Binefacerile risului asupra fizicului si psihicului

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cind ati ris ultima oara?

Nu un ris sarcastic sau un pic fortat, ci ris din toata inima, cu folosirea gitului? Cind ati pufnit in ris sau v-a apucat un ris nebun? Raspunsurile la aceste intrebari banale pot spune intr-adevar ceva despre sanatatea dumneavoastra.

Detasarea de realitate este un factor important

Luindu-i ca exemplu pe francezi, se pare ca ei rid din ce in ce mai putin: 19 minute pe zi in 1939, 6 minute in 1980 si numarul acceselor a descrescut pina in zilele noastre, ajungind la 60 de secunde pe zi. Grijile, stresul, nelinistea, ritmul alert al vietii sint in cea mai mare parte responsabile de aceasta degringolada a risului printre obiceiurile noastre. Se pare ca risul nu se mai produce decit in situatii in care sintem foarte linistiti. Detasati-va si priviti viata ca un spectator, pentru ca multe drame se pot transforma in comedii!, ne sfatuieste filozoful Henri Bergson in lucrarea sa consacrata risului si comicului. De asemenea, el ne propune ca, atunci cind ne uitam la niste tineri care danseaza, sa ne astupam urechile pentru a nu mai auzi muzica (sau sa dam sonorul televizorului incet) si spectacolul poate deveni foarte repede amuzant. Motivul il reprezinta detasarea de ceea consideram pina atunci ca facind parte din realitate.

Binefacerile risului asupra fizicului si psihicului

Risul are efecte considerabile asupra organismului. Atunci cind ridem, utilizam cel putin 12 muschi ai fetei. Muschii abdomenului se relaxeaza, iar apoi si cei ai gambelor. Tensiunea musculara dispare putin cite putin. In cursul unei crize de ris nebun, capacitatea de schimb respirator este multiplicata de patru ori. Plaminii se afla in situatia de suprapresiune si pot elimina aerul cu o viteza de pina la 100 de kilometri pe ora. De fiecare data cind ridem in mod sanatos, oxigenul se manifesta in cantitate mare in singe, ceea ce permite o eliminare mai rapida a toxinelor, a zaharurilor, a grasimilor si a colesterolului. Risul produce o gimnastica abdominala. El lupta contra constipatiei, pentru ca izbucnirile de ris favorizeaza digestia, si accelereaza producerea de sucuri gastrice si de enzime necesare digestiei.

Risul declanseaza o reactie hormonala, dar si o stimulare a catecolaminelor – hormoni insarcinati cu alertarea anticorpilor dispusi cu apararea organismului contra virusilor si a microbilor. Acest hormon reduce procesul inflamator, mai ales inflamatiile articulare. Mai actioneaza si asupra endorfinelor, care sint hormonii placerii si ai bunastarii. Ele au o actiune antidepresiva. Aceste morfine naturale sint de aproximativ 200 de ori mai puternice ca morfinele chimice. Mai exista si o stimulare a serotoninei, care controleaza somnul, inlatura gindurile negre, elimina tensiunea si micsoreaza stresul. Pe de alta parte, risul sustrage atentia. Atunci cind unui copil ii este rau si incepe sa priveasca la televizor un desen animat – amuzant, de exemplu -, el uita pentru moment de starea sa. Este in acelasi timp un puternic stimulent psihic, care favorizeaza optimismul, alunga tristetea si provoaca o veritabila dezintoxicare mintala. Astfel, dispunem de o forma de relaxare naturala. Se spune ca un minut de ris echivaleaza cu 45 de minute de relaxare, iar citeva minute pe zi valoreaza cit o ora de cultura psihica. Pina si relatiile noastre sociale sint afectate de aptitudinea noastra de a ride.

Dupa un studiu american, oamenii reusesc mai bine in afaceri daca au simtul umorului dezvoltat. Chiar daca putem ride singuri, perioadele in care ridem sint adesea un fenomen de grup. Risul are nevoie de un ecou, scria Bergson. Deci, inainte sa recurgeti la tratamente costisitoare si complicate, ginditi-va la apararea dumneavoastra naturala: risul. Faceti ce doriti – vizionati o banda desenata, mergeti sa vedeti un film amuzant, cititi povestiri comice, spuneti glume, dar pastrati in viata dumneavoastra cotidiana timp si pentru ris. Iata o idee: inspirati scurt, timp de doua sau trei secunde, faceti o pauza respiratorie de la 5 la 10 secunde, expirati sacadat de la 5 la 10 secunde, un astfel de exercitiu repetat de mai multe ori declanseaza inevitabil risul.

Nu va sfiiti sa radeti si sa va ganditi la lucruri placute.

Totul e educarea constiintei, ” Ce semeni aceea culegi

Originea risului

Filozoful evolutionist Anthony Ludovici explica in 1993 ca risul provenea de la un reflex animal, care consta in aratarea dintilor pentru a speria inamicul. Daca aceasta afirmatie v-a facut sa rideti, cu atit mai bine! Risul pare inca sa fie un fenomen inexplicabil si specific omului.

Cluburile de ris pot fi un ajutor

Destul de recent au luat nastere cluburile de ris. Fondata in India de catre doctorul Kataria, formula a fost importata cu succes de multe tari: Statele Unite, Germania, Italia, Danemarca, Franta etc. Metoda pusa in practica de doctorul indian combina exercitii imprumutate din yoga si diverse tipuri de ris. La inceputul sedintei se spune buna ziua fara a vorbi, ci doar cu ajutorul risului, continuindu-se exercitiile cu mime. Fiecare dintre aceste exercitii are un nume: risul oamenilor stresati, al telefonului mobil, al leului etc. Pe masura ce sedinta avanseaza, risul, devenit mai putin fortat, apare mai usor si se manifesta in adevarate explozii de ris. Scopul este de a descoperi acel ris spontan, infantil, care apare fara motiv si care face bine atit corpului, cit si mintii.

Umorul ca medicament

La mijlocul anilor ’70 au fost precizate si explicate stiintific binefacerile risului asupra stresului, a somnului si a durerii. Totul a inceput in Statele Unite cu povestea lui Norman Cousin si cu pretinderea vindecarii acestuia prin ris, de fapt prin filmele lui Charlie Chaplin si ale fratilor Marx. Aceasta vindecare miraculoasa a fost posibila prin capacitatea risului de a mari secretia de endorfine – neurotransmitatori care actioneaza pentru a reduce durerea – inlocuind astfel analgezicele. Suferind de spondilartrita anchilozanta (maladie care afecteaza coloana vertebrala), acest reporter american suferea de dureri datorate bolii si era intr-un scaun cu rotile. Privind la televizor, nimereste din intimplare un film comic, care l-a facut sa rida, uitind in acest mod de suferinta. A retrait experienta cind a citit o carte de acelasi gen. Prin acest exemplu se poate spune ca este deci adevarata teoria prin care risul stimuleaza secretiile de endorfine, care au capacitatea de a atenua temporar durerea, stresul si tristetea.

Complement al terapiilor

Fiind calmant, risul declanseaza in corp o unda musculara, un fel de gimnastica care, rind pe rind, permite contractarea si decontractarea ochilor, buzelor, a abdomenului, a umerilor etc. Un masaj interior care tonifica organele si care stimuleaza apararea imunitara. Risul a fost integrat in arsenalul terapeutilor, in spitale devenind un complement al ingrijirilor, prin prisma proprietatilor sale antistres importante. Umorul nu este numai una dintre singurele arme naturale de care dispunem contra tristetii vietii, dar este un mijloc de a realimenta sistemul imunitar prin cresterea nivelurilor de imunoglobulina. Prin proces invers, cei care se lasa condusi de emotii negative sint mai adesea afectati de maladii. Risul, care altadata era considerat ca nepoliticos de catre societate si diabolic de catre biserica, a devenit o unealta in tratarea multor boli.

Constientizati importanta risului

Nu numai ca nu toata lumea cunoaste calitatile risului, dar in ultima perioada, el este ignorat. Astazi, pentru a-si arata seriozitatea in toate circumstantele si spiritul de responsabilitate, oamenii au mai multa nevoie sa fie seriosi. Si este adevarata si logica afirmatia conform careia se spune ca nu putem ride de toti si de toate, dar trebuie sa reinvatam sa ridem, asta in cazul in care am uitat, pentru a ramine sanatosi si tineri pentru o perioada indelungata!

Risul este un bun medicament natural

Exista momente cind oamenii nu se simt bine si au impresia ca lumea s-a sfirsit. Decit sa ne transformam viata intr-o tragedie, mai bine incercam sa ridem din toata inima, deoarece umorul ne va ajuta sa vedem partea buna a vietii. Risul este considerat, de  multa vreme, cel mai benefic medicament pentru a fi in forma. Gimnastica, generata prin ris, maseaza organele, stimuleaza functiile acestora si amelioreaza circulatia oxigenului, declansind buna dispozitie si euforia. Specialistii considera ca risul este o gimnastica interna, echivalenta cu o sedinta de dans. Se spune ca oamenii bolnavi care rid din tot sufletul se vindeca mai repede decit cei tristi.

Rasul este Dusmanul depresiei

Nu degeaba s-a nascut expresia romaneasca haz de necaz. Aceasta reactie spontana este, in esenta, o extraordinara arma de autoaparare a sistemului nervos. Specialistii semnaleaza ca oamenii nu profita de beneficiile risului. Mai mult, ei insista asupra necesitatii de a lua in serios aceste aspecte, in sensul de a invata sa ridem cu tot trupul. În timpul risului, fata, gitul, pieptul, abdomenul, bratele si chiar picioarele se destind. Astfel, tensiunea negativa, stresul sint eliminate. Risul provoaca o stare de bine, uneori foarte apropiata de extaz. Motiv pentru care unii psihoterapeuti îl recomanda pentru reducerea riscurilor accidentelor cerebrale, cardiovasculare si a depresiei. Ba chiar in spitalele din Canada si Statele Unite exista asa-numitele sali de umor, unde medicii isi trateaza pacientii prin terapia rasului.

Hohotele de ris sint bune pentru inima

Un grup de cardiologi din cadrul Universitatii Maryland din Baltimore a efectuat un studiu vizind stabilirea efectului risului asupra inimii. 300 de persoane de virste apropiate au fost impartite in doua grupe: de o parte suferinzii de inima si de cealalta parte cei sanatosi. Autorii studiului au observat ca suferinzii de inima se dovedesc a fi persoane foarte serioase si stresate. Astfel, 40 la suta dintre acestia au afirmat ca rid foarte rar, nici macar atunci cind, in mod normal, ceilalti nu se mai satura de ris. Cercetatorii sint de parere ca risul actioneaza ca un scut impotriva afectiunilor cardiace, sustinind ca hohotele ar trebui sa faca parte din arsenalul terapiilor recomandate in cazul bolilor de inima.

Un exercitiu de gimnastica

Pe planul emotiilor, risul este precum ciocolata: elibereaza de stres si are chiar rolul unui afrodisiac, fiindca, atunci cind o persoana ride, organismul elibereaza endorfine – substantele chimice dotate cu puterea unor droguri cu efect euforic, care, din fericire, nu dau dependenta. In plus, risul darima barierele si topeste inhibitiile, plictiseala sau oboseala. Sub efectul risului, muschiul diafragmei se destinde, participind la ameliorarea procesului de oxigenare a plaminilor. Specialistii au observat ca doar citeva activitati sportive contribuie la fel de bine ca risul la eliminarea bioxidului de carbon din plamini. Astfel, o repriza de ris cu pofta aduce tot atit oxigen în organism cit o sedinta de aerobic, fitness, jogging sau tenis.

Cum actioneaza risul

Asemenea excitatiei, risul actioneaza asupra pielii si a sistemului neuro-simpatic, pe care il stimuleaza si-l accelereaza. Risul destinde numeroase parti ale corpului: fata, gitul, pieptul, abdomenul, bratele, picioarele. Diminuind tonusul muscular, elimina tensiunile si agresivitatea. De asemenea, circulatia sangvina se accelereaza, ca si procesul de eliminare a toxinelor acumulate, digestia este usurata prin contractii abdominale si se evacueaza tensiunea nervoasa. Prin urmare, corpul cedeaza unei destinderi regeneratoare. Este efectul morfinelor naturale secretate de creier – endorfinele, in momentele cind ridem cu pofta. Pe scurt, risul scade tensiunea, amelioreaza digestia si garanteaza un somn linistitor. Nu degeaba se spune ca oamenii bolnavi care rid din tot sufletul se vindeca mai repede decit cei tristi.

Nu apelati la risul artificial

In Occident, unii dintre cei care se simt total nefericiti si nu pot gasi motive de ris cu nici un pret, apeleaza la… gazul ilariant. Este unul din oxizii azotului, incolor, cu miros si gust dulceag care odata inhalat poate provoca risul. Cercetatorii neo-zeelandezi au publicat un raport asupra impactului pe care îl poate avea gazul ilariant asupra tinerilor. In pofida efectului recreativ, consecintele consumului acestui medicament asupra sanatatii sint extrem de nefaste. Excesul de gaz ilariant contribuie la aparitia durerilor de spate si chiar la degenerarea coloanei vertebrale. Gazul ilariant blocheaza actiunea vitaminei B12, putini stiind de legatura medicamentului cu efectele nocive asupra sanatatii. Studiile stiintifice arata ca, folosit in operatii chirurgicale de scurta durata (de exemplu, in stomatologie, la procesul de anesteziere), gazul ilariant poate avea efecte mortale. Orice incercare de a provoca risul altfel decit in mod natural, nu numai ca este sortita esecului, dar este si periculoasa pentru sanatate.

Citeva din calitatile risului natural

Numai citeva din calitatile risului natural sint suficiente pentru a face din acesta o ocupatie zilnica:

– Destinde spiritul, stimuleaza memoria, dezvolta creativitatea si reduce anxietatea.

– Diafragma, organul care separa plaminii, se relaxeaza si participa activ la decontractare.

– Previne aparitia constipatiei – risul este cel mai bun masaj pentru abdomen.

– Atenueaza durerea si stresul, avind un efect benefic asupra psihicului nostru.

– Creste libidoul si ne protejeaza contra multor boli, mai ales bolile moderne.

– Creste capacitatea respiratorie.

– Stimuleaza, cu succes, sistemul imunitar.

– Salveaza unele situatii tensionate, ce pot parea fara iesire.

– Apropie oamenii, dezvolta sociabilitatea si poate asigura succesul, in unele cazuri.

 

 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close