Galbenele – Care sunt beneficiile si efectele

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Galbenelele si efectele ei miraculoase

Denumirea plantei: galbenele (Calendula officinalis)

Familia: Compositae

Denumiri populare:

boance, calce, calinica, caldarusa, cilimica, coconite, craite, fetisca, filimica, floare galbena, flori osenesti, galbenare, galbenele, hilimica, nacotele, ochi galbeni, ruginele, rujulita, rosioara, rusculite, salomie, salunii, sinilii, stâncuta, tataiasi, vazdoage.

Ecologie si raspandire:

o planta cu tulpina înalta, ramificata si paroasa, cu flori centrale, tubuloase, de culoare galbena. O putem întâlni în întreaga tara pe terenuri necultivate, pe marginea drumurilor, a cailor ferate si pe lânga garduri.

Perioada de vegetatie:

planta anuala care înfloreste din luna mai pâna în septembrie.

Perioada si organul de recoltare:

Se recolteaza florile fara codite când sunt complet dezvoltate. Recoltarea se face succesiv 3-4 zile, dupa ce se ridica roua si pâna seara se usuca în straturi subtiri, la umbra.

Descrierea florilor. Caractere macroscopice- antodii cu diametrul de 3-5cm cu un involucru campanulat, format din două rânduri de foliole îngust-lanceolate, pubescente şi cu un penduncul lung de cel mult 1 cm. Flori radiare ligulate, seriate lungi de 1,5-3cm, de 2 ori mai lungi decât involucrul, cu corola galbenă, galben-portocalie sau galben roşiatică, cu 3 dinţi la vârf. Flori centrale tuberoase, cu corola galbenă sau portocaliu-galben, cu gineceu de regulă rudimentar.

Miros slab aromat, gust amărui-sărat, uşor mucilaginos. Înfloreşte până în septembrie. Se utilizează numai florile marginale (Flores Calendulae sine receptaculis), fie întregul capitul (Flores Calendulae cum receptaculis). Produsul are un miros slab aromat, gust amărui-sărat.

Compoziţie chimică: florile conţin substanţe minerale 10%, ulei volatil 0,2%, o saponozidă triterpenică, care se hidrolizează în acid oleanolic, acid glicouronic, glucoză şi galactoză. S-au mai găsit faradiol, arnidiol, acizi oxiterpenici sub formă glicozidică, calendulină, carotenoide sub formă de licopină , caroten, rubixantină, violaxantină, flavoxantină, flavonoide care sunt glicozide ale izoramnetolului.

S-au pus în evidenţă calendină, o substanţă amară, fitosterine, mucilagii, enzime, gume, răşini, alcooli triterpenici.



Din punct de vedere chimic galbenelele contin flavonoizi, ulei volatil, vitamina C, mucilagii, saponozide triterpenice, alcaloizi, substante carotenoide (ii dau culoarea galbena), substante amare, acid oleanolic si au un gust amar. Florile se culeg in tot timpul verii si se folosesc sub forma de infuzie (2 lingurite de flori uscate la 300 g apa) pentru uz intern, care se va bea fractionat, inaintea meselor, de 3 ori pe zi.

Acţiune farmacologică: antiinflamatoare, bactericidă, cicatrizantă, emolient, emenagogă, coleretică (măreşte secreţia biliară). Creşte secreţia sudorală, sedativ, colagog, emolient, cicatrizantă, antiinflamator gastrointestinal, antitricomonazică.  Este un antiinflamator local foarte puternic. Se poate folosi cu mare succes în ulcerul stomacal ca cicatrizant. În cancerul stomacal, sub acţiunea preparatelor din gălbenele acţiunea intoxicaţiilor scad în intensitate, dispar fenomenele de dispepsie, greaţă şi vomă. Intră în componenţa tabletelor Ruseşti KM, care se folosesc ca mijloc simptomatic la formele inoperante de cancer. De asemenea saponozidele influenţează sistemul nervos central, micşorând motilitatea spontană. Au şi o acţiune de reglare glandulară datorită estrogenilor, contribuind de asemenea şi la reglarea glandulară în special în cazul tinerelor fete cu dereglări minore sau dismenoree.

Ce actiune au florile de galbenele?

Sunt coleretice si colagoge (golesc vezica biliara) in cazurile de bila lenesa (atonie) si se folosesc in tratarea disfuctiilor menstruale (dismenoree si alte tulburari menstruale, care se manifesta mai ales la femeile anemice). In aceste cazuri se bea o infuzie preparata din 2 cani cu apa cu cate 2 lingurite de galbenele, inainte de mese, pentru activarea apetitului. Florile de galbenele se folosesc ca cicatrizant si antiinflamator (topic) sub forma de spalaturi, comprese si cataplasme in plagi, hemoroizi, arsuri, degeraturi, acnee, herpes sau pentru activarea tenului uscat; in aceste cazuri se foloseste o infuzie de 3 lingurite la o cana. Infuzia are rol antiinflamator si cicatrizant, antibacterial si antifungic (datorita uleiului volatil pe care il contine). Aceste forme de administrare au si o actiune antiblastica, imunostimulatoare, de inductor paraimunitar. In concentratie de 10% infuzia se foloseste sub forma de spalaturi in tratamentul protozorului Trychomonas vaginalis; se mai foloseste sub forma de bai, cataplasme sau pansamente in bolile de ochi sau pentru spalarea ranilor.

Galbenelele se mai folosesc si sub forma de tinctura, care se prepara din macerarea timp de 8 zile a 20 g planta cu 100 g alcool de 70%. Compresele faciale activeaza tenurile uscate.

Extern: cicatrizant, antiinflamator hemoroidal, stimulează circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor, emolient, cicatrizant, relaxează ţesuturile şi previne procesul inflamator. Realizează o bună igienă oculară.

Intră în componenţa ceaiului gastric şi aromatizantului pentru baie.

Se vor folosi la următoarele afecţiuni: abcese, acnee, afecţiuni oculare, arsuri, arsuri solare, amigdalită cronică, boli de ochi, cancer toate formele, cataractă, cervicită, circulaţia periferică deficitară, colecistită, conjunctivită, crăpăturile pielii, degerături, dereglări glandulare, dischinezie biliară, dismenoree, enterocolite, erupţiile pielii, fistule anale, gastrită hiperacidă, glaucom, hemangiom, hemoroizi, hemoragii, hepatită acută, hipomenoree, icter, inflamaţii genitale, intoxicaţii alimentare, înţepături de insecte, leucoree, metroanexite, orgelet, plăgi, răni, rectocolită ulcero-hemoragică, reglarea ciclului menstrual în special tinctura, rupturi şi întinderi musculare, scurgeri vaginale, tricomonas vaginalis, tumori cancerigene, ulcer gastric şi duodenal, vaginite, varice, zona-zoster.

             Dacă aveţi o afecţiune şi nu găsiţi un tratament adecvat care să se potrivească, sau aţi făcut mai multe încercări cu diferite tratamente fără rezultat încercaţi cu această plantă şi este posibil să obţineţi vindecarea mai repede decât credeţi.

 Este planta care dă cele mai neaşteptate rezultate şi foarte rapid.

Mod de folosire:

– 2 linguriţe de flori se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa timp de 10 minute  acoperit, după care se va strecura. Se pot consuma astfel de ceaiuri câte 3-4 pe zi cu efecte deosebite în afecţiunile de mai jos.

-Din 4 linguri de flori făcute praf sau se mărunţesc, apoi se vor pune la 500 ml apă. Se vor fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se va folosi extern sau la spălături şi gargară. Este foarte util mai ales la acnee, când se poate folosi şi puţin propolis.

-50 g flori se vor umecta cu puţin alcool apoi se vor pune într-o cratiţă pe baia de apă cu 100 ml ulei de floarea soarelui sau untură de porc. Se vor fierbe apoi timp de 3 ore pe baia de apă. Se strecoară fierbinte apoi se va pune la decantat şi se va lua partea de la suprafaţă. Este un ulei foarte util care se poate folosi atât intern cât şi extern. Cazul în care se doreşte să se facă o cremă se va adăuga 20 g de ceară de albine. Se topeşte apoi pe baia de apă ţinându-se până când se va topi ceara. Se va mesteca în permanenţă fiindcă are tendinţa de a se stratifica.

-Se va umple o sticlă cu flori, fără să se îndese însă. Se va umple apoi cu ulei de floarea soarelui sau de măsline (este mai bun). Se va lăsa apoi la soare pentru 4 săptămâni. Se va strecura. Se va obţine un ulei care este foarte bun pentru tratamentele interne. Se poate face însă şi din acesta un unguent prin adăugarea de ceară de albine apoi se va topi la baie de apă (bain-Marie), se strecoară şi se foloseşte.

Tinctură-se vor pune 20 de grame de plante măcinate fin în 100 ml alcool de 70°. Se vor lăsa apoi timp de 15 zile agitând des recipientul. După 15 zile se va strecura. Se va pune apoi în sticluţe de capacitate mai mică, închise ermetic. În acest fel pot să se păstreze timp de 2 ani. Se pot lua câte 10 picături o dată sau chiar o linguriţă. Se va lua cu puţină apă. Este preferabil să se consume înainte de mese.

Cremă- cremă de gălbenele se găseşte la orice magazin de plante medicinale şi este foarte eficientă în afecţiunile pielii. La dermatita de contact de exemplu se va unge local cu această cremă de 2-3 ori iar la dermatitele copiilor se unge de fiecare dată când se schimbă scutecele. În cazul cancerului se aplică în strat mai gros.

-Sucul proaspăt obţinut din flori se foloseşte în cazul  pruritului intens, scabie sau chiar în cancer. Se aplică de mai multe ori pe zi.

Modul de folosire pe afecţiuni:





Hemangiom- Este o aglomerare de vase capilare nou formate care se prezintă ca o pată roşie-violacee de dimensiuni variabile, localizate pe faţă, mâini, buze, etc. Se stoarce cu storcătorul de fructe tulpina şi floarea de gălbenele şi apoi acest suc se aplică pe hemangiom. Se poate aplica sub un pansament sau se poate ca să se folosească de mai multe ori pe zi tamponând local cu sucul acesta până la dispariţie.

Boli în care se utilizeaza Galbenelele:

Uz intern:

gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.

Uz extern:

leucoree, trichomoniaza, acnee, arsuri, degeraturi, rani purulente, cancerul pielii, leziuni ulceroase ale sânilor, cancer mamar, boli tegumentare, micoze, osteoporoza.

Retete cu galbenele:

Infuzia de galbenele:

2 lingurite cu vârf de floare uscata la 300 ml apa clocotita. Din infuzie se bea caldut ceaiul de 3 ori în decursul unei zile înainte cu o jumatate de ora de masa. O infuzie mai concentrata se prepara din 4 linguri de flori la 200 ml apa din care se beau 3 linguri pe zi.



Infuzia combinata de galbenele

Se pun 3-4 linguri de galbenele maruntite la macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de galbenele, care se foloseste intern (2-3 cani pe zi) sau extern.

Infuzia de galbenele se foloseste ca adjuvat in tratarea virozelor

In ultimul timp au fost descoperite calitati deosebite ale acestei plante, si anume cresterea mecanismului nespecific de aparare al organismului, de inductor paraimunitar (de crestere a imunitatii). Pentru aceste calitati infuzia de galbenele se foloseste ca adjuvant in profilaxia si tratarea virozelor, ca antitumoral in tratarea cancerului, mai ales a tumorilor externe (sub forma de comprese), cand se asociaza cu coada calului.

Infuzia de galbenele se foloseste ca tratament asociat cu citostaticele si radiatiile cand este necesara cresterea puterii de aparare a organismului slabit prin aplicarea acestor mijloace terapeutice. Infuzia preparata dintr-o lingura de plante uscate la 500 g apa, bauta treptat in serii de cate 15 zile, cu pauze, se foloseste in tratamentul adjuvant al cancerului, mai ales in amestec egal cu coada calului si al unor boli autoimune. In compozitia chimica a galbenelelor distingem si sarurile de mangan care, alaturi de substantele carotenoide, dau caracterul antitumoral al galbenelelor.

Manganul, sub forma de saruri, este prezent in organismele animale in cantitate foarte mica, de 0,0001%. Sarurile de mangan favorizeaza functiile hepatice si renale, accelereaza arderile din organism, fixeaza calciul, fierul si vitaminele, au legaturi de actiune cu vitaminele din complexul B. In organele reproducatoare ale vegetalelor, ele se afla in proportie de 0,3%.

Sarurile de mangan favorizeaza folosirea plantelor in alergii, astm, migrene, eczeme, urticarii si intolerante diverse. In bolile reumatismale ele constituie remediul diatezei artritice si gutoase ale reumatismului concomitent cu menopauza (exista un reumatism al menopauzei), in migrene, astm si hipertensiune arteriala. Sarurile de mangan se asociaza cu cele de cupru sau de cobalt, avand efecte sinergice (asemanatoare).

Tinctura de galbenele:

se poate obtine din florile proaspat culese care se introduc într-un recipient de sticla de circa 1 litru, peste care se toarna alcool pâna se acopera florile. Vasul se aseaza în apropierea unei surse de caldura sau la soare unde trebuie sa stea timp de 2 saptamâni. Pentru reglarea ciclului menstrual se pot lua de 3 ori pe zi câte 30 picaturi de tinctura în putina apa.

Tinctura are cele mai bune efecte pentru tratarea infectiilor, inflamatiilor si a leziunilor pielii, afectiuni unde este nevoie de un preparat dezinfectant. Substantele antiseptice, cicatrizante si antiinflamatoare prezente in galbenele sunt cel mai bine extrase in alcool. Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de flori de galbenele, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

Alifie cu galbenele:

se înfierbânta 100 g de untura de porc nesarata, peste care se pun 20 g de flori proaspete, se lasa sa prajeasca la foc mic. Se amesteca încet timp de 10 minute apoi se da tigaia la o parte si se lasa sa stea asa pâna a doua zi când se încalzeste din nou amestecul si se filtreaza printr-un tifon, într-un borcan, în care se stoarce si rezidul rezultat din prajirea plantei. Se aplica alifia, în straturi subtiri în zonele cu arsuri si degeraturi.

Baile de sezut cu galbenele:

30 g de flori proaspat culese se lasa sa stea în apa rece timp de 24 ore. Dupa acest timp se fierb timp de 10 minute în apa în care au stat si se adauga în apa de baie din cada pâna la nivelul de 25-30 cm, atât cât sa ne acopere soldurile. Baile de sezut vor dura timp de 10-15 minute si se fac de doua ori pe zi timp de 12 zile.



Perna de flori cu galbenele:

se realizeaza foarte simplu din flori culese si puse la uscat undeva la umbra timp de 24 ore, dupa care se introduc într-un saculet pe care îl aplicam pe abdomen în cazul durerilor ulceroase, pe mijloc în cazul durerilor renale, dar mai ales pe fata pentru revigorarea tenului marcat de diferite spasme.

Alte intrebuintari ale infuziei de galbenele:
– in acnee – bai sau comprese cu o infuzie de 15 – 20 g planta la 1 litru apa;
– in arsuri se fac bai sau se pun comprese cu infuzia de 15 – 20 g/litru;
– in degeraturi se fac cataplasme, comprese cu infuzie de 15 – 20 g/litru;
– in hepatite se fac infuzii cu 2 lingurite la 1 cana;
– in dismenoree, mai ales la persoanele anemice, galbenelele calmeaza durerile si regleaza ciclul. Se face o infuzie cu 2 lingurite la 1 cana sau tinctura, de 3 ori cate 30 picaturi pe zi;
– in eczeme, bai sau comprese cu 20 – 30 g planta la 1 litru;
– in gastritele hiperacide se folosesc 2 cani de infuzie cu cate 2 lingurite;
– in leucoree, unde infuzia are si efecte cicatrizante, se beau 2 – 3 ceaiuri pe zi cu flori ligulate (fara capitul) si se fac spalaturi;
– in prostatite se face amestec cu urzica alba, musetel, busuioc, muguri de pin si bineinteles galbenele in proportii egale; se face decoct cu 2 lingurite/cana;
– toaletarea (spalarea) ranilor – 2 linguri/cana;
– se activeaza circulatia pielii fetei, sub forma de comprese, lotiuni si masti firbinti (2 lingurite la 1 cana);
– in igiena oculara se prepara o infuzie de galbenele, albastrele si isop in proportii egale: 2 cani cu 4 lingurite amestec.

Alte forme sub care se pot administra galbenelele sunt:

Unguentul de galbenele care contine 3 – 4 g de suc proaspat stors din flori cu 30 g de unt proaspat sau grasime (osanza) de porc topita, ambele fara sare. Se foloseste in rani, arsuri, degeraturi si psoriazis. Pasta de galbenele – se iau 5 g de tinctura cu 10 g oxid de zinc, 10 g de lanolina si 10 g vaselina si se amesteca la cald. Se foloseste in impetigo, eczeme.

Pe cale industriala din florile de galbenele se extrage uleiul volatil care se foloseste in tratamentul venelor varicoase, colitelor, enteritelor, gastroenteritelor, al afectiunilor hepatice, in psoriazis, in menstrele neregulate, menopauza, afectiuni ovariene, in luxatii, in afectiunile reumatice, in artrite, in echimoze, in tratamentul hipertensiunii (anxioase), in inflamatii ale pielii si in arsurile solare.

Cataplasma cu galbenele

O mana de flori maruntite de galbenele se lasa timp de 1-2 ore sa se inmoaie in apa calda (40-50gr.C). Se obtine o pasta de galbenele cu apa, care se aplica direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasa vreme de o ora.

Uleiul de galbenele

In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan se pun 10 linguri de flori de galbenele uscate si maruntite. Se lasa sa macereze la soare vreme de 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.

Unguentul de galbenele

In comert se gasesc zeci de feluri de creme de galbenele, insa majoritatea au procentaje atat de mici de extract de planta, incat nu se pot incadra nici macar in categoria produselor homeopate, neavand ca atare efecte terapeutice. De aceea, va recomandam sa cautati doar unguentele in care se specifica proportia de extract de galbenele, proportie care trebuie sa fie de cel putin 10%.
Iata in continuare si o reteta de obtinere casnica a unguentului de galbenele, care nu este steril si nu poate fi folosit pe rani deschise, in schimb este excelent pentru tratarea afectiunilor minore si pentru intretinerea pielii. Se prepara din sapte linguri de unt, trei linguri de flori proaspete marunt tocate si cate o lingurita de miere zaharisita si ceara de albine (ambele le gasim in piete la apicultori). Mai intai se pune intr-un vas, la foc mic, untul si se lasa pana devine lichid, dupa care se adauga cele doua linguri de planta fin tocata, mierea si ceara. Se lasa combinatia pe foc vreme de 10 minute, se amesteca cat sa se dizolve complet, dupa care se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca. Cat mai este cald se filtreaza preparatul printr-o strecuratoare curata si se toarna intr-un borcan, care va fi inchis si lasat in frigider, unde se poate pastra pana la trei luni.

Tratamente interne cu galbenele

  • Crampe abdominale – se administreaza pulbere de galbenele, cate o jumatate de lingurita inainte si dupa masa. Mai multe experimente de laborator au aratat ca substantele active din galbenele inhiba spasmele tubului digestiv, refac epiteliile digestive lezate de afectiuni cum ar fi colita de fermentatie sau colita de putrefactie, reduc iritabilitatea colonului.
  • Atonie gastro-intestinala, constipatie atona – se fac tratamente cu o durata de 12 zile, timp in care se administreaza infuzie combinata de galbenele, 0,5-1 litru pe zi. Experimentele au aratat ca, sub actiunea principiilor active din galbenele, musculatura neteda a tubului digestiv este stimulata sa-si intensifice miscarile, fiind astfel accelerat procesul digestiei, dar si cel de eliminare a materiilor fecale.
  • Gastrita si ulcer gastric – un studiu facut de un colectiv de medici francezi a testat efectele galbenelelor asupra unui grup de 137 de pacienti cu probleme gastrice. Dintre acestia, 78 sufereau de ulcer gastroduodenal si 59 de gastrita hiperacida. Tratamentul a durat opt saptamani, iar la sfarsitul sau, aproape 90% dintre pacienti au raportat o diminuare semnificativa a durerilor, pana la disparitia completa a acestora. Interesant este ca aceste rezultate au aparut in conditiile in care aciditatea gastrica a scazut foarte putin, ceea ce a condus la concluzia ca galbenelele actioneaza in aceste afectiuni prin vindecarea epiteliului gastric, adica a acelui strat de protectie a stomacului care este lezat de boala. Mai mult, la gastroscopie a fost pusa in evidenta, la mai mult de 28% dintre pacientii cu ulcer, reducerea nisei, ca urmare a tratamentului cu galbenele. Se administreaza infuzie combinata de galbenele, cate un litru pe zi, in cure de 8 saptamani.
  • Dismenoree (ciclu menstrual dureros si, eventual, neregulat) – principiile active din galbenele au darul de a tempera activitatea hormonala la femei. Tratamentul cu aceasta planta intarzie in multe cazuri menstruatia, cu pana la 3-4 zile, reduce hemoragia, amelioreaza crampele si are efecte de eliminare a spasmelor. Se face un tratament cu galbenele cu o durata de trei luni, timp in care se administreaza cate patru lingurite de pulbere pe zi.
  • Dispepsie, colecistita – se face un tratament cu tinctura de galbenele, din care se ia cate o lingurita diluata in apa, cu 20 de minute inainte de fiecare masa. O cura dureaza trei saptamani si are efect antiinflamator asupra colecistului, normalizeaza secretia de bila si ajuta la varsarea sa in duoden. De asemenea, are efecte de stimulare a digestiei.
  • Colita de fermentatie si de putrefactie – se face un amestec in proportii egale de pulberi (obtinute prin macinare cu rasnita electrica de cafea) de flori de galbenele si de iarba de sunatoare. Se ia cate o lingurita de 4-6 ori pe zi, in cure de 21 de zile, cu 7 zile de pauza. Este un tratament simplu, dar cu efecte puternice: reface peretii intestinali lezati de infectia bacteriana, elimina spasmele si, in timp, reduce durerea, normalizeaza tranzitul intestinal, ajuta la refacerea florei intestinale.
  • Boala canceroasa – un studiu facut in 2006 la laboratoarele Spitalului universitar din Granada, Spania, a pus in evidenta o foarte puternica actiune antitumorala a extractelor de galbenele. Tesuturi cu celule maligne care determina aparitia melanomului, a cancerului de san, de prostata, de pancreas, colo-rectal, ovarian etc. au fost tratate cu galbenele. Rezultatul a fost clar: sub actiunea galbenelelor, dezvoltarea tuturor acestor tipuri de celule maligne este inhibata, iar celulele sistemului imunitar (limfocitele) sunt stimulate sa atace formatiunile tumorale. Cercetarile privind modalitatea cea mai eficienta de a lupta contra bolii canceroase cu ajutorul acestei plante sunt in curs de desfasurare, dar deja cateva concluzii practice pot fi trase. Pulberea de galbenele administrata in cure de 2 luni, timp in care se iau cate 4 lingurite pe zi, este un excelent ajutor contra bolii canceroase. Contra tumorilor maligne situate in abdomenul inferior, se recomanda clismele cu infuzie combinata de galbenele (se folosesc 200-600 de ml), cate o serie de 12 aplicatii pe luna.

Aplicatii externe

  • Leziuni produse de radioterapie – un studiu francez efectuat intre anii 1999 si 2001 a verificat efectele unguentului de galbenele pe 254 de paciente supuse la radioterapie, dupa interventii chirurgicale in cancerul de san. Pacientele au facut trei aplicatii pe zi cu unguentul de galbenele (care a fost comparat cu unguentul alopat pe baza de trolamina, cel mai frecvent recomandat de radiologi). Pacientele tratate cu galbenele au prezentat leziuni ale pielii simtitor mai reduse ca dimensiuni si frecventa, au avut mai putine dureri, au suportat mai bine tratamentul radioterapeutic si l-au intrerupt intr-un procent mult mai mic decat cele care au folosit unguentul cu trolamina.
  • Rani de gravitate mica si medie – se spala bine rana cu tinctura de galbenele, care se va aplica apoi sub forma de compresa de 3 ori pe zi, cate jumatate de ora. Tinctura de galbenele stimuleaza cicatrizarea estetica, mareste viteza de vindecare, previne infectia.
  • Contuzii (vanatai) – in primele 36 de ore se pun comprese cu tinctura de galbenele pe locul afectat, care se tin cat mai mult timp posibil. In urmatoarele zile, se fac aplicatii cu unguent de galbenele. Timpul de vindecare va fi mai scurt, contuzia va fi mai putin evidenta si mai putin dureroasa.
  • Ulcer varicos, rani care se vindeca greu – comisia germana “E”, care da avizul pentru folosirea in terapie a produselor naturale, considera tinctura si unguentele sterile de galbenele un medicament foarte eficient pentru tratarea acestor afectiuni. Se fac spalaturi si se pun comprese cu tinctura de galbenele, pentru a preveni infectia si extinderea ulceratiilor, iar unguentul se foloseste pe termen lung, pentru o vindecare completa.
  • Infectii cu ciuperci parazite (boala piciorului de atlet, eczeme etc.) – se tin comprese cu tinctura de galbenele pe locul afectat. Aplicatia dureaza o ora si se face de doua ori pe zi (dupa-amiaza si seara), pana la vindecarea completa. La o aplicare indelungata (de minimum 3 ore pe zi, vreme de 2 saptamani), galbenelele distrug majoritatea tipurilor de ciuperci parazite.
  • Alaptare – se ung sanii, in special zona areolei mamare, cu unguent de galbenele dupa fiecare alaptare. Acest tratament simplu are o valoare foarte mare, pentru ca impiedica aparitia crapaturilor si a inflamatiilor sanilor, previne infectia sfarcurilor, amelioreaza eventualele dureri de sani care apar in timpul alaptarii.
  • Afte bucale, inflamatii ale gingiilor – specialistii germani recomanda clatirea gurii de 3-4 ori pe zi cu infuzie combinata de galbenele. O clatire dureaza cinci minute si are ca efect reducerea inflamatiei gingiilor, vindecarea mai rapida a infectiilor, previne sangerarile gingiilor si retragerea acestora.
  • Interventii chirurgicale – un studiu italian realizat in anul 2001 arata ca o combinatie de extracte de galbenele si de sunatoare, in proportii egale, mareste viteza de vindecare a operatiilor, favorizand o cicatrizare estetica si lipsita de complicatii. Studiul a fost facut asupra femeilor care au avut nasteri prin operatii de cezariana, iar participantele au fost mai mult decat multumite de efectele tratamentului. Se fac zilnic spalaturi si se aplica comprese cu tinctura de galbenele si de sunatoare (combinate in proportii egale), diluata cu apa distilata, in proportia de 1:5.

Precautii si contraindicatii

Galbenelele administrate intern sunt practic netoxice, neexistand contraindicatii in acest sens. Se vor administra totusi cu prudenta, atat intern, cat si extern, celor care au sensibilitate alergica la polenul plantelor, celor care iau medicamente sedative (amplifica, se pare, efectul sedativ) sau hipotensoare (amplifica si efectul hipotensiv). Dozele mari (peste 15 grame zilnic) de galbenele administrate intern pot duce la puseuri de hipotensiune, mai ales la femei si batrani. Femeile insarcinate nu vor lua mai mult de 5 grame de galbenele zilnic.

Galbenelele si frumusetea

  • Depigmentari – crema de galbenele aplicata de doua ori pe zi ajuta la recapatarea pigmentatiei normale, dupa contactul cu substante chimice sau cu radiatii, care provoaca aparitia unor pete pe piele.
  • Arsuri solare – se foloseste uleiul de galbenele care ajuta la vindecarea rapida, reduce senzatia de durere si usturime. Pentru cicatrizarea estetica a arsurilor de gravitate mica si medie se folosesc compresele cu tinctura de galbenele diluata cu apa distilata in proportie de 1:3 – 1:5.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close