ROINIŢA
supliment alimentar
– Melissa officinalis – Deşi folosită de mii de ani în terapie, roiniţa (denumită şi melisă) a fost până nu demult considerată de către lumea ştiinţifică o plantă modestă, cu efecte blânde de reglare digestivă şi nervoasă.
Studiile aprofundate, de dată recentă, realizate cu privire la compoziţia şi acţiunile plantei au dezvăluit însă proprietăţi uimitoare, de la puternicul efect antiherpetic, la acţiunea eficientă asupra glandei tiroide în hipertiroidie, efecte de stimulare a proceselor cerebrale în Alzheimer, proprietăţi antitumorale, anti depresive, calmante, antiinsomnie, etc. Acţiunile principale asupra sistemelor nervos, endocrin şi digestiv fac ca această plantă să constituie la ora actuală o speranţă pentru o serie întreagă de tulburări specifice civilizaţiei moderne.
Acţiuni Roinita:
INTERN: carminativ bun, coleretic mediu, antispasmodic gastro-intestinal puternic, stomahic bun. antiemetic de intensitate medie, reglează ciclul menstrual, antidepresiv puternic (efectul apare la administrarea în doze medii), sedaţiv blând (efectul apare la administrarea în doze mici), analgezic mediu-slab (efectul apare la administrare în doze mari), hipotensiv mediu, antiviral foarte bun contra virusului herpetic de tip 1 şi 2, antibacterian, antifungic, antiinflainator bun, antioxidant puternic (efect datorat mai ales acidului rozmarinic din componenţa sa; efectul său antioxidant este de cca. 10 ori mai puternic decât cel al vitaminelor C şi E, recunoscute pentru intensitatea acţiunii antioxidante), antitumoral bun (conform studiilor de laborator, acidul cafeic, precum şi o glieozidă prezente în frunzele plantei au capacitatea de a inhiba biosinteza proteinelor în celulele canceroase), inhibitor puternic al acţiunii hormonului tiroidian (TSH).
EXTERN: antiseptic, cicatrizant, antiviral foarte bun (acţiune susţinută prin studii clinice în cazul virusului herpetic Herpes simplex cu localizare orală sau genitală), calmant mediu.
Indicaţii utilizare Roinita:
– atonie gastrică, indigestie, spasme gastro-intestinale, aerofagie, balenare ~ pulbere sau infuzie combinată.
– anorexie câte – 1 linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi timp de minim 3 săptămâni. Se consumă cu 30 de minute înainte de a mânca. Pentru efecte amplificate se poate asocia fiecare doză cu o cantitate de un vârf de cuţit de pulbere de busuioc (Ocimum basilicum).
– greţuri, vărsături o linguriţă din pulberea plantei se ţine sub limbă timp de 20 de minute, după care se poate înghiţi. Se repetă administrarea de 4 ori pe zi, atât timp cât este necesar. Pentru efecte amplificate se poate asocia cu un sfert de linguriţă de pulbere din rădăcină de ghimbir (Zingiber officinalis).
– colită cronică, enterocolită, colici abdominale şi intestinale (şi în cazul copiilor) – infuzie combinată, 3 câni pe zi; pentru copii se va administra câte o jumătate de cană de 3 ori pe zi.
– hipertiroidie (prin blocarea acţiunii TSH) se administrează de preferinţă ca pulbere, sublingual. Tratamentul durează 4-6 luni. Efectele sunt mult amplificate prin asocierea cu pulbere de sânziene galbene (Gallium venim). în cazul în care administrarea sublinguală e greu suportată se va apela la infuzia combinată 3 căni pe zi (înainte de înghiţire se face gargară 2-3 minute).
– hipertensiune pulbere, sublingual, de 4 ori pe zi în cure de lungă durată. Este utilă mai ales în creşterile de tensiune asociate cu stări de nervozitate, stress. Se utilizează frecvent în asociere cu alte plante hipotensive (vâsc, păducel, talpa gâştei).
– infecţii virale (virus herpetic, adjuvant în cazul infecţiilor cu virus gripal), adjuvant în infecţii bacteriene şi fuegice se administrează de 2 ori pe zi câte o cană de infuzie combinată. în cazul virusului herpetic se recomandă realizarea unei cure îndelungate, de minim 3 luni.
-dischinezie biliară, adjuvant în litiaza biliară infuzie combinată concentrată 1 canăpezi.
– nervozitate, stress, angoase, depresie, oboseală nervoasă, Alzheimer (adjuvant pentru reducerea stărilor de agitaţie şi îmbunătăţirea memoriei) se administrează în forma care este mai uşor acceptată pulbere sau infuzie combinată.
– tulburări de memorie pulbere, câte o linguriţă de 3 ori pe zi la aceleaşi ore.
– insomnie infuzie combinată concentrată, o cană cu 2 ore înainte de culcare, în fiecare zi. Asocierea cu valeriana {Vaiariana officinalis) 1 linguriţă de pulbere la o cană, determină efecte comparabile cu cele ale sedativelor de sinteză, fără a avea însă reacţiile adverse ale acestora.
– migrene, vertij, timin§{ zgomote în urechi) pulbere, de 4 ori pe zi,în cure de 1-2 luni.
– frigiditate pe fond psihic, emotivitate exacerbată, stări de tensiune infuzie combinată Se consumă 1 cană pe zi, în fiecare seară înainte de culcare, timp de o lună.
– afecţîunî cardiace la persoane iritabile, stresate, încordate psihic pulbere, 2 linguriţe pe zi, sublingual.
– dureri şi tulburări ovariene şi uterine, dismenoree, hipermenoree, menopauză în special acţiunea calmantă, analgezică şi antiinflaniatoare şi reglatoarea hormonală reduce considerabil efectele neplăcute în aceste tulburări. Se administrează de preferinţă sub formă de infuzie combinată.
Extern:
– prurit, eczeme zemuiude, răni, ulceraţii, ulcere de gambă spălaturi cu infuzie combinată concentrată, de 2-4 ori pe zi.
– herpes genital şi buca! aplicaţiile cu infuzie combinată concentrată determină grăbirea timpului de vindecare al leziunilor herpetice şi totodată conduc la creşterea duratei dintre episoadele de manifestare a bolii. Pentru efecte antiherpetice amplificate şi persistente, planta va fi utilizată şi intern în modul precizat.
MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:
Pulberea planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se face o cernere prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1 linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 4-5 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
infuzia combinată (reţeta pentru obţinerea a 250 ml.) o linguriţă de pulbere de roiniţă se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă de seara până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte şi se lasă la infuzat timp de 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea înainte de masă cu un sfert de oră acest preparat. Doza 3 căni pe zi. Infuzia combinată concentrată se prepară ca şi infuzia combinată, doza de plantă pentru o cană cu ană fiind însă de 3 linguriţe de pulbere.
PRECAUŢII
în cazul persoanelor care utilizează sedative şi calmante de sinteză, se recomandă evitarea
utilizării în paralel a acestei plante.
CONTRAINDICAŢII
Hipotiroidie