vegis.ro

Prospect Asthator 10 Mg – Astm Bronsic | Alergii Sezoniere

Prospect Asthator 10 Mg Comprimate

Ce este Asthator 10 mg şi pentru ce se utilizează

Prin blocarea leucotrienelor, Asthator 10 mg îmbunătăţeşte simptomele astmului bronşic şi ajută la controlul lui.

Medicul dumneavoastră v-a prescris Asthator pentru tratamentul astmului bronşic inclusiv pentru prevenirea simptomelor de astm din timpul zilei sau nopţii.

 • Asthator este utilizat pentru tratamentul pacienţilor al căror astm bronşic nu este controlat adecvat prin tratamentul actual şi care necesită tratament suplimentar.

 • Asthator ajută la prevenirea îngustării căilor respiratorii determinată de efortul fizic.

 • Pentru pacienţii cu astm bronşic şi alergii sezoniere, Asthator 10 mg tratează, de asemenea, simptomele rinitei alergice sezoniere.

Medicul dumneavoastră va stabili cum trebuie utilizat Asthator 10 mg în funcţie de simptomatologie şi de severitatea astmului dumneavoastră bronşic.

vegis.ro

Pentru adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 15 ani Montelukast

Asthator aparţine unui grup de medicamente numite antagonişti ai receptorilor pentru leucotriene care blochează substanţele denumite leucotriene.

Leucotrienele determină îngustarea şi inflamaţia căilor respiratorii pulmonare.

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament.

vegis.ro
 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

 • Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

 • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

   

  Ce este astmul bronşic?

  Astmul bronşic este o afecţiune de lungă durată a plămânilor (cronică). Caracteristicile astmului bronşic includ:

  • Dificultăţi la respiraţie cauzate de îngustarea căilor respiratorii. Această îngustare se agravează sau se ameliorează ca răspuns la condiţii diferite.

  • Căi respiratorii sensibile, care reacţionează la diverşi stimuli cum sunt fumul de ţigară, polen, aer rece sau exerciţiu fizic.

  • Căi respiratorii inflamate, inflamaţia mucoasei care căptuşeşte căile aeriene.

   Simptomele astmului bronşic includ: tuse, respiraţie şuierătoare (wheezing) şi senzaţie de lipsă de aer.

   Ce sunt alergiile sezoniere?

   Alergiile sezoniere (cunoscute ca febra fânului sau rinitele alergice sezoniere) sunt un răspuns alergic cauzat adesea de polenul provenit de la copaci, iarbă şi plante. Simptomele caracteristice ale alergiilor sezoniere pot include: nas înfundat, secreţii nazale sau mâncărime la nivelul nasului; strănut; ochi înlăcrimaţi şi umflaţi, roşeaţă sau mâncărime la nivelul ochilor.

  1. ÎNAINTE SĂ LUAŢI ASTHATOR 10 mg

   Spuneţi medicului dumneavoastră despre orice problemă medicală sau alergie pe care aţi avut-o sau o aveţi.

   Nu luaţi Asthator 10 mg dacă dumneavoastră

   • sunteţi alergic (hipersensibil) la montelukast sau la oricare dintre celelalte componente ale Asthator 10 mg (vezi pct. 6 Informaţii suplimentare).

    Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Asthator 10 mg

   • Dacă astmul bronşic sau respiraţia dumneavoastră se agravează, spuneţi imediat medicului dumneavoastră.

   • Asthator 10 mg nu este destinat pentru tratamentul crizelor de astm bronşic. În cazul în care apare o criză, trebuie să urmaţi întocmai recomandările medicului. Întotdeauna trebuie să aveţi la îndemână medicamentele necesare pentru astfel de crize

   • Este importantă utilizarea de către copilul dumneavoastră sau a dumneavoastră a tuturor medicamentelor pentru astm bronşic, prescrise de medic. Asthator 10 mg nu trebuie utilizat în locul altor medicamente pentru tratamentul astmului cu care sunteţi deja tratat.

   • Dacă observaţi manifestările unei combinaţii din oricare dintre următoarele simptome, cum ar fi simptome asemănătoare gripei, agravarea senzaţiei de lipsă de aer, furnicături şi înţepături sau amorţeli la nivelul braţelor şi picioarelor şi/sau erupţii trecătoare pe piele trebuie să vă adresaţi imediat medicului.

   • Nu trebuie să luaţi acid acetilsalicilic (aspirină) sau de alte medicamente anti-inflamatorii (cunoscute ca medicamente anti-inflamatorii non-steroidiene sau AINS) dacă acestea agravează astmul dumneavoastră.

   Administrarea la copii

   Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, sunt disponibile Asthator 4 mg comprimate masticabile. Pentru copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, sunt disponibile Asthator 5 mg comprimate masticabile.

   Utilizarea altor medicamente

   Unele medicamente pot influenţa modul în care acţionează Asthator 10 mg sau Asthator 10 mg poate influenţa modul în care acţionează alte medicamente.

   Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

   Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi unul din următoarele medicamente:

   • fenobarbital (utilizat pentru tratamentul epilepsiei)

   • fenitoină (utilizată pentru tratamentul epilepsiei)

   • rifampicină (utilizată pentru tratamentul tuberculozei şi al altor câtorva infecţii).

    Utilizarea Asthator 10 mg împreună cu alimente şi băuturi

    Asthator 10 mg poate fi administrat cu sau fără alimente.

    Sarcina şi alăptarea

    Utilizarea în sarcină

    Gravidele sau femeile care intenţionează să rămână gravide sau cele care cred că au rămas gravide trebuie să se adreseze medicului, înainte de a utiliza Asthator 10 mg.

    Utilizarea în timpul alăptării

    La om, nu se cunoaşte dacă Asthator 10 mg se elimină în lapte. Dacă alăptaţi sau intenţionaţi să vă alăptaţi copilul trebuie să vă adresaţi medicului dumneavoastră, înainte de a începe utilizarea Asthator 10 mg.

    Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

    Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

    Nu este de aşteptat ca Asthator 10 mg să afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, răspunsurile individuale la medicaţie pot varia. Anumite reacţii adverse (cum ar fi ameţeală sau somnolenţă), care au fost raportate foarte rar la administrarea Asthator 10 mg, pot afecta capacitatea unor pacienţi de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

    Informaţii importante privind unele componente ale Asthator 10 mg

    Asthator 10 mg comprimate conţine aspartam, o sursă de fenilalanină. Poate fi dăunător pentru persoanele cu fenilcetonurie. Dacă aveţi fenilcetonurie (o tulburare rară, ereditară de metabolism), trebuie să ţineţi cont că fiecare comprimat de 10 mg conţine fenilalanină (într-o cantitate echivalentă cu 0,421 mg fenilalanină per 10 mg comprimat).

  2. CUM SĂ LUAŢI ASTHATOR 10 mg

   • Trebuie să luaţi un comprimat de Asthator 10 mg zilnic aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră.

   • Trebuie adminisitrat chiar şi în cazul în care nu aveţi simptome sau dacă aveţi o criză de astm.

   • Luaţi întotdeauna Asthator 10 mg exact aşa cum v-a recomandat medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

   • Asthator se administrează pe cale orală. Comprimatul poate fi mestecat sau înghiţit. Dacă este înghiţit trebuie luat cu o cantitate suficientă de lichid (de exemplu un pahar cu apă).

    Pentru adulţi cu vârsta de 15 ani şi peste:

    Un comprimat de 10 mg zilnic, seara. Asthator 10 mg poate fi administrat cu sau fără alimente.

    Dacă luaţi Asthator 10 mg, fiţi sigur că nu luaţi şi alte medicamente care conţin aceeaşi substanţă activă, montelukast.

    Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 5 ani, sunt disponibile Asthator 4 mg comprimate masticabile. Pentru copii şi adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 6 şi 14 ani, sunt disponibile Asthator 5 mg comprimate masticabile.

    Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din Asthator 10 mg

    Contactaţi imediat medicul dumneavoastră pentru recomandări.

    În majoritatea cazurilor de supradozaj nu au fost raportate reacţii adverse. Cele mai frecvente simptome apărute în cazul supradozajului au inclus durere abdominală, somnolenţă, sete, dureri de cap, vărsături şi hiperactivitate.

    Dacă uitaţi să luaţi Asthator 10 mg

    Încercaţi să luaţi Asthator 10 mg aşa cum v-a fost prescris. Cu toate acestea, dacă uitaţi să luaţi un comprimat, utilizaţi următorul comprimat în mod obişnuit.

    Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

    Dacă încetaţi să luaţi Asthator 10 mg

    Asthator 10 mg poate ajuta la controlul astmului bronşic doar dacă este folosit în mod continuu.

    Este important să continuaţi administrarea Asthator 10 mg în prezenţa sau absenţa simptomelor, atât timp cât este prescris de către medicul dumneavoastră, pentru a ajuta la menţinerea unui control asupra astmului bronşic.

    Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la utilizarea acestui produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  3. REACŢII ADVERSE POSIBILE

   Ca toate medicamentele, Asthator 10 mg poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

   Frecvenţa reacţiilor adverse enumerate mai jos este definită folosind următoarea convenţie:

   • foarte frecvente (afectează mai mult de 1 utilizator din 10)

   • frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 100)

   • mai puţin frecvente (afectează 1 până la 10 utilizatori din 1000)

   • rare (afectează 1 până la 10 utilizatori din 10000)

   • foarte rare (afectează mai puţin de 1 utilizator din 10000)

   • cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

    Reacţii adverse frecvente:

    În studiile clinice au fost raportate următoarele efecte adverse.

   • durere abdominală

   • durere de cap.

    În general, acestea au fost uşoare şi au aparut cu o frecvenţă mai mare la pacienţii trataţi cu montelukast decât la cei trataţi cu placebo (o pilulă care nu conţine medicaţie)

    În plus, de când montelukast este comercializat, au fost raportate următoarele:

    • Infecţii ale tractului respirator superior

    • Tendinţă crescută la sângerare

    • Reacţii alergice incluzând erupţie trecătoare pe piele, umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului care pot determina dificultăţi la respiraţie sau înghiţire

    • Modificări ale comportamentului şi ale stării de dispoziţie [vise anormale incluzând coşmaruri, halucinaţii, somnambulism, iritabilitate, nelinişte, agitaţie incluzând comportament agresiv sau ostilitate, tremor, depresie, insomnie, idei şi comportament suicidar (în cazuri foarte rare)]

    • ameţeli, somnolenţă, furnicături şi înţepături/amorţeli, convulsii

    • palpitaţii

    • sângerare de la nivelul nasului

    • diaree, gură uscată, indigestie, greaţă, vărsături

    • hepatite (inflamaţia ficatului)

    • vânătăi, mâncărime, urticarie, umflături roşii, moi, sub piele, localizate cel mai frecvent pe gambe (eritem nodos)

    • dureri musculare sau articulare, crampe musculare

    • oboseală, stare generală de rău, inflamaţie, febră.

    La pacienţii cu astm bronşic, în timpul tratamentului cu montelukast, s-au raportat cazuri foarte rare de simptome asociate cum ar fi simptome asemănătoare gripei, furnicături şi înţepături sau amorţeală la nivelul braţelor şi picioarelor, agravarea simptomelor pulmonare şi/sau erupţii trecătoare pe piele (afecţiune cunoscută sub numele de sindromul Churg-Strauss). Trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă apare oricare dintre aceste simptome.

    Pentru mai multe informaţii privind reacţiile adverse contactaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul.

    Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  4. CUM SE PĂSTREAZĂ ASTHATOR 10 mg

   A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

   Nu utilizaţi Asthator 10 mg după data de expirare înscrisă pe cutie şi blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

   Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

   A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

   Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

  5. INFORMAŢII SUPLIMENTARE Ce conţine Asthator 10 mg

  • Substanţa activă este montelukast. Fiecare comprimat conţine montelukast sodic 10,4 mg, echivalent cu montelukast 10 mg

  • Celelalte componente sunt: manitol (E421), celuloză microcristalină, croscarmeloză sodică, stearat de magneziu, aspartam (E951), aromă de cireşe (Firmenich CHERRY 501027 AP0551), oxid galben de fer (E172), oxid roşu de fer (E172).

  Cum arată Asthator 10 mg şi conţinutul ambalajului

  Asthator 10 mg sunt comprimate de culoare brun deschis, rotunde, biconvexe, cu o linie mediană pe ambele feţe.

  Cutie cu blistere din Aluminiu/Aluminiu. Blisterele sunt ambalate în cutii.

  Medicamentul este disponibil în cutii cu: 10, 14, 20, 28, 50, 56, 98, 100 comprimate

  Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

  evomag.ro

  Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

  Torrent Pharma S.R.L.

  Str. Ştirbei Vodă, Nr. 36, Etajul 2, Biroul A, Sector 1, Bucureşti, România

  Fabricantul

  vitamix.ro

  Heumann Pharma GmbH&Co. Generica KG Suedwestpark 50, 90449 Nuernberg, Germania

  Acest medicament este autorizat în Statele Membre ale Spaţiului Economic European sub următoarele denumiri comerciale:

  Germania Montelukast Torrent 10 mg Tabletten

  Italia Montelukast Torrent

  Letonia Montelukast Torrent 10 mg tabletes

  Lituania Montelukast Torrent 10 mg tabletės

  vitalconcept.com

  Marea Britanie Montelukast 10 mg tablets

  Portugalia Montelucaste Torrent

  Polonia Montelukast Torrent

  viataverdeviu.ro
  genetx.eu

  România Asthator 10 mg comprimate

  Spania Montelukast Torrent 10 mg comprimidos EFG

  Acest prospect a fost aprobat în August 2011.

  Lasati un comentariu

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

  Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

  Close