Hidrocefalie obstructivă supratenctorială.
Apariţia unui exces de lichid cefalorahidian datorită unei hipersecreţii, fie blocării căilor de comunicare. Lichidul cefalo- rahidian se poate acumula în ventriculii cerebrali formând hidrocefalia internă, sau în spaţiile arahnoidiene producând hidrocefalia externă. Cauzele cele mai frecvente care produc hidrocefalia sunt: tumorile cerebrale, neuroinfecţiile, traumatismele, etc. Clinic se manifestă printr-o frunte bombată, ochii îndepărtaţi, baza nasului lărgită. Hidrartroza congenitală se întâlneşte în cazul embriopatiilor care produc stenoza apeductului lui Silvius.
Se indică operaţia chirurgicală care se va face în urma unor examinări făcute de medicul specialist.
Tratament naturist:
În general se face numai după intervenţia chirurgicală şi doar cu aprobarea medicului specialist şi doar când tratamentele clasice nu dau rezultate. Sunt tratamente mai complexe care sunt indicate la fiecare caz în parte în funcţie de multe considerente, deci nu se poate prescrie nici o indicaţie care să fie universal valabilă.
Se poate pune o căciuliţă îmbibată cu ulei de ricin călduţ pe cap, apoi o altă căciuliţă peste. Se aplică în fiecare seară. Între una şi cealaltă căciuliţă se pune o bucată (pungă) de naylon. Acesta este bine să fie aplicat călduţ şi se ţine peste noapte. Într-o noapte se pune apoi se lasă o zi fără pentru ca a doua oară să se facă după 24 ore de pauză.
Pentru a se îndepărta excesul de grăsime şi a se spăla local este bine să se spele cu ceaiuri din plante (soc, săpunariţă, coada calului, gălbenele, cicoare, etc) şi eventual chiar cu şampon. În aceste ape se poate pune bicarbonat de sodiu, pentru ca la clătire să se facă cu apă în care s-a pus suc de lămâie.
Se mai poate da intern ceai de coajă de stejar în amestec cu salvie. 1 linguriţă de amestec de plantă pusă la 250 ml apă şi fiartă 5 minute apoi strecurat. Se poate da intern în funcţie de vârstă şi greutate câte 1-3 căni pe zi, diluat cu lapte.