Brusture dulce – Planta medicinala

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Brusture dulce

Petasites hybridus. Fam Asteraceae.

Denumiri populare: brustur roşu, brusturele măgarului, buebea ciumei, captalaci, capralan, captalan, clococean, cucurez, cucuruz roşu de captalan, floarea ciumei, gulă de baltă, iarba pălăriei, iarba părului, lipan, podval mare, rădăcina ciumei, smântânică, sudoarea laptelui.

Descriere: plantă erbacee spontană perenă, frecventă pe malul pâraielor, în viroage umede, în jurul izvoarelor, în zonele de deal şi munte, uneori în regiunea de câmpie. Rizom gros, noduros, ramificat, orizontal, cu internodii subţiri din care pornesc rădăcini şi stoloni lungi de peste 1m. Tulpini florifere simple ne ramificate, erecte, înalte de până la 40cm alb tomentoase şi solzi roşiatici moi. Terminal poartă inflorescenţă. Frunze mari, rotunde cu baza cordată, margini multiangulate şi mărunt acuminat dinţate, pe faţa superioară glabre. Pe faţa inferioară tomentoasă (peri mici şi deşi) lung peţiolate. Flori roşiatice, grupate în mici calatidii iar acestea adunate într-un racem, apar înaintea frunzelor. Înflorire luna III-IV. Fructe achene cu papus alb murdar.

Compoziţie chimică: frunzele conţin derivaţi terpenici, ulei volatil, mucilagii, inulină, o substanţă amară glicozidică, substanţe de natură proteică, acid aminoadipic, rezine, tanin, săruri minerale, etc.

Rizomii şi rădăcinile: ulei volatil, glucoză, zaharoză, inulenină, heliotenină, colină, acid protocatechic, alcool diterpenic, sisterol, săruri de K, Mg, etc.

Acţiune farmaceutică: rizomul şi rădăcinile au acţiune antispastică la nivelul musculaturii bronşice, acţiune spasmolitică şi neurosedativă asupra musculaturii netede, acţiune rglatoare asupra tensiunii arteriale (scade tensiunea la hipertensivi şi o ridică la valori normale la hipotensivi). În pediatrie s-au obţinut rezultate bune în tratarea copiilor hiperexcitabili, hiperemotivi, impulsivi, de diverse fobii, de pavor nocturn. Normalizează activitatea tiroidiană în Basedow şi în hipertiroidism. A dat rezultate bune în terapia maladilor din sfera emotivă şi a disfuncţiilor vegetative pure sau asociate (stări febrile neurovegetative, nevroze vegetative Maranon-Greene, hipertensiune arterială, sindrom neurodistonic la tuberculoşi, ataxie vasomotorie Solix-Cohen, nevroze cardiovasculare, angor coronarian, astmă, ulcer gastrointestinal. Are acţiune sudorifică, aperitiv, behic, expectorant, antiinflamator, etc. Mai nou s-a încercat să se folosească la tratarea diferitelor forme de cancer şi se pare că rezultatele sunt foarte promiţătoare.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni dermatologice, afecţiuni nervoase, arsuri, artrită, astmă, cancer, distonie neuro-vegetativă, dureri diverse, entorse, epilepsie, febră, gută, hemoroizi, hiperexcitabilitate, hipertensiune, hipertiroidie, hipotensiune, hipotiroidie, insuficienţă respiratorie, migrene, pavor nocturn, răni, răguşeală, tuse, ulcere canceroase, ulcere varicoase, luxaţii.

Mod de folosire:

Decoct– 2 linguriţe de plantă (rădăcină mărunţită) se pun la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute. Se strecoară şi se pot folosi 3 căni pe zi, în afecţiunile descrise mai sus chiar perioade lungi de timp. Este şi un bun diuretic.

Macerat– 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă şi se lasă de seara până dimineaţa la temperatura camerei. Se strecoară şi se pot consuma în cursul zilei 3 căni.



Sirop– 50 g rădăcină se pune la 1 litru de apă şi se fierbe timp de 15 minute, se strecoară apoi şi se adaugă 650g zahăr. Se fierbe până primeşte consistenţa unui sirop. Se foloseşte câte 1 linguriţă de mai multe ori pe zi (3-4) în cazul cancerului sau la tuse în caz de nevoie.

Vin– 4 linguri de rădăcină mărunţită se fierbe timp de 10 minute într-un litru de vin de bună calitate. Se strecoară. Se adaugă apoi 100g miere polifloră. Se pune într-o sticlă şi se foloseşte câte 1 lingură de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare din cele trei mese principale. Este util la distonii nervoase sau adjuvant la cancer.

Unguent- se amestecă praf din rădăcină obţinut din plantă uscată care se va amesteca cu o masă grasă (untură, unt, lanolină, vaselină) în diferite proporţii. Se aplică extern inclusiv la cancerul pielii la care de asemenea ajută în toate fazele.

Comprese– o lingură de rădăcină mărunţită se pune la 1 litru de apă rece şi se lasă de seara până dimineaţa, apoi se strecoară. Se pot face spălături sau comprese pe locurile afectate.

Comprese cu terci sau cataplasmă. Se macină cu maşina de carne frunze proaspete bine spălate. Se pune pe o bucată de pansament şi se aplică direct pe răni. Este util mai ales în formele de cancer.

Se pot folosi florile, planta şi rădăcina.

Mod de folosire pe afecţiuni:

Afecţiuni dermatologice- se pot folosi frunzele care se aplică local proaspete sau măcinate cu maşina de carne transformate în pastă care se aplică pe locul afectat pusă pe un pansament. De asemenea se poate folosi rădăcina fiartă şi mărunţită înainte aplicată cataplasmă. Are o foarte puternică acţiune antimicrobiană şi cicatrizantă.

Afecţiuni nervoase– se poate folosi vin, sirop, sau ceai în funcţie de natura afecţiunii.

Arsuri- se poate aplica frunză proaspătă, cataplasmă sau chiar unguent, în funcţie de natura arsurii. Este un foarte bun cicatrizant care ajută să se vindece fără mari cicatrici.

Artrită– intern se consumă 1-3 căni de ceai pe zi din rădăcină. De asemenea pe locurile dureroase se poate aplica tinctură, unguent sau vin.

Astm– se poate consuma sirop, macerat, decoct sau tinctură.

Cancer- se amestecă praf din rădăcină obţinut din plantă uscată care se va amesteca cu o masă grasă (untură, unt, lanolină, vaselină) în diferite proporţii. Se aplică extern inclusiv la cancerul pielii la care de asemenea ajută în toate fazele. 4 linguri de rădăcină mărunţită se fierbe timp de 10 minute într-un litru de vin de bună calitate. Se strecoară. Se adaugă apoi 100g miere polifloră. Se pune într-o sticlă şi se foloseşte câte 1 lingură de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare din cele trei mese principale. După ultimele cercetări se pare că această plantă este una dintre plantele de bază în tratamentul afecţiunilor canceroase şi cu efecte negative nule.





Distonie neuro-vegetativă– 4 linguri de rădăcină mărunţită se fierbe timp de 10 minute într-un litru de vin de bună calitate. Se strecoară. Se adaugă apoi 100g miere polifloră. Se pune într-o sticlă şi se foloseşte câte 1 lingură de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare din cele trei mese principale.

Dureri diverse– se poate aplica vin, tinctură sau unguent în funcţie de locul durerii şi intensitate. De asemenea intern se poate consuma 2-3 căni de decoct. Se mai pot aplica extern frunze proaspete.

Entorse– se amestecă praf din rădăcină obţinut din plantă uscată care se va amesteca cu o masă grasă (untură, unt, lanolină, vaselină) în diferite proporţii. De asemenea se pot aplica frunze proaspete pentru dispariţia inflamaţiei.

Epilepsie- se consumă 3 căni de ceai pe zi, eventual îndulcite cu miere fiind foarte eficiente în această afecţiune.

Febră– sirop, macerat sau decoct se poate consuma în funcţie de toleranţa individuală fiind foarte eficientă pentru dispariţia febrei.

Gută- intern se consumă decoct sau macerat pentru faptul că ajută la eliminarea acidului uric în exces din organism. De asemenea la durerile de la această afecţiune se pot aplica pe locurile dureroase cataplasme cu plantă.

Hemoroizi- se amestecă praf din rădăcină obţinut din plantă uscată care se va amesteca cu o masă grasă (untură, unt, lanolină, vaselină) în diferite proporţii.



Hiperexcitabilitate– se consumă 3 căni de decoct pe zi, perioade lungi fără efecte adverse fiind un foarte bun calmant nervos.

Hipertensiune- se foloseşte decoct sau macerat care ajută la reglarea tensiunii arteriale în toate formele şi fazele afecţiunii.

Hipertiroidie- consumat intern câte 3 căni pe zi de decoct sau macerat contribuie la reglarea glandulară. Extern se poate aplica pe zona gâtului cataplasmă cu planta sau cu unguent de plantă.

Hipotensiune- se foloseşte decoct sau macerat care ajută la reglarea tensiunii arteriale în toate formele şi fazele afecţiunii.

Hipotiroidie– consumat intern câte 3 căni pe zi de decoct sau macerat contribuie la reglarea glandulară. Extern se poate aplica pe zona gâtului cataplasmă cu planta sau cu unguent de plantă.

Insuficienţă respiratorie- se consumă 3 căni pe i de decoct sau macerat, sau se mai poate folosi vin, sirop sau chiar tinctura ca un ajutor foarte important în toate formele de insuficienţă respiratorie atunci mai ales când are şi o componentă nervoasă.

Migrene– Intern se pot consuma sub orice formă în funcţie de intensitatea durerii şi extern se poate aplica cataplasmă sau chiar frunze proaspete, pentru trecerea durerii.

Pavor nocturn– la ora 17 se consumă o cană de decoct îndulcit cu miere. Efectul apare după 3-4 zile de la începerea acestui tratament. De asemenea se pot face băi seara cu decoct din rădăcină în special la copiii sub 3 ani.



Răni– se amestecă praf din rădăcină obţinut din plantă uscată care se va amesteca cu o masă grasă (untură, unt, lanolină, vaselină) în diferite proporţii.

Răguşeală– se face gargară cu macerat sau decoct de mai multe ori pe zi. De asemenea se poate folosi şi siropul sau vinul câte puţin consumat cu linguriţa până la ameliorarea afecţiunii.

Tuse- se ia sirop câte puţin până la trecerea tusei. Are acţiune expectorantă.

Ulcere canceroase– se amestecă praf din rădăcină obţinut din plantă uscată care se va amesteca cu o masă grasă (untură, unt, lanolină, vaselină) în diferite proporţii.

Ulcere varicoase- se amestecă praf din rădăcină obţinut din plantă uscată care se va amesteca cu o masă grasă (untură, unt, lanolină, vaselină) în diferite proporţii.

Luxaţii- se face masaj cu vin sau tinctură uşor şi de asemenea se poate să se aplice cataplasmă cu pastă de plantă sau unguent.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close