Hemoptizie.
Pierdere de sânge pe gură. Provine dintr-o hemoragie bronho-pulmonară fiind însoţită sau nu de tuse. Este caracteristică pentru TBC şi cancer bronho – pulmonar.
Hemoptizia extra-pulmonară se produce în cazul ruperii unui vas (în special al arterei aorte) într-o bronhie şi eliminării sângelui pe această cale. Impune repaus absolut şi administrarea de ceaiuri antihemoragice.
Primul ajutor:
Repaus total la pat. Rezemat cu toracele de o pernă şi cu picioarele atârnate pe marginea patului pentru ca o parte din sânge să se lase în picioare. Se va abţine să tuşească şi va respira calm şi liniştit.
Se pot pune comprese reci pe piept. Se poate da calmante şi pentru liniştirea tusei.
La picioare comprese calde sau chiar băi calde la picioare.
Se pot folosi următoarele plante medicinale: angelică, călin, cerenţel, coada racului, coada şoricelului, creţişoară, limba mielului, mătreaţa bradului, năprasnic, nuc, pătlagină, stejar, traista ciobanului, urzică.
Local se pot pune comprese şi cataplasme de preferat reci.
Modul de folosire al plantelor medicinale.
Angelică (Angelia arhangelica) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici la intervale de 10-15 minute câte 1 înghiţitură, pentru oprirea hemoragiei.
Călin (Viburnum opulus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru oprirea hemoragiei. Este planta care se indică cel mai des.
Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici la intervale de 10-15 minute câte 1 înghiţitură, pentru oprirea hemoragiei. Este foarte eficientă datorită faptului că conţine o serie de substanţe active care ajută la oprirea hemoragiei.
Coada racului (Potentilla anserina) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru oprirea hemoragiei
Coada şoricelului (Achillea milefolium) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se indică atât pentru faptul că ajută oprirea hemoragiei cât şi pentru acţiunea antibiotică.
Creţişoară (Alchemilla vulgaris) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru oprirea hemoragiei
Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru oprirea hemoragiei. Are şi efect antibiotic.
Mătreaţa bradului (Usnea barbata) 2 linguriţe de plantă mărunţită (licheni) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru oprirea hemoragiei
Năprasnic (Geranium robertianum) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru oprirea hemoragiei. Există în comerţ şi diferite preparate care se vor folosi conform indicaţiilor producătorului.
Nuc (Juglans regia) 2 linguriţe de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma câte 1 linguriţă la 10 minute, pentru oprirea hemoragiei la stomac sau aparatul digestiv.
Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru oprirea hemoragiei.
Stejar (Quercus robur) 2 linguriţe de coajă mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma tot cu linguriţa din 10 în 10 minute câte 1 linguriţă, pentru oprirea hemoragiei. Este un hemostatic puternic.
Traista ciobanului (Capsella bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma cu înghiţituri mici pentru oprirea hemoragiei.
Urzică (Urtica dioica) 2 linguriţe de frunze se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma câte 1 linguriţă la 10 minute, pentru oprirea hemoragiei la stomac sau aparatul digestiv. Conţine şi multe minerale foarte utile în refacerea sângelui.