Prospect Ossica 50 mg comprimate filmate – Fracturi Pierdere Osoasa

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Cuprins

Prospect Ossica 50 mg comprimate filmate

Acid ibandronic

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi :

 1. Ce este Ossica 50 mg comprimate filmate şi pentru ce se utilizează

 2. Înainte să luaţi Ossica 50 mg comprimate filmate

 3. Cum să luaţi Ossica 50 mg comprimate filmate

 4. Reacţii adverse posibile

 5. Cum se păstrează Ossica 50 mg comprimate filmate

 6. Informaţii suplimentare

 1. CE ESTE OSSICA 50 MG COMPRIMATE FILMATE ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

  Substanţa activă din compoziţia Ossica 50 mg comprimate filmate, acidul ibandronic, face parte

  dintr-un grup de medicamente cunoscute sub numele de bifosfonaţi. Aceştia inhibă pierderea crescută de calciu din oase (resorbţia osoasă) şi previn complicaţiile osoase şi fracturile legate de răspândirea celulelor tumorale la nivel oaselor.

  Ossica 50 mg comprimate filmate comprimate este indicat pentru prevenirea evenimentelor osoase (fracturi patologice, complicaţii osoase care necesită radioterapie sau intervenţii chirurgicale) la pacienţii cu cancer de sân şi metastaze osoase.

 2. ÎNAINTE SĂ LUAŢI OSSICA 50 MG COMPRIMATE FILMATE

 Vezi si alte medicamente cu aceeasi substanta activa: Bonviva, Ossica 150mg, Acid ibandronic 

 

În timpul tratamentului, vi se pot efectua analize ale sângelui pentru a fi asigurat faptul că vi se administrează doza corectă de Ossica 50 mg comprimate filmate.

Dacă urmaţi un tratament stomatologic sau vi se va efectua o intervenţie chirurgicală stomatologică, informaţi-l pe medicul stomatolog că luaţi Ossica 50 mg comprimate filmate.

Nu luaţi Ossica 50 mg comprimate filmate

– dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la substanţa activă sau la oricare dintre celelalte componente.

Ossica 50 mg comprimate filmate nu trebuie utilizat la copii şi adolescenţi.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Ossica 50 mg comprimate filmate

dacă ştiţi sau credeţi că aţi putea avea:

 • hipersensibilitate la alţi bifosfonaţi

 • valori mici ale concentraţiei de calciu în sânge

 • alte tulburări ale metabolismului mineral (cum este deficitul de vitamina D)

 • o boală severă a rinichilor (insuficienţă renală, adică clearance-ul creatininei <30 ml/min) sau când

– aţi avut tulburări la nivelul esofagului (parte a tubului digestiv care face legătura între gură şi stomac)

 • observaţi orice semne sau simptome care sugerează o posibilă reacţie adversă la nivelul esofagului (acestea pot include: durere în piept, senzaţie de arsură în capul pieptului, durere după înghiţirea băuturilor şi/sau alimentelor). Dacă acestea apar, informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră.

 • luaţi, de asemenea, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), deoarece ambele tipuri de medicamente (AINS şi bifosfonaţii) pot determina iritaţie a stomacului şi intestinului.

 • aveţi intoleranţă la galactoză, deficit de lactază Lapp sau aveţi tulburări de absorbţie a glucozei-galactozei.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală sau luaţi suplimente care conţin calciu, magneziu, fier sau aluminiu.

În cazul în care acidul ibadronic a fost administrat concomitent cu tamoxifen sau prednisolon/melfalan, nu au fost observate interacţiuni.

Când se administrează în acelaşi timp cu antagonişti H2 sau alte medicamente care cresc pH-ul gastric, absorbţia Ossica 50 mg comprimate filmate poate fi uşor crescută, dar nu este necesară modificarea dozelor.

În cazul în care bifosfonaţii sunt administraţi în acelaşi timp cu aminoglicozide, este necesară prudenţă, deoarece ambele medicamente pot să scadă valorile concentraţiei de calciul din sânge pentru perioade prelungite. De asemenea, este necesară prudenţă, din cauza posibilei existenţe a unei hipomagnezemii concomitente (scăderea valorilor magneziului).

După ce luaţi comprimatul Ossica 50 mg, aşteptaţi cel puţin 30 minute înainte de a lua orice alt medicament care trebuie administrat în acea zi, incluzând comprimatele pentru indigestie, suplimentele care conţin calciu şi vitaminele.

Utilizarea Ossica 50 mg comprimate filmate cu alimente şi băuturi

Comprimatele Ossica 50 mg comprimate filmate trebuie luate după un repaus alimentar nocturn (de cel puţin 6 ore) şi înainte de prima masa sau băutură a zilei. De asemenea, administrarea medicamentelor şi suplimentelor (incluzând calciu) trebuie evitată înainte de a lua Ossica 50 mg comprimate filmate. Repausul alimentar, incluzând evitarea administrării altor medicamente sau suplimente, trebuie continuat timp de cel puţin 30 minute după administrarea comprimatului. Apa plată poate fi consumată oricând în timpul tratamentului.

Sarcina şi alăptarea

Nu trebuie să luaţi Ossica 50 mg comprimate filmate dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu au fost studiate efectele Ossica 50 mg comprimate filmate asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.Informaţii importante privind unele componente ale Ossica 50 mg comprimate filmate Ossica 50 mg comprimate filmate conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

 1. CUM SĂ LUAŢI OSSICA 50 MG COMPRIMATE FILMATE

  Luaţi întotdeauna Ossica 50 mg comprimate filmate exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Doza uzuală este de un comprimat pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate reduce doza la un comprimat pe săptămână, dacă aveţi boli severe ale rinichilor.

  Pentru a reduce posibilitatea de apariţie a iritaţiilor esofagului sau stomacului, este important să respectaţi instrucţiunile de mai jos:

  • Luaţi comprimatul Ossica 50 mg după o perioadă de repaus alimentar nocturn (de cel puţin 6 ore) şi înainte de a consuma primul aliment sau lichid din acea zi.

  • ÎNAINTE de a lua prima masă, băutură sau alte medicamente din ziua respectivă, luaţi comprimatul filmat Ossica 50 mg numai cu un pahar plin cu apă plată (aproximativ 200 ml). Nu luaţi comprimatul cu altă băutură decât apa plată.

  • Nu mestecaţi, nu sugeţi şi nu lăsaţi comprimatul să se dizolve în gură.

  • După ce aţi luat comprimatul filmat Ossica 50 mg, aşteptaţi cel puţin 30 minute înainte de a lua prima masă, băutură sau medicament din ziua respectivă.

  • Trebuie să staţi în poziţie verticală (în şezut sau în picioare) în timp ce luaţi comprimatul Ossica 50 mg şi să rămaneţi în această poziţie pentru încă 60 minute după ce aţi luat comprimatul.

   Cât timp trebuie să luaţi Ossica 50 mg comprimate filmate

   Este important să continuaţi să luaţi Ossica 50 mg comprimate filmate atât timp cât medicul dumneavoastră vă recomandă acest medicament. Tratamentul cu Ossica 50 mg comprimate filmate vă poate ajuta numai cu condiţia să continuaţi să luaţi comprimatele.

   Dacă luaţi mai mult decât trebuie din Ossica 50 mg comprimate filmate

   Dacă luaţi, din greşeală, prea multe comprimate, beţi un pahar plin cu lapte şi informaţi-l imediat pe medicul dumneavoastră. Nu vă induceţi vărsături şi nu staţi în poziţie culcat.

   Dacă uitaţi să luaţi Ossica 50 mg comprimate filmate

   Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. În ziua următoare veţi lua un comprimat pe zi, ca de obicei.

   Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 2. REACŢII ADVERSE POSIBILE

  Ca toate medicamentele, Ossica 50 mg comprimate filmate poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

  Reacţiile adverse frecvente includ indigestie, greaţă, durere abdominală, esofagită, oboseală şi valori mici ale calciului în sânge.

  Simptomele mai puţin frecvente raportate includ percepţie anormală a gustului, senzaţie de amorţeală (parestezii), gură uscată, ulcer gastro-intestinal cu sângerare, dificultăţi la înghiţire, gastrită, mâncărime, durere în piept, simptome asemănătoare gripei, stare generală de rău şi durere. În urma efectuării analizelor de sânge au fost raportate mai puţin frecvent valori scăzute ale hemoglobinei, valori mari ale ureei şi valori mari ale hormonului paratiroidian.

  Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 3. CUM SE PĂSTREAZĂ OSSICA 50 MG COMPRIMATE FILMATE

  A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

  Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

  Nu utilizaţi Ossica 50 mg comprimate filmate după data de expirare înscrisă pe blister şi pe cutie, după (LL/AAAA). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

  Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 4. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine Ossica 50 mg comprimate filmate

 • Fiecare comprimat filmat conţine ibandronat monosodic monohidrat 56,25 mg, echivalent cu acid ibandronic 50 mg.

 • Celelalte componente sunt:

Nucleul comprimatului: lactoză monohidrat, povidonă, celuloză microcristalină, crospovidonă, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Filmul comprimatului: Opadry II alb 85F18422 care conţine alcool polivinilic, dioxid de titan, talc, macrogol.

Cum arată Ossica 50 mg comprimate filmate şi conţinutul ambalajului

Comprimatele filmate sunt de formă rotundă, biconvexe, de culoare albă până la aproape albă, marcate cu M23.

Comprimatele filmate sunt disponibile în cutii cu 28 sau 84 de comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Deţinătorul Autorizaţiei de Punere pe Piaţă şi Producătorul

Pentru orice informaţii despre acest medicament, vă rugăm să contactaţi reprezentanţii locali ai deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă:

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

Gedeon Richter Plc.

1103 Budapest, Gyömrői út 19-21 Ungaria

Producătorul

Gedeon Richter Plc.

1103 Budapest, Gyömrői út 19-21 Ungaria

Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub sub următoarele denumiri comerciale:

Bulgaria: Ossica Republica Cehă: Ossica Estonia: Ossica Ungaria: Ossica Letonia: Ossica

Lituania: Ossica Polonia: Ossica România: Ossica

Republica Solvacia: Ossica

Acest prospect a fost aprobat în Aprilie 2010 .

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close