Ai luat in greutate? Te simti obosita? Nu ai chef de nimic? Odata tras semnalul de alarma, fiecare ia masurile pe care le crede de cuviinta. Cea mai la indemana strategie (“la indemana”, nu si “cea mai buna”!) este adoptarea unui regim alimentar de vara: legume, fructe, verdeturi. Intr-un cuvant: detoxifiere. Fara carne, fara dulciuri, fara paste!
Exista insa sanse (destul de multe, chiar) ca acest “atac la grasime” sa nu dea rezultate. Explicatia este simpla: pierderea in greutate nu apare peste noapte, astfel ca rezultatele regimului drastic, auto-impus, se simt greu, in timp. In consecinta, nu te simti motivata sa continui regimul pe care ti l-ai impus. Cea mai simpla modalitate de iesire din impas ar fi sa incepi sa tii un “jurnal” in care sa notezi tot ce ai mancat in fiecare zi. Inclusiv merdeneua / gogoasa inghitita pe nerasuflate la colt de strada si ciocolata impartita “frateste” cu colegele de birou (frateste= tu jumatate, ele cate o bucatica de 1 cm2).
Pe o coloana separata poti aminti si exercitiiile fizice pe care le-ai facut in timpul zilei/saptamanii. Ia in considerare si lucrurile simple: cum ar o plimbare cu rolele prin parc. Acest jurnal inedit te va ajuta sa compari fiecare zi cu cea dinaintea ei. Stabileste-ti o regula simpla: in ceea ce priveste mancarea nu vei depasi cantitatea de alimente consumata cu o zi inainte, reducand usor-usor gustarile dintre mese si cinele copioase, iar, dimpotriva, in ceea ce priveste exercitiile fizice vei incearca sa cresti constant ritmul si numarul lor, pana cand ajungi la un anumit echilibru.
Sau te poti folosi de ideea unui occidental (scotian, se pare): borcanul cu…economii.
Nu astepta insa rezultate imediate, nu te catara pe cantar in fiecare seara si, mai ales, nu abandona lupta dupa primul esec. Gandeste-te ca vei slabi in timp, in mod armonios, fara vergeturi pe coapse si fara o cura frustanta de infometare. Ceilalti vor remarca acest lucru, cu siguranta
Alege un borcan de sticla, cu capacitatea de 800 g. Gaureste-i capacul pe mijloc, dupa modelul pusculitelor, pe care le aveai in copilarie. Ascunde borcanul pentru a evita glumele “nesarate” ale membrilor familiei sau ale prietenilor. Modul de folosire?
Pentru fiecare exces alimentar evitat, vei “economisi” bani (poti folosi monede sau, mai bine, bancnote cu valoare mica). Nu neglija dieta! Daca renuntati la un platou cu snitele si cartofi prajiti in favoare unei salate de sezon, borcanul tau se va “ingrasa” cu o alta suma. Pentru fiecare cutie de bomboane “lasata in viata”, o alta moneda. Practic, optiunea pentru alternativele sanatoase iti va umple treptat borcanul, ajutandu-te sa vezi efectele dietei si sa o urmezi neabatut. In plus, banii salvati vor putea fi cheltuiti pe orice, dar nu pe mancare. Cum recompensa este foarte importanta, ce-ai zice de o bluzita vaporoasa sau un costum de baie sexi? Cu cat economisesti mai mult si mai repede, cu atat iti poti cumpara un obiect mai scump, la care tanjeai… Nu uita insa si de exercitiile fizice. Dupa cincisprezece minute de mers pe jos, in pas alert – zdup! cu moneda in borcan. Stabileste singura o suma pentru, sa zicem, o ora de exercitii fizice, de inot sau de mers pe bicicleta, in functie de antrenamentul pe care il ai deja. Atentie, insa, pentru programul de exercitii fizice ar fi bine sa ceri si sfatul unui medic, mai ales daca suferi de astm, esti alergica, supraponderala sau ai vreo sensibilitate aparte. Mai mult in programul tau de “economii”, ar trebui trecute si controalele medicale periodice, obligatorii la orice varsta. Acestea te ajuta sa depistezi precoce orice afectiune, adica sa ai grija intotdeauna de sanatatea ta. Asa ca, pentru vizita la stomatolog pui in borcan o moneda (sau doua, daca nu l-ai mai vizitat de mult timp), pentru vizita la ginecolog o alta moneda etc. Mergi la consultatie si la medicul de familie, care te va programa pentru analizele de rutina. De asemenea, lunar, pune un banut in pusculita daca nu ai uitat sa-ti examinezi sanii, imediat dupa menstruatie. Prin autopalpare poti depista la timp noduli si rani, adancituri sau modificari ale mamelonului. Investitiile in sanatate nu se vad imediat, dar iti aduc beneficii pe timp indelungat: o mai mare putere de munca, o mai mare rezistenta la boli, infectii.
|