Prospect Alvesco | Corticosteroid | Astm Bronsic

Prospect Alvesco

40 Inhaler

80 Inhaler

 160 Inhaler

Ciclesonidă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi altor persoane.

  Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

  În acest prospect găsiţi:

  1. Ce este Alvesco şi pentru ce se utilizează

  2. Înainte să utilizaţi Alvesco

  3. Cum să utilizaţi Alvesco

  4. Reacţii adverse posibile

  5. Păstrarea Alvesco

  6. Informaţii suplimentare

  ALVESCO 40 Inhaler, ALVESCO 80 Inhaler şi ALVESCO 160 Inhaler

  Ciclesonidă

  Substanţa activă este ciclesonida.

  Fiecare puf (doza eliberată prin piesa bucală) conţine 40, 80 sau 160 micrograme ciclesonidă. Celelalte componente sunt: agentul propulsor, HFA-134a (norfluran) şi etanol anhidru.

  Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

  ALTANA Pharma AG

  Byk-Gulden Strasse 2, D-78467 Konstanz, Germania

  Producător

  3M Health Care Limited

  Derby Road, Loughborough, Leicestershire LE 11 1SL, Marea Britanie

  1. CE ESTE Alvesco ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

   Alvesco este o soluţie de inhalat presurizată, limpede şi incoloră, care trebuie inspirată pe gură în plămâni, când aveţi nevoie. Este un medicament de prevenţie (corticosteroid) care trebuie administrat zilnic.

   Alvesco devine activ numai după ce a fost inhalat în plămâni şi vă ajută să respiraţi mai bine, ameliorând simptomele astmului bronşic şi scăzând riscul de crize de astm.

   Efectul protector apare după o perioadă de timp, de aceea Alvesco trebuie administrat zilnic, chiar dacă vă simţiţi bine.

    

   În cazul producerii unei crize de astm bronşic, folosiţi numai medicamentul inhalator cu acţiune rapidă.

  2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI Alvesco

   Nu utilizaţi Alvesco:

 • dacă sunteţi hipersensibil (alergic) la ciclesonidă sau la oricare dintre celelalte componente ale Alvesco.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Alvesco:

Există câteva întrebări importante la care trebuie să răspundeţi înainte de a utiliza Alvesco:

 • Sunteţi mai tânăr de 18 ani?

  Da Nu

 • Aţi avut vreodată o reacţie alergică la oricare dintre componente (ciclesonidă, norfluran (HFA- 134a), etanol?)

  Da Nu

 • Sunteţi gravidă, doriţi să rămâneţi gravidă sau alăptaţi?

  Da Nu

 • Aţi fost vreodată sau sunteţi tratat pentru tuberculoză pulmonară (TBC), infecţii fungice, virale sau bacteriene?

  Da Nu

 • Sunteţi în tratament pentru infecţii fungice sau virale cu medicamente conţinând ketoconazol, itraconazol sau ritonavir, nelfinavir? (Întrebaţi medicul dacă nu sunteţi sigur)

  Da Nu

  Dacă răspunsul este DA la una dintre aceste întrebări, vă rugăm să informaţi medicul înainte de a utiliza Alvesco. Este important să fiţi sigur că Alvesco este medicamentul potrivit pentru dumneavoastră.

  Contactaţi imediat medicul dacă:

 • simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc (tuse, dificultate în respiraţie, respiraţie şuierătoare, presiune în piept)

 • dacă vă treziţi noaptea datorită simptomelor de astm

 • nu se îmbunătăţeşte starea utilizând medicamentul inhalator cu acţiune rapidă.

  Sarcina şi alăptarea

  Informaţi-l pe medicul dumneavoastră dacă sunteţi gravidă, doriţi să deveniţi gravidă sau alăptaţi. Medicul va discuta cu dumneavoastră despre riscurile şi beneficiile utilizării Alvesco.

  Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

  Ciclesonida administrată inhalator nu are influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

  Utilizarea altor medicamente

  Dacă sunteţi în tratament pentru infecţii fungice sau virale cu medicamente conţinând ketoconazol, itraconazol sau ritonavir, nelfinavir, vă rugăm să informaţi medicul înainte să începeţi tratamentul cu Alvesco.

  Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

  1. CUM SĂ UTILIZAŢI Alvesco

  Utilizaţi întotdeauna Alvesco exact aşa cum aţi fost instruit de medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

  Fiecare concentraţie a soluţiei de inhalat conţine 60 sau 120 puf-uri (doze). În funcţie de doza zilnică pe care medicul dumneavoastră v-a recomandat-o, flaconul va ajunge pentru un tratament de 1 – 2 sau 2 – 4 luni.

  Dacă aţi început tratamentul cu Alvesco în locul sau în acelaşi timp cu tratamentul cu comprimate conţinând corticosteroizi, continuaţi să luaţi comprimatele împreună cu Alvesco Inhaler pentru o perioadă scurtă de timp; trebuie să aveţi în continuare asupra dumneavoastră cardul de avertizare privind tratamentul cu corticosteroizi, deoarece conţine informaţii utile despre medicaţia dumneavoastră.

  Cât Alvesco trebuie administrat zilnic?

  Medicul dumneavoastră hotărăşte doza zilnică de Alvesco pe care trebuie să o luaţi; ea depinde de necesarul dumneavoastră. Doza dumneavoastră va fi ajustată de către medic, astfel încât să utilizaţi cantitatea corectă de Alvesco care vă va controla astmul. După 24 de ore de la începerea tratamentului veţi constata că simptomele (respiraţie şuierătoare, presiune în piept şi tuse) încep să se amelioreze.

  Cel mai frecvent, Alvesco se administrează o dată pe zi, dimineaţa sau seara. Respectaţi cu stricteţe instrucţiunile medicului dumneavoastră.

  Dacă este nevoie să utilizaţi medicamentul inhalator cu acţiune rapidă de peste 2-3 ori pe zi, trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră pentru reevaluarea tratamentului.

  Dacă aveţi impresia că efectul Alvesco este prea puternic sau prea slab, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  Cum se foloseşte Alvesco Inhaler?

  Este important ca un medic, un farmacist sau asistenta medicală să vă instruiască să folosiţi adecvat Alvesco Inhaler, astfel încât cantitatea care ajunge în plămâni să fie adecvată. Următoarele instrucţiuni au rolul de a vă reaminti cum să-l utilizaţi corect.

  Puteţi să exersaţi în faţa oglinzii primele administrări, până când sunteţi sigur că utilizaţi corect Alvesco Inhaler. Asiguraţi-vă că inhalaţi întreaga doză de Alvesco.

  Dacă dispozitivul inhalator este nou sau nu a fost utilizat timp de o săptămână sau mai mult, trebuie să-l verificaţi înainte de a-l utiliza. Îndepărtaţi capacul piesei bucale şi apăsaţi de 3 ori pe capătul flaconului pentru a elibera 3 puf-uri în aer.

  Nu e nevoie să agitaţi flaconul înainte de a-l utiliza. Acest medicament se prezintă sub forma unei soluţii, amestecată astfel încât dumneavoastră să primiţi doza corectă la fiecare puf.

  În timpul administrării, ar trebui să staţi preferabil aşezat sau în picioare;

  Urmaţi cu atenţie instrucţiunile de mai jos şi utilizaţi figurile pentru a vă ghida.

  1. Îndepărtaţi capacul piesei bucale şi verificaţi dacă piesa este curată şi uscată.

    

  2. Ţineţi flaconul răsturnat cu arătătorul deasupra flaconului şi degetul mare sub piesa bucală.

  3. Expiraţi atât cât este confortabil.

    

  4. Puneţi piesa bucala în gură şi strângeţi etanş buzele în jurul ei.

  5. Începeţi să inspiraţi pe gură şi apăsaţi imediat pe flacon ca să eliberaţi un puf în timp ce inspiraţi lent şi adânc.

    

  6. Ţineţi-vă respiraţia, scoateţi piesa bucală din gură şi nu apăsaţi flaconul; continuaţi să vă ţineţi respiraţia timp de 10 secunde sau cât timp este confortabil.

  7. Expiraţi lent pe gură.

  8. Dacă vi s-a spus că aveţi nevoie de încă un puf, aşteptaţi aproximativ 30 secunde şi repetaţi paşii 3- 7.

  9. După utilizare, puneţi la loc capacul piesei bucale, pentru a o feri de praf. Apăsaţi ferm până când ajunge în poziţia corectă.

   

  Este important să nu vă grăbiţi în efectuarea paşilor 3-7.

  O tehnică adecvată asigură cantitatea corectă de medicament inhalat în plămâni de fiecare dată când utilizaţi inhalatorul.

  Dacă flaconul este gol, nu veţi mai simţi şi nici auzi eliberarea agentului propulsor.

  DACĂ PREZENTAŢI RESPIRAŢIE ŞUIERĂTOARE SAU PRESIUNE ÎN PIEPT DUPĂ CE AŢI UTILIZAT Alvesco Inhaler, NU MAI LUAŢI ALTE PUF-URI. UTILIZAŢI INHALATORUL CU ACŢIUNE RAPIDĂ ŞI DE SCURTĂ DURATĂ (bronhodilatatorul) PENTRU A VĂ AJUTA SĂ RESPIRAŢI ŞI INFORMAŢI IMEDIAT MEDICUL.

  Dacă aveţi dificultăţi de inhalare a medicamentului, medicul vă poate recomanda utilizarea unui spacer. Spacer-ul care se potriveşte inhalatorului Alvesco se numeşte AeroChamber Plus. Dacă îl utilizaţi, respectaţi instrucţiunile de folosinţă şi cereţi sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Alvesco:

  Nu este necesar un tratament specific dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Alvesco, dar trebuie să-l informaţi pe medicul dumneavoastră.

  Dacă uitaţi să utilizaţi Alvesco:

  Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză de Alvesco, luaţi următoarea doză când vi s-a recomandat. NU DUBLAŢI doza următoare pentru a o compensa pe cea uitată.

  Efecte care apar când tratamentul cu Alvesco este întrerupt:

  Alvesco acţionează cel mai bine când este utilizat în fiecare zi. Nu trebuie să încetaţi utilizarea sa, chiar dacă vă simţiţi mai bine; nu opriţi tratamentul decât la recomandarea medicului.

  1. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Alvesco poate provoca reacţii adverse.

   Reacţiile adverse ale Alvesco sunt uşoare. În majoritatea cazurilor nu necesită întreruperea tratamentului. Reacţiile adverse pe care le puteţi prezenta sunt:

   Mai puţin frecvente (la mai puţin de 1 din 100 pacienţi)

 • Răguşeală, tuse după inhalare

 • Gust neplăcut, senzaţie de arsură, inflamaţie, iritaţie, uscăciunea gurii sau a gâtului

 • Erupţii trecătoare pe piele şi/sau eczemă care provoacă mâncărimi şi înroşirea pielii.

  Frecvent (la mai puţin de 1 – 10 din 100 pacienţi), ca reacţie acută nespecifică la toate medicamentele administrate pe cale inhalatorie, imediat după administrare poate să apară bronhospasm. În cazuri severe, medicul vă poate recomanda întreruperea tratamentului cu Alvesco.

  Alvesco poate afecta producerea normală de steroizi în organismul dumneavoastră. Această reacţie adversă apare de obicei la pacienţii care iau doze mari perioade lungi de timp. Această afectare rară poate duce la întârzierea creşterii la copii şi adolescenţi, subţierea oaselor, opacifierea cristalinului (cataractă), determinând vedere înceţoşată, sau pierderea vederii determinată de creşterea presiunii intraoculare (glaucom).

  Corticosteroizii comprimate pot determina mai multe reacţii adverse decât un corticosteroid inhalator cum este Alvesco. Dacă aţi luat comprimate înainte sau în timpul tratamentului cu Alvesco, riscul apariţiei reacţiilor adverse poate continua o perioadă de timp.

  Controlul medical regulat asigură un tratament cu Alvesco în doze adecvate şi identifică sau împiedică agravarea reacţiilor adverse.

  Dacă observaţi orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect, vă rugăm să-l informaţi pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist.

  1. PĂSTRAREA Alvesco

 • A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

 • Acoperiţi întotdeauna inhalatorul cu capacul protector după utilizare.

 • Flaconul conţine un lichid presurizat. Nu-l expuneţi la temperaturi peste 50ºC şi la lumină solară directă.

 • Flaconul nu trebuie perforat, rupt sau ars, chiar dacă pare gol.

 • Similar majorităţii medicamentelor inhalante în flacoane presurizate, efectul terapeutic diminuă când flaconul este rece. Totuşi, Alvesco are efect terapeutic între –10ºC-40ºC.

 • Nu utilizaţi flaconul după data de expirare înscrisă pe etichetă şi pe cutie.

 • Dacă medicul decide să întrerupeţi tratamentul sau flaconul se goleşte, daţi-l farmacistului care îl va elimina în condiţii de siguranţă.

  Instrucţiuni de curăţare

  Trebuie să curăţaţi săptămânal piesa bucală a Alvesco Inhaler cu un şervet sau cu o bucată de pânză uscată. Nu spălaţi şi nu introduceţi nici o parte a inhalatorului în apă.

  1. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

  Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră şi nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

  Acest prospect nu conţine toate informaţiile despre medicamentul dumneavoastră. Dacă aveţi întrebări suplimentare sau nu sunteţi sigur de ceva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  Cea mai bună cale să vă controlaţi astmul este să luaţi medicaţia regulat şi să evitaţi factorii care v-ar putea agrava astmul

  Contactati imediat medicul dacă:

 • Simptomele dumneavoastră se înrăutăţesc (tuse, greutate în respiraţie, respiraţie şuierătoare, presiune în piept)

 • Dacă vă treziţi noaptea cu simptome

 • Starea dumneavoastră nu se îmbunătăţeşte după utilizarea medicamentului inhalator cu acţiune rapidă

Acest prospect a fost aprobat în Martie 2006

Lasati un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close