Prospect Anapen – Reactii Alergice

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect pentru utilizator

ANAPEN

soluţie injectabilă ANAPEN ADULTI 300 micrograme/0,3 ml

soluţie injectabilă ANAPEN JUNIOR 150 micrograme/0,3 ml

 

Ce este Anapen?

Anapen este alcătuit dintr-o seringă preumplută cu adrenalină (epinefrină) inclusă într-un dispozitiv automat pentru autoinjectare cu ajutorul căruia se injectează intramuscular o singură doză de adrenalină.

 

Compoziţie

Anapen este produs în două concentraţii.

Anapen ProspectAnapen Prospect

Anapen 300 micrograme/0,3 ml

O doză (0,3 ml soluţie injectabilă) conţine adrenalină 300 micrograme şi excipienţi: clorură de sodiu, metabisulfit de sodiu (E223), acid clorhidric, apă pentru preparate injectabile.

Anapen Junior 150 micrograme/0,3 ml

O doză (0,3 ml soluţie injectabilă) conţine adrenalină 150 micrograme şi excipienţi: clorură de sodiu, metabisulfit de sodiu (E223), acid clorhidric, apă pentru preparate injectabile.

Anapen şi Anapen Junior este distribuit în ambalaje cu un singur dispozitiv în cutie.

Cutie cu un dispozitiv automat pentru autoinjectare conţinând o seringă preumplută din sticlă a 0,3 ml soluţie injectabilă.

Deţinătorul Autorizaţiei de punere pe piaţă: Lincoln Medical Limited, 13 Boathouse Meadow Business Park, Cherry Orchard Lane, Churchfields, Salisbury Wiltshire, SP2 7LD, Marea Britanie

Producător: Owen Mumford Limited, Brook Hill, Woodstock, Oxford OX20 ITU, Marea Britanie

Pentru ce este utilizat Anapen?

Anapen este utilizat pentru tratamentul de urgenţă al reacţiilor alergice acute severe (anafilaxie) determinate de alune sau de alte alimente, de medicamente, muşcături sau înţepături de insecte sau de alţi alergeni, precum şi al reacţiei anafilactice induse de efort sau idiopatice.

Cine nu trebuie să folosească Anapen?

Nu utilizaţi Anapen dacă sunteţi alergic la adrenalină sau la oricare dintre celelalte componente ale sale.

Precauţii înaintea utilizării Anapen

Medicul dumneavoastră trebuie să vă instruiască temeinic pentru a înţelege când să-l folosiţi şi modul corect de administrare. Anapen este indicat doar ca tratament de susţinere de urgenţă şi trebuie să anunţaţi imediat după administrare medicul pentru supraveghere.

Trebuie să vă informaţi medicul dacă aveţi afecţiuni cardiace (inclusiv angină pectorală), hipertiroidism, hipertensiune arterială, alte afecţiuni ale sângelui, ale circulaţiei, tensiune intraoculară mare, afecţiuni renale sau ale prostatei, diabet zaharat sau alte afecţiuni.

De asemenea, trebuie să vă informaţi medicul dacă urmaţi tratament cu alte medicamente în special pentru afecţiuni cardiace cum sunt digitalice (digoxină), blocante beta-adrenergice, chinidină, medicamente pentru tratarea depresiei cum sunt antidepresivele triciclice, inhibitori ai MAO (monoaminooxidazei), inhibitori ai recaptării serotoninei şi noradrenalinei, medicamente pentru boala Parkinson, antihistaminice cum sunt difenhidramina sau clorfeniramina, medicamente pentru tratamentul afecţiunilor tiroidiene, pentru tratarea tulburărilor sistemului nervos, teofilină, oxitocină, anumite anestezice sau alte medicamente. Alcoolul poate determina creşterea efectului acestui medicament. Dacă urmaţi tratament pentru diabet zaharat, medicul poate să vă modifice dozajul medicamentelor după folosirea Anapen.

Injectarea accidentală în mână sau în picior poate duce la întreruperea fluxului de sânge către zonele învecinate şi trebuie să solicitaţi imediat asistenţă medicală la cel mai apropiat spital.

Anapen conţine metabisulfit de sodiu care poate provoca reacţii de tip alergic, incluzând simptome anafilactice şi bronhospasm la persoanele sensibile, în special la cele cu antecedente de astm bronşic. Trebuie să vă informaţi medicul dacă ştiţi că sunteţi alergic la metabisulfit de sodiu.

Nu se cunoaşte dacă administrarea Anapen în timpul sarcinii este lipsită de risc pentru făt, cu toate acestea, dacă sunteţi însărcinată nu trebuie să evitaţi folosirea Anapen în urgenţe când viaţa vă poate fi în pericol. Trebuie să discutaţi cu medicul acest lucru înainte ca o situaţie de urgenţă să apară.

Nu este de aşteptat ca adrenalina să aibă vreun efect asupra sugarilor alimentaţi natural.

Atenţionare pentru sportivi: adrenalina poate determina pozitivarea testelor antidoping.

Nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje în urma administrării de adrenalină, deoarece s-ar putea să fiţi afectaţi de manifestările şocului anafilactic.Cum se foloseşte dispozitivul automat pentru autoinjectare Anapen Anapen se administrează numai intramuscular

Medicul trebuie să vă explice circumstanţele în care trebuie să folosiţi Anapen. Dacă nu a făcut acest lucru, aveţi nelămuriri sau întrebări trebuie să discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră.

Obişnuit, reacţia debutează în câteva minute după contactul cu alergenul şi persoana poate prezenta mâncărimi ale pielii, urticarie, înroşirea feţei şi umflături la nivelul ochilor, limbii sau buzelor. Dificultăţi în respiraţie pot urma tumefacţiei (umflării) faringelui; poate să apară wheezing (respiraţie şuierătoare); scurtarea respiraţiei şi tusea pot fi determinate de contracţia musculaturii bronşice. Alte simptome ale anafilaxiei includ dureri de cap, vărsături şi diaree. Colapsul şi pierderea conştienţei pot fi determinate de o scădere bruscă a tensiunii arteriale. Când prezentaţi aceste semne şi simptome injectaţi imediat intramuscular medicamentul conţinut în dispozitivul automat pentru autoinjectare Anapen. Trebuie să vă injectaţi Anapen în partea antero-laterală (externă) a coapsei şi nu în regiunea fesieră.

Adulţi

Doza uzuală este de 300 micrograme. Adulţii supraponderali pot necesita mai mult de o injecţie pentru a contracara efectul unei reacţii alergice.

În anumite situaţii, o doză unică de adrenalină poate să nu contracareze în întregime efectele unei reacţii alergice acute şi, în cazul unor asemenea pacienţi, după 10 – 15 minute se poate repeta injecţia cu o a doua seringă.

Copii

Doza adecvată poate fi de 150 micrograme adrenalină (Anapen Junior) sau de 300 micrograme adrenalină (Anapen), în funcţie de greutatea copilului şi de recomandarea medicului.

Dispozitivul pentru autoinjectare Anapen Junior este conceput pentru administrarea unei doze unice de 150 micrograme adrenalină. O doză sub 150 micrograme nu poate fi administrată cu suficientă exactitate în cazul copiilor cu greutatea corporală mai mică de 15 kg şi de aceea utilizarea se recomandă numai în situaţii cu potenţial letal şi sub strictă supraveghere medicală.

Trebuie să vă anunţaţi medicul sau să vă prezentaţi la cel mai apropiat spital cât mai repede posibil după folosirea Anapen. Asiguraţi-vă că aţi explicat că aţi făcut o injecţie intramusculară cu adrenalină. Arătaţi-i medicului ambalajul şi acest prospect.

Instrucţiuni pentru utilizare

Medicamentul este destinat unei singure administrări. Trebuie aruncat în condiţii de siguranţă imediat după utilizare.

Important

Nu înlăturaţi capacul negru de siguranţă şi capacul negru al acului până când nu aveţi nevoie să folosiţi Anapen.

Când îndepărtaţi capacul negru al acului (vezi desenul) veţi observa că este ataşat la învelişul protector gri care acoperă acul şi de aceea poate necesită o forţă mare pentru îndepărtare.

După utilizare puneţi înapoi capacul negru şi înlăturaţi Anapen în condiţii de siguranţă.

 1.            Îndepărtaţi capacul negru al acului

2.             Îndepărtaţi capacul negru de protecţie de pe butonul roşu de administrare

3.          Ţineţi capătul dispozitivului din dreptul acului la nivelul zonei externe (antero- laterale) a coapsei şi apăsaţi butonul de administrare. Dacă este necesar, injecţia poate fi făcută prin îmbrăcăminte uşoară.

4.         Menţineţi Anapen în această poziţie timp de 10 secunde (aceasta asigură întotdeauna administrarea întregii doze), apoi îndepărtaţi-l.

După utilizare se reaşază capacul negru al acului.

Masaţi uşor locul administrării.

Reacţii adverse posibile

Reacţii adverse frecvente, chiar la doze mici, datorate adrenalinei includ palpitaţii, tahicardie, transpiraţie, greaţă, vărsături, dificultăţi de respiraţie, paloare, ameţeli, senzaţie de slăbiciune, tremurături, dureri de cap, anxietate, nervozitate, nelinişte, răcirea extremităţilor.

Reacţii adverse raportate mai puţin frecvent includ halucinaţii, sincope, midriază (dilatarea pupilelor), hiperglicemie, hipokaliemie (valori mici ale potasiului în sânge), acidoză metabolică, midriază, dificultăţi la micţiune cu retenţie urinară, tremor muscular.

Reacţii adverse care pot să apară la doze mari sau la persoanele sensibile sunt aritmii (fibrilaţii ventricul ar e/stop cardiac), creşterea bruscă a tensiunii arteriale (uneori provocând hemoragie cerebrală), precum şi vasoconstricţie (de exemplu în piele, ţesut subcutanat şi rinichi).

Supradozaj sau injectare accidentală

Dacă aţi luat o doză mai mare de adrenalină sau v-aţi injectat accidental într-un vas de sânge sau deget trebuie să mergeţi la cel mai apropiat spital pentru a fi consultat de medic.

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Reţineţi

Acest medicament este numai pentru uzul dumneavoastră.

Nu daţi niciodată Anapen altei persoane chiar dacă prezintă simptome similare cu ale dumneavoastră.

Data ultimei verificări a prospectului

Noiembrie 2004

 

REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI

  1. DENUMIREA COMERCIALA A PRODUSULUI MEDICAMENTOS

ANAPEN JUNIOR 150 micrograme/0,3ml, soluţie injectabilă în seringă preumplută

  1. COMPOZIŢIA CALITATIVA ŞI CANTITATIVA

Un mililitru soluţie injectabilă conţine adrenalină (epinefrină) 0,5 mg.

0,3 ml soluţie injectabilă (o doză) conţin adrenalină 150 micrograme.

3. FORMA FARMACEUTICA

Soluţie injectabilă. Soluţie limpede, incoloră, practic fără particule.

4. DATE CLINICE

4.1   Indicaţii terapeutice

Tratamentul de urgenţă al reacţiilor alergice acute (anafilaxie) determinate de alune sau de alte alimente, de medicamente, muşcături sau înţepături de insecte sau de alţi alergeni, precum şi al reacţiei anafilactice induse de efort sau idiopatice.

4.2   Doze şi mod de administrare

Medicamentul se administrează numai intramuscular.

Anapen Junior se prezintă sub formă de seringă preumplută cu adrenalină, inclusă într-un dispozitiv automat pentru autoinjectare.

O injecţie Anapen Junior trebuie administrată intramuscular imediat după apariţia semnelor şi simptomelor de şoc anafilactic. Acestea pot să apară în decurs de câteva minute de la expunerea la alergen şi, cel mai adesea, se manifestă prin urticarie, înroşirea feţei sau edem angioneurotic; reacţiile mai grave implică sistemul circulator şi aparatul respirator.

Anapen Junior se injectează numai în zona antero-laterală a coapsei, nu în regiunea fesieră. Zona injectată poate fi masată uşor timp de 10 secunde după administrarea injecţiei.

Doza eficace se situează de obicei în intervalul 0,005 – 0,01 mg/kg, dar în anumite cazuri pot fi necesare doze mai mari.

Copii

Doza adecvată poate fi de 150 micrograme adrenalină (Anapen Junior) sau de 300 micrograme adrenalină (Anapen), în funcţie de greutatea copilului şi de recomandarea medicului. Copiii supraponderali pot necesita mai mult de o injecţie pentru a contracara efectul unei reacţii alergice. În anumite situaţii, o doză unică de adrenalină poate să nu contracareze în întregime efectele unei reacţii alergice acute şi, în cazul unor asemenea pacienţi, după 10 – 15 minute se poate repeta injecţia cu o a doua seringă.

Dispozitivul pentru autoinjectare Anapen Junior este conceput pentru administrarea unei doze unice de 150 micrograme adrenalină. O doză sub 150 micrograme nu poate fi administrată cu suficientă exactitate în cazul copiilor cu greutatea corporală mai mică de 15 kg şi de aceea utilizarea se recomandă numai în situaţii cu potenţial letal şi sub strictă supraveghere medicală.

Dispozitivul pentru autoinjectare Anapen Junior se foloseşte pentru auto-administrare imediată de către o persoană cu antecedente de anafilaxie şi este conceput pentru administrarea unei doze unice de 150 micrograme adrenalină (0,3 ml soluţie injectabilă). Din motive de stabilitate, după utilizare, în seringă rămân 0,75 ml soluţie injectabilă, dar dispozitivul nu poate fi refolosit şi trebuie aruncat respectând măsurile de protecţie.

4.3  Contraindicaţii

Hipersensibilitate la adrenalină sau la oricare dintre excipienţii medicamentului.

4.4  Atenţionări şi precauţii speciale

Toţi pacienţii cărora li se prescrie Anapen Junior trebuie instruiţi temeinic pentru a înţelege indicaţiile de utilizare şi metoda corectă de administrare. Anapen Junior este indicat numai ca tratament de susţinere de urgenţă şi pacienţii trebuie sfătuiţi să solicite imediat asistenţă medicală după administrare.

Medicamentul trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu afecţiuni cardiace, de exemplu afecţiuni coronariene şi ale miocardului (risc de angină pectorală), cord pulmonar, aritmii sau tahicardie. Există riscul unor reacţii adverse în urma administrării de adrenalină la pacienţi cu hipertiroidism, afecţiuni cardiovasculare (angină pectorală gravă, cardiomiopatie obstructivă, aritmie ventriculară, hipertensiune arterială), feocromocitom, tensiune intraoculară mare, insuficienţă renală gravă, adenom de prostată ce conduce la retenţie urinară, hipercalcemie, hipokaliemie, diabet zaharat, la pacienţi vârstnici sau la gravide. De asemenea, Anapen Junior conţine metabisulfit de sodiu care poate provoca reacţii de tip alergic, incluzând simptome anafilactice şi bronhospasm la persoanele sensibile, în special la cele cu antecedente de astm bronşic. Acest tip de pacienţi trebuie instruiţi cu atenţie în privinţa circumstanţelor în care trebuie utilizat Anapen Junior. Injectarea locală repetată poate duce la necroză la locul de injectare datorită vasoconstricţiei. Injectarea intravasculară accidentală poate duce la hemoragie cerebrală datorită creşterii bruşte a tensiunii arteriale. Injectarea accidentală în mână sau în picior poate duce la întreruperea fluxului de sânge către zonele învecinate datorită vasoconstricţiei.

Atenţionare pentru sportivi: adrenalina poate determina pozitivarea testelor antidoping.

4.5  Interacţiuni cu alte produse medicamentoase, alte interacţiuni

Efectele adrenalinei pot fi potenţate de antidepresivele triciclice, antidepresivele inhibitoare ale recaptării noradrenalinei şi serotoninei cum sunt venlafaxina, milnacipranul, sibutramină (inhibitor al recaptării noradrenalinei şi serotoninei), antidepresivele inhibitoare ale monoaminooxidazei (creşterea bruscă a tensiunii arteriale şi, posibil, aritmii cardiace), blocante ale COMT (catecol-O-metiltransferazei), hormoni tiroidieni, teofilină, oxitocină, parasimpatolitice, anumite antihistaminice (difenhidramină, clorfeniramină), levodopa şi etanol.

În cazul administrării concomitente a adrenalinei cu beta-blocante neselective se pot produce hipertensiune arterială gravă şi bradicardie.

Terapia concomitentă cu simpatomimetice poate potenţa efectele adrenalinei.

Anapen Junior trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cărora li se administrează medicamente care pot predispune la aritmii, de exemplu digitală, chinidină, anestezice halogenate.

Vasoconstricţia determinată de adrenalină poate fi contracarată prin administrarea de vasodilatatoare cu acţiune rapidă sau de blocante alfa-adrenergice. Efectele anafilactice pot fi antagonizate de beta-blocante, în special de beta-blocantele neselective.

Adrenalina inhibă secreţia de insulină şi pacienţii cu diabet zaharat pot necesita creşterea dozei de insulină sau altă terapie care scade glicemia.4.6   Sarcina şi alăptarea

Nu există studii adecvate, bine controlate privind utilizarea adrenalinei la femeile însărcinate. În timpul sarcinii adrenalina trebuie utilizată numai dacă beneficiul aşteptat justifică riscul potenţial asupra fătului. Adrenalina poate reduce marcat fluxul de sânge placentar, chiar dacă şi şocul anafilactic poate avea acelaşi efect.

După administrarea pe cale orală adrenalina nu este biodisponibilă; nu se aşteaptă că adrenalina excretată în laptele matern să aibă vreun efect asupra sugarilor alimentaţi natural.

4.7  Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu se recomandă ca pacienţii să conducă vehicule sau să folosească utilaje după administrarea adrenalinei, deoarece pacienţii vor fi afectaţi de simptomele şocului anafilactic.

4.8  Reacţii adverse

Apariţia reacţiilor adverse este în funcţie de sensibilitatea fiecărui pacient şi de doza administrată.

Reacţii adverse frecvente, chiar la doze mici, datorate adrenalinei includ palpitaţii, tahicardie, transpiraţie, greaţă, vărsături, dificultăţi în respiraţie, paloare, ameţeli, slăbiciune, tremor, cefalee, anxietate, nervozitate, nelinişte, răcirea extremităţilor.

Reacţii adverse raportate mai puţin frecvent includ halucinaţii, sincope, hiperglicemie, hipokaliemie, acidoză metabolică, midriază, dificultăţi de micţiune cu retenţie urinară, tremor.

Reacţii adverse care pot să apară la doze mari sau la persoane sensibile sunt aritmii cardiace (fibrilaţii ventriculare/stop cardiac), creşterea bruscă a tensiunii arteriale (uneori provocând hemoragie cerebrală), precum şi vasoconstricţie (de exemplu în teritoriul cutanat, al mucoaselor şi renal).

Anapen Junior conţine un sulfit care poate provoca reacţii de tip alergic, incluzând reacţii anafilactice, cu potenţial letal sau episoade astmatice mai puţin grave la pacienţii sensibili.

 

4.9   Supradozaj

Supradozajul sau injectarea accidentală intravasculară de adrenalină poate provoca hemoragie cerebrală datorită creşterii bruşte a tensiunii arteriale. Se poate produce deces datorat edemului pulmonar acut rezultat al vasoconstricţiei periferice şi stimulării cardiace.

Efectele vasoconstrictoare ale adrenalinei pot fi contracarate cu ajutorul vasodilatatoarelor cu acţiune rapidă sau blocantelor alfa-adrenergice. Dacă aceste măsuri sunt urmate de hipotensiune prelungită, poate fi necesară administrarea unui alt medicament vasoconstrictor, de exemplu noradrenalină.

Edemul pulmonar acut cu insuficienţă respiratorie datorat supradozajului adrenalinei poate fi tratat prin administrarea unor blocante alfa-adrenergice cu acţiune rapidă cum este fentolamina şi/sau prin ventilaţie cu presiune intermitent pozitivă.

De asemenea, supradozajul adrenalinei poate determina bradicardie tranzitorie urmată de tahicardie; modificările frecvenţei cardiace pot fi urmate de aritmii cardiace potenţial letale, care pot fi tratate cu blocante beta-adrenergice. Acestea trebuie precedate sau însoţite de un blocant alfa-adrenergic pentru a controla efectele alfa-mediate asupra circulaţiei periferice.

5. PROPRIETAŢI FARMACOLOGICE

5.1  Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: stimulante cardiace, exclusiv glicozide cardiotonice, agenţi adrenergici şi dopaminergici.

Cod ATC: C01C A24

Adrenalina este o catecolamină naturală secretată de medulosuprarenală ca răspuns la efort fizic sau stres. Este o amină simpatomimetică, un stimulator puternic al receptorilor alfa- şi beta-adrenergici, ca urmare, efectele sale asupra organelor ţintă fiind complexe. Este produsul medicamentos de ales pentru a asigura tratarea rapidă a reacţiilor de hipersensibilitate la alergeni sau reacţia anafilactică idiopatică sau indusă de efort.

Adrenalina are acţiune vasoconstrictoare puternică prin stimularea receptorilor alfa- adrenergici. Această acţiune neutralizează vasodilataţia şi permeabilitatea vasculară crescută care determină pierderea de lichid intravascular şi hipotensiunea arterială consecutivă, caracteristicile farmacotoxicologice principale ale şocului anafilactic. Prin stimularea receptorilor bronşici beta-adrenergici, adrenalina are o puternică acţiune bronhodilatatoare care diminuă wheezing-ul şi dispneea. De asemenea, adrenalina diminuă pruritul, urticaria şi edemul angioneurotic asociate anafilaxiei.

5.2  Proprietaţi farmacocinetice

Adrenalina este inactivată rapid în organism, mai ales în ficat prin enzimele COMT (catecol-O-metiltransferază) şi MAO (monoaminooxidază). Marea parte dintr-o doză de adrenalină este eliminată sub formă de metaboliţi prin urină. Timpul de înjumătăţire plasmatică este de aproximativ 2-3 minute. Totuşi, atunci când este administrată prin injecţie subcutanată sau intramusculară, vasoconstricţia locală poate întârzia absorbţia, astfel încât efectele pot dura mai mult decât sugerează timpul de înjumătăţire plasmatică.

5.3  Date preclinice de siguranţă

Adrenalina a fost utilizată de mult timp, pe scară largă, în tratamentul urgenţelor alergice. Ca urmare, nu sunt necesare informaţii preclinice suplimentare.

6. PROPRIETAŢI FARMACEUTICE

6.1  Lista excipienţilor

Clorură de sodiu, metabisulfit de sodiu (E223), acid clorhidric, apă pentru preparate injectabile.

6.2  Incompatibilităţi

Nu este cazul.6.3  Perioada de valabilitate

21 luni

6.4  Precauţii speciale pentru păstrare

A se păstra la temperaturi sub 25 °C, în ambalajul original.

6.5  Natura şi conţinutul ambalajului

Anapen Junior constă dintr-o seringă preumplută inclusă într-un dispozitiv automat pentru autoinjectare de unică folosinţă. Seringa conţine soluţie de adrenalină. Dispozitivul automat pentru autoinjectare eliberează 0,3 ml din această soluţie.

Ambalajul primar este o seringă din sticlă, etanşată, prevăzută la unul dintre capete cu un piston din cauciuc, iar la celălalt capăt cu un ac protejat cu un înveliş din cauciuc.

Seringa este din sticlă borosilicată tip 1 BD (Becton Dickinson).

Pistonul este din cauciuc clorobutilic de culoare neagră BD (Becton Dickinson).

6.6    Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa

Medicamentul este de unică folosinţă. Imediat după utilizare trebuie aruncat în condiţii de siguranţă.

Pe etichetă şi în prospect sunt prezentate desene complete şi instrucţiuni de utilizare.

Se îndepărtează capacul negru al acului, care trage învelişul protector din cauciuc de pe ac. Se îndepărtează capacul negru de protecţie de pe butonul roşu de administrare. Se ţine capătul dispozitivului din dreptul acului la nivelul zonei antero-laterale a coapsei şi se apasă butonul de administrare. Injecţia poate fi făcută, dacă este necesar, prin îmbrăcăminte uşoară. Se menţine în această poziţie timp de 10 secunde, apoi se îndepărtează. După utilizare se reaşază capacul negru al acului.

Pentru exerciţiu (învăţare) este disponibil un dispozitiv pentru autoinjectare fără ac.

7. DETINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIATĂ

Lincoln Medical Limited 13 Boathouse Meadow Business Park

Cherry Orchard Lane, Churchfields, Salisbury Wiltshire, SP2 7LD, Marea Britanie

8. NUMĂRUL DIN REGISTRUL PRODUSELOR MEDICAMENTOASE

4879/2004/01

99. DATA AUTORIZĂRII SAU A ULTIMEI REAUTORIZĂRI

Autorizare, Noiembrie 2004

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Noiembrie 2004

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close