Intretinerea Pancreasului – tratament naturist

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Fara pancreas nu poti trai. Este un motiv suficient pentru a-l mentine sanatos?

Pancreasul  unul dintre cele mai importante organe interne ale corpului uman, care este responsabil pentru digestie. Proasta funcționare a pancreasului este însoțită de complicații și o serie de boli, cum ar fi pancreatita sau diabetul.

Din fericire, există remedii tradiționale foarte bune care ajută la tratarea acestui organ, la fel de eficiente ca și medicamentele. Dacă aveți probleme cu acest organ important, atunci acest articol vă este de mare ajutor! 

In ultimii 15-20 de ani, numarul bolnavilor de pancreas (in special de pancreatita acuta) a crescut in mod considerabil. Un rol important in aparitia dezechilibrelor functiilor pancreasului il au dereglarea principiilor unei alimentatii rationale si folosirea necorespunzatoare a alcoolului.

Pancreasul este un organ ce apartine de sistemul digestiv si cel endocrin, avand ambele functii: elaborarea de fermenti digestivi, bicarbonat  si hormoni reglatori ai glicemiei. Este al doilea ca marime, dupa ficat, si reprezinta un organ vital, fara de care nu se poate trai.

Pancreasul este localizat transversal sub stomac, cam deasupra ombilicului, masoara 20 de centimetri avand un cap, un corp si o coada.

Pentru a indeplini functia exocrina, produce circa 1,5 litri de suc pancreatic pe zi (ceea ce inseamna foarte mult, in raport cu greutatea sa) ce consta intr-un amestec de enzime si de solutii apoase bogate in bicarbonat de sodiu. Pentru fainoase, avem α-amilaza, iar pentru grasimi, pancreasul produce lipaza.

Este principalul organ implicat in digestia glucidelor, dar are rol si in digestia lipidelor prin intermediul lipazei, lipsa acestei enzime avand ca afect eliminarea grasimilor nedigerate din organism si deficite de vitamine liposolubile (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin).

In cadrul functiei endocrine, pancreasul secreta glucagonul si insulina, care regularizeaza valorile zaharului in sange.( glucagonul creste nivelul zaharului, iar insulina il coboara,)

Insulina actioneaza la nivelul ficatului si al tesutului adipos. In ficat, ea are rol hipoglicemiant intervenind asupra glucozi cu scopul de a o reduce, prin intensificarea consumului sau la nivel celular si stimuleaza sinteza de proteine si lipide. La nivelul tesutului adipos stimuleaza patrunderea glucozei.

Glucagonul are un rol hiperglicemiant cu scopul de a restabili concentraţia serică normală a glucozei si este implicat si in controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor şi proteinelor.

Dezechilibrele pancreasului exocrin duc la pancreatitele acute sau cronice si cancerul pancreatic, iar cele ale pancreasului endocrin la diabetul zaharat.

Pancreasul doare? Simptome in bolile de pancreas



Bolile pancreasului sunt deseori asimptomatice (nu dau simptome) in stadiile de inceput, dar ulterior intalnim si pacienti cu boli de pancreas care pot avea urmatoarele simptome:

  • durere transversala deasupra ombilicului; in amjoritatea bolilor pancreasului, si mai ales in cancer durerea este foarte puternica;
  • diaree persistenta in timp;
  • scadere in greutate -este boala care da cele mai mari si rapide scaderi in greutate;
  • icter;
  • scaun albicios;
  • urina colorata spre portocaliu;
  • marirea vezicii biliare;
  • greata, varsaturi, scaderea poftei de mancare;
  • depresie;
  • uneori febra.

Cauzele ce duc la tulburari pancreatice sunt:

  • alcoolismul cronic (implicat in special in pancreatita cronica),
  • litiaza biliara,
  • litiaza canalului Wirsung (cauza principala a pancreatitei acute),
  • traumatisme,
  • infectii virale,
  • hipertrigliceridemia,
  • hipercalcemia,
  • cauze tumorale, congenitale.
  • insuficienta albuminelor in regimul alimentar,
  • tulburari ale circulatiei sangvine,
  • boli cronice ale ficatului si ale stomacului.

In cazul afectiunilor grave ale pancreasului exocrin, tratarea trebuie sa se faca numai in cadrul unui spital, deoarece tratamentul facut acasa poate fi periculos pentru viata ta. Este recomandata si fitoterapia, dar sub stricta supraveghere a medicului de specialitate.

Tratament pancreas

Tratarea formelor necomplicate de pancreatita cronica, atunci cind boala nu s-a acutizat, se poate face cu ajutorul plantelor. De obicei se folosesc te care stimuleaza activitatea de regenerare a tesuturilor, care au proprietati antispasmodice si antiinflamatoare. De asemenea, plantele mai pot fi folosite si cu scop preventiv.

Plantele medicinale utile in acest caz sunt cele care intra in catergoria bitter, cu numele derivate de la gustul amar determinat de prezenta de alcaloizi si uleiuri volatile diverse. Gustul amar stimuleaza papilele gustative, care la randul lor, provoaca organismul sa elibereze agenti hormonali care afecteaza partea superioara a tractului gastro-intestinal.

Printre efectele pe care bitter-ul le are asupra tractului gastro-intestinal se numara si stimularea pancreasului.

 

Cel mai adesea se folosesc amestecuri de plante, intre acestea se numara:

1- seminte de marar, frunze de menta – cite trei parti, fructe de paducel, flori de siminoc – cite doua parti, flori de musetel – o parte. 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se tin la baie de aburi 30 de minute, apoi se lasa la infuzat o ora, se strecoara si se beau cite 50 de mililitri de trei ori pe zi, dupa masa.

2- seminte de anason, matase de porumb, radacini de papadie, frunze de coada-calului, sunatoare, trei-frati-patati (in parti egale). 5 grame din acest amestec se pun intr-un pahar de apa fierbinte, se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se beau cite 200 de mililitri de infuzie de trei ori pe zi, inainte de masa.

3- seminte de chimen, frunze de urzica (cite trei parti), radacini de obligeana si valeriana, frunze de coada-soricelului (cite o parte). Se pregateste o infuzie dupa reteta anterioara si se beau cite 100 de mililitri de trei ori pe zi, la o ora dupa de masa.

4- frunze de menta si urzica (cite doua parti), scoarta de crusin (doua parti), radacini de valeriana si obligeana (cite o parte). Se beau cite 50 de mililitri de infuzie de doua ori pe zi, dimineata si seara inainte de masa. In caz de constipatie, durata tratamentului este de cinci-sapte zile.

Durata folosirii tratamentului pe baza de fitoterapie in cazul pancreatitei poate varia in functie de particularitatile evolutiei bolii. In cazul acutizarilor rare (forma recidivanta), fitoterapia poate fi folosita ca un tratament sezonier antirecidiva pe parcursul a doua luni, de doua ori pe an; in cazul prezentei afectiunii cronice terapia trebuie sa fie permanenta.

In cazul tulburarii pancreasului endocrin, sunt recomandate plante cu efect de reglare a nivelului de zahar din sange. Intre acestea amintesc:

  1. afin– frunzele de afin contin myrtilina, supranumita de unii cercetatori insulin vegetala. Se folosesc sub forma de infuzie preparata dintr-o lingura de frunze uscate la o cana de apa cloctita. Se beau 2 cani pe zi.
  2. anghinare– de la care se folosesc frunzele- scade glicemia probabil datorita unei oxidaze. Infuzie se prepara dintr-o lingurita la o cana de apa, din care se beau 2-3 cani pe zi in cure de 20-30 zile, urmate deegale cu durata curei.
  3. frunze de dud infuzie din 1-2 linguri la cana, 2-3 cani pe zi
  4. frunze de nuc infuzie dintr-o lingurita la cana, din care se consuma 2-3 cani pe zi, sau infuzie concentrate preparata din 4 linguri la cana, din care se iau  3 linguri pe zi
  5. frunze de salvie folosita sub forma de infuzie dintr-o lingurita la cana. Se consuma 2-3 cani pe zi;
  6. frunze de urzica infuzie dintr-o lingura de Frunze uscate la o cana; se beau 2-3 cani pe zi;
  7. radacina de brusture sub forma de infuzie dintr-o lingura la o cana de apa- se consuma 2-3 cani pe zi;
  8. teci de fasole care se folosesc sub 2 forme:
  • decoct dintr-o lingurita la cana, 2-3 cani pe zi;
  • infuzie combinata preparata astfel: 4 linguri de planta se lasa la macerat peste noapte intr-un litru de apa, apoi se strecoara si lichidul rezultat se fierbe pana scade la jumatate. Se bea in cursul unui zile.

La aceste plante se adauga menta si papadia care, prin marirea secretiei biliare si activarea digestiei, regleaza schimburile nutritive.

Remedii naturiste contra problemelor de pancreas

  1. Semințe de mărar

Puneți 1 linguriță de semințe de mărar într-un pahar de apă clocotită și lăsați la infuzat timp de o oră, apoi strecurați. Consumați întregul conținut pe tot parcursul zilei, sorbind încet.

  1. Ovăz

Fulgii de ovăz din cele mai vechi timpuri sunt considerați a fi unul dintre cele mai bune mâncăruri pentru pancreas.

Deosebit de folositor este terciul obișnuit din fulgi de ovăz cu apă, fără adaos de ulei și sare. Mâncați astfel de terci de mai multe ori pe zi timp de o săptămână.





Dacă vă plictisiți repede de această mâncare, înlocuiți terciul cu o infuzie de ovăz: turnați 1 litru de apă clocotită peste 500 g de fulgi de ovăz și infuzați timp de o oră. Strecurați și beți jumătate de pahar de 3 ori pe zi.

Ovazul trebuie neapărat consumat sub orice formă. Spre exemplu fulgii de ovăz sunt considerați încă demult de vindecătorii din întreaga lume un produs natural cu calități medicinale excepționale. Aceștia sunt foarte utili pentru organism dacă sunt preparați doar cu apă, fără sare, zahăr sau ulei. Fulgii de ovăz trebuie mâncați de câteva ori pe zi în decurs de o săptămână. Deosebit de sănătos este micul dejun pregătit din acest produs minune al naturii.

Dacă v-ați săturat de fulgii de ovăz, atunci puteți bea infuzie de ovăz, care se prepară astfel: peste jumătate de kilogram de ovăz se toarnă un litru de apă și se lasă să se macereze timp de o oră. După aceasta se strecoară și se bea câte jumătate de pahar de trei ori pe zi.

  1. Lămâie+pătrunjel+usturoi

Luați 1 kg de lămâi, 300 g de usturoi și 300 g de pătrunjel. Scoateți sâmburii din lămâi, dar păstrați coaja. Mărunțiți toate ingredientele prin mașina de tocat și amestecați-le. Păstrați amestecul în frigider, de preferat într-un borcan de sticlă. Luați câte 1 linguriță de trei ori pe zi cu 15 minute înainte de masă.

Pentru a spori efectul acestui remediu tradițional, beți-l împreună cu un extract special din frunze de fragi, afine și merișoare, care se prepară după cum urmează: într-un termos cu apă clocotită puneți în părți egale frunzele de la plantele menționate anterior precum și mătase de porumb și fasole verde. Lăsați la infuzat câteva ore. Beți 1/3 de pahar de infuzie cu 1 linguriță de amestec. Perioada tratamentului este de 3 luni.

  1. Hrișcă+iaurt

Pentru prepararea următorului produs de leac veți avea nevoie de 500 ml de chefir și 1 pahar de hrișcă. Spălați bine hrișca cu apă călduță și alegeți impuritățile din ea (dacă acestea există, desigur). Turnați chefirul peste hrișcă și lăsați să se macereze cel puțin 12 ore. De preferat să-l pregătiți seara, iar dimineața să începeți tratamentul. Dimineața împărțiți preparatul în 2 părți egale și mâncați o parte în loc de micul dejun, iar cu a doua parte o să înlocuiți mâncarea de la cină. La prânz trebuie să mâncați legume fierte sau coapte. Această dietă trebuie să dureze 10 zile, apoi faceți o întrerupere tot de 10 zile și repetați cursul. În timpul dietei puteți să vă permiteți și fructe câteodată. Cei care au încercat acest tratament afirmă că doar după câteva zile durerile dispar, se simte o ușurare în corp și dispare în totalitate balonarea.

Bine ar fi să renunțați la alte mese pentru cel puțin 2-3 zile. Mai târziu, la masa de prânz puteți mânca legume fierte, cum ar fi ghiveci de legume preparat la aburi. Uneori vă puteți permite ceva fructe. După 10 zile de regim, faceți o pauză, la fel de 10 zile și repetați tratamentul.



Persoanele care au aplicat una din metodele de mai sus, menționează faptul că îmbunătățirea au simțit-o deja peste câteva zile. Datorită acestor remedii dispar durerile, apare senzația de lejeritate în organism, trece balonarea.

Cu toate acestea, remediile tradiționale, utilizate de secole, nu se limitează la leacuri și medicamente. Sunt binevenite exercițiile speciale pentru respirație, care sunt foarte utile, de exemplu, pentru pancreatită.

Gimnastica de dimineață

  1. Inspirați cât mai adânc, după care expirați și țineți-vă respirația.
  2. În momentul reținerii respirației încordați ușor abdomenul, numărați încet până la trei, iar apoi relaxați mușchii abdominali.

Dacă efectuați acest exercițiu de 10 ori pe zi, aceasta va contribui la întărirea pancreasului și la dispariția anumitor boli.

Rețeta cu lamaie, patrunjel si usturoi

Alte produse foarte utile în prevenirea și tratarea patologiilor pancreasului sunt: lămâia, pătrunjelul și usturoiul.

Pe baza acestora preparați următorul medicament:

luați 1 kg de lămâi și scoateți sâmburii din acestea (dar nu le decojiți, coaja trebuie să rămână); dați lămâile, 300 g de pătrunjel și 300 g de usturoi prin mașina de tocat carne; amestecați bine toate ingredientele tocate, turnați preparatul într-un borcan și păstrați-l la frigider. În timpul tratamentului mâncați câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de mâncare.

Pentru a accentua efectul preparatului, acesta poate fi însoțit de o infuzie din frunze de fragi, afine, și merișoare, mătase de porumb și fasole verde. Puneți într-un termos cantități egale din produsele enumerate, turnați deasupra apă clocotită și lăsați să se macereze câteva ore.

O lingură din preparatul de mai sus (lămâie, pătrunjel, usturoi) se bea cu 1/3 de pahar de infuzie. Tratamentul trebuie să se prelungească timp de 3 luni.

 



Ce fructe si legume iti vindeca pancreasul

Afine si cirese pentru cantitatea mare de antioxidanti care protejeaza celulele pancreasului de deteriorare.

Broccoli si alte legume din aceeasi familie (varza, varza de Bruxelles, conopida, varza rosie) contin substante foarte puternice care previn cancerul pancreatic.

Usturoiul si ceapa ajuta pancreasul sa se fereasca de cancer si sa functioneze normal.

Alte alimente care vindeca pancreasul

Ciuperci Reishi (Ganoderma rosie), care reduc inflamatiile si echilibreaza organismul, ajutand pancreasul sa fie sanatos.

Spanac, pentru complexul de vitamine B si continutul de fier, care asigura o functionare normala a pancreasului

Momordica-este o planta din regiunea muntoasa a Asiei (Nepal, Tibet), denumita si „castravete tibetan”, a constituit un adevarat miracol cand a fost redescoperita si introdusa in tratamentul diabetului. Este un hipoglicemiant puternic, poate fi denumita de asemenea „insulina vegetala” (scade zaharul din sange) si ajuta la refacerea celulelor pancreatice.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close