Care sunt efectele benefice ale berii?

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Berea

Cu peste 6000 de ani î.Hr. egiptenii preparau o băutură hrănitoare şi gustoasă din orz, iar în Mesopotamia, unul din alimentele de bază era „sikaru” (pâinea lichidă), o băutură obţinută din cereale şi aromată cu scorţişoară, miere şi alte condimente. Faraonul; Ramses II-lea aprecia berea, denumită în vremea aceia „vin de orz”. Se folosea la foarte multe tratamente în diferite afecţiuni şi în special cu miere.

Berea avea atunci şi întrebuinţări medicale, fiind folosită pentru calmarea migrenelor, tratarea infecţiilor, iar femeile îşi spălau faţa cu „vin de orz” pentru a avea o faţă frumoasă.

Berea a ajuns apoi în Grecia şi în întreaga Europă. Din sec XIII apare breasla „berarilor” iar hameiul devine un ingredient obligatoriu, folosit la prepararea băuturii, datorită efectului său de conservare.

Revoluţia industrială din sec XIX a influenţat şi producţia de bere. Pasteurizarea, procedeu descoperit de Louis Pasteur în 1873, maşina frigorifică inventată în 1870 de Carl von Linde şi extinderea transportului feroviar au contribuit din plin la dezvoltarea „industriei de bere” din întreaga lume.

Culoarea berii este dată de tipul de malţ folosit. Berea blondă conţine malţ pal, care îi dă o aromă uşor fructată şi spumă abundentă, iar berea brună conţine malţ brun şi este mai puternic alcoolizată.

Extractul de malţ conţinut în bere este foarte bogat în vitamina B.

Substanţele amare din hamei şi acidul carbonic conţinut în bere atenuează iritaţiile stomacului şi bolile ulceroase.

Berea are proprietăţi diuretice şi sudorifice. Preparată exclusiv cu hamei şi malţ, ea poate fi dată tuturor bolnavilor, excluzându-se persoanele care ţin un regim lactat, cu care pare a fi incompatibilă.

Bogată în hidraţi de carbon berea poate fi recomandată în regimurile de supraalimentare, de convalescenţă, în tuberculoză, cu condiţia de a nu se face abuz de ea.



Berea e interzisă în cazul dilataţiilor stomacale, fermentaţii digestive, obezitate, diabet, albuminurie şi gută.

Berea atenuează infecţiile- cercetătorii de la Universitatea din Insbruck afirmă că substanţele conţinute în bere atenuează procesele inflamatorii, ba chiar pot să le împiedice. Conţinutul de alcool nu joacă nici un rol, berea fără alcool având aceleaşi virtuţi.

Pentru a scăpa de E-coli este suficient să se consume în fiecare seară câte 500 ml de bere. Aceasta va face să dispară din organism afecţiunea.

Când poate fi considerată berea un medicament?

Doar atunci când este consumată câte 100 ml de 3 ori pe zi.

Berea îngraşă?

Acesta este cel mai cunoscut mit despre bere, toată lumea consideră că ea îngraşă. Acest rezultat apare, într-adevăr la persoanele care consumă bere în cantităţi considerabile, niciodată la 100 ml de 3 ori pe zi. Ca dovadă vin datele medicale care spun că 100 ml de bere conţin doar 40 de calorii, foarte puţin faţă de necesarul zilnic de calorii de care are nevoie organismul. Comparativ 100 ml de vin conţine 55 de calorii, iar 100 ml wisky conţine 260 de calorii. De asemenea este important de punctat ideea că berea consumată în această cantitate de 100 ml ridică foarte puţin nivelul alcoolemiei şi se elimină foarte repede din organism.

Care sunt efectele benefice ale berii asupra organismului?

Scheletul.

Un studiu realizat de specialiştii francezi pe un eşantion de 8000 de femei de peste 75 de ani a evidenţiat că consumul zilnic de cantităţi reduse de bere induce efecte pozitive asupra densităţii osoase. Astfel, femeile din acest studiu care consumau zilnic 100 ml bere aveau oase mai solide decât cele care nu consumau deloc. Explicaţie este simplă: hameiul planta folosită ]n fabricarea berii, are interesanta calitate de a împiedica autodistrugerea osoasă de către osteoclaste (celule din sânge ce au rolul de a distruge partea internă a osului pe măsură ce la suprafaţa sa se depun noi straturi de substanţă osoasă) şi astfel se reduce riscul apariţiei osteoporozei şi a altor boli osoase care apar odată cu îmbătrânirea.

Diabetul.

Un studiu american realizat pe parcursul a 12 ani, cu participarea a 47.000 de persoane a evidenţiat că, datorită conţinutului de etanol, berea consumată în cantităţi reduse protejează organismul împotriva diabetului de tip 2. S-a observat că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este mai scăzut cu 36% la consumatorii moderaţi de băuturi alcoolice precum berea, în raport cu ne băutorii. Mai mult, cu cât consumul este mai frecvent, cu atât rata de risc scade(fiecare zi în plus, dintr-o săptămână, coboară riscul cu 7%). Totuşi insistăm pe un amănunt esenţial- este vorba despre un consum moderat nu de abuz.

Sănătatea cardio-vasculară.





La un consum mai redus de bere, de cel mult 30 ml pe zi la bărbaţi şi cel mult 20 ml pe zi la femei, berea la fel ca şi vinul roşu, este favorabil sănătăţii sistemului cardio-vascular, reducând riscul de producere al bolilor de inimă sau vasculare cu 20-30%. Dincolo de aceste limite de 30, respectiv 20 ml, avantajele nu mai apar, deci nu vă aşteptaţi ca după o petrecere la care aţi consumat bere din belşug să aveţi un beneficiu din punct de vedere medical din contră.

Explicaţia efectului pozitiv al berii faţă de sistemul cardio-vascular se referă la mărirea colesterolului „bun” din sânge, ceea ce duce la micşorarea riscului de boli coronariene. Totodată, berea acţionează asupra sângelui reducând riscul formării de cheaguri care ar putea duce la apariţia infarctului ;i al trombozei. De asemenea berea mai conţine şi o cantitate importantă de vitamine din complexul B (B1,B2,B3,B5,B6 şi B9) care stau la originea diminuării aminoacizilor din organism care prezintă factor de risc cardiovascular.

Atenţie! Persoanele care sufere de hipertensiune trebuie să se limiteze la consumarea berii fără alcool.

Alte virtuţi terapeutice ale berii.

Calităţile berii din punct de vedere medical sunt cunoscute din vechime. În sec XVIII un învăţat din Cracovia numit Simon Syrenski scria despre bere că face sângele bun, că însănătoşeşte pielea, ne fereşte şi ne scapă de pietre la rinichi (recomandându-se în caz de litiază renală alături de ceaiurile diuretice), iar femeilor care alăptează le dă lapte pentru a-şi hrăni sugarii.

În sec XVI medicul german Johann Kasimir Sangfus recomanda femeilor să-şi maseze în mod regulat faţa, gâtul, pieptul şi mâinile cu spumă de bere pentru a avea o piele fină ca bebeluşii.

De asemenea berea este recomandat[ şi în îngrijirea părului deoarece întăreşte firul de păr şi coafura rezistă mai bine.



Berea băută în cantităţi de 100 ml pe zi elimină pericolul formării de edeme şi depunerea de albumine la gravide datorită virtuţilor sale diuretice.

Berea favorizează digestia, creşte pofta de mâncare şi previne spasmele abdominale.

Pe lângă vitamine şi minerale, berea are un conţinut bogat în acizi organici care reglează echilibrul acido-bazic din organism. De fapt, dacă se elimină componenţa gazoasă din bere, proprietăţile acesteia o apropie de chefir sau de humis (lapte de iapă fermentat, o băutură minune în deşerturile asiatice).

În plus berea favorizează acumularea de vitamina C la nivelul rinichilor, ficatului şi splinei, contribuind la fortificarea organismului.

De asemenea berea este şi un leac împotriva mahmurelii: dizolvaţi puţină sare într-un pahar de bere şi după ce ies gazele din băutură, înghiţiţi mixtura şi mahmureala dispare miraculos.

Berea reglează tiroida şi ajută la slăbit.

Studii recente au demonstrat că berea te poate ajuta să slăbeşti dacă respecţi anumite reguli. Acest lucru este posibil; datorită faptului că zaharurile prezente în bere şi unii produşi de fermentaţie, pot obliga organismul să reacţioneze mult mai prompt atunci când există un surplus caloric în alimentele consumate.

Organismul nostru are un ceas intern care dictează diferite ritmuri biologice aşa cum sunt, de pildă, creşterea şi scăderea concentraţiei de glucoză din sânge la anumite ore. Anumite principii alimentare pot modifica într-un sens sau altul metabolismul, dacă organismul se află într-o anumită perioadă a ciclului biologic al glicemiei sau al secreţiilor glandulare. Ca urmare există posibilitatea ca un aliment bogat în calorii să conţină principii care interacţionează cu ritmul nostru biologic, determinând stimularea secreţiei de sub piele.



Berea conţine o serie de compuşi de fermentaţie înrudiţi chimic cu alcoolul etilic, substanţă instabilă care, după ce pătrunde în sânge, acţionează asupra unor glande. Influenţa cea mai evidentă este cea asupra glandei tiroide, glandă cu rol important în metabolizarea grăsimilor. Ca urmare, consumul de bere într-o anumită perioadă a zilei, care coincide cu o anumită secvenţă din ciclul de secreţie al tiroidei, poate creşte descărcarea de hormoni tiroidieni. Efectul hormonilor tiroidieni se resimte asupra grăsimilor din sânge, cât şi asupra celor din hipoderm (stratul de sub piele).

Diete cu bere pentru femei.

Dimineaţa- micul dejun trebuie luat vara strict la ora 8,30. Dietele de slăbire cu bere presupun un mic dejun bazat pe carne albă de peşte, asociată cu salată de varză crudă. Peştele trebuie preparat exclusiv la grătar şi foarte puţin condimentat. Se poate consuma 150-200 g carne fără os cu lămâie. Imediat după masă se beau 100 ml ceai negru cald, foarte puţin îndulcit. După 2 ore şi jumătate de la micul dejun se consumă 150 ml bere rece. Este foarte important ca berea să fie păstrată mai mult timp în gură pentru stimularea receptorilor pentru gustul amar. Tocmai din acest motiv se recomandă o marcă de bere amară, pentru ca organismul să se obişnuiască cu metabolizarea aceloraşi principii de fermentaţie. În cazul în care condiţiile nu ne permit paharul de bere la ora 11, putem înlocui berea cu 1 g de drojdie de bere. De asemenea berea fără alcool, amară, poate înlocui cu succes licoarea alcoolizată, însă numai pentru situaţia de la ora 11.

Dejunul- pentru ca regimul de slăbit asociat cu bere să fie eficient, masa de prânz trebuie luată înaintea punctului de scădere maximă a glicemiei, adică a concentraţiei de glucoză din sânge. Ora cea mai potrivită este, aşadar vara, ora 12, evitând să întârziem peste 12,40. Dacă te-ai trezit dimineaţa, adică înainte de ora 6,30, ia micul dejun la 11,30, maximum 11,40, păstrând aceleaşi reguli pentru dieta de dimineaţă. La masa de prânz, este recomandată o dietă uşoară, cu carne fiartă. Sunt permise până la 200 g carne fiartă fără oase, piele şi grăsimi. Dacă eşti obişnuită cu supele şi ciorbele, poţi mânca o supă sau o ciorbă de legume călduţă, însă după carnea de pui. Berea trebuie să ţină locul desertului şi să fie consumată la 8-10 minute, după ce ai încheiat masa. Poţi bea 250 ml, chiar 300 ml de bere nu foarte rece şi în nici un caz neagră sau foarte tare. Berea mai dulceagă de 2-3 grade tărie alcoolică şi nu foarte rece este cea mai recomandată. După ce ai băut berea, trebuie să faci puţină mişcare pentru a-ţi antrena circulaţia sangvină şi mai ales pe cea a ficatului, care prelucrează unele substanţe active din bere. O mică plimbare în aer liber de 10-15 minute este suficientă. Foarte important este însă ca după amiază să nu dormi, ci să te păstrezi psihic activă, pentru a elimina riscul ca zaharurile şi alcoolul din bere să se transforme în grăsimi.

Cina- seara trebuie să mănânci la 15-20 de minute după apusul soarelui. Înainte de cină bea numai 50 ml bere, de asemenea mai dulceagă, de aceiaşi marcă cu berea de la prânz. La cină este recomandat să mănânci brânzeturi uscate, slabe, nu foarte sărate şi în nici un caz afumate. E obligatoriu să consumi salate verzi, crude, preferabil acrite cu oţet de mere. În timpul mesei bea de câte ori îţi este sete bere amară, precum cea pe care o serveşti după micul dejun. Berea nu trebuie să fie foarte rece şi băută încet pentru a-i simţi gustul. După cină, mănâncă un măr acrişor de mărime medie şi bea apoi apă pe săturate. În timpul cinei nu trebuie să consumi mai mult de 200 ml de bere. La o oră după cină trebuie să faci mişcare în aer liber timp de 10-15 minute. Imediat după încheierea acestui scurt program de mişcare bea 50- 100 ml bere fără alcool cât mai dulceagă.

Recomandări pentru eficienţa dietei cu bere.

  1. Dieta de slăbit asociată cu berea trebuie să dureze minimum 18 zile şi maximum 23. Depăşirea numărului maxim de 23 de zile poate avea efect de îngrăşare.
  2. Dacă te-ai hotărât să slăbeşti cu dietă de bere, nu bea mai multă decât doza recomandată.
  3. Trebuie să te asiguri că berea este foarte proaspătă. Berea mai veche care este totuşi în termenul de garanţie poate să conţină unii compuşi de fermentaţie care îngraşă şi alcooli secundari care anulează efectul curei de slăbire a unor substanţe din hamei.
  4. În cazul în care respecţi dieta de bere este total nerecomandat să consumi tărie sau produse de patiserie. Mai mult, asocierea produselor fast-food sau pizza cu bere, chiar şi numai de 2 ori în timpul curei, poate reduce cu 50% efectul de slăbire scontat.
  5. Consumul de prăjeli şi mai ales cele în ulei refolosit anulează efectul curei cu bere.
  6. Ouăle şi îngheţata nu sunt recomandate deloc.
  7. Nu se consumă niciodată în timpul dietei băuturi tari sau vin. Oricum trebuie să ştii că orice băutură alcoolică sau alcoolizată poate duce la îngrăşare, chiar şi consumată în cantităţi mici.
  8. În timpul regimului de slăbit cu bere, evită somnul de zi şi lipsa totală de activitate.
  9. Dulciurile trebuie totodată excluse din dietă, ca şi băuturile cu arome puternice precum sucurile de ananas şi grepfruit sau banane.
  10. Redu cât mai mult consumul de cafea şi fumatul înainte de mas[ şi elimină total fumatul activ sau pasiv după masa de prânz.
  11. Încearcă să respecţi un program de somn de noapte de minimum 7 ore.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close