Prospect Panadol 500 mg comprimate efervescente – Analgezic Antipiretic

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cuprins

Prospect Panadol 500 mg comprimate efervescente

Paracetamol

 1. CE ESTE PANADOL 500 mg ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Panadol 500 mg comprimate efervescente conţine paracetamol care este analgezic (acţionează împotriva durerii) şi antipiretic (ajută la scăderea temperaturii corpului în caz de febră).

  Panadol 500 mg comprimate efervescente este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări: dureri de cap, , migrene, dureri de spate, dureri reumatice (inclusiv durerea din osteoartrită) şi musculare,dureri ale articulaţiilor, nevralgii, durere şi febră postvaccinală, dureri asociate răcelii şi gripei, dureri în gât, dureri de dinţi (inclusiv cele apărute după proceduri stomatologice-extracţii dentare) şi dureri menstruale. De asemenea, ameliorează disconfortul din răceală şi gripă şi ajută la scăderea temperaturii.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect, deoarece el conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Acest medicament este disponibil fără prescripţie medicală. Cu toate acestea, este necesar să utilizaţi Panadol 500 mg comprimate efervescente cu atenţie, pentru a obţine cele mai bune rezultate.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau sfaturi.

 • Trebuie să vă prezentaţi la medic dacă simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc sau nu se îmbunătăţesc după 3 zile.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi: 1. Ce este Panadol 500 mg şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să utilizaţi Panadol 500 mg

 3. Cum să utilizaţi Panadol 500 mg

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Panadol 500 mg

 6. Informaţii suplimentare

 1.  

 2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI PANADOL 500 mg Nu utilizaţi Panadol 500 mg comprimate efervescente

  – dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

  – dacă suferiţi de boală hepatică activă;

  • dacă aţi fost diagnosticat cu deficit de glucozo-6 fosfatdehidrogenază;

  • la copii cu vârsta sub 6 ani.

   Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Panadol 500 mg comprimate efervescente

   • dacă suferiţi de o afecţiune severă a ficatului sau rinichilor, inclusiv de o afecţiune hepatică alcoolică (creşte riscul hepatotoxicităţii);

   • dacă aveţi leziuni hepatice preexistente este necesară monitorizarea funcţiilor hepatice în cazul tratamentului de lungă durată şi cu doze mari.

   • dacă urmaţi un tratament cu restricţie de sare Nu depăşiţi dozele recomandate.

    Nu va fi administrat pe o perioadă mai mare de 3 zile, fără consult medical. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, adresaţi-vă medicului.

    Este interzis consumul de băuturi alcoolice pe parcursul tratamentului cu paracetamol.

    Vă rugăm să informaţi medicul dacă oricare din situaţiile mai sus menţionate sunt valabile sau au fost valabile pentru dumneavoastră.

    Utilizarea altor medicamente

    Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală :

    • metoclopramid sau domperidon – medicamente utilizate pentru tratamentul greţurilor şi vărsăturilor.

  • colestiramină – răşină fixatoare de acizi biliari, medicament utilizat pentru tratamentul colesterolului crescut.

  • anticoagulante (medicamente folosite pentru subţierea sângelui, de exemplu warfarină sau cumarinice) şi trebuie să folosiţi un analgezic zilnic, o perioadă lungă de timp; totuşi, puteţi lua Panadol 500 mg comprimate efervescente în mod ocazional.

  • barbiturice (somnifere);

  • antidepresive triciclice;

  • anticonvulsivante;

  • contraceptive orale;

  Efectele altor medicamente pot fi modificate sau aceste medicamente pot modifica efectele Panadol 500 mg comprimate efervescente, dacă acestea sunt administrate concomitent. În acest caz, medicul dumneavoastră poate schimba tratamentul dumneavoastră sau instrucţiunile de dozare.

  Nu luaţi Panadol 500 mg comprimate efervescente concomitent cu un alt medicament care conţine paracetamol.

  Utilizarea Panadol 500 mg comprimate efervescente cu alimente şi băuturi

  Nu se cunosc interacţiuni cu alimentele sau băuturile.

  Sarcina şi alăptarea

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament inclusiv Panadol 500 mg comprimate efervescente.

  Puteţi lua ocazional acest medicament în timpul perioadei de sarcină sau alăptare.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Paracetamolul nu are nici o influenţă asupra capacităţii dumneavoastră de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Informaţii importante privind unele componente ale Panadol 500 mg comprimate efervescente Medicamentul conţine 427 mg sodiu pe comprimat. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii care urmează o dietă cu restricţie de sodiu.

  Medicamentul conţine sorbitol. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

  Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi o intoleranţă la unele categorii de glucide , vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 3. CUM SĂ UTILIZAŢI PANADOL 500 mg

  Utilizaţi întotdeauna Panadol 500 mg comprimate efervescente exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Comprimatele efervescente trebuie dizolvate în cel puţin jumătate de pahar cu apă înainte de utilizare. Panadol 500 mg comprimate efervescente se administrează numai pe cale orală.

  Adulţi (inclusiv vârstnici) şi copii cu vârsta de 12 ani şi peste:

  Doza recomandată este de 1-2 comprimate o dată, dizolvate în apă, la fiecare 4 – 6 ore, în funcţie de necesităţi, de maximum 4 ori pe zi. A nu se administra la intervale mai mici de 4 ore. Nu luaţi mai mult de 8 comprimate în decurs de 24 de ore.

  Copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani :

  Doza recomandată este de ½ -1 comprimat dizolvat în apă, la fiecare 4 – 6 ore, în funcţie de necesităţi.

  Copii cu greutate corporală între 21 şi 25 kg (cu vârsta între 6 şi 10 ani): doza este de ½ comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de cel puţin 4 ore, fără a se depăşi 6 jumătăţi de comprimat efervescent pe zi.

  Copii cu greutate corporală între 26 şi 40 kg (cu vârsta între 8 şi 12 ani): doza este de 1 comprimat efervescent o dată; dacă este necesar, doza se repetă după un interval de 6 ore, fără a se depăşi 4 comprimate efervescente pe zi.

  Copiii nu trebuie să ia doza recomandată la intervale mai mici de 4 ore şi nu se vor depăşi 4 comprimate în decurs de 24 de ore.

  Panadol comprimate efervescente nu se va administra copiilor mai mult de 3 zile fără întrerupere.

  Copii cu vârsta sub 6 ani

  Se va administra paracetamol într-o concentraţie şi formă farmaceutică adecvată vârstei. Acest medicament nu este recomandat copiilor mai mici de 6 ani.

  Modul şi frecvenţa administrării

  Administrarea regulată evită fluctuaţiile intensităţii durerii sau febrei.

  La copii, trebuie să existe un interval regulat între administrări, atât ziua cât şi noaptea, preferabil de 6 ore şi nu mai puţin de 4 ore.

  La adulţi trebuie să existe un interval de cel puţin 4 ore între administrări.

  A nu se depăşi doza recomandată.

  A nu se lua concomitent cu alte produse care conţin paracetamol.

  Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Panadol 500 mg comprimate efervescente

  Adresaţi-vă medicului dumneavoastră şi spuneţi-i cu exactitate cât de mult aţi luat sau mergeţi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

  Medicul dumneavoastră vă va sfătui ce să faceţi.

  În cazul unei supradoze este important să cereţi imediat sfatul medicului chiar dacă vă simţiţi bine, deoarece, dacă o persoană a luat prea mult paracetamol, există riscul de afectare hepatică severă, întârziată.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Panadol 500 mg comprimate efervescente

  Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi alta imediat ce v-aţi amintit, iar după 4-6 ore reluaţi tratamentul obişnuit. Nu luaţi mai mult de o doză la fiecare 4 ore. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

  Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Panadol 500 mg comprimate efervescente poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Încetaţi să mai luaţi Panadol 500 mg comprimate efervescente şi consultaţi medicul dacă observaţi următoarele efecte adverse care sunt foarte rare, dar pot apărea:

  • reacţii alergice cum ar fi erupţii sau iritaţii cutanate, uneori cu probleme respiratorii sau tumefacţie la nivelul buzelor, a limbii, a gâtului sau a feţei;

  • iritaţie a pielii, descuamare sau ulcere bucale;

  • vânătaie inexplicabilă sau sângerare neaşteptată;

  • dacă anterior aţi avut dificultăţi în respiraţie când aţi luat acid acetilsalicilic (aspirină) şi/sau alte antiinflamatoare nesteroidiene şi acum aveţi aceeaşi reacţie la acest medicament.

   Dacă vă îngrijorează aceste efecte sau dacă aceste comprimate vă influenţează în alt mod, opriţi administrarea şi discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

   Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. CUM SE PĂSTREAZĂ PANADOL 500 mg

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Nu utilizaţi Panadol 500 mg comprimate efervescente după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  A se păstra la temperaturi sub 25C, în ambalajul original.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Panadol 500 mg comprimate efervescente

 • Substanţa activă este paracetamol. Fiecare comprimat conţine paracetamol 500 mg .

 • Celelalte componente sunt: sorbitol (E420), zaharină sodică, hidrogenocarbonat de sodiu, povidonă, laurilsulfat de sodiu, dimeticonă, acid citric anhidru şi carbonat de sodiu anhidru.

Cum arată Panadol 500 mg comprimate efervescente şi conţinutul ambalajului

Panadol 500 mg comprimate efervescente se prezintă sub formă de comprimate plate, mari, rotunde, de culoare albă.

Mărimea ambalaj elor

Cutie cu 2 folii din hârtie-PE-Al-PE a câte 2 comprimate efervescente. Cutie cu 6 folii din hârtie-PE-Al-PE a câte 2 comprimate efervescente. Cutie cu 12 folii din hârtie-PE-Al-PE a câte 2 comprimate efervescente. Cutie cu 24 folii din hârtie-PE-Al-PE a câte 2 comprimate efervescente. Cutie cu 30 folii din hârtie-PE-Al-PE a câte 2 comprimate efervescente. Cutie cu 50 folii din hârtie-PE-Al-PE a câte 2 comprimate efervescente.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul(ii)

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă GlaxoSmithKline Consumer Healthcare GlaxoSmithKline Export Limited

Brentford TW8 9GS, Marea BritanieProducătorul(ii)

GlaxoSmithKline Dungarvan Ltd., Knockbrack, Dungarvan Co.Waterford, Irlanda

SauFAMAR S.A.

7, Antousa Av., 153 44 Antousa Attikis Grecia

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie 2011

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close