Prospect Betametazonă 0,5 mg/g cremă – Inflamatie, Prurit

Dă Share să știe și altii!!
Shares

Prospect Betametazonă 0,5 mg/g cremă

Betametazonă

 1. Ce este Betametazonă crema și pentru ce se utilizează

Betametazonă crema cremă conține ca substanță activă betametazona și face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi cu potență mare. Betametazona se utilizează pentru a reduce inflamația și pruritul care apar în unele boli de piele de tipul eczemei de contact, pruritului non parazitar, lichenului plan și psoriazisului.

 1. Ce trebuie să știți înainte să utilizați Betametazonă crema

Nu utilizați Betametazonă crema:

-dacă sunteți alergic la betametazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);

-dacă aveți infecții primare bacteriene, virale, fungice sau parazitare;

-dacă zona unde doriți să aplicați medicamentul prezintă leziuni ulcerative;

-dacă aveți acnee sau acnee rozacee;

-la copii cu vârsta sub 1 an.

Atenționări și precauții

Înainte să utilizați Betametazonă crema, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

-dacă utilizați și un alt medicament (medicamente) cu corticosteroizi;

-dacă suferiți de alte boli ale pielii datorate circulației sanguine deficitare;

-dacă a apărut o suprainfecție bacteriană sau fungică a unei dermatoze. În această situație, medicul vă poate indica întreruperea tratamentului cu Betametazonă crema până când infecția este controlată;

-dacă utilizați timp îndelungat Betametazona cremă; aplicarea îndelungată la nivelul feței a glucocorticoizilor cu potență mare poate duce la apariția dermatitei corticodependente și corticosensibile cu atrofie cutanată, cu posibilitatea de revenire a simptomatologiei după fiecare întrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomandă întreruperea treptată a administrării.

Acest fapt trebuie avut în vedere atunci când sunt tratate afecțiuni precum, psoriazis sau eczeme severe. Dacă se aplică la nivelul pleoapelor, durata tratamentului trebuie limitată; un tratament prelungit crește riscul apariției ptozei palpebrale (prin acțiunea la nivelul musculaturii pleoapelor), glaucomului și efectului de rebound; trebuie urmărit cu atenție ca medicamentul să nu pătrundă în ochi, datorită riscului de dezvoltare a glaucomului.Datorită posibilității absorbției glucocorticoizilor în sânge, aplicarea pe o suprafață corporală mare sau utilizarea pansamentelor ocluzive poate determina apariția efectelor sistemice ale glucocorticoizilor. Nu se recomandă utilizarea prelungită la nivelul pliurilor sau a ariilor intertriginoase.

În cazul apariției manifestărilor de intoleranță locală, sunt necesare întreruperea tratamentului și stabilirea etiologiei.

Betametazona crema cremă este indicată exclusiv pentru utilizare externă.

La copii cu vâsta sub 12 ani, Betametazonă crema nu se utilizează decât în mod excepțional sub supraveghere strictă și este contraindicată la copii cu vârsta sub 1 an.

Se recomandă ca întreruperea tratamentului să se facă treptat, mărind intervalul dintre doze sau utilizând un corticoid cu acțiune mai slabă sau cu concentrație redusă.

Betametazonă crema împreună cu alte medicamente

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizați, ați utilizat recent sau s-ar putea să utilizați orice alte medicamente.

Nu se cunosc interacțiuni între Betametazonă crema și alte medicamente. Totuși nu utilizați alte medicamente care conțin corticosteroizi (de exemplu hidrocortizonul) împreună cu Betametazona crema cremă.

Sarcina, alăptarea și fertilitatea

Dacă sunteți gravidă sau alăptați, credeți că ați putea fi gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă, adresați- vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Medicamentul poate fi utilizat în timpul sarcinii doar dacă beneficiul potențial al mamei justifică riscul posibil asupra fătului.

Deoarece nu există suficiente date privind administrarea corticoizilor topici la femei care alăptează, trebuie luată o decizie adecvată de a întrerupe fie alăptarea, fie administrarea medicamentului în timpul alăptării, în funcție de importanța medicamentului pentru mamă.

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor

Betametazona crema cremă nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a utiliza utilaje.

Betametazonă crema conține:

Propilenglicol care poate determina iritație cutanată.

Alcool cetostearilic care pot determina reacții adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact). p-Hidroxibenzoat de metil și p-Hidroxibenzoat de n-propil, care pot provoca reacții alergice (chiar întârziate).

 1. Cum să utilizați Betametazonă crema

Utilizați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Spălați mâinile înainte și după fiecare aplicare de Betametazonă crema cremă. Nu utilizați bandaje sau pansamente ocluzive. Utilizați Betametazona crema, o dată pe zi, dimineața sau de două ori pe zi, prin aplicare în strat subțire, doar pe suprafața de piele afectată, masând ușor. Doza maximă trebuie să nu depășească 45 g betametazonă pe săptămână. O creștere a numărului de aplicații zilnice poate crește riscul apariției reacțiilor adverse, fără o îmbunătățire a efectului terapeutic. Aplicarea betametazonei la nivelul unei suprafețe mari necesită supravegherea numărului de tuburi utilizate. Nu utilizați Betametazonă crema mai des și pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea recomandată de medic.

La copii tratamentul trebuie limitat la maxim 5 zile și trebuie utilizate cantitățile minime. Crema, nu trebuie utilizată în zona acoperită de scutece deoarece acestea (mai ales cele din material sintetic) pot acționa ca pansamente ocluzive. Betametazona crema cremă nu se va utiliza sub pansament ocluziv.

Dacă utilizați mai mult Betametazonă crema decât trebuie

Utilizarea îndelungată și excesivă a Betametazonei crema cremă poate determina reacții adverse ca: creșterea cantității de zahăr în sânge, prezența de zahăr în urină și un grup de simptome reunite sub denumirea de sindrom Cushing, cu: acnee, depresie, creșterea excesivă a părului, creșterea tensiunii arteriale, oboseală musculară, insomnie, vergeturi, obezitate la nivelul trunchiului, încetinire a creșterii, fracturi, infecții, fața ca o lună plină.

Dacă apar astfel de simptome, adresați-vă imediat medicului.

Dacă uitați să utilizați Betametazonă crema

Dacă ați uitat să aplicați o doză, aplicați medicamentul imediat ce v-ați amintit. Totuși, dacă este timpul pentru următoarea doză, aplicați-o doar pe aceasta. Nu utilizați o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetați să utilizați Betametazonă crema

În unele cazuri se recomandă întreruperea treptată a administrării (vezi pct.,, Atenționări și precauții”

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 1. Reacții adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Utilizarea îndelungată a glucocorticoizilor cu potență mare poate determina atrofie la nivelul pielii, telangiectazii (mai ales la nivelul feței), vergeturi (îndeosebi la nivelul membrelor, mai ales la adolescenți), purpură și vânătăi secundare atrofiei, fragilitate cutanată.

La nivelul feței, glucocorticoizii pot induce dermatită periorală sau pot agrava dermatita rozacee.Au fost raportate întârzierea cicatrizării plăgilor atone, escarelor, ulcerelor de gambă.

În timpul tratamentului cu glucocorticoizi cu administrare topică pot să apară efecte sistemice.

Au fost raportate erupții acneiforme sau pustuloase, creșterea excesivă a părului pe față, pe corp și pe membre, modificări de culoare ale pielii, infecții secundare, îndeosebi în cazul aplicării medicamentului sub pansament ocluziv sau la nivelul plicilor pielii, precum și dermatoze alergice de contact.

Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui medicament.

 1. Cum se păstrează Betametazonă crema

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. Nu utilizați Betametazonă crema după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 1. Conținutul ambalajului și alte informații

Ce conține Betametazonă crema

-Substanța activă este betametazona. Un gram cremă conține betametazonă 0,5 mg sub formă de dipropionat de betametazonă 0,643 mg.

-Celelalte componente sunt: propilenglicol, alcool cetostearilic / macrogol cetostearil eter 30, parafină lichidă, octildodecanol, p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de n-propil (E 216), apă purificată.

Cum arată Betametazonă crema și conținutul ambalajului

Betametazonă crema cremă se prezintă sub formă de masă semisolidă, omogenă, de culoare albă sau aproape albă, cu miros caracteristic componentelor.

Cutie cu un tub din Al a 20 g cremă.

Deținătorul autorizației de punere pe piață și fabricantulDeținătorul autorizației de punere pe piață

S.C. crema PHARMA S.R.L.

Str. Moara de Foc nr. 35, 700520, Iași, România

Fabricantul

S.C. crema PHARMA S.R.L.

DJ 249E Km 0900, sat Tomești, comuna Tomești

707515, Iași, România

Acest prospect Betametazonă crema a fost revizuit în iunie 2016.

Citiți cu atenție și în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizați acest medicament deoarece conține informații importante pentru dumneavoastră.

 • Păstrați acest prospect Betametazonă crema . S-ar putea să fie necesar să-l recitiți.
 • Dacă aveți orice întrebări suplimentare, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
 • Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l dați altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleași semne de boală ca dumneavoastră.
 • Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect Betametazonă crema. Vezi pct. 4.

Medicamentul BETAMETAZONA FITERMAN 0.5mg/g conține substanța betametazonă (betamethasonum) și clasificarea dată de codul ATC (Anatomic Terapeutic Chimic) D07AC01 este Preparate dermatologice | Corticosteroizi simpli | Corticosteroizi puternici (III).

Restricții eliberare rețetă: P-RF – Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care se reține în farmacie (nu se reînnoiește).

 • Beloderm Unguent 0,5mg
 • BETADERM 1 mg/g cremă
 • EKARZIN 0,5 mg/g, cremă
 
 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close