Prospect Azitrox

PROSPECT: INFORMATII PENTRU UTILIZATOR

AZITROX ® 250, comprimate filmate AZITROX ® 500, comprimate filmate

Azitromicina

Cititi cu atentie si în întregime acest prospect înainte de a începe sa luati acest medicament.

Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

azitrox prospect
azitrox prospect

Daca aveti orice întrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.

Daca vreuna din reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

în acest prospect gasiti:

Ce este Azitrox si pentru ce se utilizeaza
Inainte sa luati Azitrox
Cum sa luati Âzitrox
Reactii adverse posibile
Cum se pastreaza Azitrox
Informatii suplimentare
1.CE ESTE AZITROX Sl PENTRU CE SE UTILIZEAZA

Azitrox este un antibiotic indicat în tratarea si prevenirea infectiilor. Face parte din clasa antibioticelor macrolide, numite azalide. Este eficace împotriva unui spectru larg de bacterii care pot provoca infectii. Produsul poate fi utilizat în tratarea urmatoarelor infectii:

– infectii ale cailor respiratorii superioare: infectii bacteriene ale faringelui, amigdalelor, sinusurilor nazale adiacente si urechii mijlocii;

– infectii ale cailor respiratorii inferioare: infectii ale bronhiilor si plamânilor;

– infectii ale pielii si tesuturilor moi: roseata migratoare (prima faza a bolii Lyme – infectie posibila în urma unei muscaturi provocate de o capusa infectata), erizipel, boala dermatologica veziculara bacteriana si infectii dermatologice supurante secundare;

– infectii gastrice si duodenale provocate de Helicobacter pylori.

2.ÎNAINTE SA LUATI AZITROX

Nu luati Azitrox

– daca’ sunteti alergic (hipersensibil) la azitromicina, la alte macrolide sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

– daca pacientul este un copil cu greutatea corporala sub 25 kg.

– daca aveti insuficienta hepatica severa.

– Aveti grija deosebita când utilizati Azitrox

în cazul acestei forme farmaceutice, medicamentul este destinat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Medicamentul trebuie administrat cu precautie pacientilor cu insuficienta hepatica usoara-moderata.

azitrox prospect
Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre

cele eliberate fara prescriptie medicala.

Azitrox si alte medicamente se pot influenta reciproc.

Medicamentele antiacide încetinesc absorbtia azitromicinei. Trebuie sa existe cel putin un interval de doua ore între administrarea azitromicinei si antiacidelor.

Ergotismul (intoxicatie cu alcaloizi de ergot) poate fi indus rapid la pacientii care primesc alcaloizi de ergot, în cazul administrarii concomitente de antibiotice macrolidice; totusi, nu exista date privind interactiunea posibila dintre derivatii de ergot si azitromicina.

Se stie ca antibioticele macrolidice interactioneaza cu digoxina, ciclosporina, astemizol, triazolam, midazolam

si alfentanil. Desi nu exista date privind interactiunile dintre azitromicina si agentii sus- mentionati, se recomanda

monitorizarea atenta a pacientilor în cazul în care li se administreaza aceste tratamente concomitente.

Nu a fost raportat un efect al azitromicinei asupra vaselor de sânge, în cazul administrarii concomitente de teofilina,

terfenadina, warfarina, carbamazepina, metilprednisolon si cimetidina. Spre deosebire de majoritatea antibioticelor

macrolidice, azitromicina nu are efect asupra citocromului P450 si pâna în prezent nu au fost raportate interactiuni

între azitromicina si medicamentele sus-mentionate.

Utilizarea Azitrox cu alimente si bauturi

Vezi pct. „Cum sa utilizati Azitrox”.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari înainte de a lua orice medicament. Femeile gravide sau care alapteaza nu trebuie sa ia Azitrox decât daca este absolut necesar, la recomandarea medicului, dupa analiza raportului beneficiu/risc.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista date disponibile privind efectul Azitrox asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

3. CUM SA LUATI AZITROX

Utilizati întotdeauna AZITROX exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si copii cu greutate corporala peste 45 kg

Azitromicina se administreaza o data pe zi, cel putin cu 1 ora înainte de masa, sau la 2 ore dupa masa. în cazul infectiilor cailor respiratorii doza recomandata este de 500 mg azitromicina, o data pe zi timp de trei zile. Eritem cronic migrator: în prima zi doza recomandata este de 1 g azitromicina (doua comprimate de Azitrox 500 într-o singura priza); în zilele 2-5 doza recomandata este de 500 mg azitromicina zilnic (un comprimat de Azitrox 500).

Boli cu transmitere sexuala: doza recomandata este de 1 g (doua comprimate de Azitrox 500). Infectii gastrice si duodenale provocate de Helicobacter pylori:

Doza recomandata este de 1 g (doua comprimate de Azitrox 500) în combinatie cu medicamente inhibitoare ale secretiei gastrice si alte medicamente conform cu indicatiile medicului. Pacientii în vârsta nu necesita ajustarea dozei.

Copii cu greutate corporala sub 45 kg

în cazul acestei forme farmaceutice, medicamentul este destinat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Azitromicina se administreaza o data pe zi, cu cel putin 1 ora înainte de masa sau la 2 ore dupa masa. în cazul infectiilor cailor respiratorii, doza recomandata este de’10 mg/kg o data pe zi timp de trei zile.

în cazul eritemului cronic migrator (prima faza a bolii Lyme), dozajul este urmatorul: în prima ziu copiilor li se administreaza 20 mg/kg o data la 24 de ore, iar în zilele 2-5 câte 10 mg/kg o data la 24 de ore. în tratamentul infectiilor gastrice si duodenale provocate de Helicobacter pylori, se administreaza 20 mg/kg zilnic timp de trei zile în combinatie cu medicamente inhibitoare ale secretiei gastrice si alte medicamente, potrivit indicatiilor medicului.

Daca utilizati mai mult decât trebuie din Azitrox

Daca luati mai multe comprimate în acelasi timp, adresati-va imediat medicului. Aratati-i comprimatele ramase. Nu exista date privind supradozajul azitromicinei. Supradozâjul de antibiotice macrolidice se manifesta prin pierderea reversibila a auzului, greata severa, varsaturi si diaree.

Daca uitati sa utilizati Azitrox

Daca uitati sa luati un’comprimat, luati-l cât mai repede posibil. Luati urmatoarea doza la un interval de 24 de ore.

Daca încetati sa utilizati Azitrox

Nu întreruperi tratamentul pe durata prescrisa de medic, chiar daca va simtiti mai bine. Daca întrerupeti administrarea medicamentului înainte de terminarea tratamentului, bacteriile pot ramâne active si pot provoca recidive ale infectiei. Daca aveti orice întrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Azitrox poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse care pot aparea frecvent la administrarea Azitrox includ afectiuni ale tractului digestiv (durere abdominala, flatulenta, greata si varsaturi, diaree). Reactiile adverse mai putin frecvente includ eozinofilie, neutropenie, dureri de cap,’ameteala, dureri articulare. Angioedemul (edem brusc al fetei si cailor respiratorii superioare) apare rar. De asemenea, rar pot sa apara agitatie, insomnie, nervozitate, dureri toracice, palpitatii, vaginita. Rareori se pot produce cresteri ale valorilor serice ale enzimelor hepatice si bilirubinei; normalizarea acestora se produce la doua – trei saptamâni de la oprirea tratamentului. Foarte rar pot apare tulburari ale auzului, icter colestatic, nefrita interstitiala. Daca vreuna din reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5.CUM SE PASTREAZA AZITROX

Nu utilizati Azitrox dupa data de expirare înscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. întrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Azitrox Azitrox 250

Substanta activa este azitromicina 250 mg

Celelalte componente sunt: nucleu: amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloza sodica, hidrogenofosfat de calciu anhidru, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu; film: hidroxipropilmetilceluloza 2910/5, dioxid de titan (E171), macrogol 6000, talc, simeticona emulsie SE 4, polisorbat 80. Azitrox 500

Substanta activa este azitromicina 500 mg

Celelalte componente sunt: nucleu: amidon de porumb pregelatinizat, croscarmeloza sodica, hidrogenofosfat de

calciu anhidru, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu; film: hidroxipropilmetilceluloza 2910/5, dioxid de titan

(E171), macrogol 6000, talc, simeticona emulsie SE 4, polisorbat 80.

Cum arata Azitrox si continutul ambalajului

Azitrox se prezinta sub forma de:

Azitrox 250

Comprimate filmate de culoare alba, de forma lenticulara. Azitrox 500

Comprimate filmate de culoare alba, de forma ovala. Azitrox 250

Cutie cu un blister Al/PVC cu 3 comprimate filmate. Cutie cu doua blistere Al/PVC a câte 3 comprimate filmate. Azitrox 500

Cutie cu un blister Al/PVC cu 3 comprimate filmate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul

ZEfMTIVAa.s., U kabelovny 130, 102 37 Praga 10, Doini Mecholupy, Republica Ceha

Acest prospect a fost aprobat

Voteaza si comenteaza cum ti-a folosit, sa stie toti parerea ta!

Foarte NemultumitNemultumitOKMultumitFoarte Multumit ( 1 -voturi, Media: 5.00 out of 5)

Loading...
Intotdeauna consultati un medic sau farmacist inainte de a lua orice fel de pastila