Insuficienţa renală cronică.(IR)
Este incapacitatea rinichilor de a asigura funcţionarea lor. Insuficienţa renală acută se manifestă printr-o creatinină crescută cu valori peste 150 micromol la litru sau prin creşterea valorii creatininei cu mult mai mult de 1/3 din valoarea precedentă în caz de nefropatie. Poate surveni şi brusc.
IR acută prenatală prezintă hipovolemie, pierderi digestive, urinare sau cutanate, hemoragii, etc. Se va institui un tratament de urgenţă instituit de medicul specialist. În acest caz tratamentele naturiste sunt foarte ineficiente.
Rinichi instabil cu insuficienţă cardiacă , tulburări de ritm, etc este foarte frecventă şi poate fi ajutată cu un tratament naturist bine condus care se va adresa la fiecare caz în parte în funcţie de simptomele prezentate, deoarece acestea pot fi foarte variate de la un bolnav la altul. În cazurile în care intervine şi embolia pulmonară sau grave tulburări de inimă se va institui un tratament de urgenţă numai în spitalele de specialitate.
Vasodilataţia periferică poate fi ajutată şi se poate ajuta cu tratamentele naturiste care se dau în general la varice.
Vasoconstricţie renală cu infecţie, etc se poate de asemenea să se dea tinctură de propolis zilnic perioade mai lungi de timp. Se va testa dacă nu există alergie la acest produs şi se va da câte 2 picături de tinctură la fiecare 2 kg corp de 3 ori pe zi, pus pe o bucată de miez de pâine (conţine amidon) care se va mesteca bine în gură apoi se înghite. Se va lua de asemenea miere polifloră, cură de polen de albine şi lăptişor de matcă. Ceaiuri până se va ajunge la funcţionarea deplină a rinichilor adică până la eliminarea a 2 litri de urină pe zi de fiecare bolnav.
Tratament:
Se pot folosi următoarele plante medicinale: anghinare, afine, bănuţi, brânca ursului, castravete, ceapă, dovleac, dalac, fag, lămâie, mere, păpădie, pătrunjel, pere, sânzâiene, soc, sparanghel, splinuţă, trei fraţi pătaţi, urzică, urzică moartă albă, zmeur.
Mod de folosire al plantelor medicinale:
Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Afine (Vaccinum myrtylis) Cura de afine- foarte eficientă şi se va începe prin consumarea a 100 g de afine fructe pe zi, apoi se va creşte treptat până la 500 g zilnic şi se va continua o perioadă de 30 zile. În cazul în care se doreşte se va putea usca fructul şi se transformă în praf şi se va lua câte 1 linguriţă de praf care se pune sub limbă timp de 5 minute, apoi se înghite cu puţină apă, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mese.
Bănuţi (Bellis perenis) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Castravete (Cucumis sativus)– Are un puternic efect diuretic. Se poate consuma cu diferite mâncăruri crud sau sub formă de suc obţinut din castraveţi proaspeţi caz în care se poate lua câte 100 ml de 3 ori pe zi. Se poate de asemenea folosi cu alte sucuri în combinaţie.
Ceapă (Allium ceppa) -Decoct de ceapă- curăţiţi coaja şi spălaţi 100 g de ceapă. Puneţi-o într-un vas şi turnaţi peste ea 250 ml apă. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să fiarbă la foc domol 15 minute. După răcire stoarceţi ceapa şi strecuraţi lichidul. Îndulciţi cu 50 g de miere. Beţi întreaga cantitate seara la culcare. Are un efect diuretic garantat, fiind indicat în caz de retenţie urinară. Nu se păstrează de la o zi la alta, căci se alterează. Se poate de asemenea consuma în orice cantitate crudă. În cazurile în care se doreşte să se urineze şi nu se poate se taie o ceapă (bulb) mărunt şi se pune pe o până care se aplică în partea din jos a abdomenului şi o alta pe regiunea rinichilor şi se porneşte urina la scurt timp.
Dovleac (Curcubita pepo) 2 linguriţe de seminţe necurăţite de coajă se mărunţesc apoi se fierb în 250 ml apă pentru 10 minute. Se strecoară şi se consumă în fiecare dimineaţă un asemenea ceai fiind un bun emolient al aparatului urinar.
Dalac (Paris quadrifolia) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Fag (Fagus sylvaticus) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Lămâie (Citrus lemon) este indicat să se consume sucul de lămâie diluat cu apă, dar consumat cu un pai pentru a nu afecta dantura. Se indică în special atunci când există şi calculi sau nisip urinar.
Mere (Mallus pumilla) se pot consuma zilnic sau sub formă de suc zilnic.
Păpădie (Taraxaxcum officinalis) 2 linguriţe de plante mărunţite (sau rădăcină) se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare.
Pătrunjel (Petroselinum crispus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Pere (Pirus comunis) se indică consumul fructelor pentru efectul laxativ şi diuretic. Se pot folosi şi frunzele tot pentru acelaşi efect. 1 linguriţă de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 10 minute apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni pe zi.
Sânzâiene (Gallium mullugo) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Soc (Sambucus nigra)- sirop- se pun 5-6 inflorescenţe proaspete la un litru de apă clocotită. Se lasă apoi timp de 15 minute acoperit şi se strecoară. Se adaugă 1 kg de zahăr. Se fierbe până primeşte consistenţa unui sirop. Se toarnă apoi în sticle mai mici. Se poate folosi câte 1 linguriţă pusă în orice ceai pentru afecţiunea respectivă (cimbru, podbal, etc). se poate lua de mai multe ori pe zi. Este indicat la toate afecţiunile respiratorii sau urinare. Se mai pot folosi de asemenea florile. 1 linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni calde pe zi. Este diuretic. Se mai poate face socată. 3-4 flori mărunţite se pun la 5 litri de apă împreună cu 3-4 lămâi tăiate mărunt şi 500 g de zahăr. Se lasă la soare timp de 4-7 zile (în funcţie de temperatură) după care se poate consuma obţinându-se după strecurare o băutură răcoritoare foarte utilă cu multă vitamina C care este un antioxidant puternic.
Sparanghel (Asparagus officinalis) ras proaspăt se foloseşte în diferite salate pentru gustul său foarte bun. -Din 2 linguri de lăstari tineri mărunţiţi fierţi într-un litru de apă timp de 30 de minute. Se strecoară, apoi se va consuma în decursul zilei.
-Sirop. Se va tăia mărunt rizomul, se acopere apoi cu apă. Se pune la fiert. Este bine ca apa să fie de 2 ori cantitatea de plante. Se fierbe timp de 30 minute, după care se strecoară. La fiecare 100 ml de ceai astfel obţinut se va pune 60 g de zahăr. Se pune din nou la fiert şi se lasă până devine de consistenţa unui sirop. Se va trece în recipiente mai mici. Se va folosi la nevoie câte o linguriţă diluată la 250 ml apă. Se vor putea lua 3-4 linguriţe pe zi.
Splinuţă (Solidago vrigaurea) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Trei fraţi pătaţi (Viola tricolor) 2 linguriţe de plante mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile renale şi ale vezicii urinare. Are efecte diuretice şi antibiotice.
Urzică (Urtica dioica) se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă. Se va fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară. Se va consuma intern 3-4 căni pe zi. Pentru spălături este şi această plantă foarte indicată.
Urzică moartă albă (Lamium album) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.
Zmeur (Rubus idea) -1 linguriţă de muguri se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 10 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni din acestea pe zi.
-1 linguriţă de frunze uscate se pun la 250 ml apă clocotită: Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiuni pulmonare (bronşită, răceli, tuse).
-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară şi se pot folosi la băi locale, cataplasme, gargară în conjunctivite, gingivite, stomatite, nevralgii dentare, răni, erupţii tegumentare.
-Tinctură- 50 g de muguri şi mlădiţe tinere se mărunţesc apoi se pun la 250 ml alcool alimentar de 70°. Se ţin timp de 15 zile apoi se strecoară. Se va lua o linguriţă de 3 ori pe zi.
Există gata preparate de către Plantextract Cluj-Napoca. Se va respecta dacă se folosesc acestea indicaţiile din prospect.
-1 linguriţă de frunze şi muguri se vor măcina apoi se va pune sub limbă pentru 10 minute. Se înghit apoi cu puţină apă.
Sucuri de morcovi în combinaţii cu castravete, pătrunjel, ridichi, roşii, salată,
Morcovi 150 ml cu 20 ml suc pătrunjel din frunze sau rădăcină, 50 ml suc castravete, roşii 50ml, 30 ml salată verde. Total 300 ml luat de 3 ori pe zi. Se va prepara doar înainte de a se consuma şi doar cantitatea care se consumă imediat înainte de a se oxida. Se poate face o cură de mai lungă durată.
Cura de argilă zilnic.
Borş zilnic
Zer câte 200 ml pe zi.
Factorii favorizanţi: anumite medicamente (antibioticele în special, medicamentele cu iod, diureticele, antiinflamatoarele, etc). Frig, stres, eforturi.
Tinctura de brânca ursului.
Heracleum spondylium.
Preparat de Dacia Plant.
Acţiuni:
Intern: antispastic digestiv, antispastic uterin puternic şi cu acţiune rapidă, calmant general, carminativ, hipotensor, afrodiziac, reglator al activităţii nervoase, stimulent al activităţii gonadelor, stimulator al imunităţii locale nespecifice (la nivelul renal şi genital), tonic general, tonic digestiv, vasodilatator genital, vasodilatator periferic, vermifug, antihisteric, antiblenoragic.
Extern: detersiv, rezolutiv.
Indicaţii:
Intern: impotenţă hormonală şi vasculară, sterilitate masculină, adjuvant în boli venerice (gonoree, sifilis, chlamidia, etc.) anexită, metroanexită, amenoree, sterilitate feminină, frigiditate, menopauză prematură, digestie dificilă, balonări frecvente însoţite de colici, insuficienţă renală, stări de oboseală şi epuizare ca urmare a efortului fizic şi intelectual exagerat, îmbătrânire prematură.
Extern: răni purulente, antrax (adjuvant), scleroză multiplă (adjuvant), descâlcirea părului.
Precauţii: supradozarea acestui produs produce reacţii de tip alergic, vasodilataţie periferică şi hipotensiune. Problemele de prostată manifestate sau latente pot fi activate de această plantă, caz în care tratamentul va fi întrerupt pentru o perioadă de timp.
Contraindicaţii: planta este contraindicată femeilor gravide. După tratamentul extern cu brânca ursului este interzisă expunerea la soare, deoarece are proprietăţi fotosensibilizante.
Tinctura de fructe de soc.
Sambucus nigra.
Produsă de Dacia Plant Sebeş.
Acţiuni.
Intern: antifebril, depurativ foarte puternic, diuretic, antiseptic intestinal (acţionează în special asupra florei de putrefacţie), laxativ (în doze mici), purgativ puternic (în doze medii-mari), hipotensiv, stimulează refacerea epiteliului renal.
Indicaţii. Intern: obezitate, îngrăşare, acnee, psoriazis, sclerodermie, dermatoză alergică, boli de piele rezistente la alte forme de tratament, adjuvant în insuficienţa renală, tulburări hormonale, tulburări hormonale care apar în urma tratamentului cu anticoncepţionale sau corticoizi, constipaţie cronică şi acută (inclusiv formele rezistente la tratamentele clasice), reumatism, gută, alergie, psihice diverse (în special atunci când sunt asociate cu constipaţia).
Contraindicaţii: nu se cunosc