Chelie – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Chelie

Tratament:

            În primul rând se vor înlocui şampoanele cu un săpun neutru, apoi clătirea capului se va face cu substanţe acide (oţet, suc de lămâie în proporţii de 10% la litru). Se va începe apoi vitaminizarea organismului cu multe sucuri din legume şi fructe zilnic. De asemenea se va lua drojdie de bere câte 20-40 g pe zi în cure de minimum 30 zile sau dacă nu se poate lua polen de albine câte 20 g pe zi, timp de 30 zile. Trebuie însă să atrag atenţia că dacă se preferă polenul se va avea grijă ca înainte de a se înghiţii să fie foarte bine mestecat în gură, pentru că în caz contrar nu se poate asimila de către organism, deoarece organismul nu are posibilitatea să dizolve echina cu care este învelit polenul.

Se pot folosi la tratamente o serie de plante medicinale: ardei iute, arnică, brădişor, brustur, calomfir, călţunaşi, ceapă, coada calului, coada şoricelului, creţuşcă, hamei, hrean, iarbă mare, ienupăr, levănţică, lumânărică, măghiran, măselariţă, merişor de munte, mesteacăn, mutătoare, muştar, năsturel, norocel, nuc, obligeană, pedicuţă, plop negru, porumb, ricin, rozmarin, salcie, salvie, săpunaş, sporiş, stânjenei, urzică mică, urzică moartă albă, usturoi

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Ardei iute (Capsinum annisum)-se fac frecţii la rădăcina părului de 2-3 ori pe săptămână cu o tinctură preparată din 20 g ardei iute la 100 ml alcool. Se lasă la macerat o săptămână. Se strecoară apoi se fac frecţii.

Arnică (Arnica montana)- se spală părul cu un amestec dintr-un pahar de argilă lichidă, o lingură de oţet de mere şi o jumătate de linguriţă de infuzie de arnică. Se clăteşte apoi după 30 minute cu multă apă călduţă.

Brădişor (Lycopodium solanum) se pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 500 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se fac spălături zilnice. Ajută şi la psoriazis sau alte afecţiuni ale pielii capului.

Brusture (Arctium lapa)- cu sucul obţinut din rădăcina proaspătă se va unge capul şi se face frecţie în cazul seboreei scalpului. Se vor face frecţii zilnic. Se poate face o tinctură din această plantă cu care se va masa pielea capului zilnic până la apariţia părului. Se poate face acest lucru şi cu tinctură de urzică în amestec cu Brusture fiind mai eficientă. Se poate face de asemenea un ulei prin fierberea a 50 g de rădăcină în 250 ml ulei pe baie de apă timp de 30 minute apoi se strecoară. Cu acesta se va unge pielea capului cu scopul de a stimula creşterea părului.

Se iau 10 linguri de rădăcină mărunţită de brusture şi se lasă 24 ore în ulei de măsline, cât să le acopere. După 24 ore se strecoară uleiul şi se adaugă altul proaspăt. Se fierbe pe baie de apă 30 minute. Se lasă 2-3 ore, se strecoară şi se amestecă cu celălalt ulei. Se păstrează la loc întunecos. Se masează rădăcina părului cu acest amestec de 2 ori pe săptămână.

Se poate masa zilnic pielea capului cu suc proaspăt de brusture care se poate obţine din frunze şi tulpini proaspete. Se mai poate masa pielea capului cu vin acru sau cu petrol lampant.

Calapăr (Crhrizantemum vulgare) – decoct din frunze fierte 4 linguri la 500 ml apă timp de 5 minute, apoi strecurate. Este util la spălături şi chiar frecţii. Ajută la prevenirea căderii părului sau chiar în chelii.

Ceapă (Allium cepa) se rade o ceapă pe răzătoarea mică şi se adaugă o lingură de ulei de ricin şi 10 ml vitamina A. Se pun zilnic comprese timp de 5 ore, mai ales în porţiunea în care părul este mai rar. Înainte de aceasta se masează pielea capului cu o infuzie din 2 linguriţe de frunze de urzică la 250 ml apă clocotită. Se strecoară apoi se frecţionează pielea capului.

Se rade o ceapă pe răzătoarea mică şi se amestecă cu miere 4 părţi ceapă şi o parte miere. Se pune acest amestec la rădăcina părului şi se freacă bine. Se leagă apoi părul cu un prosop şi după 30 minute se spală cu apă călduţă. Dacă părul este uscat şi fragil se adaugă puţin ulei de soia, ulei de porumb sau de măsline şi se freacă bine rădăcina părului cu o oră înainte de spălare. Părul se poate spăla cu şampon. Se repetă o dată la două săptămâni.



Se fierbe 30-40 g coji de ceapă la o cană de apă timp de 20-30 minute. Se lasă apoi 30 minute după care se strecoară. Se aplică pe părul uscat şi curat fără a şterge.

Se amestecă suc de ceapă cu coniac şi decoct de rădăcină de brusture (o parte coniac, patru părţi suc de ceapă şi 6 părţi decoct de rădăcină de brusture. Se aplică pe păr şi se lasă 30 minute, după care se spală părul cu apă caldă.

Coada calului (Equisetum adverse) 4 linguri la 500 ml apă. Se fierb apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se poate folosi la spălarea capului sau pentru frecţii.

Coada şoricelului (Achillea milefolium)- se amestecă cenuşă de coada şoricelului sau cenuşă din tulpini de in cu ulei de măsline. Se freacă bine pielea capului cu acest amestec.

Creţuşcă (Filipendula hexapetala)- se folosesc florile. Se pune 2 linguriţe de flori la 500 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se foloseşte la spălături pe cap cu scopul de a se reface podoaba capilară.

Hamei (Humulus lupulus) 2 linguriţe de conuri de hamei se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se spală pielea capului şi părul zilnic.

Hrean (Armoracia rusticona)– tinctură se pensulează de 2-3 ori pe zi local.

Iarbă mare (Inula helenium)– se pun 8 linguri de plantă mărunţită la 1 litru de apă clocotită. Se lasă timp de 15 minute acoperit apoi se strecoară. Cu acest lichid se va spăla părul o dată pe săptămână.          

Merişor (Vacinum vitis ideae)- decoct din lemn, scoarţă sau frunze- 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 500 ml apă şi se lasă să fiarbă până scade la jumătate. Se strecoară şi apoi se face frecţie pe pielea capului în alopecii cu scopul refacerii podoabei capilare.

Muştar (Sinapis alba)- făină de muştar se amestecă cu făină, se face o coco cu apă caldă care se aplică local pentru 10-20 minute, în funcţie de toleranţă. Reface circulaţia sângelui şi prin aceasta reface şi firul de păr.

Mutătoarea (Bryonia alba)- decoct din fructe 2 linguriţe de fructe fierte în 250 ml apă timp de 20 minute, apoi strecurate. Se fac frecţii în alopecie, tricofiţie, favus, pediculoză, scabie.

Cataplasme cu fructe zdrobite amestecate cu vin se aplică pe rănile din pielea capului sau chiar pe ulcerele varicoase, până la vindecare.

Alifie din rădăcină mărunţită fiartă cu untură de porc ne sărată şi cu sau fără sulf în părţi egale. Se face frecţie în alopecie, micoze cutanate sau ale pielii capului.

Nuci verzi (Juglans regia)- după crestarea învelişului se freacă de 3-4 ori pe zi locurile afectate în aşa fel ca să depăşească marginea, ar fi bine ca locul respectiv peste noapte să fie acoperit. În 15- 20 zile se reface părul, apară un puf care cu timpul se formează fir sănătos.

Unguent din mâţişori 150 g cu 350 g untură de porc proaspătă. Se fierbe pe baie de apă 30 minute se omogenizează şi se pune în borcane mici, folosindu-se pentru ungerea pielii capului, contra mătreţii şi căderii părului.

Liniment din ulei de sâmburi obţinut prin presarea lor şi apă de var în părţi egale; se aplică pe arsuri, iritaţii solare sau pentru întreţinerea părului.

Obligeană (Acorus calamus)- ulei de păr făcut din 100 ml ulei (preferabil de măsline) cu 20 g de rizom măcinat, macerat 10 zile, apoi strecurat. Se fac fricţionări ale capului zilnice. Este indicat la cei care au predispoziţie ereditară sau au părul mai uscat.





Tinctură din pulbere de rădăcină 50 g şi 10 g rădăcină de genţiană în alcool de 70 grade (300 ml). Se filtrează după 24 ore şi se adaugă ulei de salvie sau tinctură de salvie 10ml pentru frecţionarea capului de 3-4 ori pe zi, cu acţiune de activare a circulaţiei locale, astringentă şi nutritivă a rădăcinii părului.

Loţiune preparată ca mai sus la care se adaugă ulei de ricin cu aceleaşi indicaţii şi utilizări.

În cazul căderii masive a părului şi chelie se spală părul de 2-3 ori pe săptămână cu un decoct din 3 linguri de obligeană la 500 ml oţet care se va fierbe 5 minute apoi se strecoară. Se fac frecţii energice pe pielea capului apoi se clăteşte cu apă călduţă.

Omagul (Aconitus napelus)-unguent din 1g pulbere de tubercul sau 20 ml extract de aconit cu 200-300 g untură de porc proaspătă. Se omogenizează şi se fac frecţii în alopecii, nevralgii, mai ales în cele de trigemen, post zooneriene, scabie, pediculoză.

Liniment din 1 g pulbere de tubercul sau 20 ml extract cu 300-400 g liniment oleo-calcar.

Pin- mugurii infuzie 2 linguriţe la 250 ml apă clocotită. Se fac loţionări ale părului în alopecii, mătreaţă, etc.

Ricin (Ricinus communis)- uleiul de ricin conţin substanţe active care hrănesc rădăcina părului. Se masează seara bine pielea capului cu acest ulei cu ajutorul unui tampon de vată, apoi se leagă peste noapte. Dimineaţa se spală cu apă caldă. Se face mai multe zile la rând. În general după 15 zile apar primele fire de păr.

Rostopască (Chelidonia majs) Se pun 2 linguri de rostopască la fiert pentru 5 minute în 250 ml apă. Strecuraţi, apoi spălaţi-vă pe cap cu acest lichid. După spălare faceţi o frecţie cu alcool sanitar în care aţi pus ardei iute. Se frecţionează zilnic cu un tampon de vată. Efecte mai bune se obţin dacă omul se tunde la zero şi se rade pe cap.

Rozmarin (Rozmarinus officinalis) cu Sunătoare (Hypericum perforatum)– 2 linguri din fiecare plantă se pun la 500 ml apă şi se fierb timp de 5 minute. Se fac frecţii pentru stimularea creşterii părului şi fortificarea părului. Este util pentru clătirea părului şi mai ales pentru stimularea creşterii părului şi pentru supleţea şi strălucirea sa.



Turiţă mare (Agrimonia eupatoria)- se pun 4 linguri de rădăcină la 250 ml apă şi se fierb apoi timp de 10 minute. Se strecoară. Se amestecă cu 200 ml alcool sanitar. Se pune într-o sticlă şi cu acest lichid cu ajutorul unui tampon de vată se freacă bine pielea capului în fiecare seară. Are posibilitatea să refacă podoaba capilară datorită faptului că reface circulaţia sângelui la nivelul capului şi totodată ajută la hrănirea firului de păr. Se poate face în fiecare seară până la obţinerea rezultatelor.

Urzica (Urtica dioica) Recent s-a stabilit că urzica are finasterine care sunt foarte utile în cazul tratării alopeciei şi prostatei. Se poate folosi: 2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se spală părul cu acest ceai de 2-3 ori pe săptămână. Se utilizează pentru întărirea rădăcinii părului şi pentru împiedecarea căderii lui. Se mai poate folosi-rădăcina şi seminţele care se vor fierbe timp de 15 minute (2 linguriţe la 250 ml apă). Rădăcina se poate face tinctură în amestec cu rădăcină de brusture. Se va fricţiona pielea capului zilnic până la apariţia părului. Este un tratament simplu şi foarte eficient. 100g urzică din care 50 g frunze şi 50 g rădăcini şi 500 ml apă în amestec cu oţet în părţi egale. Se fierbe apoi în acesta timp de 30 minute. Se strecoară şi apoi se masează pielea capului zilnic timp de o săptămână.

Infuzie din 2 linguri de urzică, 1 lingură de podbal şi 1 lingură de pătlagină la 1 litru de apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se spală capul cu acest lichid 5 zile la rând, apoi numai o dată la 5 zile.

Usturoi (Alium sativum)- se taie căţei de usturoi şi cu partea cu care a fost tăiată se masează atât dimineaţa cât şi seara porţiunile unde a căzut părul. Se pune apoi o basma sau se înveleşte capul pentru 2-3 ore, după care se spală cu apă caldă. Ajută datorită faptului că refece circulaţia sângelui şi are foarte marte efect în distrugerea microbilor şi germenilor patogeni şi totodată poate furniza organismului o serie de substanţe minerale de care are lipsă.

Reţete combinate.

Brusture- decoct din rădăcină cu frunze de mesteacăn şi cu rădăcină de urzică. Se pune câte 1 lingură din fiecare la 500 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. După strecurare se poate spăla pe cap sau se fac frecţii zilnice. În cazul în care se fac frecţii se va adăuga la 500 ml apă 1 lingură de oţet sau suc de lămâie. Se pot face frecţii cu un tampon de vată muiat în această soluţie. Se poate face de asemenea şi tinctură tot din acest amestec caz în care se va pune la 50 g de amestec de plante se pune 250 ml alcool sanitar şi trebuie pus şi 50 g de suc de lămâie.

Reţetă. Se pun 1 mână de frunze de urzici, 1 mână de frunze de nuc şi 2 linguri de rostopască. Puneţi totul în 2 litri de apă şi lăsaţi să fiarbă timp de 30 minute. Se strecoară şi apoi se spală cu acest decoct pe cap. Este indicat în cazul alopeciei şi mai ales la cei cu părul negru sau şaten. Se poate face şi frecţie a scalpului cu acest lichid cu ajutorul unei bucăţi de vată zilnic. Se poate lăsa şi lichid din acesta pe păr mai mult timp pentru ca să acţioneze mai eficient.

Tinctură de propolis 10% se vor face zilnic frecţii energice în chelii, pentru creşterea părului. Se pune cu ajutorul unui tampon de vată cu care se fac şi frecţiile.

Sare mare- se va freca pielea capului energic cu aceasta zilnic pentru a reface circulaţia sângelui şi a ajuta la refacerea podoabei capilare.  

Ceapă tăiată mărunt, în amestec cu sare şi piper în diferite proporţii. Se freacă bine pielea capului, pentru evitarea căderii părului.

3 cepe, 2 căpăţâni de usturoi, 1 litru de apă. Se pun toate la fiert şi când s-au muiat se scurge lichidul cât este încă cald şi se amestecă cu mierea(2 linguri de miere) se udă părul şi pielea capului cu acest lichid şi se fricţionează bine, până ce epiderma se înfierbântă. Aşa ud cum este se leagă bine capul cu un batic pentru ca să stea de seara până dimineaţa, când se spală cu apă caldă. Se poate face acest lucru în fiecare seară până la vindecare.



100 g frunze şi seminţe de Colţunaşi, 100 g frunze de urzică, 250 ml alcool 45 grade. Se lasă 15 zile la macerat agitând zilnic, apoi se strecoară. Se fac apoi frecţii cu acest lichid în fiecare seară.

În toate cazurile în care se spală pe cap este indicat să se clătească pielea capului cu apă acidă (oţet, suc de lămâie), la fel la frecţii.

Petrol, ulei de ricin şi alcool de peste 80 grade. Toate se pun în părţi egale. Se poate câte 1 linguriţă sau chiar două din fiecare în funcţie de cât de mult păr există. Se agită bine înainte de folosire. Se foloseşte după ce se spală bine părul. Se masează apoi cu o vată muiată în soluţie, frecând bine rădăcina părului. Nu se pune pe tot părul şi după acest masaj dacă se va pieptăna părul nu trebuie să fie unsuros. Deci se va pune foarte puţin pe vată şi se masează bine rădăcina. În cazul în care s-a pus prea multă soluţie se spală din nou părul şi se reia frecţia rădăcinii. Se poate face acest lucru zilnic sau chiar de 2 ori pe zi. În 3-4 luni se reface părul. Este foarte bine ca înainte de acest tratament să se radă tot părul pentru a putea să acţioneze mai bine.

Şampon- 2-3 gălbenuşuri de ou din ouă de la ţară cât mai galbene se bat cu 1 linguriţă de rom şi o jumătate de linguriţă de oţet. Se întinde apoi pe toată suprafaţa pielii capului şi se lasă sub un nailon timp de 2 ore, după care fără nimic altceva se va spăla cu multă apă caldă. Nu mai trebuie altceva deoarece face suficient clăbuc. Cei care au pielea uscată şi părul vor putea să pună şi o linguriţă de ulei, iar cei cu pielea grasă pot să pună suplimentar 1 linguriţă de alcool.

În cazul căderii masive a părului: 1 lingură de miere, 1 lingură suc de aloe şi 1 lingură suc de usturoi. Se păstrează amestecul la frigider, într-un vas de sticlă. Înainte de întrebuinţare se ia 1 lingură din acest amestec şi se amestecă cu un gălbenuş de ou. Se aplică acest amestec pe pielea capului şi se leagă părul. Deasupra se pune un celofan, care se va ţine 20 minute. Se spală apoi părul cu apă caldă, după care se ia un gălbenuş de ou şi se aplică pe păr.

Pentru limpezire se prepară un decoct din urzică, muşeţel sau coada calului (3 linguri la 1 litru de apă). Se infuzează 30 minute. Se foloseşte acest procedeu de 3 ori la rând.

Pentru troficitatea firelor de păr:

Se periază podoaba capilară de 50 de ori dimineaţa şi seara cu o perie aspră, preferabil din păr natural

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close