Nefrita – Tratament Naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Nefrita

Ce este nefrita și de ce apare

Nefrita este inflamația produsă la nivelul nefronilor ce interferează cu capacitatea de filtrare a rinichilor și cauzează simptomatologia resimțită de către persoanele afectate de această patologie.

Cauzele de apariție ale acestui tip de inflamație sunt multiple. Ele pot include:

  • Infecții cu microorganisme de tipul bacteriilor (ex: streptococul) sau virusurilor;
  • Boli ale sistemului imun – lupusul, sindromul Goodpasture, nefropatia cu imunoglobuline de tip IgA;
  • Boli inflamatorii ale vaselor de sânge (vasculite) – poliarterite, granulomatoza cu poliangeită;
  • Nefropatie diabetică;
  • Hipertensiune arterială;
  • Glomeruloscleroză.

Anumite categorii de persoane pot prezenta factori de risc ce le cresc susceptibilitatea pentru dezvoltarea glomerulonefritei. Factorii de risc întâlniți sunt:

  • Istoricul familial de boli renale;
  • Obezitatea;
  • Bolile cronice – boli cardiovasculare, diabet;
  • Vârsta mai mare de 60 de ani;
  • Sexul – unele tipuri de nefrită (ex: ereditară) sunt mai des întâlnite la bărbați.

Tratament naturist Nefrita

  • Se prepara seara, din 2 linguri frunze de mesteacan infuzate in 250 ml apa. Dupa ce se raceste se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar; se acopera si se lasa pana dimineata cand se strecoara si se bea jumatate din cantitate. Cealalta jumatate se bea dupa 4 ore. Se repeta 7 zile.

Nefrita.

            Termen ce desemnează inflamaţia rinichiului cu lezarea de cele mai multe ori a glomerului, dar şi a tubului urinifer. De cele mai multe ori nefrita este expresia unui proces infecţios alergic, produs de streptococi ca urmare a unei angine streptococice sau a unei scarlatine, având un caracter difuz, o interesare bilaterală şi o evoluţie acută. Se caracterizează prin modificări urinare cu scăderea emisiei de urină (oligurie) sau chiar suprimarea ei (anurie), prezenţa în urină a albuminei (albuminurie) şi a sângelui (Hematurie), creşterea azotului sau chiar a ureei sangvine (azotemie, uremie), hipertensiune arterială, edeme. Se vindecă complet în urma unui tratament corect (repaus, regim hidric lipsit de sare, asanarea infecţiilor streptococice prin îndepărtarea amigdalelor sau tratamente cu antibiotice). Tratată incorect trece în nefrită subacută şi cronică ducând la insuficienţa renală. Există şi nefrite care reprezintă complicaţiile unor infecţii transmise de la căile urinare (nefroza ascendentă, interstiţială, pielonefrite) cu simptomatologie asemănătoare dar mai puţin gravă. De asemenea în cazul unor boli infecţioase (Septicemii, endocardită lentă), în rinichi se produc embolii infecţioase care dau naştere la nefrita în focar, care spre deosebire de cea difuză, nu este însoţită de hipertensiune. Ultimele forme de nefrite beneficiază pe lângă regim de un tratament cu antibiotice.

Tratamente:

Plante medicinale indicate în acest caz: angelică, anghinare, brad, brânca ursului, brustur, căpşun, cerenţel, coacăz negru, coada calului, ghimpe, iarbă mare, in, lemn dulce, mac de grădină, mărar, merişor de munte, mesteacăn, obligeană, orz, osul iepurelui, pătlagină, pătrunjel, porumb, pufuliţă cu flori mici, salvie, spanac, sunătoare, ţelină, vişin, vita de vie, vulturică.

Modul de folosire al plantelor medicinale.

Angelică (Angelica archangelica) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Sau –1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Indicat câte una după fiecare masă. Este o plantă care ajută la curăţirea renală şi totodată la refacerea celulară.

Anghinare (Cynara scolymus) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Ajută să se cureţe organismul de toxine fiind o plantă diuretică.

Brad (Abies alba) Răşină proaspătă de brad se suge în gură apoi se înghite de mai multe ori pe zi. Sau 2 linguriţe de vârfuri de ramuri sau muguri mărunţiţi se pun la 250 ml apă şi se fierb pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are efect antibiotic.



Brânca ursului (Heracleum spndylium) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are efect antibiotic şi de refacere al rinichilor. Se foloseşte în cele mai multe afecţiuni ale rinichilor cu foarte mare efect, uneori chiar surprinzător de rapid.

Brustur (Arctium lapa) –1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Indicat câte una după fiecare masă. Are efect diuretic şi emolient. Este un diuretic puternic şi ajută la întărirea rinichilor şi la vindecarea diferitelor afecţiuni renale.

Căpşun (Fragaria vesca) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Este cu efect astringent şi dezinfectant.

Cerenţel (Geum urbanum) 2 linguriţe de plantă mărunţită (rădăcină sau rizomi) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Are efect antibiotic şi astringent.

Coacăz negru (Rubrum nigra) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are efect astringent.

Coada calului (Equisetum arvense) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Indicat câte una după fiecare masă. Are efect diuretic puternic. Totodată oferă organismului o serie de minerale.

Ghimpe (Xanthium spinosum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are efect diuretic antiinflamator şi cicatrizant.

Iarbă mare (Inula helenium) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are efect cicatrizant.

In (Linum usitassinum) 1 linguriţă de seminţe se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute. Se poate consuma câte 100 ml la fiecare 2 ore. Înainte de a se consuma se poate dilua cu apă şi eventual puţin suc de lămâie. Se foloseşte 2-3 zile pentru curăţirea renală.

Lemn dulce (Glycyrriza glabra) 1 linguriţă de lemn mărunţit se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, având efect diuretic şi laxativ, ajutând totodată la cicatrizare.

Mac de grădină (Papaver somniferum) 1 linguriţă de plantă mărunţită (petale) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are efect în calmarea durerilor.

Mărar (Anthum gruveolens) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim.

Merişor de munte (Vaccinum vitis idaea) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Se pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu la cană cu 2-3 ore înainte de consum. Este diuretic puternic.

Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de plantă mărunţită (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Se pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu la cană cu 2-3 ore înainte de consum. Este diuretic puternic, antibiotic renal şi totodată cicatrizant. Ajută şi la curăţirea canalelor urinare.

Obligeană (Acorus calamus) –1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Indicat câte una după fiecare masă.

Orz (hordeum vulgare) se ia suc obţinut din frunze verzi, câte 1 linguriţă de 3 ori pe zi, înaintea meselor cu 15 minute. Se poate folosi şi sucul care există în comerţ şi care s va lua conform indicaţiilor producătorului.





Osul iepurelui (Ononis spinosa) –1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Indicat câte una după fiecare masă. Este un puternic diuretic.

Ovăz (Avena sativa) 1 lingură de făină de ovăz se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă apoi acoperit timp de 30 minute, după care se poate consuma la 30 minute după fiecare masă câte 100 ml. Se poate folosi pentru toate cazurile de nefrite dar este interzisă femeilor însărcinate.

Pătlagină (Plantago lanceolata) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are efect dezinfectant, emolient şi cicatrizant.

Pătrunjel (Petroselinum crispus) –1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Indicat câte una după fiecare masă. Este un puternic diuretic care ajută la curăţirea canalelor urinare.

Porumb (Zea majs) 1 linguriţă de mătase de porumb se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 15 minute. Se strecoară şi se pot consuma 3-4 căni pe zi, pentru efectul diuretic.

Pufuliţă cu flori mici (Epilobium parviflorum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are efect diuretic şi cicatrizant, diminuând şi inflamaţiile.

Salvie (Salvia officinalis)-2 linguriţe de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Spanac (Spinaceae oleraceae) se consumă frunzele în diferite preparate culinare sau chiar suc din frunze obţinute cu storcătorul de fructe câte 100 ml de 3 ori pe zi. NU se va folosi de cei care au dereglări ale acidului uric (gută, etc).



Sunătoare (Hipericum perforatum) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are un efect diuretic şi calmant.

Ţelină (Apium graveolens) –1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă. Se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Indicat câte una după fiecare masă. Are efect emolient, diuretic şi ajută la refacerea celulei renale. Se poate consuma şi suc în special cu suc de morcovi (200 ml suc de morcovi cu 20 ml suc de ţelină).

Vişin (Cerasus vulgaris) 1 linguriţă de cozi de vişine sau cireşe se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Viţa de vie (Vinis vinifera) 1 linguriţă de plantă mărunţită  (frunze) se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Are şi efect astringent.

Vulturică (Hieracium pilosella) 1 linguriţă de plantă mărunţită se pune la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni de ceai pe zi, minim. Efect diuretic.

Sucuri de legume şi fructe proaspete de 3 ori pe zi, minimum 200 ml o dată. Se ia de 3 ori pe zi. Se pot folosi morcovi (200ml), pătrunjel (20 ml-este foarte tare şi nu se ia mai mult şi doar în combinaţii), castravete (100 ml), ţelină (20 ml- este şi el foarte tare), sfeclă roşie (200 ml) sau sucuri de fructe la discreţie.

Polen de albine– se va lua câte 20 g pe zi, 20 zile.

Se pot face băi calde cu paie de ovăz, coada calului, flori de fân, brad, molid, pin, etc. În general se pune 1 mână de plantă la 5 litri şi se fierbe timp de 20 minute. Se strecoară şi se stă în cadă timp de 30 minute.

Multe ceaiuri, fără sare, repaus fizic şi psihic, asanarea tuturor focarelor de infecţie. Se face şi în funcţie de simptomele prezente.

Nefrita cu pierdere de sare. (Salt-losing nephritis).



Nefrita cu pierdere de sare reprezintă un sindrom în care există un dezechilibru glomerulo-tubar privind sodiul, acesta din urmă excretându-se în exces prin urină cu toate că există un aport normal de sodiu.

Etiologie. Nefrita cu pierdere de sodiu se observă:

  1. La bolnavii cu insuficienţă renală cronică avansată la care însă tulburarea devine evidentă atunci când bolnavii sunt supuşi la un regim rigid de restricţie sodică.
  2. La bolnavii cu distrucţia medularei renale (boala chistică a medulareai renalşe, rinichi polichistic, hidronefroză, nefrita prin abuz de analgezice, pielonefrita cronică azotemică, nefrocalcinoza).
  3. Tubulopatia congenitală idiopatică (pseudohipoaldosteronism).
  4. Sindromul lui Bartter (hiperplazia juxtaglomerulară).

Tablou clinic. Nefrita cu pierdere de sare adevărată sau pseudoaddisoniană este un sindrom rar întâlnit. Semnele clinice dominante sunt deshidratarea şi colapsul circulator. Tegumentele sint pigmentate, lipsite de elasticitatea lor normală, ochii înfundaţi şi venele periferice colabate. Bolnavii se plâng de adinamie, oboseală, cefalee, anorexie, prezintă greaţă şi vărsături. Pulsul este tahicardic şi slab, tensiunea arterială scăzută. Prezintă crampe musculare datorită carenţei sodiului.

Examenele biologice. Evidenţează o hiponatremie şi uneori hipokaliemie, ureea sangvină crescută şi stare de acidoză uremică cu scăderea bicarbonaţilor. Semnele renale sunt cele ale nefropatiei cronice însoţite de poliurie. Determinarea sodiului urinar indică o eliminare crescută.

Tratament.

Necesită administrarea zilnică de 10-30g clorură de sodiu, dozele fiind administrate fiecărui caz în parte. În cazurile uşoare regimul poate fi sărat, în timp ce în cele acute însoţite de vărsături se va interna la spital. Administrarea de sodiu în exces duce la tulburări ca: cefalee, HTA, insuficienţă cardiacă congestivă şi edeme.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close