Efectele Benefice ale Hidroterapiei

Sharing

Hidroterapia sau balneoterapia implica folosirea apei sub orice forma si la orice temperatura (gheata, lichida, abur) in scopul vindecarii unor afectiuni. Apa a fost folosita in scop medical inca din antichitate in China, Japonia, India, Roma, Grecia. Hidroterapia moderna a inceput cu construirea primelor centre de tratament in Europa la inceputul secolului 19.

Cum actioneaza apa ca efect vindecator?

Proprietatile vindecatoare si de recuperare ale hidroterapiei se bazeaza pe efectul termic al apei. Aceasta terapie alternativa exploateaza reactiile organismului la stimuli termici reci si calzi, la presiunea exercitata de apa si senzatiile pe care apa le produce. Impulsurile nervoase generate la nivelul pielii stimuleaza sistemul imunitar, influenteaza producerea hormonilor de stres, revigoreaza circulatia si digestia.
La modul general, caldura scade rata metabolismului si incetineste activitatea organelor interne. In schimb, frigul stimuleaza, revigoreaza si creste activitatea viscerelor. Daca ai muschii incordati si suferi de anxietate din cauza stresului, un dus sau o baie fierbinte te va ajuta sa te relaxezi. Pesoanele afectate de oboseala cronica ar putea beneficia de pe urma combinatiei dintre o baie calduta urmata de un dus rece revigorant si stimulant. Apa in miscare actioneaza asupra receptorilor tactili din piele stimuland circulatia si relaxand muschii incordati. Apa are de asemenea un efect hidrostatic. Prin stimularea presoreceptorilor din piele ea produce o senzatie de masaj atunci cand vine in contact cu corpul.

Indicatiile utilizarii hidroterapiei

Hidroterapia si terapia hidrotermala sunt folosite indeosebi pentru a tonifia organismul, pentru a stimula digestia, circulatia si sitemul imunitar si pentru inlaturarea durerii. Apa are un efect deosebit in managementul si inlaturarea stresului si in revitalizarea organismului. Actioneza asupra pielii si muschilor, imbunatateste starea plamanilor, inimii si sistemului endocrin prin stimularea unor reflexe ce se inchid in maduva spinarii.

Tratamentele naturiste ce folosesc apa ca mediu adjuvant:

• imersia intr-o cada cu apa sau intr-un volum de apa (piscina, ocean);
• aplicarea de prosoape umede (calde sau reci) pe piele;
• nastere in apa;
• bai ale mainilor sau picioarelor;
• bai de abur (sauna);
• masaj cu prosoape reci, umede;
• hidroterapie bazata pe miscarea apei;
• bai in apa imbogatita cu minerale, uleiuri esentiale, sare de mare;
• tratamente cu apa provenind din Marea Moarta

Exista anumite tratamente naturiste ce folosesc partial apa:
• irigatii nazale;
• irigatii colonice;
• terapie fizica in apa;
• inhalatii cu abur sau umidifiere;
• infuzii;
• aromoterapie;
• yoga acvatica;
• masaj acvatic;
• watsu (o forma de exercitiu fizic ce se desfasoara in piscina);

Posibile pericole ale hidroterapiei :

Siguranta unor tehnici de hidroterapie inca nu este confiramata prin studii. Expunerea brusca sau prelungita la temperaturi extreme in bai, saune sau alte tipuri de hidroterapie ar trebui evitata, in special de catre persoanele cu boli cardiovasculare, pulmonare si de femeile insarcinate. Temperaturile ridicate pot conduce la deshidratare sau la niveluri scazute ale sodiului de aceea se recomanda ingestia de apa si solutii de electroliti in timpul tratamentului. Temperaturile scazute pot inrautati simptomele pacientilor ce asociaza probleme circulatorii: acrocianoza, eritrocianoza, boala Raynaud.
Este necesara monitorizarea atenta a temperaturii apei, mai ales in cazul pacientilor ce prezinta tulburarii ale sensibilitatii.
Tratamentele prelungite, efectuate la temperaturi extreme, ar trebui evitate. Exista posibilitatea dezvoltarii unor infectii bacteriene sau aparitia iritatiilor daca se foloseste apa sau aditivi contaminati. Persoanele cu fracturi, probleme de coagulare, osteoporoza severa, rani deschise si femeile insarcinate trebuie sa evite tratamentul cu jet de apa energic. Desi nasterile subacvatice au devenit foarte populare, studiile nu au confirmat inca siguranta acestei proceduri.
Hidroterapia nu trebuie sa reprezinte unica abordare a problemei de sanatate ci ea are mai degraba un rol adjuvant.

Mergeti si faceti miscari si exercitii fizice in bazine pentru ca e foarte sanatos, usor si foarte placut.

Sharing

Prospecte.Net recomanda consultarea medicului inainte de orice tratament. Luati medicamente si suplimente numai la indicația medicului.
Toate medicamentele, si chiar suplimentele alimentare care combinate sau in cantitati necontrolate sa dea efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient, el trebuie coroborat cu date reale. Unele medicamente pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. Prospecte.Net nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor. Prospecte.Net este un site de consultare si nicidecum unul de tratament.

Acum esti aici: Home » Efectele Benefice ale Hidroterapiei