Dereglări de ritm cardiac.
Se va feri de emoţii, stres şi tot ce poate să modifice starea de bine a bolnavului. A nu se uita că uneori chiar şi bucuriile prea mari pot să fie generatoare de dereglări de ritm cardiac. De asemenea efortul, frigul sau căldura. O masă prea copioasă, alcoolul, cafeaua şi alţi excitanţi.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: păducel, talpa gâştei, unguraş.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Păducel (crataegus monogyra) -O linguriţă de flori şi frunze se vor pune în 250 ml apă clocotită. Se vor acoperii ulterior după care se vor lăsa timp de 10 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 ceaiuri pe zi.
-2 linguriţe de plantă mărunţită se va folosi la afecţiunile mai grave sau extern. Se pune în 250 ml apă clocotită. Se va acoperi timp de 10 minute după care se va strecura. Se vor putea consuma şi din acesta 2-3 ceaiuri pe zi, chiar şi în cure de lungă durată.
–Tinctură– se vor pune 50 grame de plantă mărunţită în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine apoi timp de 15 zile la temperatura camerei agitând des. Se va strecura după care se pune în sticluţe de capacitate mai mică.
Se va putea lua în funcţie de gravitatea afecţiuni între 10 picături şi o linguriţă de tinctură luată de 3 ori pe zi înainte de mesele principale diluată cu puţină apă.
Talpa gâştei (Leonorus cardiaca) este parcă specială pentru afecţiunile inimii după cum o arată şi numele. Cercetătorii ştiinţifici au demonstrat că într-adevăr este foarte utilă în dereglările de ritm cardiac ca sedativ nervos şi hipnotic. Se poate însă folosi cu mare succes în: stări depresive cu anxietate, astmă bronhic, gastrite, colite pe baze nervoase, stări spastice în special ale vezicii biliare dar şi în atonie gastrică şi digestie lentă. Se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi. Se poate de asemenea prepara tinctură. 50 g plantă cu 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţine 15 zile agitând des, apoi se strecoară. Se poate lua de la 10 picături la 1 linguriţă de 3 ori pe zi, chiar în cure de lungă durată. De asemenea se poate combina cu foarte multe alte plante.
Unguraş (Marrubium vulgare)-1 linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 ceaiuri pe stomacul gol înainte de mesele principale.
-Praf de plantă se pune sub limbă 1 linguriţă de praf şi se ţine timp de 10 minute, după care se înghite cu puţină apă. Este foarte bun pentru afecţiunile inimii (palpitaţii, aritmii de orice fel) în special cele pe fond nervos.
În unele cazuri însă se pot asocia şi plante care sunt sedative ale sistemului nervos.