CUM SE POATE TRATA INCONTINENŢA URINARĂ ?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

CUM SE POATE TRATA INCONTINENŢA URINARĂ ?

Tratarea incontinentei urinare se poate face în două moduri: invaziv sau neinvaziv.

Modul neinvaziv cuprinde recuperarea, adică efectuarea de exerciţii pentru tonifierea muşchilor Kegel şi farmacoterapia.

Modul invaziv, adică intervenţia chirurgicală, constă în restabilirea funcţionalităţii respectivilor muşchi sau în primul rând, ridicarea gâtului vezicii urinare.

Înainte de a trece la tratamentul farmacologic sau chirurgical, nivelul de incontinenţă urinară poate fi redus, în primul rând, prin antrenarea muşchilor Kegel (musculatura planşeului pelvian), care au rol deosebit de important în reţinerea urinei. Funcţionarea corectă a muşchilor Kegel asigura funcţionarea excrectiei şi controlarea reflexului de eliminare a urinei (micţiune).

Totuşi, principalul factor de care depinde tratarea eficientă a incontinenţei urinare este învingerea prejudecăţilor şi a jenei înainte de a merge la doctor. Cel mai adesea femeile între două vârste şi cele vârstnice consideră că incontinenţa urinară este “o pedeapsă de la Dumnezeu”, fiind preţul plătit pentru maternitate. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr.

NU UITAŢI ! INCONTINENŢA URINARĂ ESTE O BOALĂ CARE TREBUIE ŞI POATE FI TRATATĂ

De aceea, trebuie să încercaţi să treceţi peste sentimentul de jenă înainte de a prezenta problema dumneavoastră unei alte persoane şi să mergeţi la un ginecolog sau la un urolog, pentru a discuta despre această afecţiune.

Doctorul va încerca să stabilească cu precizie de ce tip de incontinenţă urinară suferiţi. Vă va pune întrebări despre intervenţiile chirurgicale suferite în zona abdominală şi genitală, va dori să ştie numărul şi evoluţia sarcinilor, dacă aţi mai suferit intervenţii chirurgicale din cauza incontinenţei urinare, ce serviciu aveţi şi, în primul rând, vă va cere să îi descrieţi cu exactitate simptomele prezentate. Va efectua o examinare ginecologică, pentru a stabili dacă organele sexuale nu prezintă semne de atrofiere, va evalua starea ţesuturilor pelviene, localizate în jurul uretrei şi va examina vaginul – muşchii şi ligamentele.

Adesea, la diagnosticare se va folosi un jurnal al micţiunilor, în care pacienta, pe o perioada de 1 – 7 zile va nota frecvenţa şi volumul urinei eliminate, cantitatea de urină scursă, situaţiile în care au apărut scurgerile de urină, cantitatea de lichide consumate, absorbantele folosite, medicamentele luate. Jurnalul va ajuta la evaluarea ulterioară a tratamentului.

De asemenea, poate fi util şi testul absorbantului, ce constă în purtarea unui absorbant curat, uscat, timp de aproape o oră. După aceea, se cântăreşte – dacă greutatea sa a crescut cu cel puţin 2 g, veţi avea dovada incontestabilă a incontinenţei urinare.

Incontinenţa urinară poate apărea în acelaşi timp cu infecţiile tractului urinar. În acest caz, trebuie testată întotdeauna urina – se fac analize generale şi urocultură.

Cea mai bună analiză de specialitate pentru evaluarea funcţionării sistemului urinar, adică a vezicii şi a uretrei, este analiza urodinamica, în timpul căreia se înregistrează: capacitatea vezicii, presiunea din vezică, viteza de curgere şi cantitatea de urină excretată prin uretră, precum şi activitatea muschiului detrusor al vezicii. Analiza constă în plasarea a două catetere: în uretră şi în rect. La acestea, se conectează traductoarele de presiune.

Factorii care favorizează îmbunătăţirea continenţei urinare

1.            O cantitate adecvată de lichide

Adesea, pacienţii cu incontinenţă urinară încearcă să limiteze cantitatea de lichide consumate, gândindu-se că astfel vor reduce posibilitatea apariţiei scurgerilor de urină. Acest lucru nu este în întregime corect. Este adevărat că dacă organismul primeşte mai puţine lichide se reduce diureza (procesul de producere şi eliminare a urinei), însă, în acelaşi timp, se reduce capacitatea funcţională a vezicii, iar acest lucru poate avea ca urmare apariţia micţiunilor frecvente sau a episoadelor de incontinenţă urinară.

2.            O dietă adecvată şi tranzitul intestinal normal



Constipaţia provoaca întinderea excesivă a segmentului final al tractului gastro-intestinal. Masă fecală apasă pe vezică şi reduce capacitatea acesteia provocându-I şi o iritaţie. În plus, poate exercita presiune şi asupra uretrei, cauzând dificultăţi la golirea vezicii urinare. Atunci, se ajunge la umplerea excesivă a vezicii şi la incontinenţă urinară prin prea-plin.

3.            Reducerea greutăţii corporale

Obezitatea provoacă slăbirea musculaturii planşeului pelvian. Acest lucru are că urmare coborârea oganelor pelviene şi, după cum se ştie, modificarea raporturilor anatomice din zona musculaturii planşeului pelvian este una dintre cauzele apariţiei incontinenţei urinare la femei.

4.            Modificarea factorilor de mediu

Persoanelor vârstnice, care se deplasează greu, trebuie să li se asigure accesul facil la toaletă. În plus, trebuie acordată o mare atenţie şi vestimentaţiei, pentru ca pregătirea în vederea urinării să nu dureze prea mult. De multe ori, acesta este motivul pentru care persoanele vârstnice nu mai apucă să ajungă la toaletă.

5.            Prevenirea infecţiilor tractului urinar

Igienă intimă adecvată joacă un rol deosebit de important în prevenirea infecţiilor tractului urinar. De obicei, la pacienţii varstinici, cu mobilitate redusă, rezistenţa la apariţia infecţiilor este redusă. De aceea, trebuie redusă la minim posibilitatea dezvoltării unei infecţii a căilor urinare. Infecţiile urinare pot fi prevenite printr-o diureză corectă şi prin acidifierea urinei.

6.            Antrenarea vezicii urinare

După monitorizarea atentă a urinării, cu notarea orelor şi a cantităţilor de urină, precum şi a episoadelor de incontinenţă, treptat, trebuie să vă antrenaţi pentru a ajunge la o frecvenţă a urinării care să împiedice umplerea excesivă a vezicii şi, în acelaşi timp, să prevină apariţia senzaţiei de micţiune iminentă. Acest lucru este valabil în special pentru persoanele cu incontinenţă urinară provocată de tulburările funcţionale ale tractului urinar. Şi în cazul pacienţilor cu incontinenţă urinară de efort, eliminarea urinei în cantităţi mai mici previne creşterea presiunii în vezică, astfel încât aceasta nu mai atinge valori care ar putea depăşi rezistenţa uretrală redusă.

Exerciţiile de antrenare a musculaturii planşeului pelvian au un efect dublu.

Pe de o parte, pacientul învaţă să-şi folosească în mod conştient muşchii din jurul uretrei, care depind de vointă pacientului. Acest lucru este util mai ales în situaţiile de “urgenţă”, precum tusea, strănutul, râsul.

Pe de altă parte, efectuarea regulată a exerciţiilor îmbunătăţeşte susţinerea planşeului pelvian şi creşte rezistenţa uretrei. Aceste două lucruri sunt foarte importante la pacienţii care suferă de incontinenţă urinară de efort.

Exerciţiile vă vor învăţa să vă controlaţi vezica şi muşchii din jurul uretrei. Exerciţiile sunt simple şi pot fi folosite în cazul anumitor tipuri de incontintenta urinară. Ajută sau la controlarea vezicii, sau la controlarea musculaturii planşeului pelvian. De asemenea, recomandările pot avea legătură şi cu cantitatea de lichide consumate.

7.            Utilizarea mijloacelor ajutătoare

Chiar dacă se ţine cont de recomandările anterioare, de cele mai multe ori este necesară protejarea împotriva scurgerilor de urină, folosind diferite mijloace ajutătoare precum: absorbantele urologice, scutecele anatomice sau chiloţii scutec, în funcţie de gradul de incontinenţă urinară.

8.            Suplimentele alimentare

Suplimentele alimentare sunt preparate care, prin completarea dietei cu diferite tipuri de ingrediente (minerale, vitamine, extracte vegetale), au o acţiune pozitivă asupra organismului uman.

SUBSTANŢE TONIFIANTE ÎN INCONTINENŢA URINARĂ

1.            Tonifierea musculaturii vezicii

Dovleacul – extractul de seminţe de dovleac menţine tonusul muscular şi favorizează dezvoltarea muşchilor care influenţează direct reţinerea corectă a urinei.

Soia – fitoestrogenii – adică izoflavonele din soia – sunt utili în cazul atrofierii muşchilor, care se produce în perioada menopauzei.

2.            Tratament tradiţional pentru femeile aflate în perioada de menopauză

Soia – fitoestrogenii din soia ajută la menţinerea moralului în timpul menopauzei.

Vitamina D – favorizează funcţionarea corectă a muşchilor şi împreună cu vitamina B12 asigură funcţionarea corectă a sistemului imunitar.

Studiile au arătat că deficitul de vitamina D şi B12 poate avea o influenţă negativă asupra stării musculaturii sfincterului.





3.            Tratamente tradiţionale pentru tractul urinar

Urzica – este folosită de foarte mulţi ani în medicină alternativă pentru tratarea afecţiunilor tractului urinar. Favorizează producerea de urină în vederea curăţării tractului urinar. Acest lucru este util în cazul afecţiunilor minore ale tractului urinar.

 

Monografie din data de 4 septembrie 2008, elaborat de EMA (European Medicines Agency Science Medicines Health)

“Merişorul – este utilizat în medicina alternativă pentru păstrarea echilibrului microflorei vezicale. Creşte imunitatea organismului.”

 

Cei trei paşi pe care îi poate face o persoană care suferă de incontinenţă urinară, pentru o viaţă activă

1.            Cereţi sfatul medicului. Chiar dacă aţi constatat că au apărut primele simptome ale incontinenţei urinare, nu trebuie să intraţi în panică. În loc să vă feriţi să vorbiţi despre această problemă, prezentaţi-i simptomele doctorului, încă de la prima vizită. O descriere atentă a acestor simptomeva reduce timpul de diagnosticare şi veţi putea merge la un medic specialist. Astfel, veţi limita posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi veţi preveni acutizarea problemei incontinenţei. După o primă discuţie, doctorul vă va recomanda câteva metode de diagnosticare neinvazive, precum: analiza urinei, testul tusei, urocultură sau ecografia transabdominala. Cu ajutorul ecografiei, doctorul va putea evalua starea rinichilor şi a tractului urinar.

2.            Nu uitaţi de absorbantele anatomice. Pentru menţinerea igienei zilnice, puteţi folosi absorbante speciale, cu o formă anatomică. Sunt subţiri şi nu se văd de sub îmbrăcăminte. Acestea absorb umezeală şi neutralizează mirosul neplăcut. Absorbantele şi tampoanele normale nu pot fi utilizate pentru absorbţia urinei, iar purtarea îndelungată a acestora poate duce la iritarea zonelor intime.

3.            Antrenaţi-vă muşchii Kegel. Antrenarea regulată a musculaturii planşeului pelvian poate reduce sau elimina în totalitate efectele neplăcute ale incontinenţei urinare. Exerciţiile de bază constau în cotractarea şi relaxarea muşchilor care înconjoară uretra, vaginul şi rectul. Ar fi bine să va familiarizaţi cu Tehnica Pelvicore, care se concentrează pe muşchii din partea superioară a diafragmei şi pe muşchii abdominali. Exerciţiile Pelvicore sunt simple şi neinvazive pentru organismul nostru.

Activitatea fizică şi incontinenţa urinară

După cum am mai spus, incontinenţa urinară de efort, se manifestă prin urinarea necontrolată în timpul unei activităţi fizice. Muşchii slăbiţi nu reacţionează tocmai bine la presiunea la care sunt supuşi în timpul exerciţiilor aerobice sau al alergării, iar scurgerile involuntare de urină le descurajează pe femei. Din fericire, există mai multe moduri în care se pot atenua simptomele incontinenţei urinare la persoanele active.

Femeile sunt mai expuse decât bărbaţii la riscul apariţiei incontinentei urinare de efort, deoarece sarcina şi naşterea au ca urmare deteriorarea şi slăbirea mai multor muşchi şi ţesuturi din zona pelviană. Deşi acest tip de incontinenţă nu este asociat, în general, procesului de îmbătrânire, în absenţa exerciţiilor regulate, muşchii pelvieni îşi pierd tonusul. Pentru tonifierea musculaturii planşeului pelvian, vă recomandam să efectuaţi aşa-numitele exerciţii Kegel.



Scurgerile necontrolate de urină pot face femeile să renunţe la activităţile fizice, însă această renunţare nu este o soluţie. Dacă incontinenţa se face simţită în timpul efectuării anumitor exerciţii, puteţi renunţă la ele, în favoarea altora. De exemplu, alergatul pate fi înlocuit cu mersul pe bicicletă, iar gimnastica aerobică poate fi înlocuită cu înotul. Totuşi, este important să vă menţineţi elasticitatea şi tonusul musculaturii planşeului pelvian. O posibilitate interesantă ar fi exerciţiile de pilates.

Dacă aveţi probleme de incontinenţă urinară , dar doriţi să aveţi o viaţă activă, nu trebuie decât să respectaţi următoarele recomandări:

  • În timpul exerciţiilor, purtaţi un absorbant urologic, care reţine urina.
  • Purtaţi haine negre. Chiar dacă se va scurge urină, nu va sări în ochi.
  • Controlaţi consumul de lichide – nu consumaţi băuturi cu cafeină înainte de antrenament. Cafeina are o acţiune diuretică. Completaţi cantitatea de lichide consumate cu apă.
  • Eliminaţi din alimentaţie mâncărurile picante. Condimentele cu gust puternic irită vezica urinară şi agravează simptomele incontinenţei. Limitaţi consumul de produse acide (citrice, suc de urzică). Înlocuiţi aceste produse cu legume şi cu alte produse bogate în fibre.
  • Dacă incontinenţa urinară este provocată de prolapsul uterin, va puteţi gândi la un con vaginal. Este un con din silicon, cauciuc sau plastic, care se amplasează în vagin, pentru a împiedica scurgerile de urină.
  • Antrenaţi-vă muşchii vezicii, practicând micţiunea dublă. Planificaţi-vă vizitele la toaletă şi eliminaţi urină în mod regulat. Astfel, veţi reduce riscul producerii unor surprize neplăcute.

 

Exerciţiile pentru muşchii Kegel

La ce folosesc exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian?

Dacă suferiţi de incontinenţă de efort sau mixtă aceste exerciţii v-ar putea ajuta.

Până la 70% dintre femeile care suferă de incontinenţă urinară de efort au constatat o îmbunătăţire. Acest lucru este posibil deoarece aceste exerciţii tonifică muşchii care susţin vezica şi muşchii abdominali. Pentru executarea exerciţiilor pentru tonifierea muşchilor Kegel nu există limită de vârstă, acestea putând fi efectuate de orice persoană ce doreşte să scape de simptomele neplăcute ale incontinetei urinare.

Nu uitaţi ! Pentru a avea rezultate vizibile, exerciţiile trebuie efectuate în mod regulat !

Exerciţiile pentru muşchii Kegel

Exerciţiile pentru musculatura planşeului pelvian constau în contractarea şi realaxarea muşchilor din jurul vaginului şi rectului.

Ceilalţi nu pot vedea ce faceţi, aşa că puteţi efectua exerciţiile oriunde, când staţi jos sau în picioare, de exemplu atunci când va uitaţi la televizor, când staţi la coadă sau aşteptaţi să se schimbe culoarea semaforului.

Este important să faceţi aceste exerciţii în mod regulat, de cel puţin trei ori pe zi, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni. De abia după aceea vă puteţi aştepta la o îmbunătăţire.

CUM SE FAC EXERCIŢIILE KEGEL ?

Prima etapă este să învăţaţi să vă încordaţi anumite grupuri de muşchi.

În poziţia şezândă, cu genunchii uşor depărtaţi, trebuie sa vă imaginaţi că în timp ce urinaţi, încercaţi să opriţi fluxul de urină. Muşchii pe care îi încordaţi în acest scop sunt cei care trebuie antrenaţi.

Cu toate acestea, doctorii nu recomandă efectuarea exerciţiilor în timpul urinării, deoarece vezica nu va fi golită total, iar acest lucru poate avea ca urmare apariţia unor infecţii ale tractului urinar.

După ce vă daţi seama despre ce muşchi este vorba, trebuie să vă întindeţi pe spate sau să staţi cu picioarele uşor desfăcute şi să încordaţi acei muşchi, să număraţi până la cinci şi apoi, să-i relaxaţi.



După un scurt repaus, trebuie să repetaţi exerciţiul. Este important să respiraţi regulat (nu vă ţineţi respiraţia).

La început, trebuie să faceţi serii de câte cinci încordări şi relaxări şi să repetaţi de trei ori pe zi.

După o săptămână, puteţi creşte numărul încordărilor la 10-15 şi puteţi efectua mai multe serii. De asemenea, puteţi modifica exerciţiile, de exemplu, să va încordaţi muşchii şi să număraţi până la zece sau să încordaţi şi să relaxaţi muşchii cât puteţi de repede. Este important să exersaţi regulat şi cât mai des.

Exerciţiile Kegel sunt foarte eficiente, dar trebuie efectuate corect şi în mod sistematic. Se recomandă efectuarea exerciţiilor de trei ori pe zi, pentru o perioada de 5-10 minute, de cel puţin trei ori pe zi.

Pentru a efectua corect exerciţiile, trebuie:

1.Să încordaţi muşchii planşeului pelvian (din jurul vaginului, uretrei şi rectului), dar fără a încorda muşchii fesieri şi abdominali.

2.Să evitaţi să faceţi exerciţiile în timpul urinării, deoarece îngreunează golirea vezicii, iar acest lucru poate duce la apariţia unor infecţii;

3.Să respiraţi normal, adică să nu vă ţineţi respiraţia în timpul efectuării exerciţiilor.

Folosirea bilelor vaginale pentru antrenarea muşchilor Kegel

În articolul din “Internaţional Urogynecology Journal”, K. Glavind a prezentat un test efectuat la Aalborg Sygeheus, Aalbord, Danemarca, în care prezenta efectul pozitiv al exerciţiilor cu bile vaginale asupra incontinentei urinare. Testul s-a făcut pe un grup de 6 femei cu vârste cuprinse între 34 şi 59 de ani, care, timp de 12 săptămâni, timp de o jumătate de oră, în fiecare zi, şi-au antrenat muşchii Kegel folosind bilele vaginale.

Femeile au trebuit să efectueze exerciţiile cu bilele vaginale în timpul activităţilor casnice normale. Părerea femeilor testate a fost că efectuarea exerciţiilor cu bile vaginale este mult mai uşoară decât cea a exerciţiilor standard, în primul rând pentru că pot fi efectuate în timpul diferitelor activităţi casnice. Pacientele nu au constatat niciun fel de efecte adverse.

Conform evaluării lor subiective, la patru dintre femei au dispărut simptomele, iar la două dintre ele, s-a înregistrat o ameliorare.

Antrenarea muşchilor Kegel în cazul incontinentei urinare este deosebit de importantă, însă, conform testelor făcute de Ramsey, doar 15% dintre paciente le efectuează aşa cum trebuie şi de aceea, nu dau rezultate. Datorită bilelor vaginale, efectuarea exerciţiilor zilnice poate fi mult mai simplă şi mai eficientă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close