre plantele favorite. În special dacă se face cu tinctură din petale sau bulb.

Crinul alb medicinal este o plantă frumoasă cu multe proprietăți valoroase. Înainte de a utiliza o floare în terapie, trebuie să studiați caracteristicile acesteia.

Cu ce ​​seamănă

Crinul alb este o plantă perenă erbacee din familia Liliaceae. Are un bec mic galben cu solzi densi, o rozetă rădăcină de frunze de până la 24 cm lungime și o tulpină puternică de până la 1 m înălțime. Pe lăstar, plăcile de frunze sunt, de asemenea, situate – înguste, mici și îndreptate în sus.

La mijlocul lunii iunie, perena produce până la 20 de muguri în formă de pâlnie pe o tulpină – albă, cu o nuanță galbenă la bază. Fotografia crinului medicinal arată că fiecare floare este formată din șase petale, are un pistil și șase stamine. În perioada decorativă, planta emite o aromă puternică, dar plăcută.

Compoziție chimică

Un frumos crin alb are o bogată compoziție interioară. Tulpinile, frunzele și florile sale conțin:

 • componente de bronzare;
 • uleiuri esențiale și amidon;
 • linalol și terpineol;
 • jatrofină și p-crezol;
 • saponine și alcaloizi;
 • polizaharide;
 • fitosteroli;
 • kaempferol și acid mitilen glutamic.

Este necesară utilizarea florii în scopuri medicinale cu precauție pentru a preveni otrăvirea. Dar, cu o utilizare adecvată, crinul alb poate îmbunătăți sănătatea.

De ce este util crinul alb?

O plantă perenă are un efect benefic asupra organismului. Cu respectarea strictă a rețetelor, crin alb:

 • ameliorează durerea și oprește sângerarea;
 • elimină excesul de lichide și ajută la combaterea edemului;
 • are un efect calmant și relaxant;
 • are proprietăți laxative și ajută la constipație;
 • favorizează expectorarea cu bronșită, gripă și SARS;
 • accelerează vindecarea leziunilor cutanate;
 • combate inflamația;
 • servește ca agent coleretic natural;
 • accelerează procesele de regenerare din corp.

Floarea este utilizată pentru afecțiuni articulare și ginecologice, pentru convulsii, pentru hemoroizi, pentru eczeme și abcese. Proprietățile antitumorale ale plantei permit utilizarea acesteia chiar și în terapia cancerului în combinație cu medicamente oficiale.

Ce ajută tinctura de crin pe vodcă

Tinctura petalelor de crin alb este utilizată în primul rând pentru tulburările sistemului nervos. Produsul are un puternic efect calmant și tonic, ajută la stres, anxietate și insomnie.

De asemenea, puteți folosi tinctura atunci când libidoul este slăbit la bărbați. Pentru răceli, medicamentul ajută la ameliorarea febrei, iar pentru afecțiunile articulare, elimină durerea și îmbunătățește mobilitatea membrelor.De asemenea, puteți aplica mini-comprese folosind produsul pentru boala gingiilor și durerea de dinți.

Proprietăți de ulei de crin

Frunzele și petalele crinului alb pot fi folosite pentru a face un ulei parfumat cu proprietăți antiinflamatoare, calmante și analgezice. Produsul este utilizat pentru tratarea pielii, pentru frecare și comprese pentru reumatism și vânătăi. În cantități mici, uleiul este luat pe cale orală, îmbunătățește metabolismul și ajută la afecțiunile stomacului și intestinelor.

Metode de pregătire și aplicare

Există mai multe opțiuni pentru utilizarea florilor de crin și a frunzelor sale. Pe baza plantei, puteți prepara produse alcoolice și de apă pentru tratament, precum și preparate pentru uz extern.

Tinctură

Rețeta pentru a face o tinctură puternică arată astfel:

 • petalele plantelor umplu un borcan de 0,5 litri;
 • materia primă este turnată cu vodcă, astfel încât alcoolul să acopere complet florile;
 • îndepărtat într-un loc întunecat timp de o lună și jumătate.

Tinctura finită este filtrată printr-un strat de tifon. Trebuie să utilizați medicamentul 1 lingură mică de trei ori pe zi pe stomacul gol.

Infuzie

Infuzia de crin alb medicinal se face după cum urmează:

 • macina 40 g de flori mari proaspete;
 • se toarnă 500 ml de apă clocotită în grâu;
 • închis, insistă 15 minute.

Medicamentul filtrat trebuie administrat 50 ml de trei ori pe zi. Bea infuzia pe stomacul gol, cu puțin timp înainte de a mânca.

Decoct

Bulbi de crin alb sunt folosiți pentru a pregăti bulionul. Faceți instrumentul astfel:

 • 15 cepe sunt tocate;
 • se toarnă 200 ml de apă și se fierbe timp de cinci minute la foc mic;
 • păstrat sub capac încă 45 de minute.

Produsul finit trebuie filtrat. Bea un decoct de 50 ml de patru ori pe zi.

Ulei

Puteți face propriul extract de ulei de crin alb. Rețeta arată astfel:

 • bulbii, tulpinile și florile plantei sunt amestecate la 40 g;
 • se toarnă colecția de 150 ml de ulei vegetal într-un recipient de sticlă;
 • timp de 20 de zile, curățați într-un loc cald și bine luminat;
 • produsul finit este filtrat prin tifon pliat și materia primă este stoarsă.

Uleiul este folosit pentru comprese pentru răni și vindecarea arsurilor. Puteți utiliza produsul în interior de până la patru ori pe zi. În acest caz, doza inițială este de doar 10 ml de ulei, treptat poate fi adusă până la 20 ml.

Unguent

Din frunzele unui crin alb se poate prepara un unguent cu bune proprietăți bactericide. Faceți-o după cum urmează:

 • 50 ml de suc de legume se stoarce din materii prime proaspete;
 • amestecat cu 5 g de gelatină și 1 g de acid salicilic;
 • se adaugă 50 g miere și 80 g glicerină;
 • intr-o baie de apa incalziti amestecul pana se topeste gelatina.

După aceea, produsul trebuie bătut bine cu un mixer, lăsat să se răcească și depozitat în frigider.

Utilizarea crinului alb în medicina tradițională

Există mai multe rețete dovedite, eficiente de crini albi. Planta aduce beneficii pentru probleme minore de sănătate și boli grave.

Cu oncologie

În terapia cancerului, se folosește o tinctură de crin alb. O fac așa:

 • câteva bulbi de plante sunt zdrobite corespunzător;
 • materiile prime se toarnă cu 500 ml alcool 96%;
 • păstrat timp de două săptămâni într-un loc întunecat și răcoros;
 • trecut prin pânză de brânză.

Trebuie să luați medicamentul de 25 ml de trei ori pe zi pe stomacul gol. Imediat înainte de a folosi tinctura, mâncați o bucată de unt, apoi beți un ou de pui crud. Întregul curs de tratament continuă până când sunt consumați 8 litri de medicament.Atenţie! Utilizarea unui crin alb trebuie convenită cu un oncolog. Este strict interzisă utilizarea plantei ca singur medicament.

Cu artrita

Proprietățile benefice ale crinilor sunt folosite pentru afecțiuni articulare. De obicei, o tinctură puternică este utilizată extern. Pregătiți instrumentul astfel:

 • petalele proaspete sunt turnate într-un recipient de sticlă până la jumătate;
 • se toarnă alcool 96%, ar trebui să acopere florile complet;
 • insistați șase săptămâni într-un loc întunecat și răcoros;
 • filtrat printr-un strat de pânză de brânză.

Produsul finit este utilizat pentru frecare articulațiilor dureroase și comprese, înainte de utilizare, tinctura este pe jumătate diluată cu apă.

Cu abcese și fierbe

Cu inflamația pielii și a abceselor, acest amestec ajută bine:

 • fierbe ceapa de crin alb si toaca-o corespunzator;
 • combinați tigaia cu o cantitate egală de făină;
 • aduce la omogenitate.

O masă groasă se aplică pe pielea afectată de două ori pe zi, dimineața și seara.

Cu tulburări nervoase

Pentru depresie, anxietate crescută și insomnie, următoarea tinctură este benefică:

 • petalele mai multor muguri sunt turnate cu un pahar de vodcă;
 • scoateți recipientul într-un loc întunecat timp de 14 zile;
 • se filtrează compoziția prin tifon pliat.

Trebuie să luați tinctura în fiecare dimineață, 30 de picături. Dacă se dorește, medicamentul poate fi diluat în 50 ml de apă.

Sfat! Este permisă utilizarea tincturii pentru clătirea gâtului cu dureri în gât, caz în care se adaugă aproximativ 50 de picături de agent într-un pahar de lichid.

Cu tuberculoza

Proprietățile antibacteriene ale crinului alb sunt benefice pentru tuberculoză. În scopuri medicinale, se prepară un decoct:

 • 10 g de ceapă tocată se toarnă cu 200 ml apă fierbinte;
 • Se fierbe 15 minute la foc mic;
 • ținut sub capac timp de două ore.

Trebuie să beți un decoct de 25 ml de două ori pe zi. În total, tratamentul cu un crin alb continuă o lună.

Cu sângerări uterine

În domeniul ginecologic, se folosește o infuzie apoasă a plantei. Medicina tradițională oferă următoarea rețetă:

 • bulbul plantei, petalele și frunzele sunt zdrobite;
 • două linguri mari de materii prime se toarnă 250 ml apă fierbinte;
 • înfășurați produsul și țineți-l închis timp de 15 minute;
 • filtru.
Citire recomandată:  Iarba zyuznik: proprietăți medicinale și contraindicații, utilizare pentru femei, recenzii, fotografii

Trebuie să luați perfuzia 60 ml de trei ori pe zi pe stomacul gol. Cursul terapiei nu durează mai mult de o lună.

Cu bronșită

Următorul amestec are proprietăți expectorante bune:

 • 15 muguri albi de crin sunt zdrobiți în grâu;
 • amestecat cu 500 g de miere;
 • aduce la o stare omogenă.

Luați medicamentul pe stomacul gol de trei ori pe zi într-o lingură mare. Produsul nu trebuie înghițit imediat, ci se dizolvă încet sub limbă. Terapia este continuată până când starea se ameliorează și tusea se calmează.

Aplicare în cosmetica

Extractele de crin alb sunt utilizate în mod activ în cosmetologia oficială și de casă. Produsele pe bază de plante înmoaie și hidratează pielea, ajută la combaterea rozaceei, a uscăciunii excesive și a ridurilor timpurii. Crinul are un efect de albire, protejează epiderma de radiațiile ultraviolete și previne apariția petelor de vârstă.

Acasă, puteți face următoarea mască anti-îmbătrânire: • o lingură mare de suc dintr-un bulb de plantă este amestecată cu o lingură mică de ulei vegetal;
 • se adaugă 5 g miere și 5 g ceară;
 • încălziți amestecul pe o baie de apă până se dizolvă;
 • se amestecă și se răcește ușor.

Masca se întinde pe piele timp de 20 de minute și apoi se îndepărtează. Este recomandabil să repetați procedura cel puțin de două ori pe săptămână.

O altă mască ajută la combaterea pistruilor și a petelor de vârstă. O fac așa:

 • tocați o ceapă mică de crin alb;
 • se fierbe în 100 ml de lapte timp de cinci minute;
 • amestecat cu 5 g miere și aceeași cantitate de pulbere de muștar.

Amestecul se aplică pe față timp de 15 minute.Clătiți masca cu apă caldă cu adaos de suc de lămâie.

Acasă, puteți folosi și o tinctură de crin alb. Este folosit ca loțiune pentru acnee și erupții acneice, este tratat în sens punct cu furuncule și abcese. Decocțiile și infuziile plantei sunt potrivite pentru clătirea buclelor după spălare – părul devine mai puternic și câștigă volum și strălucire suplimentară.

Beneficiile și daunele mirosului de crini în interior

Lily are un parfum specific – puternic, plăcut, dar destul de greu. Dacă aprinzi o lampă de aromă în cameră sau pui un buchet de flori proaspete, aroma bogată va dezinfecta aerul și va elimina microorganismele prezente în ea.

Uleiurile esențiale secretate de crinul alb nu sunt otrăvitoare. Cu toate acestea, pentru majoritatea oamenilor, expunerea prelungită la parfumul florii provoacă o reacție alergică. Se exprimă prin apariția migrenelor, greață și amețeli. Când utilizați o plantă pentru aromatizare, este necesar să ventilați în mod corespunzător camera după crin, astfel încât mirosul să rămână ușor și slab perceptibil.

Contraindicații

Proprietățile medicinale și contraindicațiile crinului alb nu sunt întotdeauna lipsite de ambiguitate. Nu se recomandă utilizarea produselor pe bază de plante:

 • în timpul sarcinii;
 • în perioada alăptării;
 • cu exacerbarea pancreatitei și ulcerului gastric;
 • în faza acută a gastritei cu aciditate ridicată;
 • la copii sub 12 ani;
 • cu alergii individuale.

Este necesar să urmați cu atenție rețetele și să respectați dozele indicate, astfel încât crinul alb să nu conducă la apariția efectelor secundare.

Recoltarea unui crin alb se efectuează pe toată perioada caldă. Becurile trebuie săpate la începutul primăverii sau toamnei cu puțin timp înainte de vremea rece, mugurii sunt recoltați în perioada de înflorire, frunzele – pe tot parcursul verii.

Materiile prime pregătite sunt uscate sub un baldachin în aer proaspăt, departe de lumina directă a soarelui. De asemenea, puteți utiliza un cuptor sau un uscător electric, dar temperatura nu trebuie să depășească 45 ° C. Materiile prime uscate sunt așezate în pungi de hârtie, cutii de carton sau borcane de sticlă și apoi depuse într-un loc întunecat cu un nivel scăzut de umiditate. Crinul alb reține substanțele utile timp de un an, după care ar trebui efectuată o nouă colectare.

Crinul alb medicinal îmbunătățește starea corpului în bolile inflamatorii, oprește sângerarea și vindecă leziunile pielii. Când utilizați planta, trebuie să fiți atenți și să respectați dozele recomandate de rețete.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close