Prospect Persen, drajeuri
extract uscat de Valerianae radix, de Melissoe folium, de Menthae piperitoe folium
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Persen, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastra.
Acest medicament este disponibil fara prescripţie medicala. Cu toate acestea, este necesar sa utilizaţi Persen cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.
– Păstraţi acest prospect Persen. S-ar putea sa fie necesar sa-l recitiţi.
– întrebaţi farmacistul daca aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.
– Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 14 zile.
– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
în acest prospect găsiţi;
- Ce este Persen şi pentru ce se utilizează
- înainte să utilizaţi Persen
- Cum să utilizaţi Persen
- Reacţii adverse posibile
- Cum se păstrează Persen
- Informaţii suplimentare
1. CE ESTE PERSEN Şl PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ
Persen face parte din grupa: hipnotice şi sedative în combinaţie, exclusiv barbiturice.
Persen este un medicament din plante, cu efect tranchilizant uşor. Rădăcina de valeriană are efect tranchilizant. Ameliorează simptomele de nervozitate cum ar fi agitaţia, iritabilitatea şi tensiunea datorate surmenajului mental. Ajută la inducerea somnului în insomnie.
Frunzele de melisă au efect carminativ şi tranchilizant.
Frunzele de mentă se utilizează tradiţional împreună cu rădăcina de valeriană în preparate tranchilizante.
Persen drajeuri se administrează în prima etapă a tratamentului tulburărilor uşoare, cand nu se recomandă utilizarea medicamentelor tranchilizante puternice.
Persen se administrează în forme uşoare de surmenaj mental, agitaţie, excitabilitate şi insomnie.
2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI PERSEN
Nu utilizaţi Persen
– dacă sunteţi alergici la valeriană, melisă, mentă sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.
Persen conţine cantităţi mici de lactoză, de aceea nu este recomandat:
– dacă aveţi galactozemie sau sindrom de malabsorbţie glucoză/galactoză
– dacă aveţi deficit de lactază.
Aveţi grija deosebita cand utilizaţi Persen
în cazul unui tratament de 4 săptămani, se recomandă ca medicul să stabilească dacă este cazul ca tratamentulu să continue. Nu apar simptome de dependenţă chiar după tratamentul pe termen lung cu drajeuri sau capsule. După întreruperea tratamentului, nu apar simptome de sevraj.
Glicerolul în doze mari poate determina cefalee şi tulburări gastrointestinale.
Datorită efectului colagog al Mentha piperito se recomandă prudenţă la pacienţii cu litiază biliară.
Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală. Persen poate fi utilizat concomitent cu alte sedative de sinteză numai la recomandarea medicului.
Utilizarea Persen cu alimente şi băuturi
Ca o măsură de precauţie, nu se recomandă utilizarea Persen împreună cu alcool.
Sarcina şi alaptarea
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament. Datorită absenţei datelor suficiente, nu este recomandată administrarea Persen în timpul sarcinii şi alăptării.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Nu este recomandata administrarea preparatelor din radacina de valeriană cu cateva ore înainte de conducerea autovehiculelor sau manevrarea utilajelor periculoase; în funcţie de răspunsul individual la tratament poate fi afectata capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
3. CUM SĂ UTILIZAŢI PERSEN
Adulţii şi adolescenţii cu varsta peste 12 ani
în surmenaj mental, agitaţie sau excitabilitate se recomanda 2-3
drajeuri Persen de 2 sau 3 ori pe zi.
în insomnie se recomandă 2-3 drajeuri Persen cu o oră înainte de culcare.
Drajeurile trebuie înghiţite cu lichid.
Daca utilizaţi mai mult decat trebuie din Persen
Dacă luaţi o doză mai mare de medicament trebuie imediat să contactaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul. O singură doză de 20 g rădăcină de valeriană, echivalent Jcu aproximativ 98 drajeuri Persen poate determina simptome -benigne ca oboseală, crampe abdominale, senzaţie de presiune .toracică, ameţeală, tremorul mainilor şi midriază. Aceste semne J dispar în 24 ore. Se recomandă tratament de susţinere. Nu sunt disponibile date privind toxicitatea frunzelor de melisă şi mentă în caz de supradozaj.
Pentru informaţii suplimentare privind modul de administrare si pentru stabilirea duratei tratamentului se recomandă ca pacientul sa se adreseze medicului.
4. REACŢII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Persen poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
După ingestia preparatelor cu valeriană, pot apare simptome gastrointestinale: greaţă, crampe abdominale.
Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA PERSEN
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemana şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Persen după data de expirare înscrisă pe ambalaj dupa exp. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Persen
Ce conţine Persen ?
Substanţele active sunt: extract uscat de Valerianae radix (rădăcină de valeriană) în etanol 70% (4-7:1) 50 mg, extract uscat de Melissae folium (frunză de roiniţă) în etanol 50% (3- 6:1) 25 mg, extract uscat de Menthae piperitae folium (frunză de izmă bună) în etanol 40% (3-6:1) 25 mg.
Celelalte componente sunt: lactoză monohidrat, celuloză microcristalină, talc, amidon de porumb, crospovidonă, dioxid de siliciu, coloidal anhidru, stearat de magneziu, hidroxipropil, metilceluloză, carboximetilceluloză sodică, povidonă, zahăr, carbonat de calciu, dioxid de titan (El71), oxid brun de fer (E 172), glicerol, capol 600
Cum arata Persen şi conţinutul ambalajului
Persen se prezintă sub forma de drajeuri rotunde, biconvexe, de culoare brună.
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 drajeuri Cutie cu 4 blistere din PVC/Al a cate 10 drajeuri
Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţa şi producătorul
Lek Pharmaceuticals d.d.
Veroskova 57, 1526 Ljubljana, Slovenia
Acest prospect Persen a fost aprobat în
Decembrie, 2006
Ce sunt sedativele si cum actioneaza ele?
Un sedativ este o substanta care induce sedarea prin reducerea starii de iritabilitate sau excitatie.
La doze mai mari, aceste substante pot duce la vorbire neinteligibila, mers nesigur, discernamant diminuat si reflexe lente, ezitante.
Medicii administreaza adesea sedative pacientilor in scopul de a calma anxietatea acestora asociata cu procedurile dureroase sau cu acelea care determina instalarea unei stari anxioase.
Desi sedativele nu calmeaza durerea, ele pot fi utilizate impreuna cu unele analgezice in pregatirea pacientilor pentru diverse interventii chirurgicale fiind, de obicei, administrate acestora inainte de anestezie sau inaintea altor proceduri incomode si invazive precum cateterizarea cardiaca, colonoscopie sau RMN (numita si imagistica prin rezonanta magnetica).
Sedativele au capacitatea de a spori cooperarea si docilitatea copiilor sau a pacientilor imposibili.
Pacientii din unitatile de terapie intensiva sunt aproape intotdeauna sedati (cu exceptia cazului in care nu sunt constienti de starea lor).
Dozele unor sedative cum sunt benzodiazepinele, atunci cand sunt folosite ca hipnotice pentru a induce somnul, tind sa fie mai mari decat cele utilizate in tratamentul anxietatii unde sunt necesare doze mai mici in scopul asigurarii efectelor sedative, calmante.
La doze mari sau atunci cand sunt utilizate in exces, multe dintre aceste medicamente pot provoca pierderea cunostintei si chiar moartea.
Exista o anumita suprapunere intre termenii sedativ si hipnotic. Desi efectele descrise de cei doi termeni sunt diferite, medicamentele care cauzeaza efectele descrise de unul dintre termeni provoca, de multe ori, si efectele descrise de celalalt termen.
Termenul anxiolitic se refera in mod specific la efectul asupra starii de anxietate. (Cu toate acestea, unele benzodiazepine sunt sedative, hipnotice si anxiolitice.)
Termenul tranchilizant se poate referi la anxiolitice sau antipsihotice.
Somniferele si soporificele sunt aproape sinonime cu hipnoticele.
Sedarea poate provoca uneori amnezie pe termen scurt sau lung.
Lorazepamul este un astfel de agent farmacologic care poate provoca amnezie anterograda (pierdere totala sau partiala a capacitatii de memorizare a informatiei si/sau de reamintire a informatiei inmagazinate). Pacientii din unitatile de terapie intensiva care primesc doze mari pe perioade mai lungi de timp, de obicei, prin picurare in vena, sunt mult mai susceptibili de a manifesta astfel de efecte secundare.