Ardeiul iute – Proprietatile benefice

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Ardeiul iute.

Capsicum annuum Fam. Solanaceae.

Denumiri populare: boia, chipăruş, chiper, paprică, piper turcesc.

In medicina cel mai utilizat este ardeiul din varietatea cayenne

 O importanta medicinala marita o are varietatea de ardei iute cayenne.

Descriere: plantă erbacee cultivată în scopuri culinare, originală din America de Sud şi Centrală. A fost descrisă pentru prima dată de medicul Chanca participant la cea de a doua expediţie a lui Cristofor Columb. A ajuns în Spania în sec XVI, cucerind apoi majoritatea ţărilor europene. Mult mai târziu, în sec XIX vegetala a ajuns să fie crescută sistematic şi la noi în România. Planta are tulpina ramificată, cu numeroase noduri, frunzele alterne sau simple peţiolul lung şi ne dinţate pe margine. Florile sunt solitare sau duble de culoare albă, iar fructele sunt bace, verzi sau portocalii sau roşii la maturitate şi conţin un corp spongios pe care sunt dispuse seminţele alb-gălbui.

Compoziţie chimică- se aseamănă foarte bine cu celelalte specii de ardei, conţine glucoză, fructoză, zaharoză, amidon, hemiceluloză şi celuloză, puţine lipide şi elemente pectice. Valoarea nutritivă nu este de neglijat, dar este inferioară altor leguminoase. Vitaminele C (127-300mg%), în special fructele ajunse la culoarea roşie, B1, B2 (0,5-0,10 mg%), PP (0,33 mg %), E (0,65mg%), A (1-6mg%). Substanţe amidice denumite şi capsaicinoide, cuprind capsaicina, capxantina, capsorubina, unele capsianoide. Toate aceste elemente recent studiate au permis o serie de observaţii terapeutice revoluţionare, care-i conferă ardeiului iute o serie de utilizări curative majore.

Caroten, zeaxantină, xantofilă, criptoxantină, capsorubină, capxantină şi alcooli fenolici. Aceşti pigmenţi dau culorile verde, galben sau roşu ale ardeilor. Importanţa lor constă în faptul că au efecte antioxidante, împiedicând îmbătrânirea prematură a celulelor şi ţesuturilor organismului uman.

Proprietăţi: în medicină se folosesc fructele mature care se recoltează şi se usucă într-un loc aerisit, curat sau la cuptor, la 50-60 grade. Se păstrează în saci de hârtie sau pisate, constituind bine cunoscuta boi. În doze mici ajută la stabilirea unei digestii normale; în doze mari are acţiune purgativă şi scade tensiunea arterială. Extern este folosit în combaterea durerilor reumatismale, lumbago, nevralgii, etc. Capsaicina este substanţa din ardei care îi dă gustul iute. Această substanţă inhibă senzaţia dureroasă. Este folosită în tratarea diferitelor forme de reumatism, a neuropatiei diabetice, a nevralgiei postherpetice şi migrenelor.

Pentru vitaminizarea organismului, contra dispepsiilor atone şi ca afrodiziac intern se consumă planta crudă. Pentru dezalcolizare se foloseşte tinctura din 200 g ardei iute macerat timp de 7 zile în 100 ml alcool alimentar. Se va lua 10-30 picături zilnic cu ceai de anghinare. Pentru stimularea digestiei zilnic câte 0,30 g pulbere de ardei iute uscat şi mărunţit. Pentru combaterea reumatismului şi degerăturilor se pune 1 linguriţă de ardei pisat şi 1 linguriţă de sare la 250 ml alcool şi 1 litru de oţet de vin. Se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se strecoară şi se foloseşte la frecţii locale. Se poate folosi şi pentru alopecie.

Ultimele studii arată că capsaicina din ardeiul iute opreşte dezvoltarea celulelor canceroase, previne comoţiile cerebrale şi reduce nivelul colesterolului. Este un antioxidant care protejează AND-ul faţă de cancerigeni şi a fost demonstrat ca foarte eficient în cancerul ovarian, mamar, de ficat, plămâni, precum şi leucemiile. În urma folosirii ardeiului iute celulele canceroase devin mai mici şi în final mor. Inhibă durerea şi poate vindeca ulcerul stomacal pentru că distruge bacteria Heliobacter piloris.

De ardeiul iute se leagă o mare realizare medicală şi anume faptul că din el s-a extras pentru prima dată în lume vitamina C în stare cristalizată de către savantul maghiar Szent Gyorgyi, performanţă pentru care a primit premiul Nobel pentru sănătate. Este interesant de menţionat că la începutul sec XX, numai aşa se obţinea acidul ascorbic ca medicament, care se administra celor ce sufereau de scorbut (carenţă de vitamina C.).

Substanţele amidice s-au dovedit a fi vasodilatatoare locale, uşor iritante (în sens pozitiv) ale terminaţiilor nervoase. De aceia în doze mici, ardeiul iute creşte secreţia gastrică şi peristaltismul intestinal, sporeşte pofta de mâncare, iar aplicat extern combate durerile musculare, articulare şi osoase reumatismale sau post traumatice, erupţiile herpetice şi cele din Zona Zoster. Induce o senzaţie de căldură, la nivelul pielii şi mucoaselor.

Experimentat, în teste efectuate pe animale de laborator, s-a demonstrat de curând că capsaicinoidele din ardeiul iute injectate în tumorile maligne determină regresia acestora. De aici şi speranţele extinderii practicii la om, în tratamentul cancerului de prostată, ovarian, pulmonar sau mamar.

Pe lângă efectul cert anti- radicali liberi se bănuieşte despre carotenoide că ar juca şi un rol în stimularea producţiei şi intensificării acţiunii unor enzime, hormoni, pigmenţi, vitamine, anticorpi şi astfel ar limita neoformaţiunile canceroase. Pigmenţii respectivi reprezintă în acelaşi timp şi buni coloranţi vegetali nedăunători, folosiţi la nuanţarea unor produse alimentare sau la prepararea unor cosmetice (constituie în fapt aditivul natural E160).

La contactul cu elementele conţinute de usturătoarea plantă, pielea se inflamează, se încălzeşte, circulaţia sangvină se intensifică şi determină o reacţie de autoapărare foarte puternică. Intern accelerează activitatea cortexului suprarenal şi secreţia de hormoni corticosteroizi. Capsaicina optimizează digestia şi scade presiunea arterială.

Abuzul este dăunător.

Administrate în cantitate mare- fie extern fie oral- substanţele din ardeiul iute pot fi neurotoxice şi pot produce efecte opuse celor sperate: senzaţia de arsură pregnantă pe piele, iritarea mucoasei gastrice (crampe stomacale, greţuri, vărsături), dureri musculare, complicaţii renale severe, degenerescenţă neuronală, agravarea bolii hemoroidale.

Consumat des şi timp îndelungat, ardeiul iute conduce la diminuarea secreţiilor digestive şi a poftei de mâncare. O atare acţiune este exploatată, în sens negativ, de populaţia subnutrită din unele ţări asiatice ( India, Pakistan, Afganistan, Nepal). Numeroşi indigeni care nu au alimente, pentru a-şi atenua simptomele specifice flămânzirii, sug sucul sau ronţăie din partea pulpară a unei specii de ardei iute, numit Kaliva Konda. Înlăturarea temporară a senzaţiei de foame se realizează cu riscul dezvoltării unor grave afecţiuni Gastro-intestinale, cu ecou amplu în ce priveşte sănătatea globală a organismului.

Paprica sub orice formă şi în orice cantitate este contraindicată minorilor, femeilor gravide sau care alăptează (substanţele active din ardeiul iute trec la copil prin laptele matern), persoanelor cu suferinţe digestive (gastrită, ulcer peptic), cu insuficienţă renală sau deficienţe hepatice (ciroză, hepatită cronică).

În aplicaţiile locale, se va evita contactul remediilor pe bază de ardei iute cu ochii, nările, cavitatea bucală, plăgile deschise. Este chiar oportună protejarea palmelor cu mănuşi de cauciuc.

Capsaicina, compusul „minune” are capacitatea de a activa canalul ionic denumit TRPVI, ce se găseşte exclusiv în neuronii responsabili de producerea durerii. Cercetătorii de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts au folosit capsaicina pentru a deschide selectiv doar acest canal (TRPVI), aplicând în acelaşi timp un anestezic denumit QX-314. TRVI se găseşte numai în neuronii care simt durerea, prin urmare doar aceştia sunt afectaţi de anestezic, restul neuronilor rămânând perfect funcţionali.

Anestezicele locale, folosite în mod curent, blochează toate canalele ionice din celulele nervoase şi de aceea pacientul rămâne paralizat pe o perioadă de timp. Noua metodă produce într-adevăr o senzaţie de disconfort, însă specialiştii spun că este o tehnică extrem de utilă în situaţiile în care pacienţii necesită anestezie, dar în acelaşi timp este nevoie să-şi controleze şi să-şi mişte anumite grupe de muşchi.

O speranţă pentru viitor.

Chiar dacă până în acest moment, experimentele au fost făcute numai pe cobai, specialiştii sunt convinşi că rezultatele vor fi aceleaşi şi pe subiecţi umani. Mai mult aceştia spun că dezvoltarea tehnicii pentru uzul clinic nu ar trebui să fie foarte complicată, având în vedere faptul că ambii compuşi sunt deja folosiţi în spitale. În viitorul apropiat această metodă ar putea transforma complet anestezia chirurgicală şi postchirurgicală, permiţându-le pacienţilor să rămână conştienţi şi alerţi, fără a experimenta vre-un tip de durere sau paralizie. Într-o zi va putea fi folosită în cazul unor intervenţii stomatologice, al sarcinilor sau al operaţiilor la genunchi. Ar putea fi la fel de sigur[ ca şi anestezia pe bază de lidocaină, folosită în prezent în întreaga lume. De fapt posibilităţile par nemărginite în acest moment, a declarat doctorul Woolf, şeful echipei de cercetători.

Se mai foloseşte la următoarele afecţiuni: afecţiuni ale corzilor vocale, afrodiziac, alergii, alergii cu manifestare epidermică, algii, alopecie, angină pectorală, anorexie, artrită, atonie digestivă, avitaminoze, cancer atât preventiv cât şi curativ, circulaţie periferică deficitară, congestia ficatului, constipaţie, crampe musculare, diabet zaharat complicat cu neuropatie, degerături, dereglări menstruale, dezalcolizare, digestie dificilă, disfonie, dispepsie atonică, dizenterie, dureri de gât, dureri de şale, dureri musculare, dureri reumatice, entorse, erupţii cutanate, gripă, guturai, hemoragie urinară, heliobacter pilori, hemoroizi, hipercolesterolemie, imunitate deficitară, infecţii respiratorii virotice sau microbiene, insuficienţă de fermenţi digestivi, leucemie, lumbago-sciatică, neuropatie diabetică, nevralgii diverse, nevrite, paralizii, paraziţi intestinali, peladă, psoriazis, răceli, reface vasele de sânge, refacerea dorinţei sexuale, regenerarea părului, reumatism, rinită, stimulare sexuală, torticolis, tuse, ulcer stomacal, varice, vene varicoase.

Mod de preparare:

Notăm faptul că cei care au diverse afecţiuni ale stomacului, ficatului, căilor urinare sau au hemoroizi, ar trebui să nu consume ardei iuţi, care pot agrava aceste afecţiuni.

Nu putem însă să nu accentuăm faptul că acesta este foarte util în foarte multe dureri.

Pentru stimularea digestiei zilnic câte 0,30 g pulbere de ardei iute uscat şi mărunţit. Pentru combaterea reumatismului şi degerăturilor se pune 1 linguriţă de ardei pisat şi 1 linguriţă de sare la 250 ml alcool şi 1 litru de oţet de vin. Se lasă la macerat timp de 10 zile, după care se strecoară şi se foloseşte la frecţii locale. Se poate folosi şi pentru alopecie.

­Ardei iute mărunţit  sau chiar măcinat în amestec cu puţinǎ sare, peste care se pune puţin alcool sanitar şi un pic de oţet. Se foloseşte apoi la frecţii reumatice. După ce se obţine calmarea durerii, de multe ori trebuie sǎ se procedeze la spălarea tegumentelor preferabil cu apǎ caldǎ.

– Pulbere de ardei luată progresiv începând cu 0,10- 0,30 g o dată şi luată de 3 ori pe zi.

­Tinctura de ardei iute. Se macină ardeiul, apoi se va pune peste pulbere de 5 ori mai mult alcool sanitar. Se ţine o perioadǎ de 15 zile agitând des şi se poate apoi folosi la frecţii care au rostul de a restabili circulaţia sângelui perturbatǎ, sau pentru a ajuta la alopecii, irigând mai bine pielea capului.

Aceastǎ tincturǎ se poate aplica pe o bucatǎ de vatǎ şi apoi cu aceastǎ vatǎ numitǎ termogenǎ, se fac aplicaţii locale, pentru a intensifica circulaţia sângelui, sau pentru calmarea durerilor. Se va pune doar atâta tincturǎ cât poate suporta fiecare în funcţie de sensibilitatea localǎ. Nu se aplicǎ pe tegumente lezate. Se mai poate dilua cu apǎ dacǎ nu se suportǎ concentraţia respectivă.

­Extern stimulează circulaţia sângelui în special sub formă de tinctură.



Modul de folosire pe afecţiuni:

Afecţiuni ale corzilor vocale În cazul în care aveţi o disfonie (sau o obosealǎ a corzilor vocale), sau altă afecţiune a coardelor vocale, se va face un decoct de ardei iute. Se taie un ardei iute şi se va fierbe timp de 15 minute în 250 ml apǎ. După strecurare se va face gargarǎ. Aceasta face ca circulaţia sangvinǎ la nivelul gâtului sǎ se intensifice, lucru care duce la refacerea rapidǎ a vocii.

Afrodiziac- Pentru vitaminizarea organismului, contra dispepsiilor atone şi ca afrodiziac intern se consumă planta crudă în alimentaţie.

Alergii– se consumă ardei iute.

Algii-  se calmează durerea făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit.

Alopecie- se pun 4-5 ardei iuţi mărunţiţi şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se spală pe cap. Se mai poate folosi tinctura cu care se umezeşte o bucată de vată cu care se face frecţie pe pielea capului în fiecare zi.

Angină pectorală– se consumă ardei iute sub orice formă pentru că ajută la stimularea aparatului respirator. De asemenea se poate tăia un ardei iute cu cuţitul şi trage aerul din acesta pentru a stimula brusc respiraţia.

Anorexie– se consumă ardei iute sub orice formă pentru că ajută la stimularea digestiei ajutând ca secreţiile digestive să crească.

Artrită- se vindecă făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit.

Atonie digestivă- Pentru stimularea digestiei zilnic câte 0,30 g pulbere de ardei iute uscat şi mărunţit.

Avitaminoze- Pentru vitaminizarea organismului, contra dispepsiilor atone şi ca afrodiziac intern se consumă planta crudă în alimentaţie.

Cancer- se poate consuma zilnic în alimentaţie contribuind la refacerea circulaţiei sângelui şi la imposibilitatea multiplicării celulelor canceroase.

Circulaţie periferică deficitară (mâini, picioare) se masează mâinile şi picioarele foarte uşor cu o soluţie preparată din 5 linguriţe de ardei iute mărunţit (poate fi şi boia de ardei iute), jumătate de pahar de oţet şi jumătate pahar de spirt, care au stat 7 zile la macerat apoi se strecoară.

Congestia ficatului– aplicaţii externe cu tinctură, pentru calmarea durerilor şi decongestionarea ficatului.

Constipaţie- tinctură câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, ajută la stimularea peristaltismului intestinal.

Crampe musculare– se aplică un tampon umezit în tinctură de câte ori apare crampa. Pe lângă faptul că este bogat în vitamina C este utilă pentru sistemul circulator şi muscular, are efect de intensificare a circulaţiei sangvine şi de creştere a temperaturii corpului. Se poate consuma intern 1-2 ardei iuţi zilnic. Extern se poate masa foarte uşor mâinile şi picioarele cu o soluţie preparată din 5 linguriţe de ardei iute mărunţit, jumătate de pahar de oţet şi o jumătate de pahar de spirt, care au stat timp de 10 zile la macerat împreună.

Degerături-  se aplică compresă cu tinctură local pentru refacerea circulaţiei sângelui.

Dereglări menstruale- tinctură de ardei iute câte 2-3 linguriţe în special la cele care au lipsa menstruaţiei sau menstruaţii mici cantitativ.

Dezalcolizare- Tinctura de ardei iute este utilǎ celor care doresc sǎ se lase de viciul beţiei. Cu o siringǎ cu mare atenţie fără sǎ se deterioreze dopul sticlei se va introduce fără ştirea celui care va consuma o cantitate de 5 ml de tincturǎ de ardei la o sticlǎ de 500 ml. Se va da apoi sǎ-­l consume fără sǎ i se spună nimeni ce consumǎ. Se va face acest lucru mai multe zile la rând eventual chiar mărind treptat doza de tinctură de ardei iute introdusă în sticle. Se va face acest lucru până când omul nu va mai suporta alcoolul şi se va lăsa de băut.

Contraindicaţii: tinctura de ardei iute nu se dă la femei gravide sau care alăptează.

Digestie dificilă– Pentru stimularea digestiei zilnic câte 0,30 g pulbere de ardei iute uscat şi mărunţit.

Disfonie- În cazul în care aveţi o disfonie (sau o obosealǎ a corzilor vocale), se va face un decoct de ardei iute. Se taie un ardei iute şi se va fierbe timp de 15 minute în 250 ml apǎ. După strecurare se va face gargarǎ. Aceasta face ca circulaţia sangvinǎ la nivelul gâtului sǎ se intensifice, lucru care duce la refacerea rapidǎ a vocii.

Dispepsie atonică– Pentru vitaminizarea organismului, contra dispepsiilor atone şi ca afrodiziac intern se consumă planta crudă în alimentaţie.

Dizenterie- 2-3 linguriţe de tinctură diluate pentru efectul antimicrobian. Se iau diluate cu apă.

Dureri de gât- se vindecă cu ardei iute, punând 2 linguri de apă clocotită un vârf de seminţe de ardei iute. Se lasă 20 de minute, apoi se amestecă cu 3 linguri de miere. Se consumă lăsând să alunece pe gât astfel încât efectul să fie cât mai rapid. Are efect antiinfecţios foarte puternic care poate opri răcelile chiar în faza incipientă. Se mai poate folosi: un vârf de seminţe de ardei iute se pune la 50 ml apă clocotită, se lasă 20 minute, apoi se amestecă cu miere, lăsând să alunece pe gât. Efectele sunt imediate.

Se mai poate folosi sămânţa din care se va pune un vârf de cuţit de seminţe într-un sfert de cană de apă clocotită. Se lasă apoi acoperit pentru 20 de minute, se strecoară şi se amestecă lichidul cu o linguriţă de miere. Se consumă întreaga cantitate cu înghiţituri mici, lăsând să alunece lent pe gât. Efectele se instalează de obicei imediat.

Dureri de şale- se vindecă făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit.

Dureri musculare- care apar la frig trec imediat dacă se masează foarte uşor locul afectat cu o soluţie formată din 5 linguri de ardei iute mărunţit, jumătate de pahar de oţet şi jumătate de pahar de spirt, care au stat 7 zile la macerat. Acest preparat este foarte bun pentru masaj ( o dată sau de 2 ori pe zi) şi pentru cei care au extremităţi reci.

Dureri reumatice- se vindecă făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit.

Se mai poate face o tinctură din 20 de ardei pisaţi care se pun într-un borcan şi peste ei se pune alcool de 50 de grade. Se închide borcanul cu capacul şi se lasă pentru 15 zile agitând însă borcanul de mai multe ori pe zi. După trecerea perioadei acesteia se strecoară. Se umezeşte apoi cu lichidul o compresă din pânză şi se aplică pe locul dureros. Se ţine pentru 15-30 minute. Tratamentul acesta se poate repeta de 2-3 ori pe zi, până la dispariţia durerilor. Dacă pielea este prea sensibilă se poate folosi diluat cu apă.

Entorse– se aplică tinctură pentru stimularea circulaţiei sângelui.

Erupţii cutanate se tamponează cu tinctură atât pentru stimularea circulaţiei sângelui cât şi pentru a distruge eventuali germeni patogeni.

Gripă– poate fi stopată, în cazul în care boala are ca focar de iradiere gâtul, dacă se beau 2-3 căni de ceai fierbinte de măghiran sau rozmarin în combinaţie cu un vârf de cuţit de seminţe de ardei iute.

Guta- se consumă în alimentaţie zilnic pentru că ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism.

Guturai- se tratează mâncând ciorbe, supe şi sosuri cu ardei iute pentru că acesta desfundă imediat nasul şi intensifică circulaţia în zona capului. Dacă din cauza guturaiului v-aţi pierdut simţul mirosului, inspiraţi în dreptul unei despicături făcute cu cuţitul într-un ardei iute.

Hemoragie urinară- se consumă zilnic 1-2 linguriţe de tinctură pentru efectul de distrugere al microbilor.

Heliobacter pilori- se iau câte 10 picături de tinctură diluată în 100 ml apă de 3 ori pe zi.

Hemoroizi– se consumă ardei iute în alimentaţie pentru stimularea digestiei.

Hipercolesterolemie – consumul ardeiului iute ajută la scăderea colesterolului. Se consumă în alimentaţie în funcţie de toleranţa individuală..

Leucemie– se face extern pe zona coloanei vertebrale tamponări cu o vată muiată în tinctură de ardei iute pentru stimularea circulaţiei sângelui. Intern se consumă în alimentaţie ardei iute pentru stimularea aparatului digestiv.

Lumbago-sciatică– se vindecă făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit.

Nevralgii diverse– se vindecă făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit.

Paralizii- frecţii locale uşoare cu tinctură de 2 ori pe zi, pentru refacerea nervilor şi a circulaţiei sângelui.

Paraziţi intestinali- ardei iute în alimentaţie sau tinctură 1 linguriţă dimineaţa diluată cu 100 ml apă. Se face până la dispariţia complectă a paraziţilor intestinali. Se poate asocia cu un laxativ după 30 de minute.

Peladă- se pun 4-5 ardei iuţi mărunţiţi şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se spală pe cap. Se mai poate folosi tinctura cu care se umezeşte o bucată de vată cu care se face frecţie pe pielea capului în fiecare zi.

Răceli – poate fi stopată, în cazul în care boala are ca focar de iradiere gâtul, dacă se beau 2-3 căni de ceai fierbinte de măghiran sau rozmarin în combinaţie cu un vârf de cuţit de seminţe de ardei iute.

Reface vasele de sânge– cataplasmă cu tinctură de 2 ori pe zi. Stimulează circulaţia sângelui şi ajută la refacerea integrităţii vaselor de sânge.

Reumatism- se vindecă făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit.

Rinită (guturai) –se recomandă consumarea ardeiului iute drept condiment mai ales în ciorbe şi supe fierbinţi care-i potenţează efectul. Substanţele conţinute de ardeiul iute desfundă imediat nasul, intensifică circulaţia în zona căilor respiratorii superioare şi fac să crească temperatura corpului. În cazul în care din cauza guturaiului simţiţi că nu mai aveţi miros inspiraţi în dreptul unei despicături făcute cu un cuţit în ardei iute.

Torticolis– cataplasmă cu tinctură de 2 ori pe zi. Stimulează circulaţia sângelui.

Tuse- poate fi tratată astfel: tăiaţi mărunt circa 20 dfe ardei iuţi peste care turnaţi 500 ml rachiu. Lăsaţi amestecul într-un borcan timp de 7 zile, după care se filtrează şi se trage într-o sticlă, care se va ţine înfundată şi la întuneric. Puneţi o linguriţă de amestec într-un pahar de apă, rezultând astfel un preparat cu un efect antiinfecţios la nivelul gâtului, oprind pe loc accesele de tuse.





Ulcer stomacal– se vindecă datorită faptului că distruge Helyobacter pilori care provoacă ulcerul stomacal. Se consumă în alimentaţie.

Varice- se vindecă făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit.

Vene varicoase- se vindecă făcând masaje cu un amestec de 9 ardei iuţi, 2 linguri de seminţe de ciumăfaie şi 0,5 litri de rachiu care se lasă 9 zile, după care se strecoară. Se face masaj în fiecare seară, după asfinţit şi în fiecare dimineaţă înainte de răsărit. Stimulează circulaţia sângelui.

 

 

Ardeiul iute contine capsaicina, care are proprietatea de a reduce durerile si inflamatiile.

 

Dupa ghimbir, ardeiul este foarte cautat pentru digestie, dar gatit poate crea, alaturi alimentele condimentate, arsuri, iritatii ale sistemului digetiv

sau chiar ulcere.

 

Pudra de ardei iute uscat se presupune ca are cele mai mari proprietati vindecatoare. Uscind ardeiul iute se pare ca acizii care cauzeaza efectele negative

sint eliminati.

 

Ardeiul iute este un stimulent, antiseptic care contine o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten. El poate regulariza curgerea singelui, intareste

inima, arterele si nervii. Daca vreodata simtiti cum se apropie gripa, consumati putin ardei iute pentru a indeparta simptomele neplacute. Proprietatile

curative ale ardeiului vor stimula circulatia care va va ajuta sa transpirati.

 

Utilizarile externe ale pudrei de ardei iute

 

Sub forma de pudra, ardeiul iute poate fi utilizat si extern pentru videcarea ranilor. Aplicind o fisie subtire din aceasta pudra pe zona afectata, ea va

curata rana facindu-si imediat efectul.

 

O alta utilizare externa a ardeiului iute este in cazul congestiei sinusurilor. Adaugati putin ardei iute intr-un pahar cu apa si trageti incet pe nas pe

fiecare nara in parte. Astfel va puteti elibera de congestie si veti scapa de infectie. Nasul infundat se mai poate desfunda daca inspirati in dreptul

unui ardei iute taiat.



 

Aceasta planta este cunoscuta pentru vindecarea infectiilor aparute la nivelul gingiilor, eliminind durerile si abcesele. Puneti pe periuta de dinti putina

pudra de ardei iute si spalati-va asa cum procedati de obicei. Aceasta operatie este benefica pentru gingii, iar daca faceti  gargara cu o solutie de ardei

iute, aceasta este foarte benefica in cazul durerilor de git.

 

Medicina populara consemneaza si utilizarea ardeiul iute contra durerilor de urechi la copii.

 

Tinctura de ardei iute contra alcoolismului

 

Se maruntesc 2-3 ardei iuti si se amesteca cu 100 ml alcool. Se lasa la macerat 14 zile la temperatura camerei, agitindu-se din cind in cind, dupa care

se filtreaza. Se administreaza cite 5-10 picaturi de tinctura de ardei iute la un litru de alcool, de preferinta cel mai cautat de persoana alcoolica.

Dupa un timp, daca alcoolicul va coopera, va aparea aversiunea fata de bautura.

 

Sfaturi din medicina chinezeasca

 

Medicina chinezeasca ne spune ca daca poftiti la mincaruri condimentate este un semn ca suferiti de afectiuni pulmonare. Acest lucru se poate explica avind

in vedere deficitul de oxigen din tesuturi indus de reducerea capacitatii functionale a plaminilor bolnavi. Condimentele iuti activeaza circulatia sangvina

si, drept urmare, aportul de oxigen. Poate fi vorba si de o insuficienta cardiaca, pentru a caror ameliorare organismul solicita aceste produse.

 

Retete pentru sezonul rece

 

Acum, cind perioada rece tocmai a inceput si o data cu ea si sezonul racelilor si gripelor, ardeiul iute poate fi un aliat de nadejdie. Consumind in timpul

mesei o mica doza de ardei iute, acesta va pune singele in miscare incalzind corpul, va distruge germenii infectiosi si va desfunda nasul infundat, usurind

respiratia.

 

Tot datorita acestor proprietati, celor care in anotimpul rece sufera de frig si doresc sa-si mareasca temperatura corpului le este recomandat sa consume

ardei iute. O jumatate de ardei iute pe zi are si efecte stimulente asupra sistemului nervos, creind o stare de buna dispozitie.

 

Bunicii nostri tratau racelile cu diverse preparate din ardei iute

 

In tratarea diverselor raceli ce implicau dureri de git, guturai, tuse, dar si pentru durerile de spate, bunicii nostri foloseau diverse mixturi din ardei

iute.

 



Dureri de git

 

Contra durerilor de git, se pune o jumatate de lingurta de seminte de ardei iute in doua linguri de apa fiarta, se lasa un sfert de ora si apoi se amesteca

cu putina miere. Mixtura astfel realizata se consuma incet, cu inghitituri mici.

 

Ceaiul de maghiran sau rozmarin utilizat contra durerilor de git are un efect imediat daca se adauga si un virf de lingurita de seminte de ardei iute.

 

Tusea

 

Tot bunicile noastre foloseau contra tusei un amestec de rachiu, ardei iute si apa care, in afara de efectul antiinfectios, calmeaza si accesele de tuse.

Pentru a prepara aceasta mixtura se maruntesc 15-20 ardei iuti peste care se toarna o jumatate de litru de  rachiu si se lasa o saptamina la macerat dupa

care se strecoara. Produsul astfel obtinut este tinut la intuneric.

 

Dureri de rinichi

 

Exista varietati de ardei iute care au proprietati laxative si diuretice, favorizind eliminarea uratilor si a nisipului, fiind totodata un calmant al durerilor

de rinichi si vezica. Intern, in doze mici, poate fi folosit ca stimulent al secretiilor stomacale.

 

Masaj

 

Ardeiul iute este un revulsiv puternic si este utilizat extern sub forma de tinctura in frectii. Cei care sufera de pe urma extremitatilor reci pot incerca

un masaj al acestor zone cu o tinctura din ardei iute.

 Ardeiul iute contine o substanta, capsaicina, ce opreste dezvoltarea celulelor canceroase, previne comotiile si reduce nivelul colesterolului.

INHIBA SENZATIA DE DURERE

Capsaicina este substanta din ardei care ii da gustul iute. Este un antioxidant care protejaza ADN-ul fata de cancerigene. Actiunea sa chemopreventiva a fost demonstrata la cancerul ovarian, mamar, de ficat si plamani, precum si la leucemie. In urma unor experimente, celulele cancerigene au devenit mai mici, ajungand apoi celule moarte.

De asemenea, capsaicina previne comotiile si coboara nivelul colesterolului. Aplicarea repetata de capsaicina inhiba senzatia dureroasa. Este folosita in prezent in neuropatia diabetica, nevralgia postherpetica, maladii reumatice si migrena.

DURERI DE SALE

Decoctul din ardei iute se foloseste pentru gargara, eficienta in bolile gatului. Extern, se utilizeaza contra durerilor reumatice si a crampelor musculare. Specialistii au ajuns chiar la concluzia ca plasturele din cayenne este o alternativa la alte tratamente pentru durerile de sale.

ANTIREUMATIC

Crema pe baza de capsaicina are efect calmant in in tratamentul durerii genunchiului la cei care sufera de osteoartrita sau artrita reumatoida. Se mai poate folosi si tinctura de ardei iute, din care se iau 10-30 de picaturi, diluate in apa sau ceai.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close