Hemoragia digestivă superioară – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Hemoragia digestivă superioară.

            Este hemoragia în esofag, stomac sau intestinul subţire superior exteriorizată cu hematemeză şi melenă.

            În hemoragiile uşoare (500-750 ml) nu apar tulburări fizicopatologice de tip hemodinamic care să dea simptome clinice. Scăderea volemiei se poate rezolva prin ingestia de lichide.

            În hemoragiile medii (750-1250 ml) sau grave (pierderi de până la 25 % din sânge) intră în acţiune o serie de mecanisme compensatorii prin care organismul încearcă să facă faţă noilor condiţii de existenţă: vasoconstricţia sfincterelor precapilare în teritorii cu inervaţie simpatică bogată în alfareceptori (rinichi, ficat, intestin, tegumente) tahicardia, splenocontracţia.

            În cazurile grave numai intervenţia de urgenţă poate salva viaţa bolnavului. De aceia se impune să se consulte de urgenţă un medic specialist. În cazurile uşoare sau chiar cronice cu hemoragii frecvente se poate asocia şi un tratament naturist în complectarea medicamentelor date de medicul curant. Acestea se vor lua numai cu aprobarea dânsului.

            Compresele reci sau chiar cu gheaţă puse extern pot fi de ajutor.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: aglică, angelică, anin, călin, căpşun, cerenţel, cimbrişor, coada racului, coada şoricelului, creţişoară, lămâi, limba mielului, mătreaţa bradului, merişor de munte, molid, mur, năprasnic, nuc, paltin de câmp, pătlagină, perişor, piperul bălţii, stejar, traista ciobanului, trandafir, urzică, urzică mică, vâsc, vindecea, vineriţă.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Aglică (Filipendula hexapetala) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni intern în cazul hemoragiilor interne sau se poate pune praf de plantă pe hemoragiile externe comprimând cu un pansament steril.

Angelică (Angelica arhangelica) planta şi folorile-2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Rădăcina se pune 1 linguriţă de plantă mărunţită şi seminţele o jumătate de linguriţă de seminţe măcinate cu râşniţa de cafea la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate de asemenea măcina sub formă de praf oricare din componentele plantei uscată şi se pune o jumătate de linguriţă sub limbă pentru 5 minute apoi se înghite cu apă. Intern se pot consuma 2-3 căni pe zi cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.Anin alb sau negru (Anus incata, Alnus glutinosa) 1-2 linguriţe de praf de coajă se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se poate consuma 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Călin (Viburnum opulus) 2 linguriţe de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară.  Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Căpşun (Fragaria viridis) 2 linguriţe de (se poate folosi frunza sau chiar şi rădăcina)plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară.  Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de rizom măcinat se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară.  Intern se pot consuma 2-3 căni de ceai cu înghiţituri mici mai reci. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Cimbrişor (Tymus vulgaris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Coada racului (Potentilla anserina) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Are puternică acţiune hemostatică.

Coada şoricelului (Achillea milefolium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Se foloseşte mai mult floarea şi fiartă mai ales pentru acţiunea dezinfectantă şi antibiotică (conţine azulenă) şi planta (frunzuliţele) pentru acţiunea hemostatică.

Creţişoară (Alchemilla vulgaris)  1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Se foloseşte pentru acţiunea stringentă şi hemostatică.

Lămâi (Citrus lemon) se foloseşte sucul de lămâie pentru acţiunea stringentă şi datorită faptului că are multă vitamină C care ajută la coagulare. Se poate folosi în diferite diluţii cu apă cu care se umezeşte o compresă sterilă şi se pansează mai strâns local pentru oprirea hemoragiei şi intern se pune suc de lămâie în toate ceaiurile.

Limba mielului (Borago officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Se foloseşte pentru acţiunea stringentă şi hemostatică.

Mătreaţa bradului (Usnea barbata)  1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Se foloseşte pentru acţiunea stringentă, hemostatică, dar şi antibiotică.

Merişor de munte (Vaccinum vitis idaea) se folosesc în special frunzele-1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Se foloseşte pentru acţiunea stringentă şi hemostatică.

Coaja sau fructele mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni şi extern se pune praf din acestea şi se pansează.

Molid (Picea albis) se poate folosi acele, conurile verzi chiar dacă sunt uscate, coaja , toate mărunţite. Se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni şi extern se pune praf din acestea şi se pansează.

Mur (Rubus fruticosus) se folosesc în special frunzele-1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Se foloseşte pentru acţiunea stringentă şi hemostatică.

Năprasnic (Geranium robertianum)  1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Se foloseşte pentru acţiunea stringentă, hemostatică, dar şi antibiotică.

Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă sau 2 de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă intern 2-3 căni şi extern se poate pune praf de plantă obţinut cu râşniţa de cafea, sub un pansament steril.Paltin de câmp (Acer platanoides) 1-2 linguriţe de praf de coajă se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se poate consuma 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Se foloseşte pentru acţiunea stringentă, hemostatică, dar şi antibiotică.

Pătlagină (Plantagina lanceolata), 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Se poate folosi şi rădăcina şi chiar seminţele, care toate au puternice efecte de cicatrizare, dezinfectante şi hemostatice, mult folosite în popor de sute de ani. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Perişor (Pirola secunda) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Piperul bălţii (Polygonum hidropiper) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia. Este una dintre plantele cu acţiune destul de puternică dar şi cu unele principii iuţi care o fac să nu poată fi folosită în locurile mai sensibile.

Stejar (Quercus robur) 1-2 linguriţe de praf de coajă se poate pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Intern se poate consuma 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Trandafir (Rosa centrifolia, etc) se folosesc petalele de trandafir proaspete sau uscate 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Urzica (Urtica dioica) Pe lângă cele câteva modalităţi de preparare a urzicilor se pot face şi infuzii din care se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi. Se mai poate face un sirop depurativ- se lasă 250 g frunze uscate să se macereze într-un sirop clocotit făcut din 1,5 litri apă şi 500 g zahăr. După 12 ore se strecoară şi se beau 50-100 ml. Se poate folosi perioade lungi de timp. Intern se poate da şi pentru refacerea sângelui conţinând multe minerale.Urzică mică (Urtica urens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Vâsc (Vâscus album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune pentru 8 ore la 250 ml apă rece. Se lasă apoi la temperatura camerei. Se încălzeşte puţin şi se strecoară. Se pot consuma 2 astfel de ceaiuri (macerate) pe zi, intern cu înghiţituri mici pe parcursul zilei, pentru efectul hemostatic. Extern se poate aplica praf de plantă sub un pansament steril, pentru oprirea hemoragiei.

Vindecea (Betonica officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

Vineriţă (Ajuga reptans) 1 linguriţă de plantă mărunţită se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma intern 2-3 căni cu înghiţituri mici. Extern se poate aplica şi praf apoi se pansează cu o faşă sterilă care se leagă mai strâns pentru a opri hemoragia.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close