Nefropatia uratică – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Nefropatia uratică.

Stările de hiperuricemie pot produce două tipuri de leziuni renale:

  1. Hiperuricemia cronică poate cauza o nefropatie cronică prin:
    1. Depuneri de uraţi în paremchimul renal.
    2. Nefrita interstiţială.
    3. Nefroscleroza.
    4. Formare de calculi de acid uric (care pot contribui la distrucţia rinichilor prin obstrucţie şi infecţie).
  2. Hiperuricemia acută, atunci când acidul uric plasmatic atinge concentraţii excesive, poate cauza insuficienţă renală acută prin precipitarea uraţilor în lumenul tubilor, calicelor şi ureterelor.

Cauzele nefropatiei uratice. Cea mai frecventă cauză este reprezentată de guta primitivă, apoi de hiperuricemia de cauză necunoscută şi cea din hepatopatiile maligne (mieloproliferative). Acidul uric poate fi creescut în nefropatia gravidică, tezaurismoze, inaniţie, sub influenţa salureticelor, plumbului, în insuficienţa renală cronică, precum şi datorită unor defecte enzimatice, maladia Lesch-Nyhan.

Aspectul clinic. Nefropatia cronică uratică. În absenţa calculilor, tabloul clinic este sărac în simptome: proteinurie discretă, tendinţă la poliurie şi scăderea capacităţii de concentraţie a rinichiului. Există hipertensiune arterială în diferite grade. După o evoluţie îndelungată apare retenţia azotată în 18-25% din cazuri. Insuficienţa renală acută se observă după terapia cu citostatice în hepatopatiile maligne.

Evoluţia nefropatiei uratice este extrem de lentă. Agravarea se datoreşte fie exacerbării unei pielonefrite, fie dezvoltării unei hipertensiuni arteriale maligne. Cauza morţii este mai frecvent vasculară decât prin uremie.

Tratament.

În afară de tratamentul instituit de medicul specialist se poate să se folosească următoarele plante medicinale:

Plantele medicinale.

Afin, agriş, anghinare, boz (rădăcină sau frunze în aplicaţii externe decoct), brânduşă de toamnă, brustur, bujor, caise, căpşuni, castraveţi, cicoare, cireşe, cimbrişor, ciumăfaie, coacăz negru, coada calului, creţuşcă, dracila, fag, fasole, ferigă, fragi, frasin, gheara diavolului (Harapagophytum), ghimpe, ghinţură, grâu, hrean, iarbă mare, ienupăr, lămâi, lăsnicior, limba boului, limba mielului, măslin, mei păsăresc, merişor de munte, mesteacăn, morcov, mure, nap, nemţişori de câmp, nuc, obligeană, osul iepurelui, ovăz, păpădie, păpălău, pătrunjel, pătlăgea roşie, pecetea lui Solomon, pelin, pere, pepene (în special cel rău), piciorul cocoşului, pin, pir, plop negru, porumb, porumbar, prune, rapiţă, ridiche neagră, salată, salcie, secară, schinduf, sfecla roşie, siminoc, soc (fructe-tinctură sau flori infuzie), sparanghel, strugurii (se pot consuma sub formă de cure de lungă durată), strugurii ursului, sunătoare, tătăneasă(cu miere), trifoi roşu, ţelină, untul pământului, urzică, usturoi, vâsc, vindecea, vişin, viţa de vie. Toate aceste plante se pot folosi la tratarea acestei boli. Pentru a putea însă să le folosiţi mai eficient am să descriu cum anume se pot folosi cel mai eficient şi voi da de asemenea câteva reţete de preparate combinate, tincturi, etc.

Modul de folosire al plantelor medicinale.



Afine (Vaccinum myrtillus)- se consumă 300 g de afine zilnic pe toată perioada afinelor. S-a dovedit că este foarte utilă în scăderea nivelului acidului uric şi prevenirea crizelor. Se mai poate consuma cu acelaşi rezultat: fructe de pădure, cireşe sau mure. Acestea conţin antociani, substanţe din categoria flavonozidelor, foarte eficiente în prevenirea distrugerii ţesuturilor şi în reducerea nivelului acidului uric din sânge. Se poate folosi şi sub formă de ceai 2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi.

Cătina (Hippophae rhamnoides)- 2 linguri de fructe zdrobite se pun la 500 ml apă clocotită. Se acopere apoi pentru 15 minute. Se strecoară. Se bea toată cantitatea în cursul zilei.

Cura de cireşe (Cerasus vulgaris)- se consumă 300 g de cireşe zilnic pe toată perioada cireşelor. S-a dovedit că este foarte utilă în scăderea nivelului acidului uric şi prevenirea crizelor. Se mai poate consuma cu acelaşi rezultat: fructe de pădure, afine sau mure. Acestea conţin antociani, substanţe din categoria flavonozidelor, foarte eficiente în prevenirea distrugerii ţesuturilor şi în reducerea nivelului acidului uric din sânge.

Gheara diavolului (Harpagophytum) această plantă africană este foarte utilă în gută, ameliorează durerile şi contribuie la reducerea nivelului colesterolului şi acidului uric din sânge: Se va folosi conform prospectului fabricantului.

Hrean (Armoracia rusticorum)- 1 linguriţă de rădăcină rasă se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 10 minute. Se strecoară. Se va bea câte 1 cană din acesta timp de 10 zile, vă va ajuta să eliminaţi toxinele din organism.

Ienupăr (Juniperus comunis)-bace- 10-20 fructe se pun la 1 litru de apă. Se fierb timp de 5 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este util în tratarea acestei afecţiuni.

Mesteacăn (Betula verrucosa)-2 linguriţe de frunze mărunţite se pun la 250 ml apă. Se lasă apoi să se răcească. Se pune un vârf de cuţit de bicarbonat şi se lasă ne strecurat până dimineaţă. Dimineaţă se strecoară şi se va consuma împărţit în trei reprize înainte de mesele principale.

Seminţe de ţelină (Apium gravolens)- 2 linguriţe de seminţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se bea 3 căni pe zi. Au ca efect stimularea eliminării acidului uric din sânge. Se mai poate consuma suc de ţelină în fiecare dimineaţă la trezire se va face atunci proaspăt 100 ml suc de ţelină din rădăcină şi apoi se consumă. Este bine să se facă acest lucru timp de minimum 30 zile consecutiv.

Rădăcină de urzică (Urtica dioica)– se pune 1 linguriţă de pulbere de rădăcină de urzică la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se poate consuma 2 căni pe zi, timp de 21 zile apoi se face o pauză de 7 zile şi se poate relua. Măreşte capacitatea organismului de a elimina acid uric.

Urzică (Urtica dioica) frunze 2 linguriţe se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute apoi se strecoară. Se pot consuma 3 căni pe zi. Este foarte eficientă preventiv pentru a nu da voie să se depună cristalele de uraţi în organism. Se poate consuma perioade lungi de timp. Se poate deci consuma pentru a preveni crizele şi chiar pentru a elimina depozitele de uraţi din organism.

Atenţie! Unele medicamente ca aspirina sau diureticele agravează durerile cauzate de gută.

            Infuzie- se vor pune 2 linguriţe de plante mărunţite la 250 ml apă clocotită şi se acopere 15 minute, după care se strecoară. Se vor putea consuma 2-3 căni pe zi din: afin (frunze, anghinare, căpşuni (frunze), cicoare (frunze), cimbrişor, ciumăfaie, coacăz negru (frunze), coada calului, creţuşcă, dracilă, fasole (teci), ghimpe, grâu, hrean, iarbă mare, lăsnicior, limba boului, limba mielului, mei păsăresc, merişor de munte (frunze), nap, nemţişori de câmp, pelin, pin, pir (prima apă se aruncă şi se pune altă apă şi înainte de ase consuma se pune 1 vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu alimentar), plop negru (muguri), porumb (mătase), rapiţă, salată, schinduf, sparanghel, strugurii ursului, trifoi roşu (se pot face şi băi cu acesta), ţelină (frunze), urzică (frunze), vindecea, viţa de vie(frunze).

            Seminţe încolţite- ori ce cereale(grâu, scară, ovăz se pot pune la încolţit se macină apoi şi se va putea consuma câte 100 g pe zi în cure de lungă durată.





            Decoct- se va pune 2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă şi se vor fierbe apoi timp de 5 minute. Se strecoară şi dacă nu există diabet se pot îndulci cu miere după gust. Se pot consuma 2-3 căni pe zi din: afin (frunze sau fructe), anghinare, brustur (rădăcină), bujor (rădăcină), cicoare (rădăcină), coada calului, fag (frunze sau coajă), fasole (teci), ferigă (frunze-se vor face doar băi), ghinţură, mesteacăn (frunze-la acest ceai se va pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar), nuc (frunze), obligeană, osul iepurelui, păpădie (rădăcină), păpălău (fructe), pătrunjel (rădăcină), pin (muguri sau ace-se poate face şi băi cu acesta), piciorul cocoşului (se aplică doar extern), salcie(coajă- se pot face şi băi), salată (se foloseşte decoct la băi), untul pământului (în special pentru aplicaţii externe), vişin (frunze), viţa de vie (se poate aplica frunza şi sub formă de băi).

            Vin: se va pune la 1 litru de vin natural din struguri care nu au fost stropiţi cu substanţe chimice (preferabil alb) 50 g de plantă mărunţită. Se lasă pentru 8 –10 zile la temperatura camerei. Se va agita zilnic pentru omogenizare. Se strecoară şi se trece în sticle care se închid ermetic şi se păstrează la rece. Se va lua câte 20-50 ml de 3 ori pe zi cu 15 minute înainte de mesele principale. Se poate face cu una din următoarele plante sau chiar cu combinaţii din plantele: afin (frunze), anghinare, bujor, cicoare(rădăcină), ghinţură, iarbă mare, nemţişori de câmp, strugurii ursului, urzică.

            Tinctură: se va pune 50 g de plantă mărunţită (preferabil cu râşniţa de cafea) la 250 ml alcool alimentar de 70 grade şi se ţine timp de 15 zile la temperatura camerei. Se agită zilnic. Se strecoară apoi după trecerea acestei perioade. Se poate face cu alcool sanitar dacă se doreşte folosirea pentru frecţii sau aplicaţii externe, dar numai atunci.

            Se va lua intern câte 20 picături-1 linguriţă- diluată în 100 ml apă. Se ia înainte de mese cu 15 minute şi se poate lua perioade lungi de timp.

            În cazul în care s-a folosit alcool sanitar se va pune câteva picături pe un tifon care se aplică local sau se face o frecţie uşoară sau chiar se unge cu această tinctură local pentru calmarea durerii.

            Se pot folosi următoarele plante medicinale: afin (frunze), brânduşa de toamnă (seminţe- preparate doar în farmacie şi dozate de medicul curant), brustur (rădăcină-se poate aplica şi extern), bujor (în special pentru aplicaţii externe), ferigă (frunze sau rădăcină-în aplicaţii externe foarte eficiente), hrean, iarbă mare, lăsnicior, limba boului, limba mielului, obligeană (rădăcină), păpădie (rădăcină), păpălău (fructe), pelin, piciorul cocoşului (doar extern), rapiţă, salcie, siminoc, untul pământului (se poate şi extern), urzică (atât intern cât şi extern), usturoi (intern foarte util mai ales tinctura), vindecea.



            Lămâie: se taie o lămâie. Se stoarce sucul, apoi se pune coaja tăiată într-un litru de apă. Se fierbe până se moaie coaja. Se lasă acoperit apoi se strecoară peste sucul obţinut anterior. Dacă nu există contra indicaţii se va îndulci cu miere după gust. Se face o cură timp de 30 zile, apoi 7 zile pauză.

Nap- pentru tratarea cistitelor, în litiaza urică, gută, bronşite, tuse, angină, enterite, folosiţi infuzia dintr-o lingură de pubere de rădăcină la 500 ml apă clocotită. Lăsaţi vasul acoperit 15-20 minute, apoi strecuraţi. Beţi întreaga cantitate în 2-3 reprize pe parcursul unei zile.

Struguri- dacă suferiţi de exces de uree, faceţi o cură de struguri, consumând 1-2 kg de fruvte pe zi, sau beţi 700-1400 ml de suc zilnic. Continuaţi 7 zile, apoi faceţi o pauză de 7 zile şi reluaţi în acest ritm până se reglementează situaţia.

Ulei- din rapiţă, mei, măsline este foarte util atât intern cât şi să se ungă locurile afectate cu acest ulei în timpul nopţii.

Cura de ienupăr (Juniperus communis): această cură se poate aplica şi în cazul gutei şi este una dintre curele eficiente care dă în multe cazuri rezultate. Se va începe cura prin consumarea a 4 bace de ienupăr. Acestea se vor zdrobi în gură şi se vor înghiţi. Se face acest lucru dimineaţa. A doua zi se vor consuma 5 bace şi apoi în fiecare zi se va adăuga câte 1 boabă, până se va ajunge să se consume 20 boabe, după care se va scade cu câte 1 boabă pe zi până se va ajunge din nou la 4 boabe. Se poate face acest lucru de 2-3 ori pe an cu pauze între ele. Această cură va trebui să nu fie făcută de către cei care sufere de afecţiuni renale grave.

            Se mai poate face cure de fructe din cele menţionate mai sus. În timpul curelor cu aceste fructe este bine să se consume o cantitate cât mai mare (în funcţie de toleranţa individuală) şi perioade de minimum 15 zile. La terminarea curei însă se va trece treptat la diminuarea cantităţii de fructe consumate. Se pot consuma fie crude fie sub formă de sucuri proaspăt preparate şi consumate imediat ce au fost preparate.

Lăsnicior (Solanum dulcamara)– se folosesc vârfuri de plantă mărunţită, care conţin substanţe minerale, glucide, cu proprietăţi diaforetice şi depurative demonstrate. Se va face sub supraveghere medicală tratamentul pentru că în doze mari provoacă ameţeli, greţuri, vărsături.

Se va pune 2 linguriţe de vârfuri de plantă mărunţite la 250 ml apă şi se fierbe pentru 10 minute. Se strecoară: Se va bea o cană dimineaţa şi una seara.

Merişor de munte (Vaccinum vitis idea) se pun 2 linguriţe de plantă mărunţită la 100 ml apă rece. Se lasă apoi timp de 2 ore şi se strecoară. Peste aceleaşi plante se mai pune 100 ml apă. Se lasă apoi să fiarbă la foc mic timp de 19 minute. Se acopere. Se lasă timp de 20 minute. Se strecoară peste primul ceai obţinut prin macerare. .La 3-4 ore se ia câte 1 lingură de ceai pe tot parcursul zilei. Acelaşi efect îl are şi pulberea de frunze obţinută cu râşniţa de cafea. Aceasta se pune un vârf de cuţit sub limbă pentru câteva minute, apoi se înghite cu apă. Se poate face acest lucru de 3 ori pe zi.



Mesteacăn (Betula verrucosa) 1 linguriţă de frunze mărunţite se pune la 250 ml apă şi se fierbe pentru 5 minute, apoi se strecoară. Înainte de a se folosi se va pune 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu alimentar. Este bine să se lase acest ceai timp de 6 ore, apoi să se consume. Ajută în special la reumatismul metabolic când se doreşte şi eliminarea de acid uric din organism şi a colesterolului. Guta şi alte afecţiuni sunt ajutate mult de acest ceai. De asemenea ajută la curăţirea renală.

Osul iepurelui (Ononis spinosa) conţine alfa-onocerina, acid citric, taninuri, fitosteroli, ulei gras, etc. Produce diureză şi are un efect antibiotic destul de puternic. Se va face un ceai din rădăcină. 2 linguri de rădăcină mărunţită se vor pune la 500 ml apă clocotită. Se vor acoperi pentru 15 minute după care se strecoară. Se poate consuma în cursul unei zile până la 3 căni pe zi. .

Păpădie (Traxacum officinalis) se vor culege tijele florale de la păpădii înflorite şi se spală foarte bine, apoi se va rupe floarea şi zilnic, o perioadă cât mai lungă se va consuma câte 10 tije din acestea.

-1 linguriţă de rădăcină mărunţită se pune la 250 ml apă rece, pentru 12 ore. Dimineaţa se încălzeşte până la fierbere şi se strecoară. Această cantitate se bea cu înghiţituri mici înainte de micul dejun şi la 30 de minute, după aceia. Păpădia este un foarte puternic diuretic.

Troscot (Polygonum aviculare) 2 linguriţe de plantă mărunţită se pun la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15 minute şi apoi se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi.

                        Zer: zilnic se va consuma zer câte minimum 200 ml, perioade lungi de timp.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close