Morcovul – Beneficii în Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

MORCOVUL

Daucus carota var sativa. Fam. Umbelifere.

Denumiri populare: bâlă, buruiana ruşinii, cărete, căreţi, caroţi, cinstea femeilor, cinstea fetei, merlin, mârcov, mercodi, mercoghei, morcoghei, morcoghi, morcogi, morcogei, morcoi, morcoji, morconi, morconiu, morcove, morcoji, morcozi, morcuri, morcoi, murcoi, murcoci, nap, galben, nap roşu, rădăcină dulce, ruşine, ruşinea fetei.

Descriere– Plantă importată din Afganistan la care se consumă cel mai mult rădăcina. Culoarea portocalie se datoreşte olandezilor care în secolul al XVII-lea, au transformat leguma, atunci purpurie pentru a obţine nuanţa steagului naţional. Plantă erbacee, bienală sau anuală. Rădăcină pivotantă tuberizată, portocalie. Îngroşarea ei începe după 40-60 zile de la germinare şi constă în depunerea substanţelor nutritive de rezervă. Tulpina floriferă înaltă de 1,2-1,5m ramificată, fistuloasă, cilindrică, striată, pubescentă. Frunze penat compuse, peţiolate, cu limbul de 2-3 ori penat partite, cu foliole pentafide, lobi lanceolaţi, ascuţiţi. Flori mici, albe (uneori cu nuanţă roşiatică), hermafrodite, grupate în umbele compuse. Inflorescenţa are la bază un involucru cu numeroase bractee penat partite. Înflorire VI-IX. Fructe dicariopse ovoide sau elipsoidale, cu 5 coaste dorsale principale şi 4 secundare pe care se află ţepi mici.

În tradiţia populară:

  • morcovul copt şi sfărâmat se punea, la copii, pe bube dulci,
  • Mustul de morcovi se dădea contra rahitismului.
  • Cu morcovi fierţi în lapte se făceau cataplasme la inflamaţii şi răni vechi.
  • Din morcovi raşi, stropiţi cu petrol, se făceau turte pentru gâlci.
  • Sămânţa zdrobită, luată cu vin, se dădea în ascită şi în pneumonie.
  • Dulceaţa de morcovi raşi se dădea contra tusei convulsive,
  • iar fiertura de morcovi contra icterului.
  • Sucul proaspăt extras din morcov ras se bea, înainte de mâncare, contra durerilor de stomac.
  • Zeama de rădăcină neîndulcit se lua, câte 4 ulcele pe zi, contra diareei şi frigurilor.
  • În alte părţi decoctul rădăcinilor răzuite se lua contra durerilor de stomac;
  • Decoctul rădăcinilor se lua în boli de piept şi de rinichi.
  • Frunzele uscate şi pisate mărunt se punea la ochi, contra albeţei.
  • Zeama de morcovi se folosea la hemoroizi
  • La hemoragiile abundente ale femeilor.

Compoziţie chimică: arsen, asparagină, protide, hidraţi de carbon, acizi organici neazotaţi: malic, succinic, citric, fumaric, chinic, lactonic, glicolic, compuşi ai acizilor nucleici: adenină, adenozina, adenozin-5-monofosfat, hipoxantină, uridin-5-monofosfat, carotenoide: alfa-caroten, beta-caroten, potasiu, magneziu, brom, crom, fier, calciu, cupru, mangan, natriu, fosfor, sodiu, sulf, alte substanţe minerale, caroten, levuloză, acetaldehidă, sabinen, mircenul, izopropenul, linaloolul, pectină, dextroză, ulei volatil, fibre vegetale, zaharuri, estrogeni, vitaminele A (unul dintre cele mai puternice produse anticancerigene) În foarte mare cantitate sub formă de beta-caroten, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, G, K, enzime, antioxidanţi vegetali, flavonoide. Uleiul eteric are peste 30 de compuşi majoritatea derivaţi terpenici.

Acţiune farmaceutică: vitaminizant, tonifiante, analgezic, bactericid, antiseptice, calmante, cicatrizante, emolient, rubefiant, regenerator al pielii, tonic cutanat, ajută în lupta cu cancerul, este un bun antioxidant, reduce colesterolul, stimulează funcţia hepatică, hipoglicemiant în diabet, redă pofta de mâncare, lecuieşte ulcerul, ajută pancreasul, calmează durerea de stomac, reglează tulburările metabolismului, stopează arterioscleroza, elimină acidul uric, întăreşte capacitatea de apărare a organismului, emoliente, antianemic, sporeşte numărul de globule roşii şi hemoglobina, reglator intestinal, antiputrid, depurativ, fluidifiant biliar şi pectoral, cicatrizant gastric, creşte acuitatea vizuală, dilată vasele coronare datorită daucarinei care face acest lucru, favorizează lactaţia, vermifug intestinal. Este util în cancer pentru că are foarte mult beta caroten, antioxidanţi şi flavonoizi. Digestia insuficientă, disfuncţia ficatului, acumularea metalelor toxice în ficat pot fi rezolvate cu suc din rădăcină de morcov. Leagă substanţele toxice, împiedicând astfel integrarea lor. Ajută la problemele de vedere şi a nictalopiei, ajută digestia şi curăţă intestinele. Stimulează funcţionarea glandelor suprarenale şi a pancreasului, sprijină activitatea ficatului.

Primii care au descoperit calităţile uimitoare ale morcovului, inclusiv frunzele şi seminţele au fost chinezii.

Sucul de morcovi- conţine fier, calciu, fosfor, magneziu, necesare ţesuturilor şi elementelor sangvine, vitamine, mai ales provitamina A, pectine. Câteva indicaţii mai importante: anemii, ulcere gastrice şi duodenale, colite, enterite, diaree, intoxicaţii, dermatoze exfoliante. Îmbunătăţirea acuităţii vizuale.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni: abcese ale gurii, abcese ale pielii, adenite, afecţiuni dentare, afecţiuni pulmonare, afte, arsurile pielii, anorexie, astenii, astm, arterioscleroză, boli digestive (reface mucoasa gastrică), boli infecţioase, bronşite, cancer, carii, colibaciloză, constipaţie, dermatoze, demineralizare, dermatita ulceroasă, diaree, eczeme, edeme, enterocolite, furuncule, gastrită, gută, hemoragii gastrointestinale, impotenţă, insuficienţa vederii şi boli diferite oculare, ictere, impetigo, imunitate (o întăreşte), infecţii intestinale, insuficienţă hepatică, insuficienţa lactaţiei, paraziţi intestinali, pecingine, piele crăpată, prevenirea bolilor degenerative şi infecţioase, prevenirea îmbătrânirii, rahitism, reumatism, riduri, ten gras, ulceraţiile gambei, ulcere gastrointestinale, varicelă, veruci.

Consumul regulat de suc de morcovi sau ceai din frunze sau seminţe reduce riscul apariţiei cancerului de plămâni şi laringe, chiar şi în cazul foştilor fumători. Îmbunătăţeşte vederea.



Mod de folosire:

  • Morcov ras se aplică pe afecţiunile pielii. Se va lăsa timp de 30 minute după care se va spăla cu apă călduţă. Se poate face de mai multe ori pe zi.
  • Suc de rădăcină de morcovi se aplică pe tegumente pentru cicatrizare. Intern se va putea consuma câte 200ml de suc de mai multe ori pe zi. Se poate folosi în combinaţie cu alte sucuri fiind foarte indicat în aproape toate afecţiunile descrise mai sus. Se vor consuma în cure de mai lungă durată. În cazul în care apare o colorare a pielii, se va întrerupe această cură pentru câteva zile după care se va putea relua. Este semnul că este prea puternică acţiunea de epurare a organismului. Se ia acest suc doar înainte de mese. Este cel mai util dintre toate sucurile de legume.

-La copii mici sucul de morcov se diluează cu apă şi se foloseşte în locul laptelui.

-Contra constipaţiei:  supă dintr-un kg de rădăcini fierţi de 2 ori într-un litru de apă şi pasaţi.

-Diaree infantilă- supă de morcovi; se curăţă 500 g de morcovi, se taie în bucăţi şi se fierb într-un litru de apă până când se moaie complet. Se trec prin sita de piureu. Se adaugă apă clocotită până se ajunge la 1 litru şi se mai pune ½ linguriţă de sare. Se administrează pe parcursul a 24 ore, timp de 2-3 zile. Se poate da cu biberonul, iar partea consistentă cu lingura. Laptele se reintroduce treptat, în 5-6 zile, micşorând cantitatea de morcov utilizată de la 500 g la 100 g la litru de apă. Se poate pentru cei mai delicaţi să se facă doar din 200 g în loc de 500 g. Se dă în acest caz o parte de supă pentru una de lapte, până la 3 luni apoi o parte supă la 2 părţi lapte, după această vârstă.

-Seminţe; infuzie cu o linguriţă la o cană de apă dată în clocot; stimulent, aperitiv, diuretic, emenagog, galactogog. La doza de 1-5 g seminţele sunt carminative (expulzează gazele intestinale).

-2 linguriţe de frunze de morcov se vor mărunţii apoi se vor pune în 250 ml apă. Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară. Este foarte util intern mai ales în afecţiunile digestive, sau extern la afecţiunile dermice.

-Suc de morcovi se va pune în lapte, cantităţi egale. Este un bun expectorant.

-În cazul sugarilor li se poate da suc de morcovi în locul supei. La început se va da diluat cu lapte şi în cantitate mică, după care se va putea da, aşa cum este fără să mai fie diluat în funcţie de toleranţa individuală.

-Extern sucul se poate aplica chiar pe cancerul pielii. Sau se va rade şi se aplică sub formă de pastă local.

-Frunzele se pot fierbe 2 linguri la 100 ml apă timp de 5 minute apoi se aplică în loţiuni pe piele, după strecurare, iar cu plantele strecurate se va putea face cataplasmă..

-În cancer cu metastaze se indică consumul exclusiv doar al sucului în orice cantitate, fără să se mai dea alte alimente în afara sucurilor de legume în care morcovii sunt baza. Se poate în acest fel să se consume până la 3 litri de sucuri pe zi.

-Suc de morcovi 100 ml se va amesteca cu un gălbenuş de ou şi puţin ulei de măsline, se va consuma de mai multe ori pe zi. Este indicat în afecţiunile respiratorii inclusiv TBC, sau cele ale aparatului digestiv.

-Se poate folosi în diferite preparate cosmetice.





-Inflorescenţa  de morcov se va pune la uscat apoi se transformă în praf şi se vor lua câte un vârf de cuţit sau o linguriţă, de mai multe ori pe zi. Se vor lua înainte de mese, se ţin mai mult în gură, apoi se vor înghiţi. Este foarte util la dereglările ganglionare sau boli endocrine.

-Praf din seminţe de morcov câte 3 linguriţe pe zi se vor lua pentru a aduce mai mult estrogen în organismul femeilor, în osteoporoză, menopauză sau afecţiunile ovarelor. Acesta asigură o dezvoltare mai mare a sânilor şi dezvoltarea caracterelor feminine la fetele tinere. Este bun chiar şi în cazul părului în exces care apare la unele femei la menopauză, sau în cazul bufeurilor de călduri. Se va da şi soia în alimentaţie în acest caz.

-Suc de morcovi se dă câte 200 ml de 3 ori pe zi în: afecţiuni respiratorii, afecţiuni renale, împuţinarea laptelui la femei, astm. Se poate face şi un sirop cu 1 parte suc de morcovi cu 4 părţi zahăr şi 2 părţi de apă din care se iau câteva linguriţe pe zi. Se ţine la rece.

-1 linguriţă de seminţe sau 1 linguriţă de plantă se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se va consuma 3 căni pe zi, perioade lungi de timp. Sunt foarte indicate ca diuretic şi pentru stimularea menstruaţiei, elimină gazele şi sunt utile împotriva colicilor abdominale, reglând digestia şi tranzitul intestinal.

-Cataplasme cu frunze proaspete de morcovi, tăiate mărunt şi pisate până devin o pastă. Se folosesc la cataplasme în: ulceraţiile gambei, furuncule, abcese, pecingine, impetigo.

Inflorescenţa de morcov- sunt folosite ca un excelent tratament hormonal, având acţiune asupra glandei hipofize şi a ovarelor. Curele cu inflorescenţe de morcov sunt indicate tuturor femeilor care doresc să îşi prelungească tinereţea prin încetinirea proceselor de degradare a organismului. De asemenea aceste cure încetinesc procesul de atrofiere a ovarelor care, se ştie, conduce la un întreg lanţ de fenomene care provoacă îmbătrânirea organismului. În plus cura mai este folosită şi în insuficienţa ovariană care apare la femeile tinere.



Seara se pune la înmuiat într-un litru de apă o mână de plantă tocată (frunze şi flori) şi se ţine până a doua zi dimineaţa când se stoarce şi se bea în 3 reprize pe stomacul gol. Cura durează minimum 3 luni.

Modul de folosire ale morcovului pe afecţiuni:

Abcese ale gurii-fierbeţi 15 minute câteva frunze proaspete de morcov într-un litru de apă. După ce aţi strecurat, faceţi gargară de şase- 8 ori pe zi.

Abcese ale pielii- fierbeţi 15 minute câteva frunze proaspete de morcov într-un litru de apă. Se strecoară şi planta se pune sub formă de cataplasmă pe locul abcesului. Se umezeşte în permanenţă cu ceaiul acesta cald în cazul în care se doreşte să se colecteze mai rapid abcesul sau se doreşte grăbirea maturării.

Afecţiuni dentare- ronţăit crud morcovul –rădăcină, după masă, elimină germenii din cavitatea bucală, curăţind dinţii şi eliminând particulele de mâncare dintre dinţi.

Anorexie- lăsaţi la infuzat timp de 15 minute, într-un vas cu apă clocotită, 5 g seminţe de morcov măcinate cu râşniţa de cafea. Se strecoară şi se bea câte un pahar înaintea meselor de 3 ori/zi.

Arsurile pielii. Pot fi tratate cu mare succes dacă aplicaţi pe locul afectat comprese cu suc de morcovi proaspăt contribuind la cicatrizarea mai rapidă. Se mai poate rade pe răzătoarea fină apoi se amestecă cu unei de măsline şi pasta aceasta se pune cu ajutorul unui pansament pe locul afectat pentru o mai rapidă vindecare şi cicatrizare fără urme vizibile.

Dermatită ulceroasă- daţi prin răzătoare 100 g morcovi rădăcină. Aplicaţi local sub formă de cataplasmă şi lăsaţi să acţioneze pentru 30 de minute. Schimbaţi cataplasma de 2 ori pe zi. Acelaşi tratament se poate aplica şi pentru cei cu eczeme, cu diferenţa că în acest caz se ţine cataplasma pe locul afectat timp de 1 oră. Se poate aplica de 2-3 ori pe zi.

Diaree- faceţi o pudră din 15 g de seminţe de morcov. Fierbeţi-le în 300 ml apă timp de 15 minute, apoi strecuraţi. Beţi câte o jumătate de pahar dimineaţa, pe stomacul gol, cu o oră înainte de culcare.

Eczeme-daţi prin răzătoare 100 g morcovi rădăcină. Aplicaţi local sub formă de cataplasmă şi lăsaţi să acţioneze pentru 30 de minute. Schimbaţi cataplasma de 2 ori pe zi. Acelaşi tratament se poate aplica şi pentru cei cu eczeme, cu diferenţa că în acest caz se ţine cataplasma pe locul afectat timp de 1 oră. Se poate aplica de 2-3 ori pe zi.



Edeme- Fierbeţi pe foc mic 5g seminţe de morcov în 500 ml apă, până când apa se reduce la jumătate. Se strecoară şi se consumă fiind foarte eficientă pentru eliminarea edemelor. Se poate consuma intern 2-3 căni din acest preparat şi se poate pune şi compresă externă caldă.

Gastrită- extrageţi sucul din 150 g rădăcină de morcov. Adăugaţi puţină apă minerală şi miere. Pacientul trebuie să bea acest suc de 3 ori pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, la amiază cu 30 minute înainte de masă şi după amiaza cu 30 de minute înainte de culcare. Cura aceasta contribuie la refacerea mucoasei stomacale foarte eficient şi se poate ţine chiar şi perioade lungi de timp.

Piele crăpată- fierbeţi câteva frunze proaspete de morcov în 400 ml apă. În momentul în care dă în clocot reduceţi focul şi lăsaţi să fiarbă 10 minute. Se strecoară. Aplicat pe porţiunea afectată cu tifon de mai multe ori pe zi. De asemenea se poate amesteca 100 ml suc de morcov cu 2 linguri de miere. Acest produs se poate pune pe un pansament şi apoi se aplică pe locul afectat. Deasupra se poate pune o bucată de nailon. Se schimbă de 2-3 ori pe zi şi se poate lăsa peste noapte.

Riduri- amestecaţi 200 ml suc de morcov cu 1 linguriţă de miere lichidă şi cu 1 lingură de ulei de grâu încolţit. Aplicaţi pe faţă şi lăsaţi să acţioneze pentru 20 de minute, apoi spălaţi cu apă călduţă. Contribuie la diminuarea ridurilor.

Ten gras- aplicaţi pe faţă suc proaspăt de morcov şi lăsaţi să acţioneze pentru 20 de minute apoi se clăteşte cu apă călduţă.

Varicelă- gătit împreună cu păstârnacul, morcovul poate deveni o mâncare ideală ce grăbeşte apariţia erupţiei cutanate la copiii bolnavi de varicelă.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close