Prospect Actonel Saptamanal 35mg – Afectiuni Osoase

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Actonel Săptămânal 

35 mg comprimate filmate

Risedronat de sodiu

 1. Ce este Actonel Săptămânal şi pentru ce se utilizează 

Actonel Săptămânal aparţine unui grup de medicamente non-hormonale numite bifosfonaţi, utilizate pentru tratamentul afecţiunilor osoase. Actonel Săptămânal acţionează direct la nivelul oaselor, făcându-le mai rezistente şi, prin urmare, mai puţin predispuse la fracturi.

Osul este un ţesut viu. Ţesutul osos îmbătrânit este îndepărtat continuu din schelet şi înlocuit cu ţesut osos nou.

Osteoporoza de postmenopauză este o afecţiune care apare la femei după menopauză, în care osul devine mai slab, mai fragil şi mai susceptibil de a se fractura după o cădere sau solicitare.

Osteoporoza poate să apară şi la bărbaţi, având mai multe cauze, inclusiv îmbătrânirea şi/sau un nivel scăzut al hormonului sexual masculin, testosteronul.

Coloana vertebrală, şoldul şi încheietura pumnului reprezintă oasele cele mai susceptibile la fracturi, deşi acest lucru se poate întâmpla cu orice os al corpului dumneavoastră. Fracturile determinate de osteoporoză pot să determine la rândul lor dureri de spate, scăderea în înălţime şi curbarea spatelui. Mulţi pacienţi cu osteoporoză nu prezintă niciun fel de simptome şi este posibil ca dumneavoastră să nu fi ştiut niciodată că aveţi osteoporoză.

Pentru ce este utilizat Actonel Săptămânal 

Actonel Săptămânal este recomandat pentru tratamentul osteoporozei:

–   la femei în postmenopauză, chiar în cazurile în care osteoporoza este severă. Actonel Săptămânal reduce riscul de fracturi vertebrale şi de şold.

–  la bărbaţi.

2. Înainte Să Luaţi Actonel Săptămânal 

NU luaţi Actonel Săptămânal

 • Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la risedronat de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Actonel Săptămânal (vezi pct. 6 „Ce conţine Actonel Săptămânal”)
 • Dacă medicul v-a spus că aveţi o afecţiune denumită hipocalcemie (valori scăzute ale calciului în sânge)
 • Dacă este posibil să fiţi gravidă, sunteţi gravidă sau planificaţi să rămâneţi gravidă
 • Dacă alăptaţi
 • Dacă aveţi afecţiuni renale severe.

Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Actonel Săptămânal

 • Dacă nu puteţi să staţi în poziţie verticală (şezând sau în picioare) timp de cel puţin 30 minute.
  • Dacă aveţi un metabolism osos sau al mineralelor anormal (de exemplu deficit de vitamină D, anomalii ale hormonului paratiroidian, ambele ducând la scăderea valorilor calciului în sânge).
  • Dacă aţi avut probleme în trecut cu esofagul (tubul care leagă gura cu stomacul), de exemplu dacă aţi avut dureri sau dificultăţi la înghiţirea alimentelor.
  • Dacă vi s-a spus de către medicul dumneavoastră că aveţi intoleranţă la unele glucide (cum ar fi lactoza).
  • Dacă aţi avut sau aveţi dureri, umflături sau amorţeli la nivelul maxilarului sau o senzaţie de „maxilar greu” sau dacă aţi pierdut un dinte.
  • Dacă urmaţi un tratament dentar sau veţi fi supus unei intervenţii chirurgicale dentare, spuneţi medicului dumneavoastră stomatolog că urmaţi tratament cu Actonel Săptămânal.

Dacă vă încadraţi în oricare dintre situaţiile de mai sus, medicul dumneavoastră vă va sfătui ce trebuie să faceţi când luaţi Actonel Săptămânal.

Copii şi adolescenţi

Risedronatul de sodiu nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, din cauza datelor insuficiente privind siguranţa şi eficacitatea.

Folosirea altor medicamente cu Actonel

Medicamentele care conţin unul dintre următoarele elemente scad efectul comprimatului de Actonel Săptămânal, dacă sunt luate concomitent:

 • calciu
 • magneziu
 • aluminiu (de exemplu anumite suspensii utilizate pentru indigestie)
 • fier.

Trebuie să luaţi aceste medicamente la cel puţin 30 minute după ce aţi luat Actonel Săptămânal.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Actonel Săptămânal împreună cu alimente şi băuturi

Este foarte important să NU luaţi comprimatul dumneavoastră de Actonel Săptămânal cu alimente şi băuturi (altele decât apa plată), pentru ca acesta să acţioneze cum trebuie. În special, nu luaţi acestmedicament cu produse lactate (cum ar fi laptele), deoarece acestea conţin calciu (vezi pct, 2, „Folosirea altor medicamente”).

Consumaţi alimentele şi băuturile (altele decât apa plată) la cel puţin 30 minute după ce aţi luat comprimatul de Actonel Săptămânal.

Folosirea Actonel Săptămânal in sarcina şi alăptare

NU luaţi Actonel Săptămânal dacă este posibil să fiţi gravidă, sunteţi gravidă sau planificaţi să rămâneţi gravidă (vezi pct. 2, „Nu luaţi Actonel Săptămânal”). Riscul potenţial asociat cu utilizarea risedronatului de sodiu (substanţa activă din Actonel Săptămânal) la gravide nu este cunoscut.

NU utilizaţi Actonel Săptămânal dacă alăptaţi (vezi pct. 2, „Nu luaţi Actonel Săptămânal”).

Actonel Săptămânal trebuie utilizat pentru tratament numai la femei aflate în postmenopauză sau la bărbaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se cunoaşte ca Actonel Săptămânal să afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Informaţii importante privind unele componente ale Actonel Săptămânal

Actonel Săptămânal conţine o cantitate mică de lactoză (vezi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Actonel Săptămânal).

Continutul nu este valabil.
Dati Accept pentru a continua

3. Cum Să Luaţi Actonel Săptămânal 

Doze de administrare

Luaţi întotdeauna Actonel Săptămânal exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală:

Luaţi UN comprimat filmat de Actonel Săptămânal (35 mg risedronat de sodiu) o dată pe săptămână. Alegeţi o zi din săptămână care se potriveşte cel mai bine programului dumneavoastră. În fiecare săptămână, luaţi comprimatul de Actonel Săptămânal în ziua pe care aţi ales-o.

Pentru confortul dumneavoastră, ca să puteţi lua comprimatul în ziua aleasă în fiecare săptămână, în ambalajul comprimatelor Actonel Săptămânal este prevăzută o caracteristică specifică: pe spatele blisterului există căsuţe sau spaţii. Vă rugăm să marcaţi ziua din săptămână pe care aţi ales-o pentru a vă lua comprimatul de Actonel Săptămânal. De asemenea, notaţi în aceste căsuţe datele în care trebuie să luaţi comprimatul.

CÂND trebuie să luaţi Actonel Săptămânal 

ESTE CEL MAI BINE să luaţi comprimatul de Actonel Săptămânal cu cel puţin 30 de minute înainte de ingestia primului aliment, băutură (exceptând apa plată) sau altui medicament din ziua respectivă.

CUM trebuie să luaţi Actonel Săptămânal

 • Luaţi comprimatul stând în poziţie verticală (puteţi sta în poziţie şezând sau în picioare), pentru a evita senzaţia de arsură în capul pieptului.
 • înghiţiţi comprimatul cu cel puţin un pahar cu apă plată (120 ml).
 • Înghiţiţi comprimatul întreg. Nu îl sugeţi sau mestecaţi.
 • Nu vă întindeţi la orizontală cel puţin 30 de minute după ce v-aţi luat comprimatul.

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă aveţi nevoie de suplimente de calciu sau vitamine, în cazul în care aportul din alimente nu este suficient.

Dacă aţi luat MAI MULT Actonel Săptămânal decât trebuie

Dacă dumneavoastră aţi luat sau altcineva a luat din greşeală mai multe comprimate de Actonel Săptămânal decât era recomandat, beţi un pahar plin cu lapte şi solicitaţi imediat consult medical.

Dacă aţi UITAT să luaţi Actonel Săptămânal

Dacă uitaţi să vă luaţi comprimatul în ziua aleasă, luaţi-l în ziua în care vă amintiţi. Reveniţi la administrarea unui comprimat o dată pe săptămână în ziua în care luaţi de obicei comprimatul.

NU luaţi două comprimate într-o zi pentru a compensa comprimatul uitat.

Dacă ÎNCETAŢI să luaţi Actonel Săptămânal

Dacă întrerupeţi tratamentul puteţi începe să pierdeţi masă osoasă. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua în considerare întreruperea tratamentului.

4. Reacţii adverse posibile ale Actonel Saptamanal

Ca toate medicamentele, Actonel Săptămânal poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Opriţi administrarea Actonel Săptămânal şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă prezentaţi una dintre următoarele reacţii adverse:

 • Simptome ale unei reacţii alergice severe cum sunt:
 • umflarea feţei, a limbii sau a gâtului
 • dificultăţi la înghiţire
 • urticarie şi dificultăţi în respiraţie
 • Reacţii severe la nivelul pielii care pot include apariţia de vezicule pe piele.

Spuneţi fără întârziere medicului dumneavoastră dacă prezentaţi următoarele reacţii adverse:

 • inflamaţie la nivelul ochiului, însoţită de obicei de durere, roşeaţă şi sensibilitate la lumină.
  • necroză osoasă (osteonecroză) la nivelul maxilarului, asociată cu întârzierea vindecării şi infecţie, adesea după o extracţie dentară (vezi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Actonel Săptămânal”).
  • simptome cu punct de plecare esofagian, cum sunt durere la înghiţire, dificultăţi la înghiţire, dureri în piept sau apariţia pentru prima dată sau agravarea senzaţiei de arsură în capul pieptului.

Rareori poate să apară fractura neobişnuită la nivelul femurului, în special la pacienţii care urmează un tratament pe termen lung pentru osteoporoză. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă prezentaţi durere, slăbiciune sau disconfort la nivelul coapsei, şoldului sau la nivel inghinal deoarece acest lucru poate fi un semn precoce al unei posibile fracturi de femur.

Totuşi, în cursul studiilor clinice, celelalte reacţii adverse observate au fost, de obicei, de intensitate uşoară şi nu au necesitat întreruperea tratamentului.

Reacţii adverse frecvente (care au apărut la mai puţin de 1 din 10, dar la mai mult de 1 din 100 de pacienţi)

 • Indigestie, greaţă, dureri de stomac, crampe sau disconfort abdominal, constipaţie, senzaţie de plenitudine abdominală, balonare, diaree.
 • Dureri la nivelul oaselor, muşchilor sau articulaţiilor.
 • Dureri de cap.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care au apărut la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi)

 • Inflamaţie sau ulcer al esofagului (tubul care leagă gura cu stomacul) determinând dificultăţi şi dureri la înghiţire (vezi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Actonel Săptămânal”), inflamaţie a stomacului şi duodenului (partea iniţială a intestinului, în care se deschide stomacul).
 • Inflamaţie a părţii colorate a ochiului (iris) (ochi roşii, dureroşi, cu posibilă modificare a vederii).

Reacţii adverse rare (care au apărut la mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi)

 • Inflamaţie a limbii (care devine roşie, umflată şi posibil dureroasă), îngustarea esofagului (tubul care leagă gura cu stomacul).
 • Valori anormale ale testelor hepatice. Acestea pot fi diagnosticate numai printr-o analiză a sângelui.

După punerea pe piaţă, au fost raportate următoarele (cu frecvenţă necunoscută):

 • Căderea părului
 • Tulburări hepatice, unele cazuri fiind severe.

Rar, la începutul tratamentului, pot să scadă valorile calciului şi fosfaţilor din sânge. Aceste modificări sunt de obicei uşoare şi nu determină niciun fel de simptome.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. Cum Se Păstrează Actonel Săptămânal

 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
  • Nu utilizaţi Actonel Săptămânal după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
  • A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Informaţii suplimentare despre Actonel Saptamanal

Ce conţine actonel săptămânal

Substanţa activă este risedronatul de sodiu. Fiecare comprimat filmat conţine risedronat de sodiu 35 mg, echivalent cu acid risedronic 32,5 mg.

Celelalte componente sunt:

Nucleu: lactoză monohidrat, crospovidonă, stearat de magneziu şi celuloză microcristalină.

Film: macrogol, hidroxipropilmetilceluloză, hidroxipropilceluloză, polietilenglicol, dioxid de siliciu, dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172) şi oxid roşu de fer (E 172).Cum arată Actonel Săptămânal şi conţinutul ambalajului

Actonel Săptămânal 35 mg comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, de culoare portocaliu-deschis, marcate cu „RSN” pe o faţă şi cu „35 mg” pe cealaltă faţă.

Actonel Săptămânal este disponibil în cutii cu blistere din PVC transparent/aluminiu a câte 1, 2, 4, 10, 12 sau 16 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

sanofi-aventis România S.R.L.

Str. Izvor, nr. 80, etajele 6-11 Sector 5, Bucureşti, România

Fabricantul

Warner Chilcott Deutschland GmbH Dr.-Otto-Rohm-Str. 2-4 64331 Weiterstadt, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

sanofi-aventis România S.R.L.

Acest prospect pentru Actonel Saptamanal a fost aprobat în Mai 2012.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–         Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–         Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.Medicamentul ACTONEL 35mg conține substanța acid risedronic și clasificarea dată de codul ATC (Anatomic Terapeutic Chimic) M05BA07 este Sistemul musculo-scheletic | Medicamente care afectează structura și mineralizarea oaselor | Bifosfonatii.

Date generale despre ACTONEL 35mg THERAMEX

Substanța: acid risedronic

Data ultimei liste de medicamente: 01-03-2022

Codul comercial: W66935003

Concentrație: 35mg

Forma farmaceutică: COMPRIMATE GASTROREZISTENTE

Cantitate: 4

Prezentare produs: cutie cu blist pvc/al x4 compr

Tip produs: original

Restricții eliberare rețetă: P-6L – Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care nu se reține în farmacie (se poate reînnoi); prescripția medicală poate fi folosită timp de 6 luni din momentul eliberării.

Preț: 85.32 RON

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close