Prospect Ekarzin – Inflamatie Prurit Parazitti Psoriazis

Dă Share să știe și altii!!
Shares

EKARZIN 0,5 mg/g, cremă

PROSPECT: INFORMAŢII PENTRU UTILIZATOR

Betametazonă

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament.

– Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.

– Dacă aveţi orice întrebări suplimentare, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

– Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastră. Nu trebuie să-l daţi altor persoane. Le poate face rău, chiar dacă au aceleaşi simptome cu ale dumneavoastră.

– Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să-i spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

În acest prospect găsiţi:

1. Ce este EKARZIN şi pentru ce se utilizează

2. Înainte să utilizaţi EKARZIN

3. Cum să utilizaţi EKARZIN

4. Reacţii adverse posibile

5. Cum se păstrează EKARZIN

6. Informaţii suplimentare

1. CE ESTE EKARZIN ŞI PENTRU CE SE UTILIZEAZĂ

EKARZIN cremă face parte din grupul de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi cu potenţă mare. Betametazona se foloseşte pentru a reduce inflamaţia, şi pruritul care apar în unele boli de piele de tipul eczemei de contact, pruritului non parazitar, lichenului plan şi psoriazisului.

2. ÎNAINTE SĂ UTILIZAŢI EKARZIN Nu utilizaţi EKARZIN-dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la betametazonă sau la oricare dintre excipienţii medicamentului;

-dacă aveţi infecţii primare bacteriene, virale, fungice sau parazitare;

-dacă zona unde doriţi să aplicaţi medicamentul prezintă leziuni ulcerative;

-dacă aveţi acnee sau acnee rozacee;

-la copii cu vârsta sub 1 an.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi EKARZIN

-dacă folosiţi şi un alt medicament (medicamente) cu corticosteroizi;

-dacă suferiţi de alte boli ale pielii datorate circulaţiei sangvine deficitare;

-dacă au apărut infecţii. În această situaţie, medicul vă poate indica întreruperea tratamentului cu EKARZIN până când infecţia este controlată;

-dacă folosiţi timp îndelungat Betametazona cremă; aplicarea îndelungată la nivelul feţei a glucocorticoizilor cu potenţă mare poate duce la apariţia dermatitei corticodependente şi corticosensibile cu atrofie cutanată, cu posibilitatea de revenire a simptomatologiei după fiecare întrerupere a tratamentului. Ca urmare, se recomandă întreruperea treptată a administrării.

Acest fapt trebuie avut în vedere atunci cînd sunt tratate afecţiuni precum, psoriazis sau eczeme severe. Dacă se aplică în jurul ochiului, trebuie urmărit cu atenţie ca medicamentul să nu pătrundă în ochi, datorită riscului de dezvoltare a glaucomului.

Datorită posibilităţii absorbţiei glucocorticoizilor în circulaţia sistemică, aplicarea pe o suprafaţă corporală mare sau folosirea pansamentelor ocluzive poate determina apariţia efectelor sistemice ale glucocorticoizilor, îndeosebi la nou-născut (la sugari, alţi factori ocluzivi sunt prezenţa pliurilor şi utilizarea scutecelor) şi copii mici. Ca urmare, pot să apară sindrom Cushing şi încetinirea creşterii. Aceste manifestări se remit după întreruperea tratamentului; întreruperea bruscă poate determina insuficienţă corticosuprarenaliană acută.

La copii, absorbţia de corticosteroizi aplicaţi topic poate fi mai mare, aceştia fiind mai susceptibili la intoxicaţie.

La sugari se recomandă evitarea utilizării glucocorticoizilor cu potenţă mare.

Nu se recomandă utilizarea prelungită la nivelul pliurilor sau a ariilor intertriginoase.

În cazul apariţiei manifestărilor de intoleranţă locală, sunt necesare întreruperea tratamentului şi stabilirea etiologiei. EKARZIN cremă este indicată exclusiv pentru utilizare externă.

Utilizarea altor medicamente

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.

Nu se cunosc interacţiuni între EKARZIN şi alte medicamente. Totuşi nu utilizaţi alte medicamente care conţin corticosteroizi cum ar fi hidrocortizonul împreună cu EKARZIN cremă.

Utilizarea EKARZIN cu alimente şi băuturi

Nu se cunosc interacţiuni între EKARZIN şi alimente sau băuturi.

Sarcina şi alăptarea

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Medicamentul poate fi utilizat în timpul sarcinii doar dacă beneficiul potenţial al mamei justifică riscul posibil asupra fătului.

Deoarece nu există suficiente date privind administrarea corticoizilor topici la femei care alăptează, trebuie luată o decizie adecvată de a întrerupe fie alăptarea fie administrarea medicamentului în timpul alăptării, în funcţie de importanţa medicamentului pentru mamă.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

EKARZIN cremă nu afectează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale EKARZIN

Propilenglicolul din compoziţia medicamentului poate determina iritaţie cutanată.

Alcoolul cetostearilic şi alcoolul cetilic din compoziţia medicamentului pot determina reacţii adverse cutanate locale (de exemplu, dermatită de contact).

3. CUM SĂ UTILIZAŢI EKARZIN

Utilizaţi întotdeauna EKARZIN exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Spălaţi mâinile înainte şi după fiecare aplicare de EKARZIN cremă. Nu folosiţi bandaje sau pansamente ocluzive. Folosiţi EKARZIN cremă, o dată pe zi, dimineaţa sau de două ori pe zi, prin aplicare în strat subţire, doar pe suprafaţa de piele afectată, masând uşor. Doza maximă trebuie să nu depăşească 45 g betametazonă pe săptămână. Nu folosiţi Betametazona cremă mai des şi pentru o perioadă mai lungă de timp decât cea recomandată de medic.

La copii tratamentul trebuie limitat la maxim 5 zile şi trebuie utilizate cantităţile minime. Crema, nu trebuie utilizată în zona acoperită de scutece deoarece acestea (mai ales cele din material sintetic) pot acţiona ca şi pansamente ocluzive. EKARZIN cremă nu se va folosi sub pansament ocluziv.

Dacă utilizaţi mai mult decât trebuie din EKARZIN

Folosirea îndelungată şi excesivă a EKARZIN cremă poate determina reacţii adverse ca: creşterea nivelului zahărului în sânge, zahăr în urină şi un grup de simptome reunite sub denumirea de sindrom Cushing, cu: acnee, depresie, creşterea excesivă a părului, creşterea tensiunii arteriale, oboseală musculară, insomnie, vergeturi, obezitate la nivelul trunchiului, încetinire a creşterii, fracturi, infecţii, faţa ca o lună plină.Dacă apar astfel de simptome, adresaţi-vă imediat medicului.

Dacă uitaţi să utilizaţi EKARZIN

Dacă aţi uitat să aplicaţi o doză, aplicaţi medicamentul imediat ce v-aţi amintit. Totuşi, dacă este timpul pentru următoarea doză, aplicaţi-o doar pe aceasta. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi EKARZIN

În unele cazuri se recomandă întreruperea treptată a administrării (vezi pct.,,Aveţi grijă deosebită când utilizaţi EKARZIN‘’

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

4. REACŢII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, EKARZIN poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Utilizarea îndelungată a glucocorticoizilor cu potenţă mare poate determina atrofie la nivelul pielii, telangiectazii (mai ales la nivelul feţei), vergeturi (îndeosebi la nivelul membrelor, mai ales la adolescenţi), purpură şi vânătăi secundare atrofiei, fragilitate cutanată.

La nivelul feţei, glucocorticoizii pot induce dermatită periorală sau pot agrava dermatita rozacee. Au fost raportate întârzierea cicatrizării plăgilor atone, escarelor, ulcerelor de gambă.

În timpul tratamentului cu glucocorticoizi cu administrare topică pot să apară efecte sistemice.

Au fost raportate erupţii acneiforme sau pustuloase, creşterea excesivă a părului pe faţă, pe corp şi pe membre, modificări de culoare ale pielii, infecţii secundare, îndeosebi în cazul aplicării medicamentului sub pansament ocluziv sau la nivelul plicilor pielii, precum şi dermatoze alergice de contact.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să comunicaţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

5. CUM SE PĂSTREAZĂ EKARZIN

Nu utilizaţi EKARZIN după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original. Acest medicament nu necesită condiţii speciale pentru păstrare. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMAŢII SUPLIMENTARE

Ce conţine EKARZIN

-Substanţa activă este betametazonă 0,5 mg sub formă de dipropionat de betametazonă 0,64 mg.

-Celelalte componente sunt: propilenglicol, alcool cetilic, alcool cetostearilic, ceteareth 30, parafină lichidă, monostearat de polioxietilen, stearat de glicerol, laureth-23, polisorbat 20, alcool benzilic, dihidrogenofosfat de sodiu dihidrat, acid fosforic, apă purificată

Cum arată EKARZIN şi conţinutul ambalajului

EKARZIN cremă se prezintă sub formă de masă semisolidă, omogenă, de culoare albă, cu miros caracteristic bazei de cremă

Cutie cu un tub din Al a 15 g cremă

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă şi producătorul

S.C. Antibiotice S.A.

Str.Valea Lupului nr.1, Iaşi, România

Acest prospect a fost aprobat în Ianuarie, 2009

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Continuand vizitarea acestui site veti fi de acord cu politica cookie. ...mai multe informatii

Setarile cookie face ca experienta sa fie una placuta, cookieurile sunt pentru personalizarea publicitatii si a linkurilor afiliate. Nu stocam IP-uri de nici un fel. Dand Accept, sunteti de acord. Sanatate!

Close