Hipermenoreea – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

HIPERMENOREEA.

       Această denumire presupune un exces cantitativ al hemoragiei menstruale. Dacă se adaugă şi o durată prelungită, hipermenoreea poate fi însoţită de menoragie. Hipermenoreea pur funcţională este rară. De obicei există, polipi, fibroame inflamaţii sau chiar cancer. Poate fi însă produsă şi de bolile de sistem ca: trombocitopenia, boala hipertonică care şi ea poate produce această afecţiune sau menoragia. De obicei cea funcţională, este o expresie a acţiunii prelungite a corpului galben. Mai poate fi produsă de fibroame uterine, endometrioză, infecţii cronice genitale, deficienţă de coagularea sângelui, portul steriletului, tumori, etc. este nevoie de un consult ginecologic care să stabilească cu certitudine cauza care provoacă această afecţiune.

            Prin tratament se urmăreşte îndepărtarea cauzei care produce afecţiunea şi nu îndepărtarea efectului. Deci nu se urmăreşte neapărat scurtarea timpului care ar putea să se facă foarte uşor cu anumite ceaiuri ci se presupune că iniţial se va face tratament pentru vindecarea afecţiunii de bază, după care se va urmări dacă mai este cazul scurtarea perioadei de menstruaţie. De obicei însă după îndepărtarea cauzei menstruaţia se va regla de la sine. În unele cazuri  vindecarea endometrului, prin estrogeni vegetali se poate ca acest lucru să ajute foarte mult.

TRATAMENT:

Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin, anin, arnica, coada racului, coada şoricelului, creţişoară, creţuşcă, măceş, mărar, nalbă, năprasnic, ovăz, pătrunjel, pecetea lui Solomon, pelin, roiniţă, saschiu, scânteiuţă, soc, stejar, strugurii ursului, traista ciobanului, troscot, urzică, zmeur.

 Modul de folosire al plantelor.

Afin (Vaccinum myrtylis) frunze1 linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Este utilă şi în cazurile de sterilitate. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Este una dintre plantele cu acţiune astringentă puternică.

Anin (Anus incata) 1 linguriţă de coajă de arin se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, sau se fac spălături sau băi de şezut, pentru efectul astringent puternic p3e care-l are datorită taninului.

Arnica (Arnica montana)- se indică folosirea tincturii câte 10 picături de 3 ori pe zi, luate înainte de mese cu 15 minute, puse la 100 ml apă.

Cerenţel (Geum urbanum) 1 linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Este utilă şi în cazurile de sterilitate. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Este una dintre plantele cu acţiune astringentă puternică.

Coada racului (Potentilla anserina)- infuzie din 2 linguriţe de plantă mărunţite puse în 250 ml apă clocotită, apoi acoperit pentru 10 minute şi strecurat. 2-3 ceaiuri pe zi. Se pot face şi spălături vaginale cu acest ceai la temperatura corpului de 2 ori pe zi.



Coada şoricelului (Achillea milefolium) florile în special sunt foarte utile. Se vor face  ceaiuri din  2 linguriţe de flori mărunţite care se vor pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri din această plantă pe zi sau în cazurile mai grave chiar mai multe. Se începe acest tratament cu 7 zile înainte de începerea menstruaţiei. De asemenea se pot face spălături cu irigatorul de 2 ori pe zi. O dată dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Are şi acţiune antibiotică datorită azulenelor.

Creţuşcă (Filipendula ulmaria)– o jumătate de linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Creţişoara (Alchemilla vulgaris) o linguriţă de frunze şi flori uscată, mărunţită apoi măcinată cu râşniţa de cafea se va pune sub limbă pentru 15 minute apoi se înghite cu puţină apă. Se face acest lucru de 3 ori pe zi. Se poate face cu 2-3 zile înainte de începerea ciclului şi se încheie după 3 zile de la terminarea lui. Când hemoragia este foarte puternică se poate lua câte 2 linguriţe de 23 ori pe zi. Acest tratament opreşte în câteva ore hemoragia şi sângerările. Acţionează de asemenea şi la nivel hormonal ca reglator. De asemenea se pot face spălături cu irigatorul de 2 ori pe zi. O dată dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare.

Măceş (Rosa canina) 1 linguriţă de fructe se mărunţesc sau se zdrobesc şi se pun la 250 ml apă. Se fierb apoi timp de 15 minute. Se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi. Este util datorită faptului că are multă vitamina C. Tinctură din fructe 50 g  fructe mărunţite se pun la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţin timp de 15 zile agitând des, apoi se strecoară. Se iau câte 20 picături de 3 ori pe zi în timpul menstruaţiei diluat cu 100 ml apă. În cazul menstruaţiei foarte abundente se poate folosi şi 30 picături tot diluate luate înainte de mesele principale cu 30 minute înainte.

Mărar (Anthum gruveolens) se folosesc seminţele care se vor măcina cu râşniţa de cafea. Se pune 1 linguriţă în gură pentru 5 minute, după care se înghite cu apă. Are estrogeni vegetali care ajută la reglarea organismului. Se poate consuma de asemenea la orice mâncare.

Nalbă (Malva crispa)-infuzie din 2-3 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute, după care se strecoară. Se pot consuma  de asemenea 2-3 ceaiuri pe zi. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Are şi acţiune emolientă. Se folo0seşte în ultima decadă a ciclului menstrual inclusiv în timpul menstrei.

Năprasnic (Geranium robertianum) 1 linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Este utilă şi în cazurile de sterilitate. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Are şi acţiune emolientă, dezinfectantă şi cicatrizantă. Se face o tinctură din partea aeriană înflorită. 50 g mărunţite se pun la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţin timp de 15 zile agitând des, apoi se strecoară. Se iau câte 15 picături de 3 ori pe zi în timpul menstruaţiei diluat cu 100 ml apă. În cazul menstruaţiei foarte abundente se poate folosi şi 30 picături tot diluate luate înainte de mesele principale cu 30 minute înainte.

Nuc (Juglans regia) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute. Se strecoară. Intern se pot consuma 2 căni pe zi şi se pot face de asemenea câte 2 spălături vaginale sau chiar băi de şezut pentru efectul de oprire al menstruaţiei. Are acţiune puternică.

Ovăz (Avena sativa) se folosesc paiele. O mână de paie se pun la 5 litri de apă şi se fierb timp de 5 minute, după care se strecoară. Se fac spălături vaginale sau băi de şezut.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) se folosesc seminţele care se vor măcina cu râşniţa de cafea. Se pune 1 linguriţă în gură pentru 5 minute, după care se înghite cu apă. Are estrogeni vegetali care ajută la reglarea organismului. Se poate folosi şi frunzele crude sau sucul împreună cu sucul de morcovi 150 ml şi 50 ml de pătrunjel.

Pecetea lui Solomon (Polygonatum odoratum) 2 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Are şi acţiune de curăţire a aparatului genital.

Pelin (Artemisia absinthum) 1 linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Are o puternică acţiune antibiotică.

Roiniţă (Mellisa officinalis) 1 linguriţă de plantă la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute. Se consumă 2-3 ceaiuri pe zi. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Are un efect calmant şi de reducere a cantităţii menstruaţiei. Se indică în special atunci când sunt prezente şi dureri.

Saschiu (Vinca minor) se indică folosirea tincturii câte 5 picături de 3 ori pe zi. Se diluează cu 100 ml apă. Se indică atunci când la afecţiune este asociată şi retenţia apei şi constipaţia. Prepararea tincturii. 50 g mărunţite se pun la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţin timp de 15 zile agitând des, apoi se strecoară.





Scânteiuţă (Anagalis erecta) infuzie 2 ceaiuri pe zi din 2 linguriţe de plantă mărunţită pusă în 250 ml apă clocotită, apoi se acopere pentru 10 minute şi se strecoară. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Se folosea de veacuri în tradiţia populară pentru această afecţiune.

Soia (Soja hipoida) se folosesc seminţele în diferite preparate culinare sau se face lapte de seminţe de soia. Se poate consuma în orice cantitate conţinând mulţi estrogeni.

Stejar (Quercus robur) 1 linguriţă de coajă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 2 căni pe zi. Este unul dintre cele mai astringente plante datorită taninului pe care-l conţine. Poate produce însă şi constipaţie. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare.

Strugurii-ursului (Arctostaphylos uwa-ursi)- infuzie din 2 linguriţe de plantă mărunţite puse în 250 ml apă clocotită, apoi acoperit pentru 10 minute şi strecurat. 2-3 ceaiuri pe zi. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Se indică folosirea lui pentru că ajută foarte bine la eliminarea din organism a toxinelor iar la spălături se indică pentru faptul că ajută la curăţirea tuturor impurităţilor rămase după menstruaţie. Tinctură din frunze şi fructe 50 g mărunţite se pun la 250 ml alcool alimentar de 70 grade. Se ţin timp de 15 zile agitând des, apoi se strecoară. Se iau câte 15 picături de 3 ori pe zi în timpul menstruaţiei diluat cu 100 ml apă. În cazul menstruaţiei foarte abundente se poate folosi şi 30 picături tot diluate luate înainte de mesele principale cu 30 minute înainte.

Traista ciobanului (Capsela bursa pastoris)- 2 linguriţe de plantă se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Troscot (Poligonum aviculare) planta uscată se face praf cu ajutorul râşniţei de cafea şi se ia sub formă de praf câte 1 g de 3 ori pe zi. Se pune sub limbă pentru 5 minute, apoi se înghite cu apă. Este foarte utilă la menometroragii în special se indică la tinerele fete.



Urzică (Urtica dioica) 2 linguriţe de plantă mărunţite puse în 250 ml apă clocotită, apoi acoperit pentru 10 minute şi strecurat. 2-3 ceaiuri pe zi. Se pot face spălături vaginale de 2 ori pe zi cu irigatorul la temperatura corpului, dimineaţa la trezire şi seara înainte de culcare. Are acţiune de reglarea menstruaţiei şi de asemenea ajută la remedierea diferitelor defecte care pot să fie în sânge datorită lipsei de minerale fiind una dintre plantele des indicate şi folosite la această afecţiune.

Zmeur (Rubus idaea) se folosesc mugurii de zmeur. 1 linguriţă de muguri zdrobiţi se amestecă

 Se vor putea face băi de şezut, sau spălături vaginale cu una dintre plantele de mai sus. Tratamentul este bine să se facă cu 7 zile înainte de apariţia menstruaţiei şi să se continue pe toată durata acesteia.

În cazurile cu hemoragie mai mare se poate introduce vaginal 1 lingură de cărbune vegetal făcut praf, pentru oprirea menstruaţiei.

Atenţionare! Atunci când tratamentul este făcut corect şi nu se observă nici o ameliorare sau dacă există hemoragii foarte abundente trebuie făcut un nou control ginecologic care va stabili probabil un alt diagnostic şi în funcţie de acesta se va opta pentru un tratament naturist sau chiar chirurgical în cazurile grave cu hemoragii mari (probabil un fibrom, avort, răni, etc).

Tinctura de creţişoară.

(Alchemilla vulgaris).

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni:



Intern: antidiareic, antiinflamator, astringent, hemostatic, cicatrizant, sedativ uşor, stomahic, tonic feminin, reglator al menstruaţiei, reglator hormonal în cazul femeilor, tonic general, reântineritor, antihemoroidal, expectorant uşor.

Extern. Cicatrizant tonic, antiinflamator.

Indicaţii:

Intern. Hipermenoree, dismenoree, amenoree, hipoplazie mamară, simptome asociate menopauzei, chist ovarian, fibrom uterin, anexită, slăbiciune generală, depresii, stomatită, afecţiuni ORL, diaree, dizenterie, epistaxis, leucoree, dureri de cap, catar respirator, adjuvant în tratamentul obezităţii.

Extern:

Răni, angină, vergeturi, îmbătrânirea pielii, ulcere varicoase sângerânde, plăgi, inflamaţii, conjunctivită, leucoree, prurit.

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close