Astenie nervoasă – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

ASTENIE NERVOASĂ.

(nevroza astenică, astenia de primăvară toamnă, etc.)

Stare subiectivă de oboseală intensă şi prelungită, însoţită de epuizare, lipsă de tonus adecvat pentru o activitate susţinută spre deosebire de oboseală nu dispare după repaus. Se întâlneşte în nevroze(se face tratamentul acesteia), depresii (la fel se face tratamentul), convalescenţă, surmenaj.

Tratament profilactic: constă în evitarea eforturilor mari şi susţinute, atât fizic cât şi intelectuale. Educaţia şi antrenamentul sunt cele mai utile mijloace profilactice.

Repausul fizic şi cel intelectual sunt prima condiţie terapeutică. În formele uşoare şi recente se impune o reducere a orelor de muncă sau chiar o schimbare de serviciu.

Celelalte forme este indicat să fie tratate în spitale de specialitate sub îngrijire medicală.

În cazul tulburării somnului se va face tratamentul de la insomnii.

În formele uşoare în care predomină somnolenţa, adinamia este indicat să se dea stimulente ca: sucuri de legume şi fructe în cantitate cât mai mare, ţelină, cătină, caise, o activitate care să-l intereseze pe cel bolnav.

Când predomină irascibilitatea crescută, este indicat să se folosească calmante din: talpa gâştei, păducel, valeriană.

Tratament:  este acelaşi ca la profilaxie dar trebuie respectate două reguli de bază: odihna şi hrana adecvată. Se va căuta eliminarea stărilor conflictuale şi discuţiile contradictorii.

Se pot folosi în cazul asteniei nervoase următoarele plante medicinale: agriş, angelică, bănuţii, busuioc, cais, cartof, căpşun, cătină, ceapă, cicoare, cimbru, ciuboţica cucului, coacăz negru, coacăz roşu, coriandru, creţişoară, ghimber, hamei, lămâi, levănţică, limba boului, măceş, măcriş iepuresc, măghiran, măr, mărar, mentă, mesteacăn, morcov, nuc, obligeană, ovăz, păducel, păpădie, pătlagină roşie, pătrunjel, praz, prun, roiniţă, rozmarin, salată, sânziene, schinduf, sfeclă roşie, smochină, şovârf, spanac, sparanghel, ţelină, urzica, valeriană, varză, verbină, viţa de vie, zmeur.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Agriş (Ribes grosularia) se folosesc fructele pentru bogăţia în vitamine, în special C.

Angelică (Angelica arhangelica) se poate folosi oricare parte a plantei inclusiv seminţele şi rădăcina. Se macină uscată cu râşniţa de cafea şi apoi se pune sub limbă o jumătate de linguriţă şi se ţine pentru 5 minute, după care se va înghiţi cu apă. Se ia înainte de mesele principale cu 15 minute. Se poate pune de asemenea 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Bănuţii (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

 busuioc, linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cais (Armeniaca vulgaris) se consumă fructele care conţin foarte multe vitamine care pot reface integritatea sistemului nervos. Sâmburii se pot sparge şi se consumă miezul câte 5-7 bucăţi pe zi, conţinând vitamina B17. Nu se vor consuma mai mulţi pentru că aceştia conţin acid cianhidric. Sunt utili chiar şi în tratarea cancerului.

Cartof (Solanum tuberosa) se indică folosirea sucului de cartofi deoarece conţine solamină. Se poate de asemenea consuma în combinaţie cu alte sucuri de legume (morcovi, varză, etc)



Căpşun (Fragaria viridis)  linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se pot consuma fructele care conţin şi ele acid salicilic.

Cătină (Tamarix ramosissima) uleiul de cătină se va lua câte 10-20 picături în 3 reprize timp de 10 zile. Conţine mari cantităţi de vitamina A şi E. E este foarte important în ameliorarea asteniilor, pentru că are efect regenerator celular, sprijinind activitatea sistemului nervos, ajutând la stabilirea moralului.

Ceapă (Allium cepa) se consumă ceapă în alimentaţie în special crudă pentru substanţele active care le conţine şi care ajută la redresarea organismului.

Cicoare (Cycorium intybus) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate folosi şi rădăcina- 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cimbru (Saturneja hortensis), linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ciuboţica cucului (Primula officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate folosi şi rădăcina tot la fel preparat şi cu aceleaşi indicaţii.

Coacăz negru (Ribes nigrum) 1 linguriţă de fructe mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi. De asemenea se poate folosi siropul din coacăz, care se va lua câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Este foarte eficient fiind foarte bogat în vitamine şi substanţe minerale, care ajută la refacerea organismului.

Coacăz roşu (Ribes rubrum) se foloseşte la fel ca şi coacăzul negru.

Coriandru (Coriandrum sativum) se pun 2 linguriţe de seminţe la 250 ml apă şi se fierb pentru 5 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este foarte util datorită faptului că ajută la dezintoxicarea organismului.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Ghimber (Zinghiber officinalis) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un foarte bun stimulent al organismului.

Hamei (Humulus lupulus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Este util pentru efectul calmant. Se indică în special în isterie şi excitaţii sexuale.

Lămâi (Citrus lemon) se consumă sucul de la lămâi care ajută organismului, datorită faptului că este un foarte puternic antioxidant datorită vitaminei C.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se folosea încă din antichitate (chiar şi în Biblie este pomenit) pentru refacerea nervilor.

Limba boului (Anchusa officinalis), linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de seminţe se pun zdrobite la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi pulberea de fructe. Se va lua câte 1 linguriţă de 4 ori pe zi, timp de 30 zile. Se indică în special datorită faptului că acestea conţin foarte multă vitamina C, iar în lipsa acesteia apare oboseala cronică, slăbiciune, dureri în oase, apetit scăzut, sângerarea gingiilor şi scăderea imunităţii organismului.

Măcriş iepuresc (Oxalis acetosella) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la dezintoxicarea organismului de foarte multe toxine.

Măghiran (Marjorana hortensis)  1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi

Măr (Mallus pumilla) consumul merelor proaspete ajută foarte mult organismul pentru că acestea pe lângă vitaminele naturale care le conţine în cantităţi destul de mari, mai furnizează organismului o serie de minerale şi mai ales enzime care pot ajuta foarte mult organismul.

Mărar (Anthum gruveolens) se folosesc seminţele măcinate care se pot administra sub formă de praf, obţinut cu ajutorul râşniţei de cafea. Se pune o cantitate de o jumătate de linguriţă de praf sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Este cea mai eficientă metodă de administrare pentru că această metodă ajută la păstrarea intactă a enzimelor. Se poate face un tratament de mai lungă durată care va ajuta la refacerea sistemului nervos.

Mentă (Mentha piperita) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la stimularea secreţiilor.

Mesteacăn (Betula verucosa) extractul din muguri de mesteacăn este indicat să se folosească în cazurile suprasolicitărilor nervoase. Există în comerţ şi se va folosi conform indicaţiilor producătorului.

Morcov (Daucus carota) se consumă suc obţinut din rădăcină de morcovi proaspeţi. Se pot pune însă şi câteva ramuri chiar dacă sunt din cele înflorite (cu atât mai bine). Se poate consuma 200 ml de 3 ori pe zi. Este foarte eficient datorită vitaminelor, mineralelor şi enzimelor. Se pot folosi şi în combinaţii cu alte sucuri din legume şi se consumă întotdeauna înaintea meselor cu 15 minute. Până se obişnuieşte organismul câteva zile (3-5) se vor consuma diluate şi în cantitate mai mică, apoi se poate trece la consumul a 200 ml de 3 ori pe zi.





Nuc (Juglans regia) se consumă nucile măcinate şi dacă nu aveţi nici o contra indicaţie în amestec cu miere. Se face aces5t lucru zilnic timp de minimum 30 zile cu câte 20-50 g de 3 ori pe zi. Sunt foarte eficiente în astenii nervoase şi în foarte multe alte afecţiuni ale nervilor, precum şi pentru întărirea organismului, putându-se folosi perioade lungi de timp. Şi acestea conţin multe enzime..

Obligeană (Acorus calamus) –1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune în 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se iau câte 4 linguri de ceai pe zi, câte 1 lingură la 2 ore.

Ovăz (Avena sativa) este un tratament mai greu de aplicat însă foarte eficient. Se consumă zilnic câte 20 g de seminţe încolţite, măcinate şi consumate dimineaţa. Se face o perioadă mai lungă de timp pentru refacerea întregului organism. Se poate consuma şi sucul din mlădiţe tinere (20-30 cm) câte 20 ml de suc pe zi, preferabil perioade mai lungi de timp.

Păducel ( Crataegus monogyra) frunze şi flori- fructe-decoct sau dulceaţă.( Din toate se poate face tinctură), Se poate pune de asemenea 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Dacă se folosesc fructele se pune cantitate dublă şi se fierb timp de 5 minute şi apoi se strecoară.

Păpădie (Taraxacum officinalis) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la dezintoxicarea organismului.

Tije de păpădie (floare) se culeg, se spală şi apoi se rupe floarea. În fiecare dimineaţă se va consuma câte 10 tije timp de 15 zile. Este unul din cele mai bune detoxifiante naturale. Se pot folosi şi frunzele verzi sub formă de salată crudă.

Pătlăgeaua roşie (Lycopersicon esculentus) -Roşiile: consumul roşiilor proaspete are efect în purificarea sângelui, eliberând toxinele acumulate în organism, ajutând însă şi la tratarea reumatismului, artrozelor, artritelor. Au efect diuretic şi laxativ uşor fiind utile contra constipaţiei. Măreşte rezistenţa organismului la infecţii, întărind sistemul imunitar. Se poate face o cură: în prima săptămână se mănâncă dimineaţa 3-4 roşii, peste zi ar fi bine să mâncaţi un regim vegetarian. În a doua săptămână la micul dejun şi cină consumaţi numai roşii crude doar cu sare. La prânz nu consumaţi carne.

În a treia săptămână rezervaţi micul dejun exclusiv pentru roşii proaspete, iar la prânz şi seara vegetarieni. La începutul celei de treia săptămâni rezervaţi-vă două zile numai cu roşii fără alte alimente. Această cură dă rezultate şi în colite, ameliorează simptomele nefritei şi ale litiazei urinare şi biliare. Se poate urma tratamentul şi cura aceasta şi cu suc de roşii, eventual chiar combinat cu suc de morcovi, de pătrunjel sau ţelină. Se pune doar 20 ml suc de ţelină sau pătrunjel la o cană de suc de roşii.

pătrunjel, linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Praz (Allium parrum) se foloseşte ca şi ceapa.

Prun (Prunus domestica) se folosesc prunele datorită faptului că sunt foarte bogate în vitamine şi laxative mai ales cele uscate (laxative). 

Roiniţă (Melissa officinalis) Se poate pune de asemenea 1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Ajută la calmarea nervoasă fiind indicată tocmai în cazurile cu nervozitate mai mare.



Rozmarin (Rozmarinus officinalis) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se mai poate folosi tinctura se ia câte 1 linguriţă diluată la 100 ml apă de 3 ori pe zi. Este un foarte bun fortifiant nervos şi cardiac. Se recomandă mai ales persoanelor hipotensive cu predispoziţie spre depresii şi melancolie. Se foloseşte 30 zile apoi se va face o pauză de 10 zile şi dacă mai este nevoie se poate relua.

Salată (Lactuca sativa) se indică folosirea sucului proaspăt sau a frunzelor în diferite salate pentru că asigură o liniştire nervoasă. Fierte nu mai sunt aşa de eficiente. Se pot consuma în cantităţi oricât de mari şi perioade lungi de timp ajutând chiar şi la calmarea durerilor.

Sânziene (Galium mullugo) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Schinduf (Trigonela foenum graecum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. O metodă mai eficientă este măcinarea cu râşniţa de cafea apoi se pune o jumătate de linguriţă de praf în gură sub limbă pentru 15 minute. Se înghite apoi cu apă. Se poate face de 3 ori pe zi. Este mai eficient aşa pentru că nu se distrug enzimele din plantă şi acţionează şi mai eficient. Ajută la reglarea activităţii pancreasului şi ficatului.

Sfeclă roşie (Beta vulgaris rubra) se indică folosirea sucului obţinut din rădăcină, putându-se consuma câte 100 ml de 3 ori pe zi, de suc proaspăt stors din rădăcină crudă şi consumat înainte de a se oxida. Ajută datorită enzimelor, mineralelor şi vitaminelor la refacerea organismului şi totodată la curăţirea organismului de toxine. Se poate folosi împreună şi cu alte sucuri din legume.

Smochină (Ficus carica) se consumă aceste fructe pentru vitaminele care le conţin.

Şovârf (Origanum vulgare) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Spanac (Spinaceae oleraceae) se consumă sub diferite forme în alimentaţie.

Sparanghel (Asparagus officinalis) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Stejar (Quercus robur) se va folosi extractul din muguri care este un ajutor în cazurile de astenie fizică şi psihică, astenie sexuală, etc. Se va folosi conform indicaţiilor producătorului. Există la toate magazinele naturiste.

Ţelină (Apium graveolens) se consumă cel mai bine sub formă de suc obţinut din rădăcină şi frunze. Se poate consuma câte 20 ml de 3 ori pe zi, în special în suc de morcovi fiind foarte eficient, pentru refacerea integrităţii organismului. Se poate consuma perioade lungi de timp.

Urzica (Urtica dioica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Se poate de asemenea consuma sub formă de praf câte o jumătate de linguriţă de praf obţinut cu râşniţa de cafea care se va pune sub limbă pentru 15 minute, apoi se înghite cu apă.

Valeriană (Valeriana officinalis) se foloseşte cel mai bine tinctura pentru că planta are un miros mai greu de suportat. Se va lua câte 5-10 picături înainte de culcare cu 2-3 ore.

Varză (Brasica oleracea) se consumă foi de varză proaspete sub formă de salată sau suc, obţinut cu storcătorul de fructe din foi de varză proaspete. Se poate consuma câte 100 ml de 3 ori pe zi.

Verbină (Verbina officinalis) linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este un calmant nervos indicat în situaţiile de stres.



Viţa de vie (Vitis vinifera) se iau mugurii de viţă şi se pun zdrobiţi 50 g la 500 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţin timp de 15 zile, agitând des, pentru ca să se poată extrage principiile active. Se strecoară şi se foloseşte câte 10 picături de 3 ori pe zi, diluate în 100 ml apă. Este foarte util în toate formele de astenii şi se poate lua perioade mai lungi de timp.

Zmeur (Rubus idaea) linguriţă de plantă mărunţită (muguri sau rămurele tinere cu frunze mici) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. La fel se poate face o tinctură ca şi cea din viţă-de-vie, fiind utilă pentru regenerarea celulară şi redresarea organismului.

Acestea se vor alege în funcţie de fiecare om în parte, la fel vor fi folosite dozele din aceste plante în funcţie de simptomele prezentate de fiecare. În cele mai multe cazuri sunt suficiente 2-3 căni pe zi pentru vindecare. Se vor consuma perioade ori cât de lungi pentru că nu dau efecte secundare nedorite.

La toate formele se va insista pe eliminarea focarelor de infecţie şi se va suplimenta alimentaţia cu multe vitamine naturale, în special vitamina C. Se vor consuma sucuri de legume şi fructe.

De multe ori vinovată este şi supra greutatea caz în care se va încerca totul pentru ca omul să ajungă la o greutate adecvată prin executarea a cât mai multă mişcare şi petrecerea timpului în mijlocul naturii.

Pentru complectarea cu vitamine se indică consumul a 20 g de polen de albine zilnic o perioadă de 30 zile sau tot 20 g de drojdie de bere pe zi. Sunt două produse care pot aduce în organism o serie de vitamine naturale şi sunt foarte sănătoase, practic ori cine poate să facă această cură. Polenul de albine acţionează la nivel neuropsihic, prin stimularea bunei dispoziţii şi a capacităţii intelectuale, în sfera metabolismului şi luptă contra îmbătrânirii premature. Este un excelent stimulent general al sănătăţii.

-Conopida– este cunoscută pentru efectele ei depurative, diuretice, fiind recomandată persoanelor care sufere de afecţiuni renale, este antianemică, decongestionantă şi energizantă. Constituie un adevărat medicament pentru diabetici, căci consumată în stare crudă, sau în diferite preparate culinare, are efect hipoglicemiant. Se indică în tratamentul adjuvant al acneei, astenii, ciroză, colici nefritice, constipaţie, flebite, infecţii intestinale. Folosită în alimentaţia curentă ajută la redresarea tensiunii arteriale atunci când are valori prea mari (hipertensiune). Acţionează de asemenea în bolile prostatei şi în ulcerele gastro-duodenale.

Va trebui ca singuri să testaţi care din cele de mai sunt mai eficiente în cazul dv şi în funcţie de răspunsul care-l dă organismul să optaţi pentru cel mai bun tratament. Singur organismul este cel care vă va spune ce este mai bun.

Reţeta 1: 300g usturoi, 300 ml votcă, 300 g miere. Se curăţă usturoiul, se toacă mărunt, apoi se pune în borcan de sticlă şi se pisează bine. Se adaugă votca şi apoi mierea, amestecând, până se omogenizează. Se închide ermetic borcanul şi se lasă amestecul 1 săptămână, la întuneric şi răcoare, fără umezeală. Se desface apoi borcanul, se stoarce conţinutul printr-o pânză deasă şi se trece într-o sticlă ce se închide ermetic. Se păstrează la rece. Se ia câte 1-3 picături 1-3 ori pe zi, înaintea meselor principale, în mod progresiv şi apoi regresiv, timp de 1 lună (se începe cu 1 picătură, pe zi şi se ajunge la 10, se menţine doza timp de 10 zile, apoi se scade câte 1 picătură pe zi, adică încă 10 zile. Este considerat un tonic al sistemului nervos şi vascular, indicat în astenii, hipertensiune şi afecţiuni venoase

Atenţie usturoiul şi mierea pot să nu fie tolerate de anumite persoane.

Preparat pentru astenie, anemie, surmenaj. Se pune 500 g stafide cu 100 g coji verzi de nucă şi 100g de zahăr. Se acopere apoi cu alcool alimentar de 40 grade. Se ţine timp de 30 zile fără să se umble la el. Se strecoară. Se poate lua zilnic câte 25 ml.

De asemenea sucurile de legume şi fructe preparate din legume şi fructe proaspete ajută foarte mult la tratament. Se pot consuma în orice cantitate în funcţie de toleranţa individuală a fiecăruia.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close