Indigestie – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Indigestie.

Afecţiune alimentară temporară caracterizată prin „gură rea” (amară), limbă încărcată şi miros fetid, constipaţie sau diaree, cu o indiferenţă generală şi uşoare dureri în regiunea epigastrică. În unele cazuri apare şi febra mare bruscă. Poate fi cauzată de: o supraîncărcare a stomacului fie indigestia din alimente greu digerabile (scoici, cofalopode, grăsimi) fie de alimente alterate (carne congelată după ce a început procesul de alterare) Este o suferinţă care are de obicei o durată de numai 1-2 zile; survine după mese copioase, mai ales cu alimente greu de digerat (ouă, carne grasă, maioneză). Indigestia şi arsurile stomacului sunt legate una de cealaltă pentru că de regulă sunt ambele în acelaşi timp şi comune la majoritatea bolnavilor. Survin datorită creşterii sau descreşterii secreţiei de acid gastric şi a altor enzime cu rol important în digestie. Simptomele mai frecvente: arsuri, gaze, greaţă şi senzaţia de balonare. Refluxul esofagian este şi el cauzat de urcarea acidului gastric din stomac spre esofag.

            Este mai frecventă la bolnavii de ficat, pancreas, stomac, etc.

Se evita alimentele foarte consistente, prajite, grase, condimentate. Se inlatura cafeaua, alcoolul si tutunul. Se folosesc masline coapte in timpul meselor. Se consuma o mare cantitate de apa intre mese.

Simptome mai frecvente: gura amară, greţuri, dureri abdominale, diaree, constipaţie, febră sau vărsături.

Se pot folosi următoarele plante medicinale: albăstrele, aloe, anason, angelică, banane, cartof, ceapă, chimion, coacăz roşu, coriandru, fenicul, ginseng, ghimber, isop, măghiran, mătăciune, mentă, muşeţel, păpădie, roiniţă, varză.

Tratament. se tratează cu comprese calde pe stomac, purgaţie, dietă riguroasă, câteva zile ceaiuri, bulion de legume, orez, paste făinoase. În cazurile grave se fac spălături gastrice.

Se va face un duş foarte cald apoi se pun pe abdomen comprese foarte calde dacă nu a trecut sau se face o cataplasmă de ceapă tăiată care se pune pe abdomen. Se pot face cataplasme şi au apă caldă sărată sau chiar cataplasmă de mămăliguţă.

Modul de folosire al plantelor:

Albăstrele (Centaurea cyanus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se va consuma câte 1 cană de ceai cald după mese.

Anason (Pimpinella anisum)-15 g seminţe zdrobite se pun la 1 litru de apă clocotită. Se lasă apoi vasul acoperit timp de 15 minute. Se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi, după mese.

Angelică (Angelica arhangelica)- se foloseşte rădăcina care ajută în cazul crampelor la stomac, indigestie sau lipsa poftei de mâncare. 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi sau doar la nevoie.

Banane- bananele calmează inflamaţiile stomacului fiind foarte plăcute la gust şi uşor de digerat.

Cartof (Solanum tuberosum) se fierb cartofii şi se transformă în pastă, apoi se aplică cataplasmă pe abdomen. Se poate folosi şi sucul de cartof câte 100-200 ml în cazul indigestiilor.

Ceapă (Alium cepa) se taie mărunt bulbul de ceapă şi se fac cataplasme pe abdomen pentru calmarea durerilor. Se poate de asemenea consuma în alimentaţie.

Chimion (Carum carvi) se mestecă în gură 1 linguriţă de seminţe apoi se înghit cu apă, imediat după masă. Se poate de asemenea să se pună 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, câte una după fiecare masă.

Coacăz roşu (Ribes rubrum) se consumă câte 100 g de fructe după masă pentru a calma durerile şi a dispare indigestia.

Coriandru (Coriandrum sativum)- ajută la relaxarea muşchilor stomacului datorită uleiului esenţial care-l conţine. Este totodată şi un antiseptic. 1 linguriţă de plantă mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se bea fracţionat în cursul zilei după mese.

Fenicul (Foeniculum vulgare) se mestecă în gură 1 linguriţă de seminţe apoi se înghit cu apă, imediat după masă. Se poate de asemenea să se pună 1 linguriţă de seminţe la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi, câte una după fiecare masă.

Ginseng- se găseşte la toate magazinele naturiste. Se foloseşte conform indicaţiilor producătorului.

Ghimber (Zinghiber officinalis)– 2 linguriţe de rădăcină mărunţită se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute. Se strecoară. Se consumă 3 căni pe zi. Se mai poate să se ia 2 capsule pe zi care pot înlocui ceaiul.

Isop (Hisopus officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, câte una după fiecare masă.

Măghiran (Majorana hortensis)- ameliorează digestia ajutând în cazul indigestiei. 1 linguriţă de plantă mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, după mese.

Mătăciune (Dracophalum moldavica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Ajută la ameliorarea digestiei.

Mentă (Menta piperita)- ajută la ameliorarea digestiei2 linguriţe de plantă mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, după mese.

Muşeţel (Matricaria chamomilla)– 2 linguriţe de flori mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere apoi timp de 15 minute şi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi, după mese. Se indică în special atunci când s-au consumat alimente alterate.

Păpădie (Taraxacum officinalis) Se ia 1 linguriţă de rădăcină de păpădie şi se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma în cazul indigestiei până la 3-4 căni pe zi. Este indicat şi la dischinezii biliare şi afecţiuni renale.

Roiniţă (Melisa officinalis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, câte una după fiecare masă. Ajută şi în cazul indispoziţiei nervoase.

Varză (Brasica oleracea) se folosesc frunzele de varză pentru cataplasme externe. Se taie nervura groasă de la varză şi se pun în mai multe straturi pe abdomen pentru calmarea durerilor. Se poate de asemenea consuma sub formă de salată cu piper şi ulei peste care se pune puţin suc de lămâie. Se consumă pentru stimularea secreţiilor şi pentru calmarea durerilor.

Oţet de mere cu miere se va pune 2 linguri la fiecare 250 ml apă şi se pune miere după gust, dacă nu există contra indicaţii. Se pot consuma 3-4 căni pe zi din acesta.

Se vor evita alimentele care se digeră greu şi cu pericol de alterare. Se poate pune compresă caldă cu apă simplă sau sărată pe abdomen, pentru trecerea durerii şi se va încerca să se provoace vărsături în cazurile mai grave, pentru a elimina alimentele care au produs indigestia.

Cărbune vegetal– se poate cumpăra de la farmacie şi se ia în acest caz 2 tablete după fiecare masă atunci când este nevoie sau se prepară. Se pune la ars într-o oală veche crengi de pomi fructiferi sau tei. Se lasă până se formează jar, apoi se pune capacul şi se lipeşte cu argilă, pentru a nu mai intra aerul înăuntru şi să ardă fără oxigen mocnit. Se lasă până a doua zi. Se cerne apoi şi se desparte de cenuşă. Se pune apoi în pungi de hârtie în locuri uscate. La folosire este bine să fie măcinat cât mai fin cu râşniţa de cafea, pentru că cu cât sunt mai fin măcinate cu atât este mai eficient. Se mai poate de asemenea cumpăra cărbune activ de la magazinele naturiste. Se pune în acest caz 2-3 linguri la o cană de apă, apoi se bea totul. Se poate face acest lucru de câte ori este nevoie.

Sucul de pere cu piersici obţinut prin storcătorul de fructe din 2 pere şi 2 piersici este foarte util în cele mai multe cazuri.

Se va evita: alimentele prea condimentate, sărate, afumate, prăjite, grase, băuturile acide, cafeaua, ceaiul tare, cofeina şi în special alcoolul.

Se va consulta obligatoriu medicul:

Când durerile de stomac ţin mai mult de 6 ore, s-ar putea să nu mai fie vorba despre o indigestie, ci de pietre la vezica biliară sau ulcer, apendicită, etc.

Dacă vomaţi sânge, sau aveţi scaun în sânge.

Dacă temperatura corpului este ridicată sau dacă urina este închisă la culoare.

Durerea situată în partea superioară a abdomenului care iradiază spre gât şi umeri, senzaţie de respiraţie grea sau senzaţii de slăbiciune generală, de sfârşeală ar putea fi semnele unui atac de inimă.

Tinctura de mărar.

Anethum graveolens.

Produsă de Dacia Plant.

Acţiuni.

Intern: antiinflamator, antispastic, emenagog, estrogen, stimulent al gonadelor la femei, galactogog, stimulent şi reglator al activităţii glandelor cortico-suprarenale, stimulent digestiv, carminativ, diuretic.

Indicaţii.

Intern: amenoree (lipsa ciclului menstrual), dismenoree, (ciclu menstrual neregulat şi dureros), sterilitate la femei, pentru a favoriza creşterea în volum a sânilor, menopauză prematură, adjuvant în hirsutism, disfuncţii ale glandelor cortico-suprarenale şi fenomene conexe cu acestea, digestie dificilă, balonare, insomnie, anorexie, combaterea stărilor de vomă şi a spasmelor digestive precum şi în bolile urinare. Popular este folosită contra colicilor de orice natură, pentru oprirea sughiţului, tratarea tulburărilor nervoase, precum şi pentru combaterea şi prevenirea indigestiilor.

Precauţii şi contraindicaţii. În hipermenoree, tumori benigne şi maligne nu se administrează acest remediu.

Tinctura de obligeană.

Acorus calamus.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: analgezic, antispastic, bactericid, calmant, carminativ (Elimină gazele intestinale), diaforetic, digestiv, diuretic şi depurativ, emenogog bun, febrifug, hemostatic, înlătură senzaţia de frig, stabilizează reacţiile auditive, stimulator foarte puternic al apetitului, aperitiv, reglator puternic al peristaltismului stomacal şi al secreţiilor stomacale, sudorific, tonic general, sedativ uşor, tonic nervos (acţionează favorabil asupra sistemului nervos central, îmbunătăţind memoria), vomitiv, mai ales în cantităţi mari, în cantitate mică este antivomitiv.

Extern.

Insecticid, revulsiv slab.

Indicaţii.

Intern: indigestie, digestie dificilă, atonie gastrică şi intestinală, hiposecreţie gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal, inapetenţă (Anorexie), anorexie phihică, colită, enterocolită, constipaţie atonă, constipaţie asociată stresului, hemoroizi, adjuvant în cancerul gastric şi intestinal, tulburări de auz, surditate, şoc psihic, isterie, anxietate (stări de frică fără motiv), nevroze, coşmaruri, insomnie, stări de depresie, melancolie, adjuvant în psihoze (schizofrenie- sindrom discordant, paranoia), dureri de cap şi migrene care apar pe fond de nervozitate şi stres, distonie neuro-vegetativă, diabet, hipometabolism, afecţiuni metabolice în general, gripă, convalescenţă, sinuzită, afecţiuni respiratorii cu tendinţa de cronicizare, răguşeală, tuse, bronşită, febră intermitentă, dizenterie (adjuvant), epilepsie, (adjuvant), astm,

reumatism, balonare, dereglări endocrine, nevralgie.

Extern: întărirea gingiilor (în parodontoză), dureri de cap şi migrenă, reumatism, pentru diminuarea dorinţei de a fuma.

Precauţii: nu este recomandată utilizarea în doze mai mari de 4 linguriţe pe zi, poate genera stări puternice de greaţă şi vomă, senzaţie de ameţeală. Există suferinzi de gastrită hiperacidă care nu se „împacă” cu planta, ea generând în cazul lor o accentuare a acidităţii gastrice.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Rosmarinus officinalis.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antigutos, antireumatic, antiseptic intestinal, antiseptic respirator, antispasmodic, carminativ (reduce gazele intestinale), colagog şi coleretic, stomahic, diuretic, hipocolesterolemiant, stimulent al circulaţiei sanguine, activator al circulaţiei şi oxigenării cerebrale, psihostabilizant, stimulent general, vermifug.

Extern: antiseptic, astringent, cicatrizant, stimulent al circulaţiei pielii capului de unde şi efectul de creştere al părului), revolutiv, vulnerar.

Indicaţii.

Intern: indigestie, atonie digestivă (în special al stomacului), vomă, colici intestinale, congestia ficatului, icter, inflamaţii dureroase, cronice ale vezicii biliare, diabet, valori crescute ale colesterolului, insomnie, ameţeli (vertij), dureri de cap, migrene, nervozitate, stări depresive, stări de slăbiciune după boli şi operaţii grave, slăbirea memoriei, senilitate, palpitaţii, adjuvant în boli de inimă (inclusiv în cele care apar pe fondul emotivităţii exacerbate şi a instabilităţii psihice), amenoree, hidropizie, reumatism articular, celulită, astm, tuse convulsivă, surmenaj fizic şi cerebral, astenie, stări de oboseală cronică foarte accentuată, slăbiciune, convalescenţă, bătrâneţe.

Extern: entorsă, umflături articulare, umflarea gleznelor, dureri reumatice, torticolis, adjuvant în paraplegie spastică, hemiplegie.

Precauţii: intern în cantităţi foarte mari (peste 15 g pe zi) rozmarinul este toxic, producând gastroenterite şi nefrite.

Tinctura de sunătoare.

Hypericum perforatum.

Produsă de Dacia Plant Sebeş.

Acţiuni.

Intern: antiseptic, antiseptic urinar, diuretic, astringent, sedativ, cicatrizant, vermifug, vulnerar, antifebril, antiinflamator, hepatoprotector, ajută la regenerarea celulei hepatice, coleretic, colagog, antispastic, antianemic.

Extern: analgezic, antiseptic, cicatrizant, decongestionant, antiiritativ, calmant al mâncărimilor.

Indicaţii.

Intern: hepatită, ciroză (adjuvant), icter, diskinezie biliară, inflamaţia vezicii biliare, anemie, spasme gastrice, ulcer, indigestii, boli renale cronice (adjuvant), incontinenţă urinară, tonic uterin în tulburări menstruale, leucoree, hemoroizi, febre intermitente, dureri de cap, migrene, convulsii, sciatică, nevralgii faciale, hidropizie, dizenterie, varice, flebite, inapetenţă, isterie, epilepsie, junghiuri, icter, impotenţă, frigiditate, stări depresive, tulburări psihice şi nervoase asociate menopauzei, coşmaruri, enurezis, pavor nocturn, colită, enterocolită, rectocolită, distonie neuro-vegetativă.

Extern: zona zoster, dermatoze cu mâncărimi, răni, arsuri, în cosmetică pentru tenurile iritate, contra pruritului în alergii, eczeme.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Tinctura de aloe.

Preparată de Dacia Plant.

Acţiuni: intern tonic general, expectorant, laxativ, stimulent al digestiei, stimulent al imunităţii, antihelmitic, cicatrizant, emenagog, regenerant, calmant, depurativ, coleretic şi colagog.

Extern: antiinfecţios, antiseptic, cicatrizant, calmant, răcoritor.

Indicaţii:

Intern: indigestie, greaţă, afecţiuni digestive şi hepatice în general, dureri ale stomacului, congestie hepatică, adjuvant în cancerul gastric, amenoree, hemoroizi, tuberculoză, febră, dureri de cap, astmă, viermi intestinali.

Extern: eczeme, hemoroizi, riduri, afte, arsuri, înţepături de insecte, tăieturi şi alte leziuni ale pielii, iritaţii tegumentare, umflături şi congestii, gonoree.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Elixir Dacic.

Bitter din 32 de plante. Uz intern şi extern.

Produs de Dacia Plant.

Este un tonic amar, după o reţetă originală, conţinând 32 de specii de plante româneşti selecţionate cu grijă. Deşi principala sa trăsătură este efectul tonic asupra digestiei şi ficatului (dat de plantele amre9, complexitatea amestecului face ca acest preparat 100% natural să aibă efecte mult mai ample după cum vom vedea în continuare.

Acţiuni. Intern: tonic amar puternic, tonic hepatic puternic, coleretic, colagog, calculolitic, antiseptic urinar şi intestinal puternic, stimulează digestia şi eliminarea, depurativ, diuretic, antispastic, antiinflamator, laxativ uşor, detoxifiant, febrifug uşor, calmant al spasmelor digestive.

Extern: cicatrizant bun, antiseptic, regenerativ epitelial.

Indicaţii.

Intern: hepatită, icter, dischinezie biliară, adjuvant în litiaza biliară, dispepsie, aerofagie, colecistită acută şi cronică (indiferent de etiologie), colecistită diskinezică, lipsa poftei de mâncare, digestie dificilă, constipaţie (în special cea provocată de sedentarism, de tulburări hepatice sau de disfuncţii biliare), valori crescute ale colesterolului, tulburări de apetit alimentar, indigestii, digestie dificilă, infecţii renale şi urinare, adjuvant în infecţii intestinale şi în parazitoze digestive, stări de vomă, dureri de cap la bolnavii cu probleme biliare şi hepatice, adjuvant în stări gripale (pentru efectul uşor depurativ în primul rând), astenie fizică şi psihică.

Extern: tăieturi şi arsuri de gravitate medie la nivelul pielii, răni infectate, eczeme infecţioase, procese inflamatorii la nivelul pielii, adjuvant în acnee şi în tratamentul furunculelor.

Contraindicaţii: nu se cunosc.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.