CAUZELE INCONTINENŢEI URINARE LA BĂRBAŢI
Problema incontinenţei urinare îi afectează şi pe bărbaţi. Adesea, aceştia sunt jenaţi de această afecţiune şi nu urmează un tratament, iar acest lucru poate duce la apariţia unor complicaţii.
Una dintre cauzele apariţiei incontinenţei urinare la bărbaţi poate fi blocarea uretrei. Urina se adună în vezică şi poate începe să curgă. Incontinenţa urinară poate apărea şi atunci când contracţiile vezicii urinare apar într-un moment nepotrivit sau atunci când sunt prea puternice (aşa-numita vezică iritabilă). Scurgerea de urină necontrolată poate apărea că urmare a deteriorării sau a pierderii tonusului muşchilor din jurul ureterei (aşa-numita incontinenţă urinară de efort). Această problemă apare şi din cauza golirii incomplete a vezicii (incontinenţă urinară prin prea plin). Adesea, incontinenţa urinară la bărbaţi are legătură cu bolile prostatei sau cu tratarea acestora.
În momentul diagnosticării incontientei, o importanţă majoră au istoricul medical şi analiza urinei. În mlte situaţii, în baza acestora, se pot stabili cauzele incontinenţei urinare. Totuşi, dacă sursa afecţiunii nu este clară sau dacă apariţia incontinenţei a fost favorizată de mai mulţi factori, trebuie făcute analize suplimentare.
Tratarea incontinenţei urinare la bărbaţi
În tratarea incontinenţei este deosebit de importantă alegerea unui tratament adecvat. Acesta trebuie ales în funcţie de necesităţile pacientului şi de tipul de incontinenţă urinară. Pentru reducerea simptomelor incontinenţei urinare sunt foarte bune medicamentele clasice şi exeercitiile simple. Totuşi, uneori, este necesară o intervenţie chirurghicala. Bărbaţii care suferă de incontinenţă urinară pot lua diferite măsuri pentru a reduce simptomele afecţiunii. Câteva schimbări minore în stilul de viaţă pot avea un efect benefic asupra calităţii vieţii.
Dacă incontinenţa devine deranjantă, trebuie respectate următoarele recomandări:
– Limitaţi consumul de băuturi cu cafeină şi de băuturi dulci carbogazoase.
– Nu consumaţi mai mult de o doză de alcool pe zi.
– Introduceţi în alimentaţie produse alimentare bogate în fibre – astfel, veţi preveni apariţia constipaţiei.
– Lăsaţi-vă de fumat.
– Menţineţi-vă o greutate corporală adecvată.
– Antrenaţi-vă în mod regulat muşchii Kegel.
– Purtaţi haine care se pot scoate repede.
– Exersaţi micţiunea dublă – după urinare, relaxaţi-vă şi repetaţi din nou acţiunea.
– Ţineţi un jurnal în care să notaţi toate episoadele de incontinenţă. Notiţele dumneavoastră îi vor fi deosebit de utile medicului, în momentul alegerii tratamentului perfect împotriva incontinentei urinare.