Nu ratati binefacerile gutuiului

Dă Share să știe și altii!!
Shares

La ce este bun acest fruct gutuiul?

Gutuia este cel mai eficient remediu in tratarea bolilor de ficat, respiratorii, intestinale si a cancerului

  • Leac contra colitei si hepatitei

Pentru hepatita si insuficienta hepatica, se face o cura cat mai lunga (ideal ar fi de o luna si jumatate) de nectar proaspat de gutui, din care se bea cate un litru, zilnic. Cercetari recente efectuate in Japonia au pus in evidenta existenta in coaja gutuilor a unor substante antivirale, care se pare ca inhiba dezvoltarea microorganismelor ce declanseaza hepatita de tip A, B si C. Enterita, enterocolita se vindeca cu un litru de decoct de gutui baut zilnic. Gutuile rase si amestecate cu miere, cate jumatate de kilogram pe zi, combat foarte eficient colita de fermentatie. in Anglia, decoctul de gutui este folosit chiar contra hemoragiilor intestinale. in caz de colon iritabil, sucul de gutui are efecte tonice remarcabile la nivelul intestinelor. Fructele rase au efecte antiinflamatoare, fiind un remediu surprinzator de eficient pentru persoanele care au colonul iritabil.

  • Gutuile distrug celulele canceroase

Senzatia de greata si greutate in stomac dimineata trece cu o jumatate de gutuie mancata pe stomacul gol. Pentru hemoroizi, se consuma dimineata si seara cate o gutuie cu tot cu coaja, rasa si amestecata cu miere. Are efecte usor laxative, astringente (opreste sangerarile) si antiinflamatoare. Extern, se foloseste o solutie obtinuta din semintele acestui fruct: samburii a doua gutui se strivesc si se pun la macerat intr-un sfert de pahar de apa, de seara si pana dimineata, cand solutia se filtreaza. Cu preparatul obtinut se fac comprese care se pun pe zona afectata. Daca este posibil, se pot face si clisme, cu o para de cauciuc. Boala canceroasa poate fi combatuta cu gutui, consumate ca atare sau nectar din pulpa si coaja. In 2004, cercetatorul nipon Kanematsu Sugiura a demonstrat stiintific faptul ca anumite substante continute de gutui (in special vitamina B17) ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a le afecta pe cele normale.

  • Leacuri cu gutui

– Tuse convulsiva: Peste 30 g flori de gutui (sau 50 g frunze de gutui) se toarna 1 l de apa clocotita si se lasa la infuzat 15 minute. Se strecoara si se iau cate 100-200 ml de trei ori pe zi sau in timpul accesului de tuse, care va fi calmat rapid.
– Dureri de stomac: cojile de mere, gutui si pere uscate in cuptor, apoi pisate si amestecate cu miere si putin propolis.
– Degeraturi: se face macerat la rece, din o lingura de seminte la o cana (250 ml) cu apa, se lasa la macerat doua-trei ore, se strecoara, se aplica comprese locale, din care una seara inainte de culcare.
– Urticarie: se pun comprese sau se tamponeaza pielea cu emulsie din seminte de gutui.

  • Retete de frumusete

– pentru riduri: cojile unei gutui se fierb intr-o jumatate de cana de lapte. Solutia se pune calduta, sub forma de compresa, pe obraji, 20-30 de minute.
– pentru ten gras: suc proaspat de gutui.
– pentru pori deschisi si secretie sporita de sebum: se fac masaje usoare cu suc de gutui si se aplica cataplasme pe obraz cu cojile de gutui bine maruntite.

  • Gulas cu gutui

Ingrediente (pentru 4 portii): 125 g ceapa, 2 linguri unt topit, 750 g carne de vitel, 1/2 legatura cimbru proaspat (sau 2 lingurite cimbru uscat), 3 foi de dafin, 4 boabe de ienupar, sare, piper macinat, 1/2 l vin rosu sec, 400 ml zeama concentrata de carne, 2 gutui, 2 morcovi, 2 linguri amidon. Mod de preparare: Se curata ceapa si se taie marunt. Se incinge untul intr-o cratita si se prajeste carnea taiata bucati potrivite. Se adauga ceapa, se caleste cateva minute, apoi foile de dafin, boabele de ienupar si frunzulitele de cimbru. Se sareaza, se pipereaza, se acopera cu vinul si zeama de carne si se lasa sa fiarba incet, cu capac, o ora. Se sterg bine gutuile cu un servet uscat, se taie in 4, se inlatura partea lemnoasa si semintele si pe urma se mai taie o data in bucati. Morcovii se taie felii si se incorporeaza in gulas impreuna cu gutuile. Dupa 30-40 de minute de fiert, se leaga sosul cu amidonul diluat cu putina apa rece. Se mai gusta o data gulasul de sare si piper si se serveste fierbinte, cu cartofi fierti sau galuste de faina.

  • 50 de leacuri intr-un fruct

Gutuiul este originar din Asia. La noi, creste prin gradini si livezi si i se mai spune si alamaior. Fructele sunt extraordinar de gustoase si aromate, pline de vitamine, motiv pentru care sunt consumate ca atare, sau sub forma de suc proaspat, nectar, sirop, jeleu, marmelada, gem si dulceturi. In medicina populata, se prepara din gutui si cataplasme, ceaiuri, tincturi fiind extrem de eficace in tratarea unor boli si chiar in gospodarie, ca remediu practic. Datorita vitaminelor (A, B, C, PP), sarurilor minerale, glucidelor si fibrelor, gutuile se prescriu in prevenirea a peste 50 de boli. Pulpa fructului are proprietati astringente puternice. Consumul frecvent de gutui este un remediu in afectiuni cardiace, pulmonare si hepatice. De aceea, se spune ca gutuile trebuie sa fie fructul zilnic al celor cu probleme la
ficat si a celor care sufera de cancer.

  • Suc proapat si nectar din gutui

Sucul proaspat de gutui face adevarate minuni in vindecarea insuficientei pancreatice, altfel foarte dificil de tratat prin metode clasice. Se bea de trei ori pe zi cate o jumatate de pahar de suc de gutui. Bolnavii de hepatita pot beneficia de virtutile vindecatoare ale gutuilor, daca tin o cura timp de o luna cu nectar proaspat de gutui, din care se bea cate un
litru. Este aperitiv (datorita gustului amarui), fortifiant si astringent. Fiind usor acid, este folositor in tulburari digestive functionale si in insuficienta hepatica. Alaturi de afine, sucul de gutui este un panaceu in infectiile intestinale, precum si in diaree si dizenterie, inclusiv la persoanele cu colon sensibil. Mai este indicat in guturai, afectiuni pulmonare, tuberculoza. Sucul de gutui nu este recomandat insa, persoanelor predispuse la constipatie.

  • Ceai de samburi de gutui

Substantele continute de pufoasele gutui stimuleaza activitatea hepatica si maresc gradat pofta de mancare. Gutuile coapte se recomanda celor care au stari de lenevire a stomacului, ajutand la digestie. Ele au proprietati calmante si sedative. Siropul amelioreaza diareele, hemoragiile uterine si hemoroizii. Din samburi, care contin mucilagii, se prepara un ceai, care ajuta la vindecarea tusei, bronsitei si raguselii. Acestia trebuie macinati fin. O lingurita de pulbere de seminte se amesteca cu miere. Ceaiul de gutui se obtine dintr-o lingurita de samburi, care se oparesc cu o ceasca de apa fierbinte. Lichidul se bea indulcit cu miere de albine sau zahar. Frunzele au si ele intrebuintare terapeutica, sub forma de ceai, ca astringent in tratarea diareei. Sub forma de decoct, gutuile se folosesc in cazurile de diaree la copii si in infectii respiratorii: se fierb cateva bucati de gutuie in 250 ml de apa, timp de 5 minute si se bea caldut.

  • Tincturi si macerate

Maceratul din gutui cu scoruse este un remediu util celor care sufera de anemie. Un pumn de coji si cotoare de gutui se taie in bucati potrivite si se pun intr-un borcan cu apa. Peste ele se adauga un pumn de scoruse de munte, bine coapte si maruntite. Se acopera vasul si se lasa la macerat la temperatura camerei, intr-un loc ferit de lumina, timp de aproximativ 12 ore. Se strecoara, se toarna in sticle de culoare inchisa si se lasa la rece. Se bea in cursul unei zile, in loc de apa. Tinctura se prepara astfel: cojile curatate de pe o gutuie se taie marunt, se introduc intr-o sticla, se toarna alcool de 50 de grade pana le acopera, se astupa cu dop si se lasa la macerat 15 zile, timp in care sticla se agita de mai multe ori, dupa care se strecoara. Tinctura e buna pentru uns tenul si gatul in fiecare zi. Previne formarea ridurilor si le diminueaza pe cele existente.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.