Ce este tratamentul homeopat?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Homeopatia  Placebo sau realitate?

 În funcţie de reacţia care apare, homeopatul poate aprecia efectul remediului pe care l-a indicat.

Uneori, ameliorarea are loc fără probleme, aproape pe nesimţite. În multe cazuri, la a doua consultaţie, când medicul îl întreabă ce s-a întâmplat de la consultaţia precedentă, pacientul spune că nu a avut loc nici o schimbare în starea sa.

Dar când homeopatul reciteşte însemnările de la consultaţia anterioară şi începe să îl întrebe despre fiecare simptom în parte, pacientul uimit îşi aduce aminte că într-adevăr, îl durea capul, avea şi ameţeli sau multe alte simptome pe care pur şi simplu le-a uitat pentru ca ele au dispărut pe nesimţite. Aceasta este o evoluţie foarte bună, o ieşire lină din boală.

Alteori, după începerea tratamentului homeopatic, ceea ce îi atrage atenţia pacientului este somnolenţa, creşterea apetitului, creşterea în greutate. Nu trebuie să vă alarmaţi. De obicei, toate acestea apar la persoanele slăbite şi sunt semne că organismul face economie de energie pentru vindecare. Nu vă faceţi griji.

Această situaţie nu va dura o perioadă lungă de timp. Importantă e vindecarea, pentru care organismul trebuie să îşi adune forţele. Odată ajuns pe drumul bun, drumul spre vindecare, organismul îşi va reveni, va slăbi şi va dori din nou cu aceeaşi intensitate sau, de ce nu, va descoperi lucruri noi, încă şi mai bune despre sine.

Uneori ameliorarea stării emoţionale este precedată de o avalanşă de emoţii pe care pacientul nu le poate înăbuşi. Ieşirea din starea de depresie, de exemplu, se face printr-o criză de plâns, aparent fără motiv, prin iritabilitate sau uneori chiar printr-un oarecare grad de agresivitate (verbală sau fizică).

Pentru organism este mult mai bine dacă toată această furtună de emoţii este exprimată, în loc să fie suprimată şi interiorizată. Unii ar putea crede că e un lucru rău dacă o persoană cu depresie sau fobii, de exemplu, care a fost suprimată o lungă perioadă de timp de un soţ sau un tată prea autoritar, după ce ia un remediu homeopatic devine agresivă pentru un oarecare timp. Dar nu e nicidecum aşa. Căci după o scurtă perioadă de timp organismul se echilibrează, agresivitatea dispare, luând cu ea şi depresia.

Aceste lucruri trebuie înţelese atât de către pacient, cât şi de familia sa, care trebuie să îl încurajeze, să îl susţină pe întreaga perioadă a tratamentului homeopatic. Căci întreaga familie va avea de câştigat – un nou echilibru, armonie etc. şi chiar mai mult decât atât, s-a constatat ca este foarte bine ca şi ceilalţi membri ai familiei să primească un tratament homeopatic, deoarece în multe cazuri boala unui membru al familiei poate fi întreţinută de bolile sau comportamentul partenerului (de exemplu, boala copilului sau soţiei poate fi determinată şi întreţinută de comportamentul prea autoritar al tatălui, respectiv, soţului

În alte cazuri, vindecarea poate fi precedată chiar de o agravare (amplificare) trecătoare a simptomelor bolii. Agravarea poate fi de două feluri: agravare terapeutică (curativă) şi neterapeutică.

Agravarea terapeutică este condiţionată de existenţa a doi factori: remediul corect ales şi forţa vitală a pacientului, care trebuie să fie destul de puternică. Iată de ce adevăratul homeopat se bucură mult când această agravare apare, căci ea înseamnă că a reuşit să găsească remediul corect, lucru care cel mai adesea nu este deloc simplu. Şi mai înseamnă că pacientul este destul de puternic pentru a se putea vindeca.



În bolile acute această agravare poate fi nesemnificativă şi trece, de obicei, neobservată. Dar ea este foarte clară în bolile cronice. De aceea dacă mergi la homeopat şi îi spui că după ce ai început să iei tratamentul pe care ţi l-a prescris te-a durut foarte tare capul, ai avut diaree sau ai vărsat, aparent surprinzător, el se bucură.

Şi atunci, dacă tu nu ştii prea multe lucruri despre homeopatie, ajungi să îţi pui întrebări asupra cunoştinţelor şi sănătăţii mintale a medicului. Dar nu e cazul. Aşa cum spuneam, pentru un homeopat cu experienţă această reacţie este semn că remediul a fost corect, că el a “lovit” sistemul în punctele-ţintă şi că vindecarea, sau ameliorarea (după caz), urmează curând.

Adesea, agravarea ne impune să o numim chiar „criză de vindecare”. Această criză poate lua forma unei diarei care apare brusc, a unei menstruaţii neobişnuit de abundente, a tusei cu expectoraţie, transpiraţii abundente, somnolenţă accentuată sau reapariţia erupţiilor care fuseseră suprimate cu un oarecare timp înainte. Durata şi intensitatea crizei sunt direct proporţionale cu gravitatea cazului. De obicei, o astfel de acutizarea simptomelor durează de la câteva ore la câteva zile, iar în unele cazuri grave, chiar şi mai mult.

În cazul în care este indicată administrarea repetată a remediului, la anumite intervale, atunci la fiecare administrare a remediului agravarea se repetă. Dar de fiecare dată aceasta are o intensitate mai mică şi odată cu ea pleacă şi o parte din boală.

Şi e foarte interesant că se ajunge la un anumit moment în care organismul devine capabil să îşi rezolve singur problemele, chiar şi fără ajutorul remediului. Aceasta evoluţie în valuri aduce o ameliorare bună a stării pacientului. Dar dacă la un anumit moment procesul de vindecare s-a oprit, înseamnă că stratul pe care a lucrat remediul respectiv a fost înlăturat complet şi atunci este nevoie de un alt remediu care să continue acţiunea pe stratul următor.

Agravarea neterapeutică este determinată de alte cauze ce coincid cu începerea tratamentului homeopatic. În timpul tratamentului homeopatic şi încă o perioadă după terminarea acestuia, este interzis consumul cafelei şi al altor stimulente. Dacă începerea administrării remediului coincide cu întreruperea consumului de cafea la o persoana care obişnuia să bea de mult timp o cantitate mare din acest drog, atunci vor apare simptomele determinate de aşa-numitul fenomen de sevraj: dureri de cap, somnolenţă, ameţeli.

Dacă nu înţelegeţi ceea ce vi se întâmplă puteţi crede că remediul nu are efectul dorit, că evoluţia cazului dumneavoastră nu este în direcţia favorabilă şi să încercaţi să înlăturaţi o agravare curativă cu ajutorul medicamentelor alopate (chimice). Acestea vă vor suprima simptomele, vor introduce din nou boala în profunzime, împiedicând eforturile forţei vitale de a reechilibra sistemul. Atunci nu mai are sens să luaţi tratamentul homeopatic.

Trebuie să înţelegeţi fenomenele care au loc şi să participaţi activ la propria dumneavoastră vindecare. Să ţineţi legătura strânsă cu homeopatul şi să aveţi încredere în el, nu să alergaţi de la un medic la altul, căci nu veţi avea prea mare folos. Numai prin colaborarea consecventă dintre pacient şi homeopat se pot obţine rezultatele dorite. Această colaborare este necesară în special în primele etape ale tratamentului homeopatic, când încă nu sunteţi capabili să ascultaţi ce vă spune propriul dumneavoastră corp.

Medicamentele homeopatice sunt din ce în ce mai populare în rândul românilor care vor îşi îngrijească sănătatea în mod natural. Cu toate acestea, homeopatia este încă puţin cunoscută …

Medicamentele homeopatice sunt din ce în ce mai populare în rândul românilor care vor îşi îngrijească sănătatea în mod natural. Cu toate acestea, homeopatia este încă puţin cunoscută în România, iar în rândul populaţiei circulă multe mituri şi idei preconcepute despre această ramură a medicinei.

De exemplu, nu trebuie să renunţaţi la pasta de dinţi cu mentă în perioada tratamentului cu medicamente homeopatice. Acesta este doar unul din miturile care circulă în ţara noastră despre homeopatie.

Dr. Anca Mihalcea, specialist în homeopatie şi acupunctură în cadrul centrului Terapia, demontează câteva dintre cele mai răspândite mituri despre medicamente homeopatice:

Pasta de dinţi cu mentă anulează efectul medicamentelor homeopatice





 

Medicamentele homeopate se administrează, de obicei, la distanţă de mese – 30 minute înainte sau 1 oră după – pentru a evita interacţiunea cu arome puternice (ex: mentă, cuişoare, scorţişoară, ghimbir, usturoi, eucalipt, cafea), care scad le absorbţia. Este mult spus că nu mai funcţionează. Aceste arome pot diminua efectele. Rar apar cazuri când mentolul (prezent în ceai de mentă, gumă de mestecat, ciocolată cu mentă, pastă de dinţi, apă de gură cu mentă) sau alte arome inactivează medicamentul homeopat.

Cafea şi alcoolul interferează cu medicamentele homeopatice

În timpul tratamentului homeopat se recomandă într-adevăr reducerea consumului de cafea la maxim o linguriţă pe zi. Similar, se evită infuziile concentrate şi consumul de alcool, cel puţin în ziua administrării medicamentului homeopat. Nu se doreşte impunerea unor restricţii, dar frecvent organismul suferă tocmai din cauza excesului de alcool, cafea sau tutun. În ce priveşte tratamentul, există multiple modalităţi de administrare, în funcţie de situaţie. În cazurile acute se recomanda adminstrarea zilnică – de 2-3 ori pe zi primele 3-4 zile, după care se scade frecvenţa. În cazurile cronice se pot indica diluţii zilnice sau periodice – la 7 zile, la 14 zile sau chiar la 1-2 luni. Aşa că precauţiile menţionate nu sunt permanente.

Diluţia din medicamentele homeopatice nu are importanţă

Multe persoane cred că dacă medicamentul homeopat este corect ales, diluţia nu are importanţă. Metoda diluţiei progresive reprezintă însă unul din principiile homeopatiei şi nu trebuie trecută cu vederea. Tipul de diluţie (1:10, 1:100, 1:50 000) şi diluţia în sine se corelează cu vitalitatea persoanei şi cu profunzimea afectării (pornind de la suprafaţa, fizic până la nivel psiho-emoţional). Medicii homeopaţi aleg diluţia care acţionează blând, fără agravări, ţinând cont întotdeauna de severitatea manifestărilor.

Vegetarienii nu pot lua medicamente homeopatice



Unele medicamente homeopatice sunt preparate, prin diluţii successive, din organe preluate de la animale. De aceea, persoanele vegetariene se tem că nu pot să folosească medicamentele homeopatice, dar aceasta teamă este nefondată. Medicamentele homeopatice nu au în compoziţie materia primă în cantităţi mari, ci în doze infinitezimale. Conform principiului diluţiei, medicamentele homeopatice conţin doar mici particule care transmit informaţia şi prin aceasta se diferenţiază de fitoterapie, unde contează concentraţia plantelor şi a infuziilor. Aşadar, vegetarienii pot utiliza cu încredere preparate homeopatice.

Tratamentul homepatic trebuie încadrat într-o miasmă

 

În cadrul analizei unui cazul, se face întotdeauna încadrarea într-o miasmă şi se alege medicamentul homeopatic corespunzător întregului tablou din miasma identificată. Miasma se traduce din limba greacă prin pată, poluare, murdărire sau, în limbaj modern, contaminare. Miasma este cauza (agenţi patogeni, vaccinări, tratamente de supresie cu antibiotice, hormoni, poluare, aditivi, traume fizice şi psihice severe, intervenţii chirurgicale) care generează un mod de reacţie/predispoziţie şi ulterior apariţia bolilor cronice. Acesta poate fi dobândită în timpul vieţii sau moştenită de la generaţiile anterioare.

De-a lungul timpului, prevalenţa tuberculozei la noi în ţara a dus la modul reacţional tuberculinic, care nu înseamnă că românii pot face mai uşor tuberculoză, ci că au o predispoziţie la infecţii respiratorii superioare sau inferioare, alături de afectare limfatic-ganglionară, vasculară, hepatică, uro-genitală sau anumite caracteristici mentale şi psiho-emoţionale. Sunt multe medicamente homeopate pentru tuberculinism, dar se indică selecţionat, întotdeauna corelate cu antecedentele familiale şi personale. Lucrurile nu funcţionează pe principiul prevenţiei – nu mă îmbolnăvesc de tuberculoză dacă iau anumite medicamente homeopate. Este vorba de efectul tuberculozei de-a lungul generaţiilor (părinţi, bunici, străbunici), de ceea ce moştenim ca mod de manifestare. Tratamentul miasmatic corespunzător poate debloca acest tipar de evoluţie în timp.

Preparatele realizate manual sunt mai deosebite

Dinamizarea (agitarea soluţiilor de un anumit număr de ori şi cu o frecvenţă anume) este un procedeu biofizic de potenţare a medicamentului foarte important în homeopatie. Fie că este făcut manual sau prin intermediul maşinilor, fenomenul de potenţare are loc. În medicina tradiţională se spune că acolo unde este mâna, este şi informaţia. Se consideră că preparatele realizate manual sunt mai deosebite, dar este foarte greu să se mai lucreze în acest mod, având în vedere cererea din ce în ce mai mare, peste tot în lume.

Medicamentele homeopatice nu mai sunt eficiente dacă sunt atinse cu mâna

Metodele moderne de impregnare a granulelor de lactoză cu soluţia preparată conform principiilor homeopatiei permit atingerea acestora cu mâna. Aşadar, nu este greşit dacă le ţineţi în palmă pentru că medicamentele îşi fac oricum efectul.

Homeopatia poate trata orice boală



Nu există boli, există oameni cu moşteniri, predispoziţii şi afecţiuni, indiferent de vârstă. Atâta timp cât forţa vitală poate fi stimulată, se produc efecte ale medicamentului homeopat. În bolile cronice severe şi mai ales în stadiile terminale, când resursele fizice sunt aproape epuizate, vorbim de efecte paleative fizice (tratamentul durerii sau al complicaţiilor) şi de ameliorarea suferinţei psiho-emoţionale.

Medicamentele homeopatice pot înlocui tratamentul alopat

În afecţiunile care evoluează de mulţi ani şi care necesită scheme complexe de tratament (de exemplu afecţiunile cardiovasculare) nu se renunţă brusc la medicaţie. Se începe tratamentul homeopat şi în timp, sub stricta urmărire medicală de specialitate, se pot reduce treptat dozele.

Medicamentele homeopatice sunt un placebo?

Eficienţa deosebită a medicamentelor homeopatice în cazul copiilor şi în medicina veterinară pun sub semnul întrebării mecanismul autosugestiei. În ultimele două decenii s-au iniţiat studii referitoare la mecanismul de acţiune al homeopatiei. Memoria apei, structurarea moleculară generată de dinamizarea (agitarea) soluţiilor şi nanofizica au adus multe explicaţii necesare înţelegerii acestei metode.

Spectrul bolilor care pot fi tratate prin homeopatie este destul de larg, incluzand anemia, insomnia, insuficienta renala, dependenta de tutun, eczeme, sinuzita, anxietate, alergii respiratorii si astm bronsic, dereglari hormonale, afectiuniginecologice, migrena, gripa, iar lista poate continua.

De asemenea, tratamentul homeopat poate fi administrat concomitent cu medicamentele alopate, dar numai sub supravegherea atenta a unui medic homeopat specialist.

Secretul eficientei remediilor homeopate consta in priceperea medicului caruia te adresezi.

Nu este recomandat sa iti administrezi singur diverse astfel de medicamente, intrucat un specialist va sti cum sa iti structureze o schema de tratament elaborata in functie atat de afectiune, cat si de anumite alte aspecte, cum ar fi: tipul constitutional, profilul psihologic, factorii care inrautatesc sau amelioreaza simptomele etc.

Odata inceput un tratament homeopat, trebuie sa stii ca sunt anumite reguli de care ar fi bine sa tii cont.

Dieta alimentara nu este una drastica, insa ar putea stimula si potenta eficienta tratamentului. Iata mai jos cateva sfaturi in acest sens:

1. Evita alimentele cu o aroma puternica, cum ar fi ceapa, usturoi, menta, musetel. Acestea ar putea interactiona cu remediile homeopate care, dupa cum bine stii, sunt asimilate in organism prin papilele gustative.

2. Nu manca nimic si nu bea apa cu o jumatate de ora inainte si dupa administrarea remediului homeopat tocmai pentru a lasa respectivele substante sa isi faca efectul si pentru a fi asimilat de organism.

3. Fereste-te de parfumurile prea puternice. Pe acelasi principiu mentionat mai sus, chiar si mirosurile puternice de parfum sau de mancaruri pot influenta intr-o oarecare masura tratamentul pe care il urmezi.

4. Cafeaua – un subiect controversat. Unii medici homeopati interzic consumul de cafea, in vreme ce altii il limiteaza. Studiile realizate pana in acest moment nu ofera concluzii clare si sigure, insa cel mai bine ar fi sa consumi o singura cafea pe zi.

5. Elimina alimentele care iti fac rau. In general, in discutia preliminare cu medicul homeopat, acesta iti adreseaza numeroase intrebari cu privire la lucrurile, starile sau alimentele care iti agraveaza starea. Ei bine, elimina cu totul acele alimente care stii dinainte ca iti fac rau.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close