Pancreatita – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

 Principalele cauze

O serie de afectiuni pot declansa durerea pancreatica, acestea putand avea un sediu initial intrapancreatic sau pot fi rasunetul secundar al unei afectiuni extrapancreatice.

Pancreatita reprezinta inflamatia parenchimului pancreatic care are ca substrat activarea enzimelor in interiorul organului si nu in duoden unde este normal si reprezinta cea mai frecventa cauza de durere la acest nivel.

Pancreatita acuta poate implica un eveniment unic cu debut brusc sau poate reprezenta o serie de fenomene intercurente pe un fond patologic existent. Printre cele mai frecvente cauze de activare intraparechimatoasa a enzimelor proteolitice ale pancreasului se numara: afectiuni ale vezicii biliare si cailor biliare ca litiaza biliara sau coledociana ce presupune existenta unor calculi in vezica sau ducte cu impactarea acestora in ductul comun de varsare a cailor biliare si pancreatice ce duce la imposibilitatea evacuarii sucurilor pancreatice si activarea enzimelor intr-un loc anormal, consumul excesiv de alcool, traumatisme la nivelul cutiei abdominale, hiperlipidemia si hipercalcemia, acestea doua din urma reprezentand de fapt factori de risc implicati in aparitia calculilor (pietrelor) de colesterol si ai celor fosfo-calcici.

Pancreatita cronica presupune degradarea lenta dar progresiva a tesutului pancreatic cu fenomene clinice mai moderate decat in cazul pancreatitei acute, cu aceeasi etiologie la care se adauga insa si unele boli sistemice autoimune sau fibroza chistica. Evolutia pancreatitei cronice este catre insuficienta pancreatica cu aparitia diabetului zaharat de tip II sau a unor infectii la acest nivel. Diverse neoplasme pot sta la baza declansarii durerii pancreatice. Atunci cand este vorba de cancerul pancreatic durerea are un debut insidios, cu iradiere posterioara. Ampulomul vaterian (tumora maligna a ampulei Vater ce reprezinta locul de varsare atat a canalelor biliare cat si a ductelor pancreatice) poate fi cauza unei obstructii complete cu imposibilitatea evacuarii sucurilor pancreatice si activarea secundara a acestora in pancreas.

Ce trebuie facut imediat

Indiferent de etiologia durerii pancreatice, postul alimentar trebuie instaurat imediat pentru a pune in repaus pancreasul si a-i oferi posbilitatea vindecarii leziunilor ce au avut loc la acest nivel. 

Pancreasul tau este un organ foarte important si foarte sensibil in acelasi timp. Vezi ce trebuie sa mananci ca sa ai un pancreas sanatos.

Ce face pancreasul? Care este rolul acestui organ

Pancreasul este un organ cu rol decisiv in digestie. Cand mancarea trece din stomac in intestinul subtire, se amesteca cu enzimele digestive din pancreas.



Acestea neutralizeaza acidul din stomac, pentru ca intestinul subtire sa nu fie ars de acizii puternici. Aceste enzime „desfac” compozitia alimentelor astfel incat sa poata fi absorbite prin peretii intestinului si sa hraneasca organismul.

Pancreasul produce si insulina, care ajuta la digerarea corecta a zaharului, astfel incat acesta sa nu circule in sange in exces.

Daca mananci alimentele corecte, pancreasul tau va functiona cum trebuie si toate functiile lui vor ramane intacte, evitand pancreatita, o inflamare dureroasa si periculoasa a pancreasului.

După ficat, pancreasul este a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv şi reprezintă un organ vital, fără de care nu se poate trăi. Deşi mai puţin discutat, pancreasul este un organ vital, având atribute extrem de importante. Pancreasul are o funcţie dublă Pancreasul este o glandă de formă alungită, care măsoară 20 de centimetri, situată în stânga abdomenului, în spatele stomacului. Acest organ vital are o funcţie dublă – digestivă şi endocrină: ⇒ el secretă enzimele care digeră zahărul şi grăsimile, ajutând la utilizarea şi transformarea proteinelor; ⇒ produce aproximativ 1,5 litri de suc pancreatic, zilnic, ceea ce înseamnă enorm în raport cu greutatea sa; ⇒ secretă glucagonul şi insulina, hormoni care regularizează valorile zahărului în sânge (glucagonul creşte nivelul zahărului, iar insulina îl coboară) – un dezechilibru al celor două duce la diabet. Pancreasul – când trage semnale de alarmă

Există numeroase simptome şi semne care ne anunţa că am putea avea probleme cu pancreasul:

  1. când simţim nevoia de a consuma alimente dulci sau grase;
  2. simţim nevoia de a consuma carne;
  3. după consumul alcoolului, ne simţim obosiţi – în acest caz, sunt perturbate ficatul şi pancreasul;
  4. avem tulburări digestive, îndeosebi după ce mâncăm gras sau dulce;
  5. experimentăm semnele unei digestii proaste, timp de una până la trei ore după ce am mâncat, simptome traduse prin oboseală, transpiraţie, greaţă;
  6. suntem sensibili la mirosurile grele, precum un parfum prea dulce sau mirosul de varză fiartă;
  7. resimţim o durere în spate, mai exact, în omoplatul şi umărul stâng, fără să fi suportat vreun traumatism;
  8. există cazuri în care unele persoane pot avea dureri de dinţi.

 

Alimente de eliminat

 Insulina secretată de către pancreas permite reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cu cât se consumă mai dulce, cu atât pancreasul va produce mai multă insulină, iar cu cât furnizează mai multă, cu atât mai multe grăsimi se stochează în organism.

Ca măsură de protecţie, alegeţi-va cu grijă alimentele.

Eliminate, pe cât posibil

 alimentele bogate în zaharuri rapide, precum: zahărul mierea în exces prăjiturile băuturile dulci, ciocolata fulgii de porumb pâinea albă biscuiţii sărăţelele produsele de patiserie orezul alb prăjelile şi toate mâncărurile grase untul, margarina brânza alcoolul (marii consumatori se pot îmbolnăvi de pancreatită).

 Alimente recomandate

 Legumele şi fructele cu conţinut ridicat de fibre alimentare sunt cele mai bune alimente pentru pancreas, deoarece ele întârzie trecerea şi asimilarea zahărului rapid.





Totodată, legumele şi fructele bogate în fibre alimentare uşurează munca pancreasului.

 Fructe şi legume bogate în fibre sunt: fasolea mazărea spanacul urzicile prazul andivele usturoiul zmeura căpşunile afinele coacăzele caisele prunele smochinele. Alte alimente recomandate pentru buna funcţionare a pancreasului sunt: cerealele complete, anghinarea, merele şi perele acre, ananasul, mango, papaya. Din recomandările nutriționiştilor nu lipsesc peştele gras, bogat în Omega 3, precum: sardelele, somonul, heringul sau roşioara.

Nu trebuie uitate nici alimentele bogate în fier – ficatul de vită, cartofii (fierţi în coajă sau copţi) lintea, ouăle – şi alimentele bogate în magneziu – nucile, migdalele, alunele, cacao şi soia.

 Pe plan psihologic, prima condiţie a protejării pancreasului este lupta cu stresul. Alungaţi gândurile negre, faceţi-le loc în apropierea dumneavoastră oamenilor care vă fac bine, şi îndepărtaţi-i pe cei pe care îi simţiţi negativi.

În pancreatită, medicina naturistă recomandă următoarele tratamente:

1. Decoct din lichen de piatră, preparat cu o linguriţă herba la 250 ml apă, care se fierbe cinci minute; după răcire se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu şi se beau trei căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale, având efecte foarte bune în stimularea secreţiilor pancreatice.



2. Infuzie din anason: 10 grame seminţe pisate la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 15-20 minute şi se bea o cană pe zi, fracţionată în trei reprize, înainte de mese.

3. Lămâie, ulei de măsline și usturoi
Se amestecă sucul de la o jumătate de lămâie cu o linguriță de ulei de măsline și un vârf de cuțit de praf de usturoi.

4. Semințe de chimen, miere și ulei din semințe de chimen
Se amestecă 250 g de semințe de chimen cu o lingură de miere de albine, o jumătate de linguriță de ulei de chimen și o jumătate de cană de apă fierbinte. Se bea seara, înainte de culcare.

5. Scorțișoară, nucșoară și lapte
Scorțișoara crește eficiența insulinei și reduce stresul asupra pancreasului.
Se pune o jumătate de linguriță de scorțișoară și un sfert de linguriță de nucșoară la fiert, la foc mic, cu un pahar de lapte de capră. Se poate adăuga și miere. Se bea seara, înainte de culcare.

6. Macerat la rece de obligeană, dintr-o linguriţă rădăcină uscată şi mărunţită ţinută timp de 8-12 ore în 250 ml apă rece; în ziua următoare se încălzeşte uşor, se strecoară şi se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă principală (în total şase înghiţituri pe zi).

7. Infuzie din amestec de plante (în părți egale) cu frunze (de mentă, urzică, mesteacăn), de păpădie și coada-calului, teci de fasole, fructe de chimion și rădăcini de cicoare și valeriană; din amestec se iau 2 lingurițe la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 20-30 minute și se bea o cană cu ceai, fracționată în câteva reprize pe zi.

8. Tinctură de păpădie (20 g rădăcini uscate şi mărunţite la 100 g alcool 700); se macerează timp de 14 zile la soare sau aproape de o sursă uşoară de căldură şi se iau câte 15-20 picături de 2-3 ori pe zi.

9. Obligeană – o linguriţă rasă de plantă se lasă peste noapte într-o cană de apă rece, se filtrează. O înghiţitură din acest ceai se ia cu puţin timp înainte şi după fiecare masă (în total 6 înghiţituri pe zi şi nu mai mult).

10.Reteta- 200 g gălbenele, 100 g urzică, 100 g coada-şoricelului – se ia o linguriţă din acest amestec la o cană de apă fiartă. Se bea o înghiţitură la fiecare sfert de oră până la 1-2 litri pe zi



11. Foarte eficient în tratarea pancreasului este mărarul, mai exact semințele acestuia.

Puneți într-un pahar o linguriță de semințe de mărar și turnați deasupra apă clocotită până se umple paharul. Acoperiți cu un capac, lăsați să se macereze timp de o oră și apoi strecurați. Toată cantitatea trebuie băută câte puțin pe parcursul unei zile.

12. Metodele tradiționale sunt verificate de-a lungul timpului si foarte util s-a dovedit a fi următorul exercițiu respirator:

  • trageți un volum mai mare de aer în piept și apoi expirați-l și rețineți respirația
  • în timp ce vă țineți respirația încordați puțin abdomenul
  • numărați încet în gând până la trei apoi relaxați mușchii abdomenului și inspirați

Executarea acestui simplu exercițiu de 10 ori pe zi va întări pancreasul dvs și va preveni multe afecțiuni ale acestuia.

 

Semnale carora trebuie sa le dai mai multa atentie pentru ca acestea ar putea semnala ceva in neregula:

1. Ai diabet care s-a instalat brusc, fara semne.
40% dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au fost diagnosticati cu diabet cu 1 – 2 ani inainte de a-si descoperi boala maligna. Iar oamenii de stiinta sunt e parere ca diabetul este cauzat in unele cazuri de prezenta unei tumori in organism care a ramas nedetectata.

Desigur, diabetul este o afectiune destul de comuna, multi dintre diabetici nefiind diagnosticati si cu cancer pancreatic. Totusi, acesta ramane un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet instalat brusc, la persoane care nu au in istoricul familial aceasta boala.

2. Colorarea in galben a ochilor si pielii . Chiar si cea mai mica tumoare pancreatica poate bloca canalul de evacuare a bilei in colecist, cauzand instalarea icterului.

3. Mancarimi la nivelul pielii, a palmelor si talpilor. Un efect secundar mai putin cunoscut al icterului este aparitia mancarimilor in palme si talpi. Aceasta este o reactie a pielii la bilirubina, substanta galben-maronie din ficat ce provoaca ingalbenirea tegumentelor.

4. Lipsa poftei de mancare. Cu 6-8 luni inainte de a primi diagnosticul de cancer pancreatic, pacientii implicati intr-un studiu italian au raportat o scadere brusca a apetitului si tendinta de a se simti satui dupa ce au mancat foarte putin.

5. Modificare a gustului. In acelasi studiu italian, o parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer pancreatic au declarat ca si-au pierdut brusc gustul pentru cafea, vin si tigari. In plus, mirosul de cafea si alcool le provoca greturi.

6. Arsuri abdominale. Nu crampe, nici durere, ci arsura ce radiaza catre zona dorsala. Disconfortul dispare cand te apleci in fata.

7. Vezicula biliara marita. Blocarea canalului de evacuare a bilei determina acumularea in vezica si prin urmare cresterea in volum a acesteia.

8. Scaune deschise la culoare, grasoase, foarte urat mirositoare. Daca o tumoare pancreatica impiedica patrunderea enzimelor digestive in intestine, rezultatul este incapacitatea organismului de a digera alimentele grase. Acesta este un simptom timpuriu, adesea neglijat.

9. Scaune negricoase. Pe de alta parte, sangerarea in intestinele superioare cauzeaza acest simptom.

10.Pierdere subita si inexplicabila in greutate
. Contrar credintei populare, acesta nu este in mod obligatoriu un simptom al extinderii cancerului catre ficat, ci se intampla ca urmare a tulburarii activitatii enzimelor pancreatice.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close