Prospect Actonel 75mg – Boli Osoase Osteoporoza Fracturi

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect  Actonel 75 mg comprimate filmate

1. Ce este Actonel 75 mg şi pentru ce se utilizează 

Utilizate pentru tratamentul bolilor osoase, Actonel 75 mg aparţine unui grup de medicamente non-hormonale numite bifosfonaţi. Actonel 75 mg acţionează direct la nivelul oaselor, făcându-le mai rezistente şi, ca urmare, mai puţin predispuse la fracturi.

Osul este un ţesut viu. Ţesutul osos îmbătrânit este îndepărtat continuu din schelet şi înlocuit cu ţesut osos nou.

Osteoporoza de postmenopauză este o afecţiune care apare la femei după menopauză, în cadrul căreia osul devine mai slab, mai fragil şi mai predispus de a se fractura după o cădere sau solicitare.

Coloana vertebrală, şoldul şi încheietura pumnului reprezintă oasele cele mai susceptibile la fracturi, deşi acest lucru se poate întâmpla cu orice os al corpului dumneavoastră. Fracturile determinate de osteoporoză pot să determine la rândul lor dureri de spate, scăderea în înălţime şi curbarea spatelui.

Mulţi pacienţi cu osteoporoză nu prezintă niciun fel de simptome şi este posibil ca dumneavoastră să nu fi ştiut niciodată că aveţi osteoporoză.

Pentru ce este utilizat Actonel 75 mg

Actonel 75 mg este recomandat pentru tratamentul osteoporozei la femei aflate în postmenopauză.

2. Înainte să luaţi Actonel 75 mg 

NU luaţi Actonel 75 mg

 • Dacă sunteţi alergic la risedronatul de sodiu sau la oricare dintre celelalte componente ale Actonel 75 mg (vezi pct. 6, “Ce conţine Actonel 75 mg”)
 • Dacă medicul v-a spus că aveţi o afecţiune denumită hipocalcemie (concentraţii mici ale calciului în sânge)
 • Dacă este posibil să fiţi gravidă, sunteţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă
 • Dacă alăptaţi
 • Dacă aveţi probleme severe ale rinichilor.

Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră ÎNAINTE de a începe să luaţi Actonel 75 mg

 • Dacă nu puteţi să staţi în poziţie verticală (şezând sau în picioare) timp de cel puţin 30 de minute.
  • Dacă aveţi un metabolism osos sau al mineralelor anormal (de exemplu, deficit de vitamină D, anomalii ale hormonului paratiroidian, ambele ducând la scăderea concentraţiilor calciului în sânge).
  • Dacă aţi avut probleme cu esofagul (tubul care uneşte gura cu stomacul). De exemplu, dacă aţi avut dureri sau dificultăţi la înghiţirea alimentelor.
  • Dacă aţi avut sau aveţi dureri, umflături sau amorţeli la nivelul maxilarului sau o senzaţie de “maxilar greu” sau dacă aţi pierdut un dinte.
  • Dacă urmaţi un tratament stomatologic sau vi se va efectua o intervenţie chirurgicală stomatologică, spuneţi medicului dumneavoastră stomatolog că urmaţi tratament cu Actonel 75 mg.

Dacă oricare dintre situaţiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă va sfătui ce trebuie să faceţi când luaţi Actonel 75 mg.

Copii şi adolescenţi

Risedronatul de sodiu nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, din cauza datelor insuficiente privind siguranţa şi eficacitatea.

Folosirea altor medicamente cu Actonel

Medicamentele care conţin unul dintre următoarele elemente scad efectul Actonel 75 mg, dacă sunt luate concomitent:

 • calciu
 • magneziu
 • aluminiu (de exemplu anumite suspensii utilizate pentru indigestie)
 • fier.

Trebuie să luaţi aceste medicamente la cel puţin 30 de minute după ce aţi luat comprimatul de Actonel 75 mg.

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Folosirea Actonel 75 mg împreună cu alimente şi băuturi

Este foarte important să NU luaţi comprimatul dumneavoastră de Actonel 75 mg cu alimente şi băuturi (altele decât apa plată), pentru ca acesta să acţioneze cum trebuie. În special, nu luaţi acest medicament cu produse lactate (cum este laptele), deoarece acestea conţin calciu (vezi pct 2, “Folosirea altor medicamente”).

Consumaţi alimentele şi băuturile (altele decât apa plată) la cel puţin 30 de minute după ce aţi luat comprimatul de Actonel 75 mg.

Actonel in sarcina şi alăptare

NU luaţi Actonel 75 mg dacă este posibil să fiţi gravidă, sunteţi gravidă sau vreţi să rămâneţi gravidă (vezi pct. 2, “Nu luaţi Actonel 75 mg”).

Nu este cunoscut riscul potenţial asociat cu utilizarea risedronatului de sodiu (substanţa activă din compoziţia Actonel 75 mg) la gravide.NU luaţi Actonel 75 mg dacă alăptaţi (vezi pct. 2, “Nu luaţi Actonel 75 mg”).

Actonel 75 mg trebuie utilizat pentru tratament numai la femei aflate în perioada de postmenopauză.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu se cunoaşte ca Actonel 75 mg să afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

 3. Cum să luaţi Actonel 75 mg

Doze de administrare

Luaţi întotdeauna Actonel 75 mg exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Doza uzuală

Comprimatele de Actonel 75 mg trebuie luate în ACELEAŞI două date consecutive ale fiecărei luni, de exemplu în zilele de 1 şi 2 ale lunii, sau de 15 şi 16.

 • Alegeţi DOUĂ zile consecutive pe lună, care credeţi că se potrivesc cel mai bine programului dumneavoastră, pentru a lua comprimatele de Actonel 75 mg.
 • Luaţi UN comprimat de Actonel 75 mg în dimineaţa primei zile alese de dumneavoastră.
 • Luaţi AL DOILEA comprimat în dimineaţa zilei următoare.
 • Repetaţi tratamentul în fiecare lună, păstrând aceleaşi două date consecutive. Pentru a vă ajuta să vă amintiţi când trebuie să luaţi următoarele comprimate, puteţi să vă însemnaţi din timp în calendar, cu stiloul sau marker-ul, data următoare.

CÂND trebuie să luaţi Actonel 75 mg

Luaţi comprimatul dumneavoastră de Actonel 75 mg cu cel puţin 30 de minute înainte de ingerarea primului aliment sau băuturi (exceptând apa plată) sau de administrarea altui medicament din ziua respectivă.

CUM trebuie să luaţi Actonel 75 mg

 • Luaţi comprimatul stând în poziţie verticală (puteţi sta în poziţie şezând sau în picioare), pentru a evita senzaţia de arsuri în capul pieptului.
 • Înghiţiţi comprimatul cu cel puţin un pahar cu apă plată (120 ml). Nu luaţi comprimatul cu apă minerală sau cu alte băuturi decât apa plată.
 • Înghiţiţi comprimatul întreg. Nu îl sugeţi sau mestecaţi.
 • Nu vă întindeţi la orizontală timp de cel puţin 30 de minute după ce aţi luat comprimatul.

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă aveţi nevoie de suplimente de calciu sau vitamine, în cazul în care aportul din alimente nu este suficient.

Dacă luaţi mai mult Actonel 75 mg decât trebuie

Dacă dumneavoastră sau altcineva a luat din greşeală mai multe comprimate Actonel 75 mg decât era recomandat, beţi un pahar plin cu lapte şi solicitaţi imediat consult medical.

Dacă uitaţi să luaţi Actonel 75 mg

Aţi uitat Când Ce trebuie făcut
Atât primul, cât şi cel de-al doilea comprimat Următoarea doză lunară trebuie luată după mai mult de 7 zile Luaţi primul comprimat în dimineaţa următoarei zile şi cel de-al doilea comprimat în dimineaţa zilei consecutive

 

  Următoarea doză lunară trebuie luată în mai puţin de 7 zile Nu luaţi comprimatele pe care le-aţi uitat
Doar cel de-al doilea comprimat Următoarea doză lunară trebuie luată după mai mult de 7 zile Luaţi al doilea comprimat în dimineaţa următoarei zile
  Următoarea doză lunară trebuie Nu luaţi comprimatul pe care
  luată în mai puţin de 7 zile l-aţi uitat
Luna următoare, luaţi din nou comprimatele, în mod obişnuit.  

În orice situaţie cititi acest prospect Actonel:

 • Dacă uitaţi să luaţi comprimatul de Actonel 75 mg dimineaţa, NU îl luaţi mai târziu, în timpul zilei.
 • Nu luaţi trei comprimate în aceeaşi săptămână.

Dacă încetaţi să luaţi Actonel 75 mg

Dacă întrerupeţi tratamentul puteţi începe să pierdeţi masă osoasă. Vă rugăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a lua în considerare întreruperea tratamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile date de Actonel

Ca toate medicamentele, Actonel 75 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Opriţi administrarea Actonel 75 mg şi adresaţi-vă imediat unui medic dacă prezentaţi una dintre următoarele reacţii adverse:

 • Simptomele unei reacţii alergice severe, cum sunt:
 • Umflare a feţei, limbii sau gâtului
 • Dificultăţi la înghiţire
 • Urticarie şi dificultăţi la respiraţie
 • Reacţii severe la nivelul pielii care pot include apariţia de vezicule pe piele.

Spuneţi fără întârziere medicului dumneavoastră dacă prezentaţi următoarele reacţii adverse:

 • Inflamaţie la nivelul ochiului, însoţită de obicei de durere, înroşire şi sensibilitate la lumină.
  • Necroză osoasă (osteonecroză) la nivelul maxilarului, asociată cu întârzierea cicatrizării şi infecţie, frecvent după o extracţie dentară (vezi pct. 2, “Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Actonel 75 mg”).
  • Simptome cu punct de plecare esofagian, cum sunt durere când înghiţiţi, dificultăţi la înghiţire, dureri în piept, apariţia pentru prima dată sau agravarea senzaţiei de arsuri în capul pieptului.

Totuşi, în cursul studiilor clinice, celelalte reacţii adverse observate au fost, de obicei, de intensitate uşoară şi nu au necesitat întreruperea tratamentului.

Reacţii adverse frecvente (care au apărut la mai puţin de 1 din 10 dar la mai mult de 1 din 100 de pacienţi)

 • Indigestie, greaţă, vărsături, dureri de stomac, crampe sau disconfort abdominal, constipaţie, senzaţie de plenitudine abdominală, balonare, diaree.
 • Dureri la nivelul oaselor, muşchilor sau articulaţiilor.
 • Dureri de cap.

Reacţii adverse mai puţin frecvente (care au apărut la mai puţin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienţi)

 • Inflamaţie sau ulceraţie la nivelul esofagului (tubul care uneşte gura cu stomacul), care determină dificultăţi şi dureri la înghiţire (vezi pct. 2, „Aveţi grijă deosebită şi discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luaţi Actonel 75 mg”), inflamaţie a stomacului şi duodenului (partea iniţială a intestinului, în care se deschide stomacul).
 • Inflamaţie a părţii colorate a ochiului (iris) (ochi roşii, dureroşi, cu posibilă modificare a vederii).
 • Febră şi/sau simptome asemănătoare gripei.

Reacţii adverse rare (care au apărut la mai puţin de 1 din 1000 de pacienţi)

 • Inflamaţie a limbii (care devine roşie, umflată şi posibil dureroasă), îngustare a esofagului (tubul care uneşte gura cu stomacul).
 • Valori anormale ale testelor hepatice. Acestea pot fi diagnosticate numai printr-o analiză a sângelui.

In experienţa după punerea pe piaţă, au fost raportate următoarele reacţii adverse (cu frecvenţă necunoscută):

 • Cădere în exces a părului
 • Tulburări ale funcţiei ficatului, unele cazuri fiind severe.

Rar, la începutul tratamentului, pot să scadă concentraţiile calciului şi fosfaţilor din sânge. De obicei, aceste modificări sunt uşoare şi nu determină niciun fel de simptome.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect Actonel 75 mg, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 5. Cum se păstrează Actonel 75 mg 

 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
  • Nu utilizaţi Actonel 75 mg după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister, după “EXP”. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
  • Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 6. Formaţii suplimentare

Ce conţine Actonel 75 mg 

Substanţa activă este risedronatul de sodiu. Fiecare comprimat filmat conţine acid risedronic 69,6 mg sub formă de risedronat de sodiu 75 mg.

Celelalte componente sunt:

Nucleu: celuloză microcristalină, crospovidonă A şi stearat de magneziu;

Film: hidroxipropilmetilceluloză, macrogol 400, macrogol 8000, hidroxipropilceluloză, dioxid de siliciu, dioxid de titan (E171), oxid roşu de fer (E172).

Cum arată Actonel 75 mg şi conţinutul ambalajului

Actonel 75 mg comprimate filmate se prezintă sub formă de comprimate filmate ovale, de culoare roz, marcate cu „RSN” pe o faţă şi cu „75 mg” pe cealaltă faţă.

Comprimatele sunt disponibile în cutii cu blistere care conţin 2, 4, 6 şi 8 comprimate.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

sanofi-aventis România S.R.L.

Str. Izvor, nr. 80, etajele 6-11 Sector 5, Bucureşti, România

Fabricantul

Warner Chilcott Deutschland GmbH Dr.-Otto-Rohm-Str. 2-4 64331 Weiterstadt, Germania

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţa locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

sanofi-aventis România S.R.L.

Acest prospect Actonel a fost aprobat în 2011.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect Actonel înainte de a începe să luaţi acest medicament.

–         Păstraţi acest prospect Actonel . S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

–          Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

–          Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

–          Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect Actonel , vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului. 

Medicamentul Actonel 75mg conține substanța acid risedronic și clasificarea dată de codul ATC (Anatomic Terapeutic Chimic) M05BA07 este Sistemul musculo-scheletic | Medicamente care afectează structura și mineralizarea oaselor | Bifosfonatii.Date generale despre Actonel 75mg 

Substanța: acid risedronic

Data ultimei liste de medicamente: 01-03-2022

Codul comercial: W66214001

Concentrație: 75mg

Forma farmaceutică: COMPRIMATE FILMATE

Cantitate: 2

Prezentare produs: cutie x1 blist pvc/al x2 compr film

Tip produs: original

Restricții eliberare rețetă: P-6L – Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care nu se reține în farmacie (se poate reînnoi); prescripția medicală poate fi folosită timp de 6 luni din momentul eliberării.

Preț: 49.27 RON

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close