CHEILITA (crăparea buzelor) – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

CHEILITA (crăparea buzelor).

            Buzele se pot irita sub influenţa diferitelor cauze: expunerea la soare, la frig, la vânt. Unele substanţe chimice, tutunul, medicamentele, rujul, pasta de dinţi, condimente se pot de asemenea să irite mucoasa buzelor care fiind subţire şi sensibilă crapă. Acest fapt produce usturimi şi dureri cu ocazia vorbirii şi alimentaţiei. Prin crăpăturile buzelor (fisurile) formate pătrund microbi (stafilococi, streptococi, etc) şi astfel buzele se pot infecta.

            Buzele devin aspre, roşii, umflate, pot forma cruste (zgaibe) care prin detaşare poate produce sângerare. Când fisurile sunt localizate la colţurile gurii (zăbăluţă) din cauza dureri omul evită să vorbească sau chiar să se alimenteze.

Se pot folosi unul sau mai multe din plantele de mai jos: afin, busuioc, calomfir, cimbrişor, coada calului, coada şoricelului, creţişoară, gutui, levănţică, migdale, morcov, mur, nalbă, năprasnic, ovăz, pătlagină, salcie, salvie, tătăneasă, trandafir, ţelină.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Afin (Vaccinum myrtylis) se pot consuma fructele pentru că au o acţiune cicatrizantă şi dezinfectantă. De asemenea se poate face din 2 linguriţe de frunze puse la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentreu 15 minute, apoi se strecoară. Se face gargară de mai multe ori pe zi şi obligatoriu după fiecare masă.

Busuioc (Ocinum basilicum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Are efect antibiotic.

Calomfir (Melittis melissophyllum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Are efect cicatrizant.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Este un puternic antimicrobian.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Este un bun dezinfectant.



Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Are efect astringent.

Gutui (Cydonia oblongata) se fierb fructele şi se consumă apa şi se mănâncă fructele pentru efectul emolient.

Levănţică (Lavandula angustifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Are efect calmant.

Migdale (Prunus amigdalus) se foloseşte uleiul cu care se va unge de mai multe ori pe zi.

Morcov (Daucus carota) se indică folosirea sucului de morcovi zilnic câte 200 ml de 3 ori pe zi, pentru faptul că conţine vitamina A.

Mur (Rubus fruticosum) 1 linguriţă de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 3 căni pe zi. Se poate însă şi numai clăti gura de mai multe ori pe zi. Are efect cicatrizant şi dezinfectant.

Nalbă (Malva crispa) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Are efect emolient.

Năprasnic (Geranium robertiarum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Are efect antibiotic.

Ovăz (Avena sativa) se indică folosirea sucului obţinut din mlădiţe tinere câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi. Există în comerţ gata preparat şi se consumă conform indicaţiilor producătorului.

Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Are efect cicatrizant)

Salcie (Salix alba) 1 lingură de coajă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de  5minute, apoi se strecoară. Se fac spălături ale gurii şi gargară de mai multe ori pe zi.

Salvie (Salvia officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Antimicrobian, cicatrizant, micşorează secreţiile.

Tătăneasă (Sypphythum officinalis) 1 lingură de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute apoi se strecoară. Se clăteşte gura de mai multe ori pe zi. Are un efect emolient, cicatrizant şi chiar de distrugere a microbilor.





Trandafir (Rosa centifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se fac spălături şi clătirea burii de mai multe ori pe zi, însă obligatoriu după fiecare masă. Are efect calmant şi dezinfectant.

Ţelină (Apium graveolens) se indică folosirea sucului crud în combinaţie cu suc de morcovii fiind foarte util pentru refacerea mucoasei gurii.

Primele îngrijiri: mai întâi se îndepărtează agentul care a produs iritarea mucoasei buzelor. Se aplică apoi pe buze comprese calde cu infuzie de salvie sau muşeţel sau chiar soluţie de borax 2% de la farmacie, care are ca scop înmuierea crustelor, îndepărtarea lor şi vindecarea.

            După aceia se pot unge buzele de 2-3 ori pe zi cu Jecozinc, jecolan, Fluocinolon, cutaden sau cu ueli alimentar sau chiar untură de gâscă sau diferite creme din plante (gălbenele, cătină, salvie, tătăneasă, etc).

            Pentru a avea buze frumoase: se va cumpăra ulei de migdale de la magazinele naturiste. Acesta are şi un efect microbian destul de puternic. Se vor încălzi 5 linguri de ulei de migdale la care se va adăuga 1 lingură de ceară de albine. Se încălzeşte până se topeşte. Se ia de pe foc şi se amestecă până la răcirea complectă pentru a nu se stratifica. Se vor adăuga 5 picături de ulei aromatizat de mentă sau altă aromă. Cea mai indicată însă la această afecţiune este menta.

            Cu acesta se vor unge buzele în loc de ori ce alt produs.

            Se mai poate face din:20 g frunze de busuioc mărunţite şi măcinate cu râşniţa de cafea, 30 g de ceară albă de albine, 30 g seu de oaie, 30 g terebentină. Puneţi acest amestec la încălzit pe foc mic. După ce s-a topit, luaţi vasul de pe foc şi amestecaţi continuu până la răcire. Ungeţi buzele crăpate. Preparatul se poate păstra multă vreme la frigider şi se poate folosi ori de câte ori este nevoie.



            Cauzele acestei afecţiuni sunt de cele mai multe ori (mai ales în cazurile cronice) produse de o serie de cauze printre care cităm; un ruj ne adecvat care nu poate fi suportat de organism, cafea şi ţigări în exces, medicamente, afecţiuni ale splinei sau pancreasului. În plus se poate să existe o senzaţie de oboseală permanentă, umflarea mâinilor şi picioarelor, lucru care determină ca această afecţiune să fie tratată cu foarte mare atenţie.

            Se vor evita din consum dulciurile rafinate, în special zahărul care va fi înlocuit cu miere, ciocolata, prăjiturile. Acestea vor fi înlocuite cu miere sau fructe, eventual chiar mere.

            Se va consuma: soia, mazăre, fasole, carne de peşte(în cantităţi moderate).

            Se va lua tinctură de propolis care se va pune pe un miez de pâine, se mestecă bine în gură, apoi se înghite, înainte de fiecare din cele 3 mese principale cu 15 minute înainte. Se vor lua 2 picături la fiecare 5 kg corp. Se va lua o perioadă mai lungă.

            Pe dinţi este foarte bine să se spele cu sare care se va pune pe peria de dinţi.

            O altă pastă de dinţi foarte utilă şi care albeşte dinţii şi menţine cavitatea bucală sănătoasă se poate face în casă din: 2 linguri de praf de cărbune de lemn pisat fin sau măcinat cu râşniţa de cafea, 2 linguri de praf de coajă de ouă măcinate tot cu râşniţa de cafea şi cernute prin sita fină, care se vor amesteca cu 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Acest praf se ţine într-un borcan mic cu capac şi în baie. Se pune puţin praf pe periuţa de dinţi şi se spală ca şi cu ori ce pastă de dinţi. Se clăteşte apoi gura cu apă cu sare (1 lingură la 1 litru de apă).

Se va face gargară cu una dintre plantele: salvie, roiniţă, cerenţel, creţişoară. Se face de  regulă după fiecare masă şi este foarte bine ca aceste ceaiuri să se consume şi intern. De asemenea remarcăm lemnul dulce care poate fi folosit de asemenea atât pentru gargară, cât şi la consum intern câte 2-3 căni pe zi, chiar perioade lungi de timp.

            Se poate de asemenea consuma suc proaspăt obţinut de morcovi împreună cu ţelină şi spanac. Se va consuma 2-3 căni în cursul unei zile, înainte de mesele principale. Este bine să fie consumat o  perioadă mai lungă de timp, de cel puţin 15-20 zile.



            Nu se vor umezi buzele la vânt şi se va căuta ca după fiecare ţigară să se clătească gura cu gargară din una dintre plantele de mai sus. Cafeaua de asemenea se va scoate din alimentaţie până trece afecţiunea şi se va căuta să se introducă în alimentaţie cât mai multă vitamina B complex şi de asemenea vitaminele E şi F (uleiuri vegetale şi lactate în special sub formă de iaurt). Se poate de asemenea o dată pe zi, sau o dată la două zile să se clătească gura cu apă călduţă 100 ml în care s-a dizolvat 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar.

            Dacă aveţi buzele aspre sau crăpate- se ung în fiecare dimineaţă cu puţin lapte degresat. Aceasta ajută foarte mult la re hidratarea epidermei sensibilizate de ger sau vânt. Efect la fel de bun are mierea polifloră. Ungeţi buzele seara, înainte de culcare, cu un strat subţire de miere şi lăsaţi-o să acţioneze peste noapte.

            Unguent cu busuioc  4 linguri de busuioc mărunţit sau chiar măcinat cu râşniţa de cafea se pun cu 4-6 linguri de ulei la fiert pe baia de apă timp de 20 minute. Se strecoară apoi se pune în uleiul acesta astfel obţinut o bucăţică de ceară de mărimea unei nuci şi 30-50 g de lanolină cu 10 g vaselină. Se lasă să se topească toate pe baia de apă. Se ia de pe foc şi se amestecă continuu, până la răcire, pentru că are tendinţa de a se stratifica.

            Sâmburi de gutui. Se scot şi se pun în puţină apă. Se fierb şi apoi se va unge cu acest produs buzele de mai multe ori pe zi.

            Miere- se unge de mai multe ori pe zi.

Uleiuri esenţiale– Dacă alte tratamente nu v-au ajutat poate fi vorba despre o infecţie fungică şi atunci vă ajută foarte eficient arborele de ceai (Melaleuca sp) se găseşte sub formă de ulei esenţial la orice magazin Plafar. Se vor pune câteva picături (3-4 ) la o linguriţă de ulei de măsline sau chiar de floarea soarelui. Se amestecă apoi acesta se aplică pe locurile afectate de 2-3 ori pe zi. Dacă este vorba despre o infecţie fungică atunci se vor observa îmbunătăţiri încă din prima zi.

            Vitamaist- pe lângă acţiunea dezinfectantă, emolientă şi hidratantă, hrăneşte pielea datorită extractului de alge marine. Se poate folosi în orice problemă dermatologică, inclusiv în acnee.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close