CUM SE POATE TRATA INCONTINENŢA URINARĂ ?

CUM SE POATE TRATA INCONTINENŢA URINARĂ ?

Tratarea incontinentei urinare se poate face în două moduri: invaziv sau neinvaziv.

Modul neinvaziv cuprinde recuperarea, adică efectuarea de exerciţii pentru tonifierea muşchilor Kegel şi farmacoterapia.

Modul invaziv, adică intervenţia chirurgicală, constă în restabilirea funcţionalităţii respectivilor muşchi sau în primul rând, ridicarea gâtului vezicii urinare.

Înainte de a trece la tratamentul farmacologic sau chirurgical, nivelul de incontinenţă urinară poate fi redus, în primul rând, prin antrenarea muşchilor Kegel (musculatura planşeului pelvian), care au rol deosebit de important în reţinerea urinei. Funcţionarea corectă a muşchilor Kegel asigura funcţionarea excrectiei şi controlarea reflexului de eliminare a urinei (micţiune).

Totuşi, principalul factor de care depinde tratarea eficientă a incontinenţei urinare este învingerea prejudecăţilor şi a jenei înainte de a merge la doctor. Cel mai adesea femeile între două vârste şi cele vârstnice consideră că incontinenţa urinară este “o pedeapsă de la Dumnezeu”, fiind preţul plătit pentru maternitate. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr.

NU UITAŢI ! INCONTINENŢA URINARĂ ESTE O BOALĂ CARE TREBUIE ŞI POATE FI TRATATĂ

De aceea, trebuie să încercaţi să treceţi peste sentimentul de jenă înainte de a prezenta problema dumneavoastră unei alte persoane şi să mergeţi la un ginecolog sau la un urolog, pentru a discuta despre această afecţiune.

Doctorul va încerca să stabilească cu precizie de ce tip de incontinenţă urinară suferiţi. Vă va pune întrebări despre intervenţiile chirurgicale suferite în zona abdominală şi genitală, va dori să ştie numărul şi evoluţia sarcinilor, dacă aţi mai suferit intervenţii chirurgicale din cauza incontinenţei urinare, ce serviciu aveţi şi, în primul rând, vă va cere să îi descrieţi cu exactitate simptomele prezentate. Va efectua o examinare ginecologică, pentru a stabili dacă organele sexuale nu prezintă semne de atrofiere, va evalua starea ţesuturilor pelviene, localizate în jurul uretrei şi va examina vaginul – muşchii şi ligamentele.

Adesea, la diagnosticare se va folosi un jurnal al micţiunilor, în care pacienta, pe o perioada de 1 – 7 zile va nota frecvenţa şi volumul urinei eliminate, cantitatea de urină scursă, situaţiile în care au apărut scurgerile de urină, cantitatea de lichide consumate, absorbantele folosite, medicamentele luate. Jurnalul va ajuta la evaluarea ulterioară a tratamentului.

De asemenea, poate fi util şi testul absorbantului, ce constă în purtarea unui absorbant curat, uscat, timp de aproape o oră. După aceea, se cântăreşte – dacă greutatea sa a crescut cu cel puţin 2 g, veţi avea dovada incontestabilă a incontinenţei urinare.

Incontinenţa urinară poate apărea în acelaşi timp cu infecţiile tractului urinar. În acest caz, trebuie testată întotdeauna urina – se fac analize generale şi urocultură.

Cea mai bună analiză de specialitate pentru evaluarea funcţionării sistemului urinar, adică a vezicii şi a uretrei, este analiza urodinamica, în timpul căreia se înregistrează: capacitatea vezicii, presiunea din vezică, viteza de curgere şi cantitatea de urină excretată prin uretră, precum şi activitatea muschiului detrusor al vezicii. Analiza constă în plasarea a două catetere: în uretră şi în rect. La acestea, se conectează traductoarele de presiune.

Factorii care favorizează îmbunătăţirea continenţei urinare

1.            O cantitate adecvată de lichide

Adesea, pacienţii cu incontinenţă urinară încearcă să limiteze cantitatea de lichide consumate, gândindu-se că astfel vor reduce posibilitatea apariţiei scurgerilor de urină. Acest lucru nu este în întregime corect. Este adevărat că dacă organismul primeşte mai puţine lichide se reduce diureza (procesul de producere şi eliminare a urinei), însă, în acelaşi timp, se reduce capacitatea funcţională a vezicii, iar acest lucru poate avea ca urmare apariţia micţiunilor frecvente sau a episoadelor de incontinenţă urinară.

2.            O dietă adecvată şi tranzitul intestinal normal

Constipaţia provoaca întinderea excesivă a segmentului final al tractului gastro-intestinal. Masă fecală apasă pe vezică şi reduce capacitatea acesteia provocându-I şi o iritaţie. În plus, poate exercita presiune şi asupra uretrei, cauzând dificultăţi la golirea vezicii urinare. Atunci, se ajunge la umplerea excesivă a vezicii şi la incontinenţă urinară prin prea-plin.

3.            Reducerea greutăţii corporale

Obezitatea provoacă slăbirea musculaturii planşeului pelvian. Acest lucru are că urmare coborârea oganelor pelviene şi, după cum se ştie, modificarea raporturilor anatomice din zona musculaturii planşeului pelvian este una dintre cauzele apariţiei incontinenţei urinare la femei.

4.            Modificarea factorilor de mediu

Persoanelor vârstnice, care se deplasează greu, trebuie să li se asigure accesul facil la toaletă. În plus, trebuie acordată o mare atenţie şi vestimentaţiei, pentru ca pregătirea în vederea urinării să nu dureze prea mult. De multe ori, acesta este motivul pentru care persoanele vârstnice nu mai apucă să ajungă la toaletă.

5.            Prevenirea infecţiilor tractului urinar

Igienă intimă adecvată joacă un rol deosebit de important în prevenirea infecţiilor tractului urinar. De obicei, la pacienţii varstinici, cu mobilitate redusă, rezistenţa la apariţia infecţiilor este redusă. De aceea, trebuie redusă la minim posibilitatea dezvoltării unei infecţii a căilor urinare. Infecţiile urinare pot fi prevenite printr-o diureză corectă şi prin acidifierea urinei.

6.            Antrenarea vezicii urinare

După monitorizarea atentă a urinării, cu notarea orelor şi a cantităţilor de urină, precum şi a episoadelor de incontinenţă, treptat, trebuie să vă antrenaţi pentru a ajunge la o frecvenţă a urinării care să împiedice umplerea excesivă a vezicii şi, în acelaşi timp, să prevină apariţia senzaţiei de micţiune iminentă. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu incontinenţă urinară provocată de tulburările funcţionale ale tractului urinar. Şi în cazul pacienţilor cu incontinenţă urinară de efort, eliminarea urinei în cantităţi mai mici previne creşterea presiunii în vezică, astfel încât aceasta nu mai atinge valori care ar putea depăşi rezistenţa uretrală redusă.

Exerciţiile de antrenare a musculaturii planşeului pelvian au un efect dublu.

Pe de o parte, pacientul învaţă să-şi folosească în mod conştient muşchii din jurul uretrei, care depind de vointă pacientului. Acest lucru este util mai ales în situaţiile de “urgenţă”, precum tusea, strănutul, râsul.

Pe de altă parte, efectuarea regulată a exerciţiilor îmbunătăţeşte susţinerea planşeului pelvian şi creşte rezistenţa uretrei. Aceste două lucruri sunt foarte importante la pacienţii care suferă de incontinenţă urinară de efort.

Exerciţiile vă vor învăţa să vă controlaţi vezica şi muşchii din jurul uretrei. Exerciţiile sunt simple şi pot fi folosite în cazul anumitor tipuri de incontintenta urinară. Ajută sau la controlarea vezicii, sau la controlarea musculaturii planşeului pelvian. De asemenea, recomandările pot avea legătură şi cu cantitatea de lichide consumate.

7.            Utilizarea mijloacelor ajutătoare

Chiar dacă se ţine cont de recomandările anterioare, de cele mai multe ori este necesară protejarea împotriva scurgerilor de urină, folosind diferite mijloace ajutătoare precum: absorbantele urologice, scutecele anatomice sau chiloţii scutec, în funcţie de gradul de incontinenţă urinară.

8.            Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt preparate care, prin completarea dietei cu diferite tipuri de ingrediente (minerale, vitamine, extracte vegetale), au o acţiune pozitivă asupra organismului uman.

SUBSTANŢE TONIFIANTE ÎN INCONTINENŢA URINARĂ

1.            Tonifierea musculaturii vezicii

Dovleacul – extractul de seminţe de dovleac menţine tonusul muscular şi favorizează dezvoltarea muşchilor care influenţează direct reţinerea corectă a urinei.

Soia – fitoestrogenii – adică izoflavonele din soia – sunt utili în cazul atrofierii muşchilor, care se produce în perioada menopauzei.

2.            Tratament tradiţional pentru femeile aflate în perioada de menopauză

Soia – fitoestrogenii din soia ajută la menţinerea moralului în timpul menopauzei.

Vitamina D – favorizează funcţionarea corectă a muşchilor şi împreună cu vitamina B12 asigură funcţionarea corectă a sistemului imunitar.

Studiile au arătat că deficitul de vitamina D şi B12 poate avea o influenţă negativă asupra stării musculaturii sfincterului.

3.            Tratamente tradiţionale pentru tractul urinar

Urzica – este folosită de foarte mulţi ani în medicină alternativă pentru tratarea afecţiunilor tractului urinar. Favorizează producerea de urină în vederea curăţării tractului urinar. Acest lucru este util în cazul afecţiunilor minore ale tractului urinar.

Monografie din data de 4 septembrie 2008, elaborat de EMA (European Medicines Agency Science Medicines Health)

“Merişorul – este utilizat în medicina alternativă pentru păstrarea echilibrului microflorei vezicale. Creşte imunitatea organismului.”

 

Cei trei paşi pe care îi poate face o persoană care suferă de incontinenţă urinară, pentru o viaţă activă

1.            Cereţi sfatul medicului. Chiar dacă aţi constatat că au apărut primele simptome ale incontinenţei urinare, nu trebuie să intraţi în panică. În loc să vă feriţi să vorbiţi despre această problemă, prezentaţi-i simptomele doctorului, încă de la prima vizită. O descriere atentă a acestor simptomeva reduce timpul de diagnosticare şi veţi putea merge la un medic specialist. Astfel, veţi limita posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi veţi preveni acutizarea problemei incontinenţei. După o primă discuţie, doctorul vă va recomanda câteva metode de diagnosticare neinvazive, precum: analiza urinei, testul tusei, urocultură sau ecografia transabdominala. Cu ajutorul ecografiei, doctorul va putea evalua starea rinichilor şi a tractului urinar.

2.            Nu uitaţi de absorbantele anatomice. Pentru menţinerea igienei zilnice, puteţi folosi absorbante speciale, cu o formă anatomică. Sunt subţiri şi nu se văd de sub îmbrăcăminte. Acestea absorb umezeală şi neutralizează mirosul neplăcut. Absorbantele şi tampoanele normale nu pot fi utilizate pentru absorbţia urinei, iar purtarea îndelungată a acestora poate duce la iritarea zonelor intime.

Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila