Alimente datatoare de energie
Cu totii ne dorim un surplus de energie. Ne-am saturat de starea permanenta de oboseala! Numai dumneavoastra va puteti schimba aceasta stare. Nu mai trebuie sa va simtiti obosita. Pentru a beneficia de un maximum de energie, trebuie sa includem in dieta zilnica anumite alimente, in special cele care accelereaza metabolismul si mentin constant nivelul de energie.
Cele mai importante substante nutritive necesare in producerea de energie sunt vitaminele B complex, dar si altele cum ar fi vitamina C, magneziul, zincul, fierul, coenzima Q10 si planta unghia-gaii.
–
Topul alimentelor energizante
- Seminte incoltite. Toate tipurile de seminte incoltite (seminte de legume sau cereale care au fost puse la germinat) sunt pline de energie. Ele ajuta la intarirea, revitalizarea si regenerarea organismului, deoarece contin concentratii mari de antioxidanti si intreaga paleta de minerale, proteine, enzime si fibre.
- Cerealele elibereaza zaharul intr-un ritm lent, conferindu-va un nivel constant de energie. In acelasi timp, reprezinta o sursa bogata de vitamine B, necesare la functionarea splinei, bateria dumneavoastra de energie.
- Ovazul nu este doar plin de substante nutritive, datatoare de energie, dar in acelasi timp ajuta la mentinerea constanta a nivelului de glucoza din sange, ceea ce conduce la o buna concentrare si atentie.
- Patrunjelul este o uzina de substante nutritive. Contine cantitati mari de vitamina B12, mai multa vitamina C decat citricele si aproape toate substantele nutritive pe care le cunoastem.
- Algele marine reprezinta cea mai importanta sursa digerabila de minerale, precum si un rezervor al vitaminelor B si C.
- Legumele proaspete verzi (broccoli, sparanghelul, spanacul) contin intregul complex de vitamine B, magneziu si fier.
- Piersicile au un continut ridicat de apa si un efect laxativ. Sunt foarte bune pentru alcalinizarea sangelui si pot fi folosite pentru a regla functionarea intestinelor si a imbunatati compozitia sangelui.
- Strugurii au un continut ridicat de magneziu, element necesar in primul stadiu al procesului de transformare a energiei din glucoza.
- Ignamele si dovleceii au un continut ridicat de minerale si vitamina C. Au un efect detoxifiant, de echilibrare a nivelului hormonilor si al zaharului din organism, asigurand o rezerva constanta de energie.
- Pirul este un aliment bogat in substante nutritive si contine una dintre cele mai prolifice combinatii de vitamine, minerale principale si secundare.
- Fasolea Mung asigura cantitati imense de energie.
Cateva remedii impotriva caderilor de energie din cursul dupa-amiezii:
- Reduceti consumul de zahar, cofeina si produse lactate la pranz si optati pentru orez brun, legume, igname si seminte de floarea-soarelui;
- Pentru o crestere rapida a nivelului de energie “ciuguliti” repede seminte incoltite;
- Luati o tableta de vitamina B complex, 50 mg, la masa de pranz;
- Beti apa fierbinte cu tinctura de unghia-gaii si Ginseng.
Hraneste-ti creierul
Am mai discutat despre faptul ca o dieta sanatoasa si bine echilibrata ne poate ajuta sa ne simtim mai bine si sa traim mai mult. Ghidul nostru de alimentatie va va arata in ce fel o alimentatie buna ne poate aduce mai multa energie si vitalitate. Daca sunteti in preajma examenelor, descoperiti in ce fel va puteti hrani creierul.
Daca va aflati intr-o perioada in care suprasolicitarea creierului este inevitabila, acum este momentul sa va ganditi sa mancati alimentele potrivite pentru ca functionarea acestuia sa se produca in conditii bune. Da – este foarte adevarat – ceea ce mancati va poate aduce performante nebanuite la examene. Anumite alimente va pot imbunatati gradul de concentrare, asigurandu-ti un somn linistit si lipsit de anxietati.
Ce fel de alimente iti pot fi de folos?
Toate alimentele. Puterea creierului este data de energie, iar aceasta poate fi luata numai din alimentatie atunci cand sufera o cadere. Principala sursa de energie a creierului este glucoza care provine din alimentele bogate in carbohidrati cum ar fi cerealele, painea si pastele. Depozitele de energie ale creierului sunt foarte mici, astfel incat daca vrem sa pastram functionarea la maxim a creierului, trebuie in permanenta sa inlocuim glucoza. De aceea este important sa nu tinem dieta in timpul reviziei si sa incercam sa mancam cat mai sanatos.
Evita zaharul, ciocolata, dulciurile, biscuitii si alte alimente bogate in zahar. Ai putea crede ca acestea iti cresc nivelul energetic, dar acesta este de scurta durata si te poate face sa te simti si mai obosit(a) decat inainte. Limiteaza cat mai mult preparatele din aluat – chiar daca nu contin zahar, grasimile continute de acestea pot face digestia dificila pentru un stomac mai sensibil.
Cand simti nevoia sa rontai ceva, asigura-te ca ti-ai luat suficient timp pentru masa si ca ai grija sa-ti hranesti creierul. Incearca urmatoarele variante:
– fructe proaspete sau uscate; alune fara sare;
– un sandwich; iaurt;
– o farfurie cu supa; salata de fructe;
– o bucata de branza.
Bauturi care te pot ajuta
Pastreaza-ti organismul hidratat. Studiile au demonstrat ca toti copiii care obisnuiesc sa bea multa apa, reusesc sa se concentreze mult mai usor, sa primeasca informatii si sa faca exercitii de aritmetica mental si, de asemenea, sunt mai putin predispusi durerilor de cap. Ai grija sa nu-ti lipseasca sticla cu apa de pe birou atunci cand studiezi si daca nu-ti place apa obisnuita, incearca citronadele.
Bauturile cu zahar trebuie evitate deoarece iti pot scadea nivelul energetic imediat dupa ce le bei. Incearca sa bei cat mai multa apa in dimineata zilei de examen, dar acorda-i suficient timp sa-si faca efectul asupra organismului inainte de a intra in examen. Nu-ti face obiceiul sa recurgi la cofeina (din ceai, cafea si cola) pentru a te tine treaz(a) pana noaptea tarziu, deoarece te vei simti si mai obosit(a) si irascibil(a) in ziua urmatoare.
Factori de stres
Asigura-te ca iti iei suficient timp pentru masa; nu incerca sa lucrezi in timp ce mananci sau rontai ceva – te vei simti mult mai revigorat(a) cand te vei intoarce la masa de lucru. Nu lua tablete cu cofeina – iti pot creste nivelul de anxietate si nu te vor lasa sa dormi.
Ce trebuie sa mananci in seara de dinaintea examenului
Alimentele pe baza de amidon, cum ar fi pastele, orezul, cartofii si painea, sunt perfecte pentru a-ti asigura un somn linistit in noaptea de dinaintea examenului.
O cana cu lapte – rece sau cald – te poate ajuta sa dormi. Unii oameni cred ca acest lucru se datoreaza amino-acidului Tryptophan, care te face sa te simti adormit(a). Evita cafeaua, ceaiul sau cola.
Micul dejun din ziua examenului
In dimineata de dinaintea examenului trebuie sa ai un mic dejun bogat in proteine sau fibre, cum ar fi oualele, fasole sau ciuperci, miere pe paine sau ceva mai usor de absorbit, cum ar fi cerealele integrale. Daca esti prea nervos(oasa) ca sa mananci prea mult, poti lua doar o portie de banane, stafide sau o salata de fructe.